ODLUKA
O RASPOLAGANJU POKRETNIM STVARIMA KOJE SU JAVNA SVOJINA GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 2/2014)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način i postupak donošenja akata raspolaganja pokretnim stvarima koje su u javnoj svojini grada Kraljeva.

Akti raspolaganja, u smislu stava 1. ovog člana su: pribavljanje, način korišćenja, otuđenje, zalaganje pokretnih stvari koje su javna svojina grada Kraljeva, kao i svi drugi akti vezani za raspolaganje pokretnim stvarima koje su u javnoj svojini grada Kraljeva.

Član 2

Pokretne stvari koje su javna svojina grada Kraljeva su: prevozna sredstva, predmeti istorijskodokumentarne, kulturne i umetničke vrednosti, potrošni materijal i pokretne stvari za posebne namene.

Pokretne stvari, u smislu stava 1. ovog člana, su i novac i hartije od vrednosti, čije se raspolaganje uređuje posebnim propisima u skladu sa zakonom.

Član 3

Pokretnim stvarima, odnosno opremom veće vrednosti smatraju se stvari čija pojedinačna vrednost prelazi donji granični iznos nabavke male vrednosti utvrđen zakonom.

Član 4

Gradsko veće grada Kraljeva donosi akte raspolaganja pokretnim stvarima veće vrednosti.

Gradsko veće je nadležno za donošenje odluke o prenošenju prava javne svojine na pokretnim stvarima na drugog nosioca javne svojine (sa naknadom ili bez naknade), uključujući i razmenu.

Član 5

Načelnik Gradske uprave donosi akte raspolaganja pokretnim stvarima izuzev akata raspolaganja pokretnim stvarima koje su u javnoj svojini grada Kraljeva koji su u nadležnosti Gradskog veća grada Kraljeva i navedene su u članu 4. ove odluke.

Načelnik Gradske uprave donosi odluku o formiranju komisije koja sprovodi postupak otuđenja pokretnih stvari.

Član 6

Pokretne stvari se otuđuju iz javne svojine po pravilu u postupku javnog nadmetanja po tržišnim uslovima.

Izuzetno, pokretne stvari mogu se otuđiti iz javne svojine neposrednom pogodbom, ukoliko nisu otuđene u prvom pokušaju prodaje u postupku javnog oglašavanja ili prikupljanja pismenih ponuda.

U postupku prodaje neposrednom pogodbom kupoprodajna cena stvari iz stava 2. ovog člana, ne može biti manja od najniže, odnosno početne cene utvrđene u postupku javnog oglašavanja ili prikupljanja pismenih ponuda.

Član 7

Način rada komisije iz člana 5. ove odluke bliže se uređuje Uredbom o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda ("Službeni glasnik RS", broj 24/12).

Član 8

Gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, predsednik Skupštine i zamenik predsednika Skupštine mogu davati protokularne poklone domaćim i stranim licima, koji su pokretne stvari manje vrednosti, kojima se na prikladan način prezentuje grad Kraljevo, a o čemu se vodi posebna evidencija u skladu sa zakonom.

Član 9

Pokloni koje predstavnici grada Kraljeva dobiju u vršenju poslova predstavljanja grada Kraljeva postaju javna svojina grada Kraljeva.

Izuzetno od stava 1. ovog člana predstavnici grada Kraljeva mogu steći svojinu na prigodnom poklonu manje vrednosti, koji ne može biti u novcu, a koji se daje za uspomenu ili kao znak lične zahvalnosti.

Pod prigodnim poklonom manje vrednosti, u smislu ove odluke, podrazumeva se poklon čija vrednost ne prelazi iznos utvrđen zakonom kojim se uređuje sprečavanje sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".