PRAVILNIK

O KRITERIJUMIMA ZA RANGIRANJE SPORTSKIH ORGANIZACIJA

("Sl. list grada Subotice", br. 5/2014)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom bliže se utvrđuju kriterijumi za rangiranje sportskih organizacija koje primenjuje Komisija za dodelu sredstava u oblasti sporta (u daljem tekstu: Komisija) prilikom razmatranja predloga godišnjih programa i posebnih programa po javnom pozivu u skladu sa odlukom kojom se uređuje finansiranje ili sufinansiranje potreba i interesa građana u oblasti sporta iz budžeta Grada Subotice.

Član 2

Kriterijumi za rangiranje sportskih organizacija odnose se na sportske klubove koji su iz takmičarskog sporta i koji deluju na teritoriji Grada Subotice (u daljem tekstu: Grad).

II KRITERIJUMI ZA RANGIRANJE SPORTSKIH ORGANIZACIJA

Član 3

Rangiranje sportskih organizacija vrši se na osnovu sledećih kriterijuma:

1. status sporta na nacionalnom nivou,

2. tradicija sportske organizacije,

3. rang takmičenja,

4. postignuti rezultati u protekloj takmičarskoj sezoni,

5. broj takmičarskih ekipa u redovnom sistemu takmičenja,

6. broj angažovanih stručnjaka sa adekvatnim obrazovanjem,

7. broj sportista u takmičarskom sistemu (svi uzrasti),

8. broj reprezentativaca Srbije (seniori, juniori, kadeti),

9. osvojena titula prvaka u prošlosti: seniori - juniori,

10. masovnost - rad sa mladima,

11. lekarski pregledi,

12. prevozni troškovi, smeštaj i ishrane sportista za redovna takmičenja,

13. zvanična lica na takmičenjima,

14. sportska oprema,

15. sportska udruženja od posebnog značaja za lokalnu samoupravu.

Kriterijumi iz stava 1. ovog člana služe kao elementi vrednovanja sportskih organizacija po osnovu kojih se dodeljuju bodovi.

III ELEMENTI VREDNOVANJA SPORTSKIH ORGANIZACIJA

Član 4

Elementi vrednovanja sportskih organizacija su:

1. Status sporta na nacionalnom nivou

Uslov: Na osnovu nacionalne kategorizacije sportskih grana, iz koje je grane sporta sportska organizacija, određuje se i broj bodova za sportsku organizaciju.

Maksimalni broj bodova po ovom osnovu iznosi 20.

2. Tradicija sportske organizacije

Uslov: U odnosu na dokument iz kojeg je vidljiva godina osnivanja, odnosno početak takmičenja sportske organizacije određuje se i broj bodova.

Maksimalni broj bodova po ovom osnovu iznosi 60.

3. Rang takmičenja

Uslov: Ekipni sportovi se razvrstavaju od prvog do šestog nivoa.

Ukoliko sportska organizacija ima seniorsku mušku i žensku ekipu u takmičenju, bodovi se uzimaju samo za jednu ekipu koja nosi više bodova.

Ako se sportska organizacija takmiči samo sa mlađim uzrasnim kategorijama (juniori, kadeti ili pioniri), broj bodova se umanjuje za 30%.

U slučaju da u ekipnom sportu postoje četiri nivoa takmičenja, maksimalni broj bodova se umanjuje za 10%, ako ima tri nivoa, za narednih 10% itd.

Pojedinačni sportovi mogu dobiti maksimalni broj bodova ako su u seniorskom uzrastu održana u toj uzrasnoj kategoriji opštinska, pokrajinska i državna prvenstva. Ukoliko postoje samo dva nivoa takmičenja, broj bodova se umanjuje za 20%, a ako ima samo jedan nivo takmičenja (samo državno prvenstvo), maksimalni broj bodova se umanjuje za 40% od maksimalnog broja bodova.

Za sportsku organizaciju iz pojedinačnog sporta koja ima i organizovano liga takmičenje, za bodovanje se uzima broj bodova koji je povoljniji za tu sportsku organizaciju.

Kod sportskih organizacija koja se takmiče samo sa mlađim uzrasnim kategorijama (juniori, kadeti ili pioniri) broj bodova se umanjuje za 30%.

U ekipnim sportovima postoje najčešće sledeći nivoi (rang) takmičenja:

I Opštinske lige

II Međuopštinske lige (okružne...)

III Regionalne (pokrajinske, međuokružne, III lige...)

IV lige

V lige

VI Nacionalne lige najvišeg ranga (Super lige, "A" lige...)

U pojedinačnim sportovima postoje sledeći nivoi (rang) takmičenja:

I Gradsko/opštinsko, međuopštinsko prvenstvo, okružno

II Pokrajinsko prvenstvo (regionalno)

III Državno prvenstvo

Maksimalni broj bodova po ovom osnovu iznosi 150.

4. Postignuti rezultati u protekloj takmičarskoj sezoni

Ekipni sportovi

Uslov: U odnosu na rang takmičenja i konačni plasman u poslednjem završenom ligaškom takmičenju, dodeljuje se određeni broj bodova za seniorsku ekipu. Prva kolona znači da je osvojeno prvo mesto u ligi, druga kolona, ako je ekipa bila finalista i zauzela drugo mesto u ligi, treća kolona ako je ekipa bila plasirana u prvoj polovini ekipa i četvrta kolona ako je ekipa bila plasirana u drugoj polovini ekipa na kraju lige.

Pojedinačni sportovi

Prva kolona: Državna prvenstva

Broj bodova na prvom mestu u prvoj koloni znači da su članovi sportske organizacije osvojili 10% i više od ukupnog broja medalja koje su dodeljene na seniorskom prvenstvu države.

Broj bodova na drugom mestu u prvoj koloni znači da su članovi sportske organizacije osvojili od 8 do 10% od ukupnog broja medalja koje su dodeljene na seniorskom prvenstvu države.

Broj bodova na trećem mestu u prvoj koloni znači da su članovi sportske organizacije osvojili od 5 do 7% od ukupnog broja medalja koje su dodeljene na seniorskom prvenstvu države.

Broj bodova na četvrtom mestu u prvoj koloni znači da je osvojena minimalno 1 medalja na seniorskom prvenstvu države.

Druga kolona: Prvenstva AP Vojvodine

Broj bodova na prvom mestu u drugoj koloni znači da su članovi sportske organizacije osvojili 20% i više od ukupnog broja medalja koje su dodeljene na seniorskom prvenstvu AP Vojvodine.

Broj bodova na drugom mestu u drugoj koloni znači da su članovi sportske organizacije osvojili od 15 do 19% od ukupnog broja medalja koje su dodeljene na seniorskom prvenstvu AP Vojvodine.

Broj bodova na trećem mestu u drugoj koloni znači da su članovi sportske organizacije osvojili od 10 do 15% od ukupnog broja medalja koje su dodeljene na seniorskom prvenstvu AP Vojvodine.

Broj bodova na četvrtom mestu u drugoj koloni znači da je osvojena od 1 do 9% od ukupnog broja medalja koje su dodeljene na seniorskom prvenstvu AP Vojvodine.

Treća kolona: Opštinska prvenstva

Broj bodova na prvom mestu u trećoj koloni znači da su članovi sportske organizacije osvojili 50% i više od ukupnog broja medalja koje su dodeljene na opštinskom seniorskom prvenstvu.

Broj bodova na drugom mestu u trećoj koloni znači da su članovi sportske organizacije osvojili od 35 do 49% od ukupnog broja medalja koje su dodeljene na opštinskom seniorskom prvenstvu.

Broj bodova na trećem mestu u trećoj koloni znači da su članovi sportske organizacije osvojili od 25 do 35% od ukupnog broja medalja koje su dodeljene na opštinskom seniorskom prvenstvu.

Broj bodova na četvrtom mestu u trećoj koloni znači da je osvojena od 1 do 24% od ukupnog broja medalja koje su dodeljene na opštinskom seniorskom prvenstvu.

Opštinska pojedinačna prvenstva ulaze u sistem bodovanja, ukoliko je na istom takmičenju nastupilo najmanje 3 kluba.

Ako sportska organizacija nastupa samo sa mlađim uzrastima isti princip se primenjuje i za taj uzrast ali se broj bodova umanjuje za 30%.

Ukoliko sportska organizacija iz pojedinačnog sporta ima i organizovano liga takmičenje, za bodovanje se uzima onaj broj bodova koji je povoljniji za tu sportsku organizaciju.

U slučaju da u ekipnom sportu postoje četiri nivoa takmičenja, maksimalni broj bodova se umanjuje za 10%, ako ima tri nivoa za narednih 10% itd.

U pojedinačnim sportovima, ako postoje samo dva nivoa takmičenja, broj bodova se umanjuje za 20%, a ako ima samo jedan nivo takmičenja, maksimalni broj bodova se umanjuje za 40% od maksimalnog broja bodova.

Maksimalni broj bodova po ovom osnovu iznosi 150.

5. Broj takmičarskih ekipa u redovnom sistemu takmičenja

Ekipni sportovi

Uslov: U bodovanje se uzima broj ekipa koji se nalazi u redovnom sistemu takmičenja nadležnog nacionalnog ili pokrajinskog granskog sportskog saveza u svim uzrasnim kategorijama.

Ukupno se sabiraju muške i ženske ekipe ako sportska organizacija radi sa oba pola.

Pojedinačni sportovi

Uslov: Da bi se priznala ekipa u pojedinačnom sportu neophodno je da je na pokrajinskom prvenstvu nastupilo najmanje 8 takmičara ili 5 takmičara na zvaničnom državnom prvenstvu u toj uzrasnoj kategoriji.

Maksimalni broj bodova po ovom osnovu iznosi 60.

6. Broj angažovanih stručnjaka sa adekvatnim obrazovanjem

Uslov: Priznavanje bodova za sportskog stručnjaka vrši se na osnovu dostavljene dokumentacije od strane sportske organizacije.

Za svakog trenera se dostavlja:

1. Kopija adekvatne diplome za tu granu sporta

2. Kopija Ugovora o angažovanju ili Odluka o imenovanju za trenera ako je trener i član kluba

3. Kopija licence nadležnog nacionalnog granskog sportskog saveza za tekuću godinu.

Bez dostavljene kompletne dokumentacije ne mogu se priznati bodovi po ovom osnovu.

Maksimalni broj bodova po ovom osnovu iznosi 60.

7. Broj sportista u takmičarskom sistemu (svi uzrasti)

Uslov: Sportske organizacije su dužne dostaviti overeni spisak registrovanih sportista (sve uzrasne kategorije) koji su nastupili u takmičenjima u protekloj godini.

Overeni spisak dostavlja Zastupnik kluba pod materijalnom odgovornošću, ili se dostavljaju bilteni od strane nadležnog granskog sportskog saveza koji je organizator zvaničnih takmičenja.

Maksimalni broj bodova po ovom osnovu iznosi 30.

8. Broj reprezentativaca Srbije (seniori, juniori, kadeti)

Uslov: Boduju se samo ni reprezentativci Srbije koji su nastupili na zvaničnim kadetskim, juniorskim i seniorskim prvenstvima Evrope i sveta u proteklih godinu dana.

Uslov je da sportisti imaju minimalno 15 godina, osim gimnastike (žene) i plivanja (žene) gde ova granica iznosi 13 godina.

U bodovanje ulaze i sportisti koji su nastupili na Olimpijskim igrama, Olimpijskim igrama mladih, Mediteranskim igrama, Evropskim ligama ili Evropskim igrama mladih (EYOF).

U bodovanje ne ulaze balkanijade i pionirska takmičenja u Evropi i svetu.

U prilogu obrasca je potrebno dostaviti kopiju zvaničnog biltena šampionata Evrope ili sveta, iz kojeg se može dokazati da je sportista nastupio na tom takmičenju.

Boduju se samo oni sportisti koji su u vreme navedenih takmičenja bili registrovani u toj sportskoj organizaciji.

Maksimalni broj bodova po ovom osnovu iznosi 30.

9. Osvojena titula prvaka u prošlosti: seniori - juniori

Uslov: Kategorizacija se vrši za svaku godinu posebno. Neophodno je nagraditi i one klubove koji su u prošlosti imali zapažene rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Kako se ne bi širili kriterijumi, za ekipne sportove se uzima kriterijum osvojene titule ekipnog prvaka države (seniori ili juniori), a za pojedinačne sportove osvojene medalje na prvenstvima Evrope, sveta ili Olimpijskim igrama u prošlosti, u kategoriji seniora ili juniora.

Na taj način se odaje priznanje klubovima u lokalnoj sredini za značajan doprinos afirmaciji grada u proteklom period, u i ti rezultati moraju ostati trajno zabeleženi i na ovaj način.

Broj bodova je više nego simboličan, ali ipak se ne treba zaboraviti uspešna istorija nekog kluba, koji je trenutno u rezultatskoj krizi.

Broj bodova po ovom osnovu iznosi 30.

10. Masovnost - rad sa mladima

Uslov: Kao jedan od pokazatelja kvantitativnog rada u sportskoj organizaciji je i rad sa mlađim kategorijama. Neophodno je da i ovaj segment kvantiteta ima uticaja na broj bodova za to sportsko udruženje. Sportske organizacije se na ovaj način stimulišu da što više rade na masovnosti, kao i da postižu što bolje rezultate kako bi ostvarili bolji rejting. Tako se uočljivo razdvajaju klubovi koji ozbiljno rade (kvalitetni sport), od klubova čija je takmičarska aktivnost u domenu rekreacije (masovni sport).

Maksimalni broj bodova po ovom osnovu iznosi 60.

11. Lekarski pregledi

Uslov: U zavisnosti od broja prijavljenih sportista - takmičara (pod rednim brojem VII), u tom broju se i priznaju bodovi za lekarske preglede za sportsku organizaciju. Priznaje se spisak pod rednim brojem VII - broj sportista u takmičarskom sistemu.

Maksimalni broj bodova po ovom osnovu iznosi 30.

12. Troškovi prevoza, smeštaj i ishrane sportista za redovna takmičenja

Ekipni sportovi

Uslov: U sistem bodovanja uzima se samo jedna ekipa (seniori, juniori, kadeti ili pioniri), i to ekipa koja ima najveći broj bodova u liga takmičenju po pitanju troškova prevoza, smeštaja i ishrane. Ne sabiraju se bodovi za sve ekipe u sistemu takmičenja.

Maksimalni broj bodova po ovom osnovu iznosi 100.

Troškovi prevoza

Uslov: Priznaje se određeni broj bodova u zavisnosti od ranga takmičenja, najmanje 11 kola lige. Ako je broj kola lige manji, procentualno se utvrđuje i manji broj bodova po ovom osnovu. Broj bodova se ne smanjuje ako klub u ekipnom takmičenju ima još najmanje jednu ekipu u takmičenju (juniori, kadeti i pioniri).

Prevozni troškovi

Bodovi

SEN

JUN

KAD

PIO

V i VI nivo

50

40

30

20

IV nivo

40

30

20

15

III nivo

30

 

 

 

II nivo

20

20

10

10

I nivo

10

Troškovi smeštaja

Uslov: Maksimalni broj bodova priznaje se samo ako je bilo najmanje 5 putovanja dužih od 200 km. Ako je broj manji, utvrđuje se i manji broj bodova po ovom osnovu.

Troškovi smeštaja

Bodovi

SEN

JUN

KAD

PIO

5 smeštaja

30

25

20

10

4 smeštaja

25

20

15

8

3 smeštaja

20

15

10

6

2 smeštaja

15

10

5

4

1 smeštaj

10

5

3

2

Troškovi ishrane

Uslov: Bodovi za troškove ishrane na takmičenju ostvaruju se po dva osnova:

1) putovanja duža od 200 km,

2) putovanja od 100 do 200 km.

Troškovi ishrane

Bodovi

SEN

JUN

KAD

PIO

+ 200 km

od 100 do 200 km

+ 200 km

od 100 do 200 km

+ 200 km

od 100 do 200 km

+ 200 km

od 100 do 200 km

5 putovanja

20

15

15

10

10

7

5

3

4 putovanja

17

13

13

9

9

6

4

2

3 putovanja

14

11

11

8

8

5

3

2 putovanja

12

9

9

7

7

4

2

1

Pojedinačni sportovi

Uslov: U sistem bodovanja se uzimaju sva zvanična takmičenja - prvenstva Vojvodine i Srbije svih ekipa (seniori, juniori, kadeti i pioniri); kao i za jednu uzrasnu kategoriju koja ima najveći broj bodova za ostala takmičenja: troškovi prevoza, smeštaja i ishrane. U pojedinačnim sportovima bodovi se mogu dati za ekipu ako je u ekipnom sistemu takmičenja (liga), ali u tom slučaju se ne boduju pojedinačna takmičenja.

Maksimalni broj bodova po ovom osnovu iznosi 100.

Troškovi prevoza

Uslov: Priznaje se određeni broj bodova u zavisnosti od broja takmičenja, ali ne može biti više od 50 bodova.

Troškovi prevoza

Bodovi - zvanična takmičenja

Bodovi - ostala takmičenja

SEN

JUN

KAD

PIO

SEN

JUN

KAD

PIO

5 putovanja

50

40

30

20

30

25

20

15

4 putovanja

40

30

20

16

25

20

16

12

3 putovanja

30

20

15

12

20

15

12

9

2 putovanja

20

15

10

8

15

12

10

6

1 putovanje

15

10

5

4

10

8

5

3

Troškovi smeštaja

Uslov: Maksimalni broj bodova se priznanje samo ako je bilo najmanje 5 putovanja dužih od 200 km. Ako je broj manji, procentualno se utvrđuje i manji broj bodova po ovom osnovu.

Troškovi smeštaja

Bodovi - zvanična takmičenja

Bodovi - ostala takmičenja

SEN

JUN

KAD

PIO

SEN

JUN

KAD

PIO

5 smeštaja

30

25

20

10

15

12

10

5

4 smeštaja

25

20

15

8

12

10

8

4

3 smeštaja

20

15

10

6

10

8

6

3

2 smeštaja

15

10

5

4

8

6

4

2

1 smeštaj

10

5

3

2

6

3

2

1

Troškovi ishrane

Uslov: Bodovi na takmičenju ostvaruju se po dva osnova:

1) putovanja duža od 200 km i

2) putovanja od 100 do 200 km.

Troškovi ishrane

Bodovi - zvanična takmičenja

SEN

JUN

KAD

PIO

+ 200 km

od 100 do 200 km

+ 200 km

od 100 do 200 km

+ 200 km

od 100 do 200 km

+ 200 km

od 100 do 200 km

5 putovanja

20

15

15

10

10

7

5

3

4 putovanja

17

13

13

9

9

6

4

2

3 putovanja

14

11

11

8

8

5

3

2 putovanja

12

9

9

7

7

4

2

1

1 putovanje

10

7

7

6

6

3

1

 

Bodovi - ostala takmičenja

 

SEN

JUN

KAD

PIO

5 putovanja

10

8

8

6

6

5

3

3

4 putovanja

9

7

7

5

5

4

2

2

3 putovanja

8

6

6

4

4

3

2 putovanja

7

5

5

3

3

2

1

1

1 putovanje

6

4

4

2

2

1

Maksimalni broj bodova po ovom osnovu iznosi 100.

13. Zvanična lica na takmičenjima

Ekipni sportovi

Uslov: U sistem bodovanja se uzima samo jedna ekipa (seniori, juniori, kadeti ili pioniri), i to za onu ekipu koja ima najveći broj bodova po pitanju troškova zvaničnih lica na takmičenju. Za nivo takmičenja primenjuje se kriterijum broj 3. - rang takmičenja iz tabele bodovanja. Ne sabiraju se bodovi za sve ekipe u sistemu takmičenja. Broj bodova određen je nivoom takmičenja najbolje ekipe u klubu.

Ekipni sportovi

Bodovi

V i VI nivo takmičenja

50

IV nivo takmičenja

40

III nivo takmičenja

30

II nivo takmičenja

20

I nivo takmičenja

10

Maksimalni broj bodova po ovom osnovu iznosi 50.

Pojedinačni sportovi

Uslov: U sistem bodovanja uzimaju se sva zvanična takmičenja - prvenstva Vojvodine i Srbije svih ekipa (seniori, juniori, kadeti i pioniri), kao i za jednu uzrasnu kategoriju koja ima najveći broj bodova za ostala takmičenja, za troškove zvaničnih lica na takmičenju, u slučaju da je klub bio organizator takmičenja.

U pojedinačnim sportovima bodovi se mogu dati za ekipu ako je u ekipnom sistemu takmičenja (liga), ali u tom slučaju se ne boduju pojedinačna takmičenja.

Pojedinačni sportovi

8 takmič.

6 takmič.

4 takmič.

2 takmič.

1 takmič.

III nivo takmičenja

50

40

30

20

10

II nivo takmičenja

30

25

20

15

8

I nivo takmičenja

15

12

9

6

3

Maksimalni broj bodova po ovom osnovu iznosi 50.

14. Sportska oprema

Uslov: Bodovi za sportsku opremu određuju se na osnovu broja takmičarskih ekipa u redovnom sistemu takmičenja (primenjuje se V - kriterijum iz tabele bodovanja - broj takmičarskih ekipa u redovnom sistemu takmičenja).

Maksimalni broj bodova po ovom osnovu iznosi 60.

15. Sportske organizacije od posebnog značaja za Grad

Uslov: Na osnovu Strategije razvoja sporta grada proglasiće se sportske organizacije od posebnog značaja za grad na period od četiri godine. Do donošenja strategije, Komisija za dodelu sredstava u oblasti sporta (u daljem tekstu: Komisija) može određenom broju sportskih klubova u godišnjoj valorizaciji dati do 100 bodova.

Dodatni bodovi po ovom osnovu mogu se dati za klubove koji rade sa sportistima sa invaliditetom, ili klubovima koji okupljaju značajan broj ženske populacije.

Maksimalni broj bodova po ovom osnovu iznosi 100.

 

Član 5

Elementi vrednovanja (valorizacije) sportskih organizacija iz člana 4. ovog pravilnika sa bodovima nalaze se u sledećem tabelarnom pregledu:

M

Elementi valorizacije

Bodovi

I

Status sporta na nacionalnom nivou

 

I grupa sportova u nacionalnoj kategorizaciji (OKS i SSS)

20

II grupa sportova u nacionalnoj kategorizaciji (OKS i SSS)

15

III grupa sportova u nacionalnoj kategorizaciji (OKS i SSS)

10

Ostale kategorisane sportske grane u nac. kategorizaciji (OKS i SSS)

5

II

Tradicija sportske organizacije

 

Klubovi osnovani pre 50 i više godina

60

Klubovi sa 25 do 49 godina tradicije

40

Klubovi sa 11 do 24 godina tradicije

10

Klubovi sa 5 do 10 godina tradicije

5

III

Rang takmičenja

 

Ekipni sportovi

Pojedinačni sportovi

EK.

PO.

V i VI nivo takmičenja

III nivo takmičenja

150

150

IV nivo takmičenja

II nivo takmičenja

105

86,3

III nivo takmičenja

67,5

II nivo takmičenja

I nivo takmičenja

42

33

I nivo takmičenja

24

IV

Postignuti rezultati u protekloj takmičarskoj sezoni

 

Ekipni sportovi

Pojedinačni sportovi

Ekipni sportovi

Pojedinačni sportovi

 

 

 

 

V i VI nivo takmičenja

III nivo takmičenja

150

135

120

90

150

135

120

90

IV nivo takmičenja

II nivo takmičenja

105

82,5

75

60

86,3

68,25

61,5

60

III nivo takmičenja

67,5

54

48

39

II nivo takmičenja

I nivo takmičenja

42

36

30

21

33

27

22,5

18

I nivo takmičenja

24

18

15

15

V

Broj takmičarskih ekipa u redovnom sistemu takmičenja

 

6 i više ekipa

60

5 ekipa

50

4 ekipe

40

3 ekipe

30

2 ekipe

20

1 ekipa

10

VI

Broj angažovanih stručnjaka sa adekvatnim obrazovanjem

 

5 i više trenera

60

4 trenera

45

3 trenera

30

2 trenera

20

1 trenera

10

VII

Broj sportista u takmičarskom sistemu (svi uzrasti)

 

100 i više takmičara

30

50 do 99 takmičara

20

20 do 49 takmičara

10

od 3 do 19 takmičara

5

VIII

Broj reprezentativaca Srbije (seniori, juniori, kadeti)

 

5 i više reprezentativaca

40

od 2 do 4 reprezentativaca

30

1 reprezentativac

20

IX

Osvojena titula prvaka u prošlosti seniori - juniori

 

Ekipni sportovi

30

Pojedinačni sportovi medalja sa EP, SP, OI

30

X

Masovnost - rad sa mladima

 

200 i više sportista

60

150 do 200 sportista

50

101 do 150 sportista

40

50 do 100 sportista

30

26 do 49 sportista

20

od 3 do 25 sportista

10

XI

Lekarski pregledi

 

100 i više sportista

30

50 do 99 sportista

20

20 do 49 sportista

10

od 3 do 19 sportista

5

XII

Prevozni troškovi, smeštaj i ishrana sportista za redovna takmičenja

 

 

Ekipni troškovi

 

 

Prevozni troškovi

SE

JU

KA

PI

 

Maks. bod.

100

 

V i VI nivo takmič.

50

40

30

20

 

50

 

 

IV nivo takmičenja

40

30

20

15

 

 

 

 

III nivo takmičenja

30

 

 

 

 

II nivo takmičenja

20

20

10

10

 

 

 

 

I nivo takmičenja

10

 

 

 

 

Troškovi smeštaja

SE

JU

KA

PI

 

Maks. bod.

 

 

5 smeštaja

30

25

20

10

 

30

 

 

4 smeštaja

25

20

15

8

 

 

 

 

3 smeštaja

20

15

10

6

 

 

 

 

2 smeštaja

15

10

5

4

 

 

 

 

1 smeštaj

10

5

3

2

 

 

 

        

Troškovi ishrane

SE

JU

KA

PI

Maks. bod.

+ 200 km

od 100 do
200 km

+ 200 km

od 100 do
200 km

+ 200 km

od 100
do 200 km

+ 200 km

od 100
do 200 km

20

5 putovanja

20

15

15

10

10

7

5

3

 

4 putovanja

17

13

13

9

9

6

4

2

 

3 putovanja

14

11

11

8

8

5

3

 

2 putovanja

12

9

9

7

7

4

2

1

 

1 putovanje

10

7

7

6

6

3

1

 

        

Pojedinačni sportovi

 

 

Zvanična prvenstva

Ostala takmičenja

 

Prevozni troškovi

SE

JU

KA

PI

SE

JU

KA

PI

Mak. bod.

 

5 putovanja

50

40

30

20

30

25

20

15

50

 

4 putovanja

40

30

20

16

25

20

16

12

 

 

3 putovanja

30

20

15

12

20

15

12

9

 

 

2 putovanja

20

15

10

8

15

12

10

6

 

 

1 putovanje

15

10

5

4

10

8

5

3

 

 

 

Zvanična prvenstva

Ostala takmičenja

 

Troškovi smeštaja

SE

JU

KA

PI

SE

JU

KA

PI

Mak. bod.

 

5 smeštaja

30

25

20

10

15

12

10

5

30

 

4 smeštaja

25

20

15

8

12

10

8

4

 

 

3 smeštaja

20

15

10

6

10

8

6

3

 

 

2 smeštaja

15

10

5

4

8

6

4

2

 

 

1 smeštaj

10

5

3

2

6

3

2

1

 

 

        

 

SE

JU

KA

PI

Maks bod.

Troškovi ishrane

+ 200 km

od 100 do
200 km

+ 200 km

od 100 do
200 km

+ 200 km

od 100 do 200

200 km + 200 km

od 100 do 200 km

20

5 putovanja

20

15

15

10

10

7

5

3

 

4 putovanja

17

13

13

9

9

6

4

2

 

3 putovanja

14

11

11

8

8

5

3

 

2 putovanja

12

9

9

7

7

4

2

1

 

1 putovanje

10

7

7

6

6

3

1

 

 

BODOVI - OSTALA TAKMIČENJA

 

Troškovi ishrane

SE

JU

KA

PI

Maks bod.

+ 200 km

od 100 do 200 km

+ 200 km

od 100 do 200 km

+ 200 km

od 100 do

200 km + 200 km

od 100 do 200 km

10

5 putovanja

10

8

8

6

6

5

3

3

 

4 putovanja

9

7

7

5

5

4

2

2

 

3 putovanja

8

6

6

4

4

3

 

2 putovanja

7

5

5

3

3

2

1

1

 

1 putovanje

6

4

4

2

2

1

 

 

Ukupno maksimalno 100 bodova po ovom kriterijumu

 

XIII

Zvanična lica na takmičenjima u vezi je sa kriterijumom broj 3 - rang takmičenja

 

Ekipni sportovi

 

Pojedinačni sportovi

8. takmič.

6. takm.

4. takmič.

2. takmič.

1. takmič.

V i VI nivo takmičenja

50

III nivo takmičenja

50

40

30

20

10

IV nivo takmičenja

40

II nivo takmičenja

30

25

20

15

8

III nivo takmičenja

30

II nivo takmičenja

20

I nivo takmičenja

15

12

9

6

3

I nivo takmičenja

10

XIV

Sportska oprema određuje se na osnovu broja ekipa u redovnom sistemu takmičenja (V krit.)

 

6 i više ekipa

60

5 ekipa

50

4 ekipe

40

3 ekipe

30

2 ekipe

20

1 ekipa

10

XV

Sportska udruženja od posebnog značaja za lokalnu samoupravu

 

 

(do maksimalno 100 bod.)

100

UKUPNO MAKSIMALNO BODOVA =

1000

Član 6

Prilikom razmatranja predloga godišnjeg programa sportske organizacije iz takmičarskog sporta Komisija vrši bodovanje u skladu sa članom 4. i 5. ovog pravilnika, na osnovu broja bodova utvrđuje procenat učešća u ukupnom broju bodova i sačinjava spisak sportskih organizacija kojima se predlaže odobravanje sredstava po godišnjem programu i iznos sredstava za realizaciju godišnjeg programa.

Član 7

Ovim pravilnikom utvrđuju se obrasci priloga koji se dostavljaju uz obrazac prijave za finansiranje ili sufinansiranje godišnjeg programa u oblasti sporta:

Obrazac "Prilog broj 1a" - Rang takmičenja i rezultati - Ekipni sportovi

Obrazac "Prilog broj 1b" - Rang takmičenja i rezultati - Pojedinačni sportovi

Obrazac "Prilog broj 2" - Sportski stručnjaci

Obrazac "Prilog broj 3" - Spisak takmičara

Obrazac "Prilog broj 4" - Reprezentativci Srbije (seniori, juniori, kadeti)

Obrazac "Prilog broj 5a" - Osvojena titula prvaka - Ekipni sportovi

Obrazac "Prilog broj 5b" - Osvojena titula prvaka - Pojedinačni sportovi sportovi

Obrazac "Prilog broj 5c" - Masovnost - Rad sa mladima

Obrazac "Prilog broj 6" - Troškovi prevoza, smeštaja i ishrane na takmičenjima

Obrazac "Prilog broj 7" - Sportske organizacije od posebnog značaja za Grad.

Obrasci iz stava 1. ovog člana su u prilogu ovog pravilnika i čine njegov sastavni deo.

Član 8

U zavisnosti od vrste (ekipno ili pojedinačno takmičenje) i oblika (nivo i dr.) sportskog takmičenja, sportske organizacije uz obrazac prijave za finansiranje ili sufinansiranje godišnjeg programa u oblasti sporta obavezno dostavljaju sledeće priloge:

Redni
broj

Prilog koji se dostavlja uz prijavu

Kriterijum iz člana 3. ovog pravilnika

1.

Obrazac "Prilog 1a" - Rang takmičenja i rezultati - Ekipni sportovi

3, 4, 5, 13. i 14.

2.

Obrazac "Prilog 1b" - Rang takmičenja i rezultati - Pojedinačni sportovi

3, 4, 5, 13. i 14.

3.

Obrazac "Prilog 2" - Sportski stručnjaci

6.

4.

Obrazac "Prilog 3" - Spisak sportista

7. i 11.

5.

Obrazac "Prilog 4" - Reprezentativci Srbije (seniori, juniori, kadeti)

8.

6.

Obrasci:
"Prilog 5a" - Osvojena titula prvaka - Ekipni sportovi,
"Prilog 5b" - Osvojena titula prvaka - Pojedinačni sportovi sportovi,
"Prilog 5c" - Masovnost - Rad sa mladima

9. i 10.

7.

Obrazac "Prilog 6" - Troškovi prevoza, smeštaja i ishrane na takmičenjima

12.

8.

Obrazac "Prilog 7" - Sportske organizacije od posebnog značaja za Grad

15.

Za status sporta na nacionalnom nivou ne dostavlja se dokumentacija za vrednovanje, već se primenjuje Pravilnik o kategorizaciji sportskih grana donet od strane MOS.

IV ZAVRŠNA ODREDBA

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".

 

Obrazac "Prilog broj 1a"

RANG TAKMIČENJA I REZULTATI

Ekipni sportovi

Redni broj

SENIORI

Muški

Žene

1.

Naziv lige

 

 

2.

Konačni plasman u ligi

 

 

3.

Rang - nivo takmičenja

 

 

4.

Broj nivoa takmičenja u grani sporta

 

 

5.

Broj klubova učesnika lige

 

 

6.

Broj sportista koji su nastupili u ligi

 

 

7.

Ostalo

 

 

Prilog: Završni bilten lige sa konačnim plasmanom ekipe

Rb

JUNIORI

Muški

Žene

1.

Naziv lige

 

 

2.

Konačni plasman u ligi

 

 

3.

Broj klubova učesnika lige

 

 

4.

Broj sportista koji su nastupili u ligi

 

 

5.

Ostalo

 

 

Prilog: Završni bilten lige sa konačnim plasmanom ekipe

Redni broj

KADETI

Muški

Žene

1.

Naziv lige

 

 

2.

Konačni plasman u ligi

 

 

3.

Broj klubova učesnika lige

 

 

4.

Broj sportista koji su nastupili u ligi

 

 

5.

Ostalo

 

 

Prilog: Završni bilten lige sa konačnim plasmanom ekipe

Redni broj

PIONIRI

Dečaci

Devojčice

1.

Naziv lige

 

 

2.

Konačni plasman u ligi

 

 

3.

Broj klubova učesnika lige

 

 

4.

Broj sportista koji su nastupili u ligi

 

 

5.

Ostalo

 

 

Prilog: Završni bilten lige sa konačnim plasmanom ekipe

Obrazac "Prilog broj 1b"

RANG TAKMIČENJA I REZULTATI

Pojedinačni sportovi

SENIORI

Muški

Žene

Redni
broj

Sadržaj

Broj
osvojenih medalja kluba

Broj
takmičara kluba

Broj
osvojenih medalja kluba

Broj
takmičara Kluba

1.

Prvenstvo Srbije (III nivo)

 

 

 

 

2.

Prvenstvo Vojvodine (II nivo)

 

 

 

 

3.

Gradsko/opštinsko prvenstvo (I nivo)

 

 

 

 

4.

Ukupan broj dodeljenih medalja na takmičenju

 

 

5.

Procenat osvojenih medalja kluba na takmičenju

 

 

6.

Ostalo

 

 

 

 

Prilog: Završni bilteni prvenstava

JUNIORI

Muški

Žene

Redni
broj

Sadržaj

Broj osvojenih medalja kluba

Broj takmičara kluba

Broj osvojenih medalja kluba

Broj takmičara kluba

1.

Prvenstvo Srbije (III nivo)

 

 

 

 

2.

Prvenstvo Vojvodine (II nivo)

 

 

 

 

3.

Gradsko/opštinsko prvenstvo (I nivo)

 

 

 

 

4.

Ukupan broj dodeljenih medalja na takmičenju

 

 

5.

Procenat osvojenih medalja kluba na takmičenju

 

 

6.

Ostalo

 

 

 

 

Prilog: Završni bilteni prvenstava

KADETI

Muški

Žene

Redni
broj

Sadržaj

Broj osvojenih medalja kluba

Broj takmičara kluba

Broj osvojenih medalja kluba

Broj takmičara kluba

1.

Prvenstvo Srbije (III nivo)

 

 

 

 

2.

Prvenstvo Vojvodine (II nivo)

 

 

 

 

3.

Gradsko/opštinsko prvenstvo (I nivo)

 

 

 

 

4.

Ukupan broj dodeljenih medalja na takmičenju

 

 

5.

Procenat osvojenih medalja kluba na takmičenju

 

 

6.

Ostalo

 

 

 

 

Prilog: Završni bilteni prvenstava

PIONIRI

Muški

Žene

Redni broj

Sadržaj

Broj osvojenih medalja kluba

Broj takmičara kluba

Broj osvojenih medalja kluba

Broj takmičara kluba

1.

Prvenstvo Srbije (III nivo)

 

 

 

 

2.

Prvenstvo Vojvodine (II nivo)

 

 

 

 

3.

Gradsko/opštinsko prvenstvo (I nivo)

 

 

 

 

4.

Ukupan broj dodeljenih medalja na takmičenju

 

 

5.

Procenat osvojenih medalja kluba na takmičenju

 

 

6.

Ostalo

 

 

 

 

Prilog: Završni bilteni prvenstava

Obrazac "Prilog broj 2"

SPORTSKI STRUČNJACI

 

Redni broj

Prezime i ime trenera

Uzrasna kategorija sa kojom radi trener

Broj diplome ili uverenja

Broj licence

Ugovor ili odluka o imenovanju
DA-NE

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

Prilozi:

1. Kopija diplome ili uverenja o osposobljenosti
2. Kopija licence nadležnog nacionalnog sportskog granskog saveza
3. Odluka o imenovanju trenera ili Ugovor o profesionalnom, honorarnom ili volonterskom radu

Obrazac "Prilog broj 3"

SPISAK TAKMIČARA

 

Redni broj

Prezime i ime sportista takmičara

Uzrasna kategorija

Redni broj

Prezime i ime sportista takmičara

Uzrasna kategorija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomena:
Upisati samo sportiste koji su nastupili u liga takmičenju ili pojedinačnim prvenstvima. Za ispravnost dostavljenih podataka garantuje lice za zastupanje kluba. U slučaju netačnih podataka klub i lice za zastupanje će snositi sankcije u skladu sa zakonom i sportskim pravilima.

Obrazac "Prilog broj 4"

REPREZENTATIVCI SRBIJE

(seniori, juniori, kadeti)

Redni broj

Prezime i ime sportiste

Uzrasna kategorija

Takmičenje

Država i mesto

Plasman

Pobeda

Poraza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilog:
1. Kopija biltena iz kojeg je vidljiv plasman i postignuti rezultati sportiste

Obrazac "Prilog broj 5a"

OSVOJENA TITULA PRVAKA

Ekipni sportovi

PODACI O BROJU OSVOJENIH TITULA DRŽAVNIH PRVAKA

Redni broj

Sportska ekipa - uzrasna kategorija

Godina u kojoj je rezultat ostvaren

Napomena

1.   

SENIORI

 

 

2.   

SENIORKE

 

 

3.   

JUNIORI

 

 

4.   

JUNIORKE

 

 

Prilog: Završni bilteni prvenstava

Obrazac "Prilog broj 5b"

OSVOJENA TITULA PRVAKA

Pojedinačni sportovi

 

Muški

Žene

Redni broj

Sadržaj

Broj osvojenih medalja kluba

Senior/ junior

Broj osvojenih medalja kluba

Senior/ junior

1.

Olimpijske igre

 

 

 

 

2.

Prvenstvo sveta

 

 

 

 

3.

Prvenstvo Evrope

 

 

 

 

4.

Prvenstvo države

 

 

 

 

5.

Ukupan broj osvojenih medalja

 

 

6.

Ostalo

 

 

 

 

 

Obrazac "Prilog broj 5c"

MASOVNOST

Rad sa mladima

Redni broj

Prezime i ime sportista

Uzrasna kategorija

Redni broj

Prezime i ime sportista

Uzrasna kategorija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilog: Knjiga aktivnih članova i po mogućnosti evidencioni list prisustva na treningu

Obrazac "Prilog broj 6"

TROŠKOVI PREVOZA, SMEŠTAJA I ISHRANE NA TAKMIČENJIMA

 

Redni broj

Sadržaj

Podaci

Napomena

EKIPNI SPORTOVI

1.

Naziv lige

 

 

2.

Uzrasna kategorija

 

 

3.

Konačni plasman u ligi

 

 

4.

Nivo takmičenja

 

 

5.

Broj nivoa takmičenja u grani sporta

 

 

6.

Broj kola lige

 

 

7.

Broj putovanja dužih od 200 km

 

 

8.

Broj putovanja od 100 do 200 km

 

 

9.

Ostalo

 

 

POJEDINAČNI SPORTOVI

1.

Ukupno zvaničnih takmi. (svi uzrasti)

 

 

2.

Broj putovanja dužih od 200 km (svi uzrasti)

 

 

3.

Broj putovanja od 100 do 200 km (svi uzrasti)

 

 

4.

Ukupno ostala takmičenja

 

 

Prilog: Za pojedinačne sportove za bodovanje ostalih takmičenja dostaviti bilten sa rezultatima sa tih takmičenja

Obrazac "Prilog broj 7"

SPORTSKE ORGANIZACIJE OD POSEBNOG ZNAČAJA ZA GRAD

 

Redni broj

Sadržaj

Podaci

1.

Istorija
(godina osnivanja i ostali značajni podaci iz istorije sportske organizacije)

 

2.

Rezultati

Domaći

 

Međunarodni

 

3.

Rad sa ženama

Broj ekipa

 

Broj žena

 

4.

Rad sa invalidima

Aktivni

 

Rekreativni

 

5.

Ostali značajni podaci