PROGRAM
PODRŠKE ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE I POLITIKE RURALNOG RAZVOJA U 2014. GODINI NA TERITORIJI GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 4/2014)

 

I UVOD

Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju data je mogućnost organima lokalne samouprave da mogu da utvrđuju mere podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na svom području, da se sredstva za sprovođenje iste obezbeđuju u budžetu lokalne samouprave i da se ista koriste u skladu sa programom podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja koji donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave uz saglasnost ministarstva.

Skupština grada Kraljeva je donela Odluku o osnivanju Fonda za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva ("Službeni list grada Kraljeva", broj 20/2011) čiji je zadatak obezbeđivanje sredstava i usmeravanje istih za unapređenje razvoja poljoprivrede u skladu sa programima grada Kraljeva, racionalno korišćenje kao i razvoj postojećih prirodnih resursa.

Odlukom o budžetu grada Kraljeva za 2014. godinu ("Službeni list grada Kraljeva", br. 30/13) planirana su sredstva za razvoj poljoprivrede u razdelu 4 glava 22 čiji je korisnik Fond za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva.

II ANALIZA STANJA POLJOPRIVREDE GRADA KRALJEVA

Raznolikost prirodnih resursa, klima, povoljan vodni režim, različiti tipovi zemljišta i sl., su za teritoriju grada Kraljeva bitni preduslovi za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju. Plodne oranice su locirane u dolinama reka Zapadne Morave, Ibra i Gruže. Voćnjaci su na veoma povoljnim brežuljkastim terenima iznad dolina ovih reka, a veća površina livada i pašnjaka je na brdsko-planinskom terenu planina Stolovi, Goča, Troglava, Radočela, Čemerna, Kotlenika i Gledićkih planina.

Prema popisu poljoprivrede u 2012. godini na području grada Kraljeva 11.713 poljoprivredna gazdinstva su koristila 38.777 ha poljoprivrednog zemljišta sledeće strukture:

- oranice i bašte 16.171 ha

- livade i pašnjaci 18.204 ha

- voćnjaci 3.566 ha

- vinogradi 10 ha

- rasadnici 7 ha

- ostalo 4 ha

- okućnica 414 ha.

Prosečno korišćeno poljoprivredno zemljište po gazdinstvu je 3,28 ha.

U ratarskoj proizvodnji najviše je bila zastupljena proizvodnja kukuruza na 6.716 ha, krmno bilje na 4.462 ha, pšenica 2.285 ha, ječam 972 ha i ovas 842 ha.

Na korišćenoj površini pod voćem od 3.566 ha najviše je zastupljena šljiva na površini od 2.351 ha i jabuka na površini od 534 ha. Plantažni - intezivni način gajenja voća je zastupljen na površini od 1.187 ha.

Prema popisu poljoprivrede 2012. godine na području grada Kraljeva stočni fond je zastupljen sa 23.396 goveda, od čega su krave 12.480, svinje 54.020, od čega krmače 7.166, ovce 39.836, od čega ovce za priplod 28.891, koze 2.580 i živine 400.200. Pčelarstvo je zastupljeno sa 11.473 košnice pčela.

U 2012. godini realizovan je Program nabavke i podele grla - visokokvalitetnih priplodnih junica ("Službeni list grada Kraljeva", broj 12/2011). Nabavljeno je i podeljeno poljoprivrednim gazdinstvima 250 grla visokokvalitetnih priplodnih steonih junica i 123 prvih ženskih telića, a sve u cilju poboljšanja rasnog sastava stočnog fonda na teritoriji grada Kraljeva. Realizacija ovog programa se nastavlja i dalje podelom prvih ženskih telića, praćenjem realizacije istog, a u skladu sa zaključenim ugovorima sa poljoprivrednim proizvođačima o dodeli steonih junica, zaključenim ugovorima o dodeli prvih ženskih telića i zaključenim ugovorom sa Poljoprivredno savetodavnom i stručnom službom. U 2013. godini grad Kraljevo je preko Fonda za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva regresirao poljoprivrednim proizvođačima troškove osiguranja životinja, useva, plodova, mladih višegodišnjih zasada i rasadnika u visini od 60% od visine premije osiguranja, regresirao troškove veštačkog osemenjavanja, sufinansirao kamate za poljoprivredne kredite, podsticao razvoj poljoprivredne proizvodnje kroz naknadu dela troškova u visini od 30 do 45 % za realizaciju projekata iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje, kao i pružao podršku savetodavnim i stručnim poslovima u poljoprivredi. Grad Kraljevo je pružao finansijsku podršku u obezbeđivanju uslova realizacije protivgradne zaštite na području grada Kraljeva kroz novčanu stimulaciju strelcima za rad na protivgradnim stanicama.

III MERE PODRŠKE ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE I POLITIKE RURALNOG RAZVOJA U 2014. GODINI

Grad Kraljevo će preko Fonda za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva planirana sredstva za razvoj poljoprivrede Odlukom o budžetu grada Kraljeva za 2014. godinu ("Službeni glasnik grada Kraljeva" broj 30/2013) u razdelu 4 glava 22 u iznosu od 80.000.000,00 dinara koristiti za realizaciju sledećih mera podrške:

1. Poljoprivrednim proizvođačima u regresiranju troškova osiguranja useva, plodova, mladih i višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja u visini do 60% plaćene premije osiguranja. Pravo na regresiranje troškova osiguranja useva, plodova, mladih i višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja ima pravno lice, preduzetnik i fizičko lice nosilac poljoprivrednog gazdinstva koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu za predmete osiguranja na teritoriji grada Kraljeva.

Programom rada Fonda za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva i finansijskim planom za 2014. godinu utvrdiće se obim, postupak i način ostvarivanja prava poljoprivrednih proizvođača na regresiranje osiguranja.

2. Regresiranje troškova veštačkog osemenjavanja umatičenih krava i junica.

Programom rada Fonda za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva i finansijskim planom za 2014. godinu utvrdiće se obim, postupak i način ostvarivanja prava na regresiranje troškova veštačkog osemenjavanja umatičenih krava i junica.

3. Sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite po osnovu kupovine poljoprivredne mehanizacije, mašina u stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu, kupovinu stoke, repromaterijala i sistema za navodnjavanje i izgradnju bunara. Pravo na kreditnu podršku za sufinansiranje kamata ima pravno lice, preduzetnik i fizičko lice nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu koji poljoprivrednu delatnost obavljaju na teritoriji grada Kraljeva, osim fizičkog lica koje je privremeni nosilac poljoprivrednog gazdinstva.

4. Dalji razvoj poljoprivredne proizvodnje, poboljšanje kvaliteta života i širenja ekonomskih aktivnosti na selu podsticati kroz subvencionisanje u minimalnom iznosu od 30% kao naknadu dela troškova za projekte:

- Iz oblasti stočarske proizvodnje;

- Iz oblasti povrtarske i ratarske proizvodnje;

- Iz oblasti voćarske proizvodnje;

- Iz oblasti unapređenja alternativnih i drugih grana poljoprivredne proizvodnje

- organska proizvodnja, pčelarstvo, ribarstvo i proizvodnja pečuraka.

Pravo na subvenciju u realizaciji navedenih projekata može ostvariti fizičko lice - nosioc komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu kome je poljoprivreda osnovna delatnost i istu obavlja na području grada Kraljeva.

Fond za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva će Programom rada i Finansijskim planom za 2014. godinu definisati obim sredstava i kriterijume za raspodelu sredstava za ove namene, a realizaciju istog sprovešće raspisivanjem javnog oglasa - konkursa.

5. Za sprovođenje odgajivačkih programa sa ciljem poboljšanja i unapređenja rasnog sastava u stočarstvu koji je otpočeo da se realizuje na području grada Kraljeva kroz realizaciju Programa nabavke i podele visokokvalitetnih priplodnih junica simentalske rase, podela prvih ženskih telića u 2012. i 2013. godini i očekivane podele prvih ženskih telića u 2014. godini.

Fond za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva će finansirati subvenciju Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi koja proističe iz zaključenog ugovora između grada Kraljeva i Poljoprivredne savetodavne stručne službe za pokriće rashoda za evidenciju prvih ženskih telića, predaju poljoprivrednim proizvođača i kontrolu ugovornih obaveza između poljoprivrednih proizvođača i grada utvrđenih ugovorom o dodeli rasnih junica simentalske rase i ugovorima o dodeli prvih ženskih telića.

6. Podrška sprovođenju programa savetodavnih i stručnih poslova u poljoprivredi kroz edukaciju poljoprivrednih proizvođača od strane pravnih lica i preduzetnika ovlašćenih za obavljanje stručnih i savetodavnih poslova u poljoprivredi. Finansijski će se podržati posete sajmovima, promotivne prezentacije, organizovanje stručnih skupova i manifestacija.

7. Funkcionisanje sistema odbrane od grada na teritoriji grada Kraljeva u 2014. godini. Grad Kraljevo će dodatno finansijski stimulisati rad strelaca, tako da se na taj način zajedničkom akcijom sa Sektorom za vanredne situacije obezbedi normalan rad sistema odbrane od grada na teritoriji grada Kraljeva. Na teritoriji grada Kraljeva aktivno je 26 protivgradnih stanica.

IV Program objaviti u "Službenom listu grada Kraljeva".