ODLUKA
O OBAVEZI PODNOŠENJA PORESKIH PRIJAVA ZA UTVRĐIVANJE POREZA NA IMOVINU NA NEPOKRETNOSTIMA OBVEZNIKA KOJI NE VODE POSLOVNE KNJIGE ZA IMOVINU NA TERITORIJI GRADA NOVOG PAZARA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 6/2013)

Član 1

Ovom odlukom uvodi se obaveza podnošenja poreskih prijava za utvrđivanje poreza na imovinu na nepokretnostima koje se nalaze na teritoriji grada Novog Pazara.

Član 2

Obveznici poreza na imovinu koji ne vode poslovne knjige, kojima je poreska obaveza za nepokretnosti koje se nalaze na teritoriji grada Novog Pazara nastala do 31.12.2013. godine, dužni su da od 01.01.2014. godine do 31.03.2014. godine, podnesu poreske prijave za tu imovinu, što uključuje i imovinu za koju poresku prijavu nisu podneli, kao i imovinu za koju su podneli poresku prijavu do 31.12.2013. godine.

Obveznici poreza na imovinu koji ne vode poslovne knjige, kojima se uvodi obaveza iz stava 1. ovog člana, su:

1) Fizičko lice koje ostvaruje prihode od samostalne delatnosti u skladu sa zakonom kojim se uređuje oporezivanje dohotka građana (u daljem tekstu: preduzetnik) koji porez na dohodak građana na prihode od samostalne delatnosti plaća na paušalno utvrđeni prihod,

2) Drugo lice koje ne vodi poslovne knjige u skladu sa propisima Republike Srbije,

3) Preduzetnik koji vodi poslovne knjige - za imovinu koja nije evidentirana u njegovim poslovnim knjigama.

Poreska prijava iz stava 1. ovog člana podnosi se na Obrascu PPI-2 - Poreska prijava za utvrđivanje poreza na imovinu i ista se podnosi lično ili poštom Gradskoj upravi za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara, ul. 7. Juli bb.

Član 3

Nepokretnosti za koju se podnosi poreska prijava u skladu sa članom 2. ove odluke su: građevinsko zemljište, poljoprivredno zemljište, šumsko zemljište, stanovi, kuće za stanovanje, poslovne zgrade i drugi (nadzemni i podzemni) građevinski objekti koji služe za obavljanje delatnosti i garaže i garažna mesta.

Za nepokretnosti, za koju obveznici koji ne vode poslovne knjige ne podnesu poresku prijavu, u skladu sa ovom odlukom, porez na imovinu će se utvrđivati na osnovu podataka iz ranije podnetih poreskih prijava.

Član 4

Ovu odluku objaviti u "Službenom listu grada Novog Pazara" i na zvaničnoj internet strani grada Novog Pazara.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara" a primenjivaće se od 01.01.2014. godine.