PRAVILNIK
O NAČINU, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA IZBOR PROJEKATA U SPORTU KOJI SE FINANSIRAJU I SUFINANSIRAJU IZ BUDŽETA GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 1/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju način, merila i kriterijumi za izbor projekata u sportu koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Grada Leskovca (u daljem tekstu Gradska uprava), Sredstva za ovu namenu planirana su u budžetu Grada Leskovca za tekuću budžetsku godinu.

Član 2

Finansiranje i sufinansiranje projekata u sportu, vrši se na osnovu javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs) koji raspisuje Gradska uprava za društvene delatnosti Grada Leskovca (u daljem tekstu: Uprava), najmanje jednom u tekućoj budžetskoj godini.

Član 3

Konkurs se objavljuje na zvaničnoj internet strani Grada Leskovca, ili u nekom od javnih glasila koje izlazi na teritoriji Grada Leskovca.

Rok za podnošenje prijava na konkurs iz stava 1. ovog člana ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja.

Konkursi se raspisuju za tekuću budžetsku godinu.

Član 4

Podnosioci zahteva treba da ispunjavaju sledeće opšte uslove:

- da imaju sedište na teritoriji grada Leskovca;

- da je član Sportskog saveza grada Leskovca;

- da klub ima osiguran prostor za treninge i održavanje takmičenja (uz zahtev se prilaže fotokopija ugovora o zakupu, korišćenju i Sl. ili fotokopija lista nepokretnosti);

- da je klub uključen u redovan sistem takmičenja granskog saveza (kao dokaz se prilaže završni bilten lige za ekipne sportove, odnosno, završni bilten pojedinačnih takmičenja koja ulaze u sistem finansiranja);

- da predsednik i organi kluba imaju važeće mandate (prilaže se izvod iz zapisnika sa sednice na kojoj je izabran predsednik i organi kluba).

Član 5

Iz budžeta grada Leskovca finansiraju/sufinansiraju se:

1. programi/projekti sportskih klubova;

2. organizacija sportskih manifestacija;

3. programi/projekti iz oblasti školskog sporta;

4. sportsko rekreativne aktivnosti osoba sa posebnim potrebama i

5. rekreativni projekti/programi.

Član 6

Kriterijumi za ocenjivanje i bodovanje projekata/programa su:

1. ostvareni rezultati u prethodnoj godini

0-20 bodova

2. tradicija sporta u gradu

0-20 bodova

3. masovnost - broj aktivnih/registrovanih članova

0-20 bodova

4. značaj za grad

0-20 bodova

5. materijalna i kadrovska opremljenost

0-20 bodova

Maksimalan broj bodova je 100.

 

Član 7

O izboru projekata po raspisanom konkursu odlučuje Komisija za odobravanje projekata po konkursu u oblasti sporta. Komisija radi u skladu sa ovim Pravilnikom i svoje Odluke donosi rukovodeći se ocenom projekta na osnovu kriterijuma propisanih ovim pravilnikom, kao i većinom glasova od ukupnog broja prisutnih članova, gde kvorum čine 3 člana od ukupnog broja, ukoliko dva ili više projekata dobiju isti broj bodova, a raspoloživa sredstva nisu dovoljna za njihovo finansiranje ili ukoliko primena kriterijuma koji isključuju razmatranje nekog projekta nije rezultat ocene svih članova Komisije pojedinačno. O radu Komisije sačinjava se pismeni zapisnik. Komisija je u obavezi da Odluku o izboru projekata u oblasti sporta donese najkasnije u roku od 30 dana od dana isteka Konkursa.

Komisiju iz stava 1. ovog člana, koju čine predsednik i četiri člana, obrazuje Gradsko veće Grada Leskovca, na osnovu člana 46. Zakona o lokalnoj samoupravi ("Službeni glasnik RS" broj 129/07), člana 41. Statuta grada Leskovca ("Službeni glasnik grada Leskovca", broj 12/08) i čl. 2. i 4. Poslovnika o radu Gradskog veća grada Leskovca ("Službeni glasnik grada Leskovca", broj 11/08).

Predlog za imenovanje članova komisije daje Gradska uprava za društvene delatnosti Grada Leskovca.

Član 8

Neće se razmatrati projekti koji ne ispunjavaju sledeće uslove:

- nedostaju formalni uslovi za kandidovanje projekta (nepotpuna, ili netačna dokumentacija);

- predlog projekta je u odgovarajućoj formi, ali nedostaju ključne informacije i činjenice;

- aktivnosti predviđene projektom (manifestacije, program), već postoje ili su u realizaciji i ne postoje opravdani razlozi za sprovođenje istih;

- očigledna nesrazmera budžeta projekta i aktivnosti sadržanih u projektu;

- nije ispoštovan rok za dostavljanje projekta.

Član 9

Saglasnost na Odluku Komisije o izboru projekata u oblasti sporta daje Gradsko veće Grada Leskovca, imajući pri tome u vidu usklađenost projekata sa planiranom Strategijom održivog razvoja Grada Leskovca 2009 - 2019, kao i sa drugim dokumentima od značaja za Grad Leskovac.

Rezultati konkursa objavljuju se na zvaničnoj internet strani Grada Leskovca ili u javnom glasilu koje izlazi na teritoriji Grada Leskovca.

Član 10

Komisija donosi Odluku rukovodeći se ocenom projekta na osnovu kriterijuma propisanih ovim Pravilnikom. U slučaju da dva ili više projekata dobiju isti broj bodova, a raspoloživa sredstva nisu dovoljna za njihovo finansiranje, sredstva će se dodeliti projektu koji po oceni većine glasova prisutnih članova Komisije gde kvorum čine 3 člana od ukupnog broja, uspešnije zadovoljava ili pomaže zadovoljenju jedne od prioritetnijih potreba Grada.

Član 11

Zahtevi za dodelu sredstava dostavljaju se Gradskoj upravi za društvene delatnosti grada Leskovca na obrascima (OS-1) koji su objavljeni na zvaničnom sajtu grada Leskovca.

Sportski klubovi koji su podneli dokumentaciju Gradskoj upravi za društvene delatnosti u skladu sa odredbama prethodno važećeg pravilnika, podnose samo obrazac OS-1 i dopunsku dokumentaciju.

Član 12

Nosioci projekata za koje su dodeljena sredstva u obavezi su da Komisiji i Gradskoj upravi za društvene delatnosti podnesu Izveštaj o realizaciji projekta sa finansijskim izveštajem, u roku od 30 dana nakon realizacije projekta.

Član 13

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Leskovca".