PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA I POSTUPKU DODELE SREDSTAVA ZA REALIZOVANJE PROJEKTA UDRUŽENJA I ORGANIZACIJA IZ OBLASTI SOCIJALNE ZAŠTITE

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 1/2014)

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuju se bliži kriterijumi, uslovi, obim, način, postupak dodele sredstava udruženjima i organizacijama za realizovanje programa od javnog interesa u oblasti socijalne zaštite, kao i način i postupak vraćanja sredstava ukoliko se utvrdi da udruženje ili organizacija dobijena sredstava ne koristi za realizovanje odobrenih programa. Sredstva za ovu namenu planirana su u budžetu grada Leskovca za tekuću godinu.

Član 2

Pod programom od javnog interesa iz člana 1. smatraju se programi u oblasti: socijalne zaštite, socio i humanitarni programi i drugi programi u kojima udruženje ili organizacija isključivo i neposredno sledi javne potrebe.

Član 3

Grad Leskovac u finansiranju podsticanja programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa može učestvovati u granicama sredstava odobrenih za tu namenu u budžetu Grada, a na osnovu kriterijuma iz ovog Pravilnika.

Član 4

Osnovni kriterijumi za dodelu sredstava udruženjima za realizovanje Programa od javnog interesa su:

- da udruženje ima status pravnog lica;

- da je sedište udruženja na teritoriji grada Leskovca i da se program javnog interesa realizuje na teritoriji grada Leskovca;

- da udruženje ima usvojen godišnji plan rada koji obuhvata programe i aktivnosti u oblastima koje su od javnog interesa.

Prioritet za dodelu sredstava će imati udruženja koja:

- raspolažu kapacitetima za realizaciju programa uz reference koje poseduju;

- svoje programe rada usmeravaju ka većem broju korisnika;

- mogu da obezbede merljive rezultate u odnosu na predložene troškove;

- imaju visok stepen uspešnosti u realizovanju programa rada i projekata;

- svoje programske i projektne aktivnosti baziraju na usvojenim strateškim dokumentima na lokalnom i nacionalnom nivou.

Bliži kriterijumi biće regulisani u tekstu konkursa.

Član 5

Sredstva iz člana 3. ovog Pravilnika se dodeljuju na osnovu javnog konkursa.

Javni konkurs raspisuje Gradska uprava za društvene delatnosti Grada Leskovca (u daljem tekstu: Uprava), najmanje jednom u budžetskoj godini.

Konkurs se objavljuje na zvaničnoj internet strani Grada Leskovca ili u nekom od javnih glasila koje izlazi na teritoriji Grada Leskovca.

Rok za podnošenje prijava na konkurs iz prethodnog stava ovog člana ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja.

Konkursi se raspisuju za budžetsku tekuću godinu.

Akt o raspisivanju javnog konkursa sadrži:

- predmet javnog konkursa;

- potrebnu dokumentaciju koja se podnosi uz prijavu;

- obim sredstava koja se dodeljuju;

- kriterijume za odabir programa;

- datum početka i završetka javnog konkursa;

- adresu na koju se dostavlja prijava.

Član 6

Postupak po javnom konkursu, za dodelu sredstava udruženjima i organizacijama, sprovodi Komisija za izbor programa-projekata organizacija i udruženja iz oblasti socijalne zaštite (u daljem tekstu: Komisija), na predlog nadležne uprave.

Komisiju iz stava 1. ovog člana, koju čine predsednik i četiri člana, obrazuje Gradsko veće Grada Leskovca, na osnovu člana 46. Zakona o lokalnoj samoupravi ("Službeni glasnik RS" broj 129/07), člana 41. Statuta grada Leskovca ("Službeni glasnik grada Leskovca", broj 12/08) i čl. 2. i 4. Poslovnika o radu Gradskog veća grada Leskovca ("Službeni glasnik grada Leskovca", broj 11/08).

Član 7

O izboru projekata po raspisanom konkursu odlučuje Komisija. Komisija radi u skladu sa ovim Pravilnikom i svoje odluke donosi rukovodeći se ocenom projekta na osnovu kriterijuma propisanim ovim Pravilnikom kao i većinom glasova od ukupnog broja prisutnih članova, gde kvorum čine 3 člana od ukupnog broja ukoliko dva ili više projekata dobiju isti broj bodova, a raspoloživa sredstva nisu dovoljna za njihovo finansiranje ili ukoliko primena kriterijuma koji isključuju razmatranje nekog projekta nije rezultat ocene svih članova Komisije pojedinačno.

O radu Komisije sačinjava se zapisnik.

Komisija je u obavezi da odluku o izboru projekata u oblasti socijalne zaštite donese najkasnije u roku od 30 dana od dana isteka konkursa.

Član 8

U slučaju da dva ili više projekata dobiju isti broj bodova, a raspoloživa sredstva nisu dovoljna za njihovo finansiranje sredstva će se dodeliti projektu koji po oceni većine glasova prisutnih članova Komisije gde kvorum čine 3 člana od ukupnog broja, uspešnije ispunjava ili pomaže ispunjenju jedne od prioritetnijih potreba grada u delu socijalne zaštite.

Član 9

Prijava na konkurs podnosi se Gradskoj upravi za društvene delatnosti grada Leskovca.

Uz prijavu udruženje podnosi program koji sadrži:

- naziv i sedište udruženja;

- opšte i specifične ciljeve;

- podatke o ciljnoj grupi

- lica na koje se program odnosi;

- detaljan opis programa;

- vreme realizovanja;

- finansijski plan programa sa strukturom sredstava (donatora, drugih izvora i očekivanih sredstava iz budžeta grada Leskovca);

- druge podatke relevantne za program.

Član 10

Saglasnost na Odluku Komisije o izboru projekata u oblasti socijalne zaštite daje Gradsko veće Grada Leskovca, imajući pri tome u vidu usklađenost projekata sa planiranom Strategijom održivog razvoja Grada Leskovca, kao i sa drugim dokumentima od značaja za grad Leskovac.

Rezultati konkursa objavljuju se na zvaničnoj internet strani Grada Leskovca ili u javnom glasilu koje izlazi na teritoriji Grada Leskovca.

Član 11

Za ocenu projekta prema pozitivnim kriterijumima koristi se skala od 0 do 10 bodova za svaki kriterijum pojedinačno.

Svaki član Komisije dodeljuje bodove za svaki od kriterijuma.

Konačna ocena projekta predstavlja zbir bodova svih članova Komisije podeljenih sa brojem članova Komisije.

Ukoliko primena nekog od kriterijumima iz člana 7. ovog Pravilnika nije rezultat ocene svih članova komisije pojedinačno, Odluka o primeni kriterijumima koji isključuju razmatranje nekog projekta donosi se većinom glasova od ukupnog broja prisutnih članova. Kvorum čine 3 člana od ukupnog broja članova komisije.

Član 12

Dodeljena sredstva se prenose udruženju čiji je program odobren a na osnovu zaključenih ugovora o realizovanju odobrenih programa između udruženja ili organizacija i grada Leskovca.

Ugovorom se uređuju prava, obaveze i odgovornost ugovornih strana, način realizovanja programa, kao i način izveštavanja o namenskom trošenju sredstava.

Za realizaciju zaključenih ugovora zadužuje se nadležna uprava.

Član 13

Udruženja i organizacije su dužna da sredstva koriste isključivo za namene za koja su dodeljena.

Nenamensko trošenje sredstava ima za posledicu povraćaj sredstava i neodobravanje sredstava u narednoj godini.

Član 14

Izveštaj o realizovanju programa za koji su dodeljena sredstva, udruženje je dužno da dostavi Gradskoj upravi u roku koji će biti definisan Ugovorom, koji se zaključuje između Grada i udruženja ili organizacija kojima je projekat odobren. Nedostavljanje izveštaja iz stava 1. ovog člana ima za posledicu neodobravanje sredstava u narednoj godini.

Član 15

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. glasniku Grada Leskovca".