PRAVILNIK
O USLOVIMA ZA USPOSTAVLJANJE DOPUNSKIH MREŽA METEOROLOŠKIH I HIDROLOŠKIH STANICA

("Sl. glasnik RS", br. 30/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi za uspostavljanje dopunskih mreža meteoroloških i/ili hidroloških stanica u pogledu lokacije stanica, programa meteoroloških i/ili hidroloških merenja i osmatranja i načina izveštavanja stanica u sastavu ovih mreža, osim stanica za kvalitet vazduha.

Član 2

Dopunske mreže meteoroloških i/ili hidroloških stanica uspostavljaju jedinice lokalne samouprave i teritorijalne autonomije, javna preduzeća i ustanove, kao i druga pravna lica, odnosno preduzetnici (u daljem tekstu: imalac stanice), za svoje specifične potrebe, o svom trošku, u skladu sa uslovima propisanim ovim pravilnikom i u skladu sa Zakonom o meteorološkoj i hidrološkoj delatnosti (u daljem tekstu: Zakon) i propisima donetim na osnovu njega.

Imaoci stanica u sastavu dopunskih mreža iz stava 1. ovog člana koji obavljaju ostale poslove meteorološke i hidrološke delatnosti a koji se odnose na meteorološka i/ili hidrološka merenja i osmatranja u dopunskoj mreži meteoroloških i hidroloških stanica iz stava 1. ovog člana, ispunjavaju i uslove u pogledu tehničke opremljenosti i kadrovske osposobljenosti u skladu sa Zakonom i propisom donetim na osnovu njega.

Član 3

Imalac stanice uspostavlja meteorološke stanice u sastavu dopunskih mreža meteoroloških stanica na lokaciji koja ispunjava uslove propisane tehničkim regulatornim dokumentima Svetske meteorološke organizacije u pogledu reprezentativnosti podataka meteoroloških merenja i osmatranja za širu okolinu stanice.

Imalac stanice uspostavlja meteorološke stanice iz stava 1. ovog člana na lokaciji u čijoj blizini se ne nalaze predmeti i objekti, odnosno ne obavljaju delatnosti koje utiču na modifikaciju meteoroloških elemenata i pojava, odnosno na homogenost nizova meteoroloških podataka.

Član 4

Imalac stanice uspostavlja hidrološke stanice površinskih voda u sastavu dopunske mreže hidroloških stanica na lokaciji koja, u pogledu opsega, merenja, stabilnosti, osetljivosti, čitljivosti, pristupačnosti, režima nanosa i zaštite od velikih voda, ima svojstva propisana važećim standardima.

Imalac stanice uspostavlja hidrološke stanice podzemnih voda u sastavu dopunske mreže hidroloških stanica na lokaciji koja ispunjava opšte uslove, odnosno na kojoj podaci merenja dovoljno pouzdano reprezentuju geomorfološke karakteristike terena, geološko-hidrogeološke uslove u vodnom telu podzemnih voda, kao i uticaj spoljnih faktora na parametre režima i kvaliteta podzemnih voda.

Član 5

Program meteoroloških merenja i osmatranja dopunske mreže meteoroloških stanica koji donose i sprovode imaoci stanica obuhvata sistematska meteorološka merenja i osmatranja (u daljem tekstu: standardni program rada), i po potrebi, meteorološka merenja i osmatranja za posebne namene.

Član 6

Imalac stanice donosi standardni program rada za meteorološke stanice u sastavu dopunskih mreža meteoroloških stanica u skladu sa propisom kojim se utvrđuju državne mreže meteoroloških stanica, program rada i način izveštavanja državnih mreža meteoroloških stanica, a koji se odnosi na jedan ili više sledećih programa:

1) program rada državne mreže klimatoloških stanica za posebne namene;

2) program rada državne mreže običnih klimatoloških stanica;

3) program rada državne mreže padavinskih stanica;

4) program rada državne mreže običnih agrometeoroloških stanica;

5) program rada državne mreže običnih stanica za sunčevo osmatranje.

Standardni program rada iz stava 1. ovog člana imalac stanice sprovodi u skladu sa propisom o načinu primene metoda meteoroloških merenja i osmatranja u državnom meteorološkom osmatračkom sistemu.

Član 7

Podaci meteoroloških merenja i osmatranja na meteorološkim stanicama u sastavu dopunskih mreža meteoroloških stanica koji su pribavljeni na osnovu standardnog programa rada, unose se u dnevnik osmatranja na način utvrđen propisom kojim se uređuje način kodiranja, evidentiranja i prikupljanja podataka iz državnog meteorološkog osmatračkog sistema.

Primerak meteorološkog izveštaja iz stava 1. ovog člana dostavlja se Republičkom hidrometeorološkom zavodu (u daljem tekstu: Zavod) po isteku kalendarskog meseca.

U periodu pre, za vreme i posle završetka meteorološke elementarne nepogode, katastrofe i/ili nuklearnog udesa imalac meteorološke stanice u sastavu dopunske mreže meteoroloških stanica na poziv najbliže glavne meteorološke stanice ili Meteorološke opservatorije Zavoda, dostavlja i operativno (putem radio stanice, telefona/faksa, sms-a, interneta) podatke iz stava 1. ovog člana kao i druge relevantne podatke prikupljene u ovom periodu.

Član 8

Imalac stanice u sastavu dopunskih mreža meteoroloških stanica, osim standardnog programa rada, po potrebi, donosi i sprovodi program za jednu ili više vrsta meteoroloških merenja i osmatranja za posebne namene, i to za:

1) gradijentna meteorološka merenja u prizemnom sloju atmosfere (merenja na različitim visinama na meteorološkom stubu);

2) mikrosondažna meteorološka merenja u donjoj troposferi;

3) specijalna merenja karakteristika vetra na različitim visinama na specijalnom stubu za potrebe planiranja, izgradnje, projektovanja i eksploatacije vetroenergetskih objekata;

4) meteorološka merenja za potrebe eksploatacije energetskih i industrijskih objekata;

5) specijalna daljinska merenja vertikalnog profila meteoroloških elemenata u prizemnom sloju atmosfere (merenja pomoću lidara/laser radar, sodara/ Radio acoustic sounding systems, radara za merenje profila vetra/wind profiler radar, mikrotalasnih radiometara i dr.);

6) merenja električnih pražnjenja;

7) meteorološka merenja u šumskim ekosistemima za potrebe zaštite ekosistema;

8) meteorološka merenja za potrebe drumskog saobraćaja;

9) meteorološka merenja za potrebe turizma i sportskih manifestacija;

10) meteorološka merenja u urbanim sredinama za potrebe zaštite životne sredine i komunalnih delatnosti;

11) druga specijalna meteorološka merenja i osmatranja za posebne namene.

Meteorološka merenja i osmatranja utvrđena programom rada iz stava 1. ovog člana obavljaju se u skladu sa tehničkim regulatornim dokumentima Svetske meteorološke organizacije koja se odnose na meteorološke instrumente i metode osmatranja (WMO Guide to Meteorological Instruments and Methods of Observation /WMO-No. 8).

Član 9

Program rada dopunske mreže hidroloških stanica površinskih i podzemnih voda obuhvata standardni program hidroloških merenja i osmatranja.

Imalac stanice u sastavu dopunskih mreža hidroloških stanica donosi i sprovodi program iz stava 1. ovog člana u skladu sa propisom o načinu primene metoda hidroloških merenja i osmatranja u državnom hidrološkom osmatračkom sistemu, a koji obuhvata standardna hidrološka merenja i osmatranja jednog ili više parametara koji se odnose na vodostaj, nivo podzemne vode, temperaturu vode, protok vode, pronos suspendovanog nanosa, snimanje poprečnih profila i padova vodenog ogledala, kao i osmatranje ledenih pojava.

Podaci hidroloških merenja i osmatranja na hidrološkim stanicama u sastavu dopunskih mreža hidroloških stanica koji su pribavljeni na osnovu programa iz stava 1. ovog člana unose se u dnevnik osmatranja utvrđen propisom kojim se uređuje način kodiranja, evidentiranja i prikupljanja podataka iz državnog hidrološkog osmatračkog sistema, a primerak mesečnog hidrološkog izveštaja dostavlja se Zavodu po isteku kalendarskog meseca.

U periodu pre, za vreme i posle završetka hidrološke elementarne nepogode, katastrofe i/ili nuklearnog udesa imalac hidrološke stanice u sastavu dopunske mreže hidroloških stanica na poziv najbliže reonske hidrološke stanice Zavoda, dostavlja i operativno podatke iz stava 3. ovog člana kao i druge relevantne podatke prikupljene u ovom periodu.

Član 10

Imaoci stanica u sastavu dopunskih mreža meteoroloških i hidroloških stanica, koje su u skladu sa Zakonom upisane u Registar državnih mreža meteoroloških i hidroloških stanica i dopunskih mreža meteoroloških i hidroloških stanica, koriste zvanične meteorološke i hidrološke podatke sa ovih stanica za potrebe praćenja, analize i prognoze opštih lokalnih meteoroloških i hidroloških uslova, planiranja i projektovanja u oblasti urbanizama, građevinarstva, industrije, energetike, saobraćaja, vodoprivrede, turizma, zaštite životne sredine, osiguranja i drugih delatnosti.

Meta podaci o stanicama u sastavu dopunskih mreža meteoroloških i hidroloških stanica unose se u Registar iz stava 1. ovog člana koji vodi Zavod.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".