ODLUKA
O VISINI NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U POSTUPCIMA LEGALIZACIJE

("Sl. list Grada Sombora", br. 2/2014)

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se merila za određivanje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za objekat odnosno deo objekta izgrađenog bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju, uslove pod kojima se može ostvariti pravo na umanjenje naknade, kao i uslove i način plaćanja te naknade.

Član 2

Vlasnik objekta odnosno dela objekta izgrađenog bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju (u daljem tekstu: vlasnik objekta) plaća naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 3

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u postupcima legalizacije utvrđuje se u skladu sa članom 13., 14., 15., 16., 17. i 18. Odluke o građevinskom zemljištu ("Službeni list Grada Sombora", br. 3/2013).

Član 4

Nakon dostave obaveštenja o mogućnosti legalizacije, vlasnik objekta podnosi zahtev za uređivanje međusobnih odnosa i plaćanja naknade Odeljenju za komunalne poslove Gradske uprave.

Na osnovu zahteva iz stava 1. ovog člana Odeljenje za komunalne poslove Gradske uprave rešenjem utvrđuje visinu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 5

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta plaća se:

- u celosti, u roku od 8 dana od dana pravosnažnosti rešenja iz člana 4. ove Odluke,

- u ratama, i to uplatom učešća od 20%, a preostali iznos u najviše 24 mesečne rate, koje se revalorizuju indeksom potrošačkih cena, računajući od dana zaključenja ugovora, pa do dospeća rate za plaćanje, a nakon dospeća, u slučaju kašnjenja obračunava se kamata po propisima o javnim prihodima, odnosno poreskom postupku i poreskoj administraciji, do isteka dospelog duga.

U slučaju da vlasnik objekta naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta uplati odjednom u celosti, istom se naknada umanjuje za 10%.

Nakon uplate naknade za uređivanje građevinskog zemljišta iz stava 1. alineja 1., ovog člana, Odeljenje za komunalne poslove izdaje potvrdu o uređenosti odnosa u pogledu plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

U slučaju plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta iz stava 1. alineja 2 (na rate) međusobni odnosi u pogledu plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta regulišu se Ugovorom.

Ugovor sa vlasnikom objekta zaključuje Odeljenje za komunalne poslove Gradske uprave u roku od 8 dana od dana pravosnažnosti rešenja iz člana 4. ove odluke, a evidenciju naknade i kontrolu naplate naknade vrši Odeljenje lokalne poreske administracije Gradske uprave.

Ugovorom iz prethodnog stava utvrđuje se visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, dinamika plaćanja, sredstva obezbeđenja plaćanja, postupak i uslovi izmene ugovora.

Član 6

Radi obezbeđenja plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta vlasnik objekta koji je pravno lice, dužan je da pre zaključenja ugovora dostavi bankarsku garanciju "bez prigovora", "naplativu na prvi poziv", uz obaveznu klauzulu o uključenju revalorizacije u garanciji.

Radi obezbeđenja plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta vlasnik objekta koji je fizičko lice, dužan je da pre zaključenja ugovora dostavi:

- Ugovoreno založno pravo (hipoteka) da se u korist grada Sombora u odgovarajućem listu nepokretnosti upiše pravo hipoteke na besteretnom zemljištu, odnosno njegovom besteretnom objektu i to u dvostrukom iznosu od utvrđene visine naknade za uređivanje zemljišta. Sastavni deo ugovora je i izjava vlasnika objekta overena kod nadležnog suda, kojom neopozivo i bezuslovno priznaje potraživanje grada i dozvoljava da grad svoja potraživanja izmiri već nakon neizmirenja tri rate, putem izvršenja iz založene nepokretnosti; ili

- Trasiranu menicu, akceptiranu od strane dva žiranta, iz čijih se zarada, na kojima je ustanovljena administrativna zabrana, dug može naplatiti.

Član 7

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđena u skladu sa članom 3. ove Odluke umanjuje se 10%:

- vlasniku bespravno izgrađenog porodičnog stambenog objekta ili stana u stambenoj zgradi koji je izgradnjom ili kupovinom trajno rešio svoje stambeno pitanje i ako on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju drugu nepokretnost za stanovanje na teritoriji Grada Sombora,

- ako je vlasnik porodičnog stambenog objekta invalid, samohrani roditelj ili korisnik socijalne pomoći,

- ako je vlasnik porodičnog stambenog objekta samohrani roditelj,

- ako je vlasnik porodičnog stambenog objekta korisnik socijalne pomoći.

Porodičnim domaćinstvom iz stava 1. alineja 1. ovog člana smatraju se lica koja sa vlasnikom objekta izgrađenog bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju žive u zajedničkom domaćinstvu (bračni drug ili lice koje sa vlasnikom objekta živi u vanbračnoj zajednici, deca rođena u braku ili van braka, usvojena ili pastorčad i druga lica koja je vlasnik objekta ili njegov bračni drug dužan da po zakonu izdržava, a koja sa njim stanuju u istom stanu, odnosno porodičnoj stambenoj zgradi).

Umanjenje naknade iz stava 1. ovog člana ne obračunava se kumulativno.

Član 8

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta umanjuje se za vlasnike objekta izgrađenog bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju, koji su izvršili opremanje građevinskog zemljišta sopstvenim sredstvima ili sredstvima mesnog samodoprinosa, srazmerno učešću u opremanju, a najviše do 60% od ukupne visine naknade utvrđene prema merilima za obračun za tu lokaciju.

Vlasnik objekta iz stava 1. ovog člana kao dokaz, o visini njegovog učešća u opremanju građevinskog zemljišta dostavlja potvrdu Mesne zajednice, odnosno nadležnog javnog preduzeća.

Član 9

Vlasnici objekata za ispunjenost uslova za umanjenje naknade iz člana 7. ove Odluke kao dokaz dostavljaju:

1. Vlasnik bespravno izgrađenog porodičnog stambenog objekta ili stana u stambenoj zgradi koji je izgradnjom ili kupovinom trajno rešio svoje stambeno pitanje i ako on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju drugu nepokretnost za stanovanje na teritoriji Grada Sombora:

- overenu izjavu o članovima porodičnog domaćinstva;

- uverenje RGZ - Služba za katastar nepokretnosti da on ili članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju drugu nepokretnost za stanovanje na teritoriji Grada Sombora.

2. Invalid:

- pravosnažno rešenje Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje;

- pravosnažno rešenje Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Grada Sombora.

3. Samohrani roditelj (roditelj koji sam vrši roditeljsko pravo kada je drugi roditelj nepoznat, ili je umro ili je potpuno lišen roditeljskog prava odnosno poslovne sposobnosti):

- izvod iz matične knjige umrlih ili rešenje nadležnog suda o proglašenju nestalog lica za umrlo, ili pravosnažnu presudu o vršenju roditeljskog prava, ili drugi akt nadležnog organa;

- u drugim slučajevima izjava overena u organu Gradske uprave ili u Sudu (da se neposredno brine o detetu i da samostalno obezbeđuje sredstva za izdržavanje deteta);

- izvod iz matične knjige rođenih za samohranog roditelja;

- izvod iz matične knjige rođenih za dete;

- potvrdu o redovnom školovanju za dete.

Detetom se smatra dete starosti do 18 godina, odnosno starosti do 26 godine ako je na redovnom školovanju.

4. Korisnik socijalne pomoći:

- rešenje nadležnog organa o priznatom svojstvu korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć.

Član 10

Vlasniku objekta izgrađenog bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju koji je do 20.06.2013. godine jednokratno uplatio naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta po Odluci o građevinskom zemljištu ("Službeni list Grada Sombora", br. 3/2013), Odeljenje za komunalne poslove u skladu sa članom 5. stav 3. ove Odluke izdaje potvrdu o uređenosti odnosa u pogledu plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora".