PRAVILNIK
O POKRETNOJ OPREMI POD PRITISKOM

("Sl. glasnik RS", br. 30/2014)

1. Uvodne odredbe

Predmet pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se utvrđuju zahtevi za bezbednost, postupci ocenjivanja usaglašenosti pokretne opreme pod pritiskom, znak usaglašenosti, kao i uslovi za izdavanje i oduzimanje imenovanja za ocenjivanje usaglašenosti pokretne opreme pod pritiskom.

Pokretna oprema pod pritiskom

Član 2

Pod pokretnom opremom pod pritiskom (u daljem tekstu: oprema) podrazumevaju se:

1) sve posude pod pritiskom, njihovi ventili i ostali potreban pribor, kao i gasne patrone (UN 2037), u skladu sa Poglavljem 6.2 Evropskog sporazuma o međunarodnom drumskom transportu opasnog tereta (u daljem tekstu: ADR) i Dodatka C Konvencije o međunarodnim prevozima železnicom (COTIF) - Pravilnik za međunarodni železnički transport opasne robe (u daljem tekstu: RID);

2) cisterne, baterijska vozila / kola, kontejneri za gas sa više elemenata (MEGC), njihovi ventili i ostali potreban pribor u skladu sa Poglavljem 6.8 ADR/RID,

pod uslovom da se oprema iz tač. 1) i 2) ovog člana koristi u skladu sa ADR/RID, za transport opasnog tereta klase 2 i drugih klasa iz Priloga 1 - Spisak opasnih materija koje ne pripadaju klasi 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Oblast primene

Član 3

Ovaj pravilnik se primenjuje na:

1) novu opremu prilikom njenog stavljanja na tržište;

2) postojeću opremu koja je proizvedena i stavljena na tržište pre stupanja na snagu ovog pravilnika i koja ispunjava zahteve za ocenjivanje usaglašenosti iz ADR/RID i Evropskog sporazuma o međunarodnom transportu opasnog tereta unutrašnjim plovnim putevima (u daljem tekstu: ADN).

Ovaj pravilnik se ne primenjuje na:

1) opremu za transport opasnog tereta klase 2 sa ciframa 6 i 7 u klasifikacionom kodu;

2) aerosole (UN 1950), otvorene kriogene posude, boce sa gasom za aparate za disanje, aparate za gašenje požara (UN 1044), opremu izuzetu u skladu sa tačkom 1.1.3.2 - ADR/RID/ADN i opremu izuzetu od pravila za izradu i ispitivanje ambalaže u skladu sa odredbama Poglavlja 3.3 ADR/RID/ADN.

Definicije

Član 4

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) upotreba je punjenje, privremeno skladištenje vezano za transport, pražnjenje i ponovno punjenje opreme;

2) povlačenje je svaka mera u cilju sprečavanja isporuke opreme na tržište ili sprečavanja njene upotrebe;

3) opoziv je svaka mera u cilju povraćaja opreme koja je već bila stavljena na raspolaganje krajnjem korisniku;

4) vlasnik je fizičko lice državljanin Republike Srbije ili pravno lice registrovano u Republici Srbiji koje je nosilac prava svojine na opremi koja je u upotrebi;

5) korisnik je svako fizičko lice ili pravno lice registrovano u Republici Srbiji koje upotrebljava opremu;

6) privredni subjekt je proizvođač, zastupnik, uvoznik, distributer, vlasnik ili korisnik opreme, koji obavlja komercijalnu delatnost ili delatnost pružanja javnih usluga, uz naknadu ili bez nje;

7) znak usaglašenosti je oznaka kojom se potvrđuje da je oprema usaglašena sa odredbama ovog pravilnika i ADR/RID/ADN;

8) postojeća oprema je oprema koja je proizvedena ili stavljena na tržište pre stupanja na snagu ovog pravilnika;

9) ocenjivanje usaglašenosti postojeće opreme je postupak koji se sprovodi na zahtev vlasnika ili korisnika za ocenjivanje usaglašenosti postojeće opreme;

10) periodično kontrolisanje je redovno proveravanje ispunjenosti propisanih zahteva za bezbednost opreme tokom veka upotrebe sa intervalom kontrolisanja određenim u ADR/RID/ADN;

11) međukontrolisanje je redovno proveravanje ispunjenosti propisanih zahteva za bezbednost opreme tokom veka upotrebe na polovini intervala kontrolisanja propisanom u ADR/RID/ADN za periodično kontrolisanje;

12) vanredna provera je vanredno proveravanje ispunjenosti propisanih zahteva za bezbednost opreme tokom veka upotrebe u skladu sa ADR/RID/ADN;

13) akreditacija je utvrđivanje od strane nacionalnog tela za akreditaciju da li telo za ocenjivanje usaglašenosti ispunjava zahteve odgovarajućih srpskih, odnosno međunarodnih i evropskih standarda, i kada je primenljivo, sve dodatne zahteve definisane za pojedine oblasti, kako bi se vršili određeni poslovi ocenjivanja usaglašenosti;

14) imenovano telo je kontrolno telo koje ispunjava uslove iz ADR/RID/ADN i uslove iz člana 10. ovog pravilnika i koje je imenovano u skladu sa članom 11. ovog pravilnika.

Drugi izrazi koji se upotrebljavaju u ovom pravilniku imaju značenje utvrđeno zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti i zakonom kojim se uređuje transport opasnog tereta.

Posebni zahtevi za opremu

Član 5

Pored zahteva iz ovog pravilnika oprema mora ispunjavati i zahteve iz ADR/RID/ADN.

Na teritoriji Republike Srbije može se koristiti samo ona oprema koja zadovoljava minimalnu temperaturu okoline od Tmin = - 20°C.

Pregledi i ispitivanja ventila sigurnosti na opremi obavljaju se pre periodičnog kontrolisanja.

Zahtevi za bezbednost opreme prilikom stavljanja na tržište i tokom veka upotrebe propisani su u Prilogu 2 - Zahtevi za bezbednost pokretne opreme pod pritiskom prilikom stavljanja na tržište i tokom veka upotrebe, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Posebni zahtevi za boce za tečni naftni gas

Član 6

Prenosiva, ponovo punjiva, zavarena boca za tečni naftni gas (u daljem tekstu: boca za TNG), ima oznaku vlasnika boce za TNG.

Vlasnik boce za TNG može biti isključivo punionica boce za TNG ili distributer tečnog naftnog gasa u boci za TNG.

Punionica može puniti bocu čiji je vlasnik distributer ili druga punionica na osnovu zaključenog ugovora.

Vlasnik boce za TNG obeležava bocu za TNG na jedan od sledećih načina:

1) reljefnim žigom koji se stavlja na rukohvat boce za TNG;

2) bojom koja je karakteristična za tog vlasnika boce za TNG, kojom su obojeni telo, rukohvat i postolje boce za TNG;

3) svojim logom na gornjoj polovini tela boce za TNG.

Napunjenu bocu za TNG koja je prošla kontrolu i spremna za isporuku punionica boce za TNG obeležava i označava na način propisan u stavu 4. ovog člana.

Punionica boce za TNG proverava tu bocu pre, za vreme i posle punjenja, a ako se utvrdi da boca za TNG ne ispunjava propisane zahteve iz ADR/RID/ADN, vlasnik boce za TNG tu bocu povlači iz upotrebe.

2. Usaglašenost opreme

Postupak ocenjivanja usaglašenosti

Član 7

Postupak ocenjivanja usaglašenosti nove opreme vrši se u skladu sa ADR/RID/ADN.

Postupak ocenjivanja usaglašenosti postojeće opreme i stavljanje znaka usaglašenosti na tu opremu vrši se u skladu sa Prilogom 3 - Postupak za ocenjivanje usaglašenosti postojeće pokretne opreme pod pritiskom, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Za odvojive delove opreme koja se može ponovo puniti može se sprovesti posebno ocenjivanje usaglašenosti.

Znak usaglašenosti

Član 8

Oprema koja je usaglašena sa zahtevima iz ovog pravilnika označava se znakom usaglašenosti u skladu sa Prilogom 4 - Znak usaglašenosti, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Znak usaglašenosti stavlja isključivo proizvođač opreme, izuzev u slučaju propisanom u članu 7. stav 2. ovog pravilnika.

Način stavljanja znaka usaglašenosti

Član 9

Znak usaglašenosti stavlja se na opremu tako da bude vidljiv, čitljiv i trajan ili na njenu tablicu sa podacima, kao i na sve odvojive delove opreme koja se može ponovo puniti, a koji imaju neposrednu bezbednosnu funkciju.

Znak usaglašenosti se stavlja pre nego što se nova oprema ili odvojivi delovi opreme koja se može ponovo puniti, a koji imaju neposrednu bezbednosnu funkciju, stave na tržište.

Ispod znaka usaglašenosti stavlja se identifikacioni broj imenovanog tela koje je izvršilo prvo kontrolisanje i ispitivanja.

Identifikacioni broj stavlja telo iz stava 3. ovog člana ili proizvođač po njegovim uputstvima.

Uz podatak o datumu periodičnog kontrolisanja ili međukontrolisanja stavlja se identifikacioni broj imenovanog tela odgovornog za to periodično kontrolisanje ili međukontrolisanje.

Stavljanjem znaka usaglašenosti proizvođač preuzima odgovornost za usaglašenost opreme sa zahtevima utvrđenim u ovom pravilniku i ADR/RID/ADN.

Na opremu se ne mogu stavljati oznake, simboli i natpisi koji mogu dovesti u zabludu druga lica u vezi sa značenjem ili oblikom znaka usaglašenosti.

Svaka druga oznaka se stavlja na opremu na takav način da vidljivost, čitljivost i značenje znaka usaglašenosti time nije umanjeno.

Odvojivi delovi opreme koja se može ponovo puniti, a koji imaju neposrednu bezbednosnu funkciju, moraju biti označeni sa znakom usaglašenosti.

3. Imenovano telo za ocenjivanje usaglašenosti i ocenjivanje usaglašenosti postojeće opreme

Uslovi koji se odnose na imenovano telo

Član 10

Uprava za transport opasnog tereta (u daljem tekstu: Uprava), u skladu sa zakonom kojim se uređuje transport opasnog tereta, imenuje privredno društvo, ustanovu ili drugo pravno lice, odnosno njegov deo za ocenjivanje usaglašenosti i ocenjivanje usaglašenosti postojeće opreme (u daljem tekstu: imenovano telo), koje ispunjava zahteve utvrđene u ovom pravilniku i ADR/RID/ADN, koje je registrovano u Republici Srbiji, akreditovano u skladu sa standardom SRPS ISO/IEC 17020 za obim poslova koji je neophodan za ocenjivanje usaglašenosti opreme i koje ima:

1) najmanje tri zaposlena diplomirana inženjera mašinstva (najmanje 240 ESPB, master akademskim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu) koji poseduju iskustvo od najmanje pet godina u obavljanju poslova ocenjivanja usaglašenosti odgovarajuće pokretne opreme pod pritiskom;

2) najmanje jednog zaposlenog ili po drugom osnovu angažovanog lica sa diplomom evropskog inženjera za zavarivanje ili međunarodnog inženjera za zavarivanje;

3) najmanje dva zaposlena ili po drugom osnovu angažovana lica sa sertifikatima o završenom kursu za vizuelno ispitivanje;

4) potrebnu tehničku opremu neophodnu za sprovođenje aktivnosti kontrolisanja i ispitivanja pokretne opreme pod pritiskom, kao i opremu za elektronski prenos i razmenu podataka sa Upravom.

Imenovanje

Član 11.

Uprava sprovodi postupak i izdaje akt o imenovanju u skladu sa zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti i podzakonskim aktima donetim na osnovu tog zakona.

Izmene imenovanja

Član 12

Ukoliko se utvrdi da imenovano telo više ne ispunjava uslove iz člana 10. ovog pravilnika ili da ono ne ispunjava svoje obaveze, Uprava može da ukine ili izmeni izdato imenovanje o čemu će obavestiti organ nadležan za poslove vođenja registra imenovanih tela.

U slučaju iz stava 1. ovog člana ili ukoliko je imenovano telo prestalo sa obavljanjem svoje delatnosti dokumentaciju u vezi postupaka koje je vodilo to telo preuzima drugo imenovano telo ili se ta dokumentacija stavlja na raspolaganje inspektoru za transport opasnog tereta (u daljem tekstu: inspektor).

Zaštitna klauzula

Član 13

Isporuka ili upotreba opreme iz člana 2. ovog pravilnika, koja je stavljena na tržište Republike Srbije, ispunjava zahteve iz ovog pravilnika, na koju je stavljen znak usaglašenosti, koju prati isprava o usaglašenosti i koristi se u skladu sa predviđenom namenom ili uslovima koji se mogu razumno predvideti, može se ograničiti ili zabraniti u skladu sa zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti.

4. Prelazne i završne odredbe

Član 14

Od dana stupanja na snagu potvrđenog međunarodnog ugovora o ocenjivanju usaglašenosti i prihvatanju industrijskih proizvoda sa Evropskom unijom (u daljem tekstu: ACAA sporazum), odnosno od dana pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji ukoliko ovaj ugovor ne bude zaključen, izraz "znak usaglašenosti" imaće značenje "oznaka Pi".

Označavanje usaglašenosti opreme od dana početka primene ovog pravilnika do dana stupanja na snagu ACAA sporazuma, odnosno od dana pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji, obavlja se stavljanjem Srpskog znaka usaglašenosti u skladu sa propisom kojim se uređuje oblik, izgled i sadržaj znaka usaglašenosti, izuzev opreme koja se uvozi iz zemalja Evropske unije koja mora biti označena znakom usaglašenosti prema obliku datom u Prilogu 4 tačka 2) ovog pravilnika.

Od dana stupanja na snagu ACAA sporazuma, odnosno od dana pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji, označavanje usaglašenosti opreme u skladu sa ovim pravilnikom obavlja se stavljanjem znaka usaglašenosti prema obliku datom u Prilogu 4 tačka 2) ovog pravilnika.

Član 15

Boca za TNG koja nema oznaku vlasnika, a koja je proizvedena ili uvezena do stupanja na snagu ovog pravilnika, i koja je izrađena i čija je usaglašenost ocenjena u skladu sa propisima iz člana 16. ovog pravilnika, može se staviti u upotrebu najkasnije do 1. juna 2019. godine.

Boca za TNG koja nije označena znakom usaglašenosti ili je označena znakom usaglašenosti koji nije u skladu sa zahtevima iz ovog pravilnika, a proizvedena je ili uvezena do stupanja na snagu ovog pravilnika, i koja je izrađena i čija je usaglašenost ocenjena u skladu sa propisima iz člana 16. ovog pravilnika može se staviti u upotrebu najkasnije do 1. juna 2019. godine.

Član 16

Danom početka primene ovog pravilnika prestaju da važe Pravilnik o tehničkim normativima za pokretne zatvorene sudove za komprimirane, tečne i pod pritiskom rastvorene gasove ("Službeni list SFRJ", br. 25/80 i 9/86, "Službeni list SRJ", br. 21/94, 56/95 i 1/03 i "Službeni glasnik RS", broj 8/12) i Naredba o obaveznom atestiranju čeličnih boca za propan-butan gas sa ventilom ("Službeni list SFRJ", broj 44/87).

Isprava o usaglašenosti opreme izdata do stupanja na snagu ovog pravilnika, na osnovu propisa iz stava 1. ovog člana, važi do prvog narednog periodičnog kontrolisanja, odnosno međukontrolisanja ili vanredne provere, a najkasnije do 1. juna 2019. godine.

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. juna 2014. godine.

 

Prilog 1

SPISAK OPASNIH MATERIJA KOJE NE PRIPADAJU KLASI 2

 

UN broj

Klasa

Opasna materija

1051

6.1

CIJANOVODONIK, STABILIZOVAN, sadrži manje od 3% vode

1052

8

FLUOROVODONIK, DEHIDRIRAN

1745

5.1

BROM-PENTAFLUORID, izuzimajući transport u cisternama

1746

5.1

BROM-TRIFLUORID, izuzimajući transport u cisternama

1790

8

FLUOROVODONIČNA KISELINA, sa preko 85% fluorovodonika

2495

5.1

JOD-PENTAFLUORID, izuzimajući transport u cisternama

 

Prilog 2

ZAHTEVI ZA BEZBEDNOST POKRETNE OPREME POD PRITISKOM PRILIKOM STAVLJANJA NA TRŽIŠTE I TOKOM VEKA UPOTREBE

Na pokretnu opremu pod pritiskom primenjuju se sledeći zahtevi kojima se osigurava njena bezbednost prilikom stavljanja na tržište i tokom veka upotrebe:

1. Kada stavlja opremu na tržište, proizvođač obezbeđuje da je ona projektovana, proizvedena i praćena dokumentima u skladu sa ovim pravilnikom i ADR/RID/ADN.

Na opremu koja je usaglašena sa zahtevima iz ovog pravilnika, proizvođač stavlja znak usaglašenosti u skladu sa čl. 8. i 9. ovog pravilnika.

Proizvođač čuva tehničku dokumentaciju utvrđenu u ADR/RID/ADN tokom perioda navedenog u tim sporazumima.

Proizvođač koji naknadno utvrdi da oprema koju je stavio na tržište nije usaglašena sa ovim pravilnikom i ADR/RID/ADN odmah preduzima mere neophodne za dovođenje te opreme u saglasnost sa tim propisima, povlači je, odnosno opoziva ukoliko za to postoji potreba. Ako oprema predstavlja rizik za bezbednost, život i zdravlje ljudi, životinja i biljaka, zaštitu životne sredine i imovinu, proizvođač bez odlaganja dostavlja Upravi podatke o neusaglašenosti opreme sa tim propisima, kao i o preduzetim merama, a u skladu sa zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti.

Proizvođač dokumentuje slučajeve neusaglašenosti opreme, kao i preduzete mere.

Proizvođač, na zahtev inspektora, pruža informacije i daje dokumentaciju neophodnu za dokazivanje usaglašenosti opreme i sarađuje sa inspektorom u vezi mera koje se preduzimaju za otklanjanje rizika koji potiču od opreme koju je on stavio na tržište, a u skladu sa zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti.

2. Proizvođač može putem pismenog ovlašćenja imenovati zastupnika, s tim da se za postupanje proizvođača iz tačke 1. st. 1. i 2. ovog priloga, kao i za izradu tehničke dokumentacije, zastupnik ne može ovlastiti.

Ovlašćenja zastupnika naročito obuhvataju:

1) stavljanje inspektoru na raspolaganje tehničke dokumentacije najmanje u periodu utvrđenom u ADR/RID/ADN, u delu koji se odnosi na proizvođače;

2) na zahtev inspektora, pružanje informacija i dokumentacije, na srpskom jeziku, neophodnih za dokazivanje usaglašenosti opreme;

3) saradnju sa inspektorom u vezi mera koje se preduzimaju za otklanjanje rizika koji potiču od opreme za koju je ovlašćen.

Podaci o zastupniku navode se u ispravi o usaglašenosti utvrđenoj u ADR/RID/ADN.

3. Uvoznik stavlja na tržište Republike Srbije opremu koja odgovara zahtevima propisanim ovim pravilnikom i ADR/RID/ADN.

Pre stavljanja opreme na tržište uvoznik proverava:

1) da li je proizvođač priložio ispravu o usaglašenosti iz ADR/RID/ADN;

2) da li oprema nosi znak usaglašenosti;

3) da li je proizvođač priložio tehničku dokumentaciju iz ADR/RID/ADN.

Ukoliko uvoznik proceni da oprema nije usaglašena sa ovim pravilnikom ili ADR/RID/ADN, on ne stavlja opremu na tržište sve dok ne bude usaglašena sa navedenim propisima, a ukoliko proceni da oprema predstavlja rizik za bezbednost, život i zdravlje ljudi, životinja i biljaka, zaštitu životne sredine i imovinu, uvoznik bez odlaganja o tome dostavlja podatke proizvođaču i Upravi, a u skladu sa zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti.

Uvoznik navodi svoje poslovno ime i sedište u ispravi o usaglašenosti određenoj u ADR/RID/ADN ili u prilogu te isprave.

Sve dok je oprema u njegovom posedu, uvoznik obezbeđuje da uslovi skladištenja ili transporta ne ugrožavaju njenu usaglašenost sa ADR/RID/ADN.

Ukoliko uvoznik proceni da oprema koju je stavio na tržište nije usaglašena sa ovim pravilnikom ili ADR/RID/ADN, on bez odlaganja preduzima mere neophodne za dovođenje opreme u saglasnost sa navedenim propisima, povlači je, odnosno opoziva ukoliko za to postoji potreba, a ako proceni da oprema predstavlja rizik za bezbednost, život i zdravlje ljudi, životinja i biljaka, zaštitu životne sredine i imovinu, uvoznik bez odlaganja dostavlja proizvođaču i Upravi podatke o neusaglašenosti opreme sa tim propisima, kao i o preduzetim merama, a u skladu sa zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti.

Uvoznik dokumentuje sve slučajeve neusaglašenosti i preduzete mere.

Najmanje u toku perioda utvrđenog za proizvođače u ADR/RID/ADN uvoznik čuva kopiju tehničke dokumentacije i čini je dostupnom na zahtev inspektora.

Uvoznik, na zahtev inspektora, pruža sve informacije i daje dokumentaciju, na srpskom jeziku, neophodnu za dokazivanje usaglašenosti opreme i ostvaruje saradnju sa inspektorom u vezi svih mera koje se preduzimaju za otklanjanje rizika koje nameće oprema koju je stavio na tržište, a u skladu sa zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti.

4. Distributer može isporučiti na tržište Republike Srbije opremu koja je usaglašena sa ovim pravilnikom i ADR/RID/ADN.

Pre isporuke opreme na tržište distributer proverava da li je na istu stavljen znak usaglašenosti i da li je priložena isprava o usaglašenosti sa podacima o uvozniku u skladu sa tačkom 3. stav 4. ovog pravilnika.

Ukoliko distributer proceni da oprema nije usaglašena sa ovim pravilnikom ili ADR/RID/ADN, on opremu ne može isporučiti na tržište sve dok ne bude usaglašena, a ako proceni da oprema predstavlja rizik za bezbednost, život i zdravlje ljudi, životinja i biljaka, zaštitu životne sredine i imovinu, distributer bez odlaganja o tome dostavlja podatke proizvođaču ili uvozniku, kao i Upravi, a u skladu sa zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti.

Sve dok je oprema u njegovom posedu distributer obezbeđuje da uslovi skladištenja ili transporta ne ugrožavaju njenu usaglašenost sa zahtevima iz ADR/RID/ADN.

Ako distributer proceni da oprema koju je isporučio na tržište nije usaglašena sa ovim pravilnikom ili ADR/RID/ADN, on bez odlaganja preduzima mere neophodne za usaglašavanje opreme, njeno povlačenje, odnosno opoziv, po potrebi. Ukoliko distributer proceni da oprema predstavlja rizik za bezbednost, život i zdravlje ljudi, životinja i biljaka, zaštitu životne sredine i imovinu, on bez odlaganja dostavlja proizvođaču ili uvozniku, kao i Upravi podatke o neusaglašenosti opreme sa tim propisima, kao i o preduzetim merama, a u skladu sa zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti.

Distributer dokumentuje sve slučajeve neusaglašenosti i preduzete mere.

Distributer, na zahtev inspektora, pruža sve informacije i daje dokumentaciju, na srpskom jeziku, neophodnu za dokazivanje usaglašenosti opreme i ostvaruje saradnju sa inspektorom u vezi svih mera koje se preduzimaju za otklanjanje rizika koje nameće oprema koju je isporučio na tržište, a u skladu sa zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti.

5. Ako vlasnik proceni da oprema nije usaglašena sa zahtevima iz ovog pravilnika ili ADR/RID/ADN, uključujući zahteve za periodično kontrolisanje, ne stavlja je na raspolaganje ili je ne koristi sve dok ne bude usaglašena, a ako proceni da oprema predstavlja rizik za bezbednost, život i zdravlje ljudi, životinja i biljaka, zaštitu životne sredine i imovinu, vlasnik, vlasnik bez odlaganja o tome dostavlja podatke proizvođaču ili uvozniku ili distributeru, kao i Upravi.

Vlasnik dokumentuje sve slučajeve neusaglašenosti i preduzete mere.

Sve dok je oprema u njegovom posedu vlasnik obezbeđuje da uslovi skladištenja ili transporta ne ugrožavaju njenu usaglašenost sa zahtevima iz ADR/RID/ADN.

Odredbe ove tačke ne primenjuju se na fizička lica koja koriste opremu za svoju ličnu upotrebu ili upotrebu u domaćinstvu.

6. Korisnik upotrebljava onu opremu koja je usaglašena sa ovim pravilnikom i ADR/RID/ADN.

Ako korisnik proceni da oprema predstavlja rizik po život i zdravlje ljudi i okolinu, on o tome bez odlaganja o tome dostavlja podatke vlasniku i Upravi.

7. Privredni subjekti u periodu od najmanje deset godina, na zahtev Uprave, dostavljaju podatke o:

1) privrednim subjektima od kojih su nabavili opremu;

2) privrednim subjektima koje su snabdeli sa opremom.

Prilog 3

POSTUPAK ZA OCENJIVANJE USAGLAŠENOSTI POSTOJEĆE POKRETNE OPREME POD PRITISKOM

1. Vlasnik ili korisnik opreme daje na raspolaganje imenovanom telu za ponovno ocenjivanje usaglašenosti one informacije u vezi sa opremom koje tom telu omogućavaju da tačno identifikuje opremu (poreklo, pravila konstrukcije, a za boce za acetilen takođe i pojedinosti o poroznoj masi). Te informacije moraju da uključuju, ukoliko postoje, bilo kakva propisana ograničenja u vezi upotrebe, kao i bilo kakve napomene o mogućim oštećenjima ili popravkama koje su izvršene.

2. Kontrolno telo tipa A koje je imenovano za ponovno ocenjivanje usaglašenosti ocenjuje da li je oprema najmanje istog stepena sigurnosti kao i oprema iz ADR/RID/ADN. To ocenjivanje se sprovodi na osnovu informacija dobijenih u skladu sa tačkom 1. ovog priloga ili, kada je to primenjivo, na osnovu daljih pregleda.

3. Ukoliko su rezultati ocenjivanja iz tačke 2. ovog priloga zadovoljavajući, oprema se podvrgava periodičnom kontrolisanju predviđenom u ADR/RID/ADN. Ukoliko se ispune zahtevi periodičnog kontrolisanja, imenovano telo odgovorno za periodično kontrolisanje stavlja znak usaglašenosti ili se taj znak stavlja pod njegovim nadzorom, u skladu sa članom 8. i 9. ovog pravilnika. Ispod znaka usaglašenosti navodi se identifikacioni broj imenovanog tela odgovornog za periodično kontrolisanje. Imenovano telo odgovorno za periodično kontrolisanje izdaje ispravu o ponovnom ocenjivanju usaglašenosti u skladu sa tačkom 5. ovog priloga.

4. Ukoliko su posude pod pritiskom bile proizvedene u serijama, može se izvršiti ponovno ocenjivanje usaglašenosti pojedinačnih posuda pod pritiskom, uključujući njihove ventile i ostali pribor koji se upotrebljavaju za transport, od strane imenovanog tela za periodično kontrolisanje odgovarajućih pokretnih posuda pod pritiskom pod uslovom da je usaglašenost tipa ocenilo, u skladu sa tačkom 2. ovog priloga, kontrolno telo tipa A, odgovorno za ponovno ocenjivanje usaglašenosti i da je izdata isprava o ponovnom ocenjivanju usaglašenosti tipa. Ispod znaka usaglašenosti navodi se identifikacioni broj imenovanog tela odgovornog za periodično kontrolisanje.

5. U svim slučajevima imenovano telo odgovorno za periodično kontrolisanje izdaje ispravu o ponovnom ocenjivanju usaglašenosti koja minimum sadrži:

1) identifikaciju imenovanog tela koje izdaje sertifikat, te, ukoliko se radi o različitom telu, identifikacioni broj kontrolnog tela tipa A odgovornog za ponovno ocenjivanje usaglašenosti u skladu sa tačkom 2. ovog priloga;

2) ime i adresu vlasnika ili korisnika opreme navedenog u tački 1. ovog priloga;

3) u slučaju primene postupka iz tačke 4. ovog priloga, podatke kojima se identifikuje isprava o ponovnom ocenjivanju usaglašenosti tipa;

4) podaci za identifikaciju opreme na koju je postavljen znak usaglašenosti, uključujući najmanje serijski broj ili brojeve;

5) datum izdavanja.

6. Isprava o ponovnom ocenjivanju usaglašenosti tipa se izdaje ukoliko je primenjen postupak iz tačke 4. ovog priloga od strane kontrolnog tela tipa A, odgovornog za ponovno ocenjivanje usaglašenosti.

7. Imenovano telo izdaje ispravu o ponovnom ocenjivanju usaglašenosti tipa koja sadrži naročito:

1) identifikaciju imenovanog tela koje izdaje ispravu;

2) ime i adresu proizvođača i nosioca odobrenja tipa za opremu koja se ponovo ocenjuje onda kada nosilac nije proizvođač;

3) podatke koji identifikuju opremu koja je deo serije;

4) datum izdavanja;

5) reči: "ovom ispravom se ne odobrava proizvodnja pokretne opreme pod pritiskom ili njenih delova".

8. Rok važenja isprave o ponovnom ocenjivanju usaglašenosti tipa, odnosno isprave o ponovnom ocenjivanju usaglašenosti, određen je u ADR/RID/ADN.

Prilog 4

ZNAK USAGLAŠENOSTI

1) Srpski znak usaglašenosti

 

 

Poslednje dve cifre godine
izdavanja isprave o usaglašenosti

Jedinstveni broj imenovanog tela za
ocenjivanje usaglašenosti

Veličina Srpskog znaka usaglašenosti određuje se prema visini B znaka koja može imati samo zaokružene vrednosti standardnih brojeva prema redu veličina R10 izraženih u milimetrima (mm) prema srpskom standardu SRPS A.A0.001 - Standardni brojevi, brojčane vrednosti i definicije.

Visina B znaka iznosi, po pravilu, najmanje 5 mm.

2) Oznaka Pi

Minimalna visina Oznake Pi je 5 mm. Za pokretnu opremu pod pritiskom čiji je prečnik manji ili jednak 140 mm, minimalna visina je 2,5 mm.

Proporcije date na crtežu se moraju poštovati. "Mreža" ne predstavlja deo Oznake Pi.