PRAVILNIK I PROGRAM

O POSTAVLJANJU OBJEKATA I UREĐAJA NA TERITORIJI GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 3/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom i programom o postavljanju objekata i uređaja na teritoriji Grada Sombora (u daljem tekstu:Pravilnik) bliže se propisuju tehnički i drugi uslovi, način i postupak za postavljanja sledećih objekata i uređaja na teritoriji Grada Sombora:

1. bilborda i reklamnih oznaka,

2. rashladnih uređaja,

3. slobodnostojećih i zidnih vitrina,

4. aparata za kokice, kestenje i kukuruz,

5. pokretnih tezgi,

6. objekata za izvođenje zabavnih programa.

Član 2

Objekti i uređaji se postavljaju na javnim površinama osnovu rešenja koje donosi Javno komunalno preduzeće "Prostor" Sombor (u daljem tekstu: JKP "Prostor" Sombor).

Za postavljanje reklamnih oznaka i zidnih vitrina na objektima potrebno je rešenje JKP "Prostor" Sombor.

Član 3

Odobrenje za postavljanje bilborda i reklamnih oznaka na javnom putu, odnosno pored tog puta, čiji je upravljač JP "Direkcija za izgradnju Grada Sombora" Sombor (u daljem tekstu: Direkcija), izdaje Direkcija, u skladu sa ovim Pravilnikom.

Direkcija je dužna da odluči po zahtevu za izdavanje odobrenja iz stava 1. ovog člana u roku od 8 dana od dana podnošenja zahteva.

Protiv akata iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Sombora.

Član 4

Rešenje za postavljanje objekata i uređaja izdaje se najduže na:

1) za bilborde 3 godine

2) za reklamne oznake 2 godine

3) za rashladne uređaje od 01. aprila do 31. oktobra

4) za slobodnostojeće i zidne vitrine 1 godinu

5) za aparate za kokice, kestenje i kukuruz 1 godinu

6) za pokretne tezge 1 mesec

7) za objekte za izvođenje zabavnih programa 1 mesec.

II TEHNIČKI I DRUGI USLOVI, SADRŽINA ZAHTEVA, DOKUMENTACIJA I POSTUPAK DAVANJA REŠENJA

1. Bilbordi i reklamne oznake

Član 5

Bilbord je slobodnostojeći reklamni pano dimenzija od 3 m2 do 12 m2 uz dozvoljeno odstupanje najviše 5%, izrađen od čvrstog i trajnog materijala, namenjen za reklamiranje i pružanje usluge reklame u poslovne svrhe.

Proporcionalni odnos horizontalne i vertikalne stranice bilborda je približno od 4:3 do 16:9.

Član 6

Za postavljanje bilborda i reklamnih oznaka u ul. Kralja Petra I, Sombor i u okviru prostorno kulturno-istorijske celine Istorijsko jezgro Sombor - Venac ("Sl. glasnik RS", br. 25/91) potrebna je saglasnost Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Novi Sad.

Ne dozvoljava se postavljanje pokretnih reklamnih oznaka u ul. Kralja Petra I, Sombor i u okviru prostorno kulturno-istorijske celine Istorijsko jezgro Sombor - Venac ("Sl. glasnik RS", br. 25/91).

Član 7

Na bilbordima je zabranjeno objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj ili političkoj grupi ili polu.

Član 8

Reklamna oznaka je: reklamna tabla, slobodnostojeća svetleća reklama, reklamno platno, rotirajuća reklamna tabla, prenosiva reklamna tabla, konzolna reklamna tabla, oznake na ukrasnim i zaštitno - namenskim ogradama, transparent, oznake na uličnim fasadama, reklamni tekstovi ili simbol, pojedinačna slova, komercijalni i drugi oglasi, kao i oznake kojima se obeležavaju kulturna dobra, turistički i drugi objekti, jarbol, zastave i sl., kojima se vrši reklamiranje za sopstvene potrebe.

Reklamna oznaka se može postaviti na: posebnim objektima za reklamiranje, plakatiranje i oglašavanje, zidovima i krovovima zgrada, zaštitnim i drugim ogradama, oglasnim stubovima i drugim sličnim objektima.

Član 9

Reklamna oznaka može da bude pravougaonog, kružnog, trouglastog, elipsastog ili oblika mnogougla. Reklamna oznaka može biti nepokretna ili rotirajuća, kao i svetleća ili nesvetleća. Reklamna oznaka može da sadrži tekstualnu poruku, grafičku poruku ili obe vrste poruka.

Površina reklamne oznake je od 0,50 m2 do 3 m2.

Član 10

Slobodnostojeća svetleća reklama je reklamna oznaka:

- zastakljeni slobodnostojeći objekat, dimenzija 1,2 m x 2 m uz dozvoljeno odstupanje najviše 10%;

- zastakljeni slobodnostojeći objekat cilindričnog oblika, prečnika do 0,8 m i visine do 2,8 m.

Slobodnostojeća svetleća reklama mora biti prosvetljena.

Reklamna poruka na slobodnostojećoj svetlećoj reklami može da se postavi sa jedne ili sa obe strane.

Slobodnostojeća svetleća reklama se postavlja na punom nosaču ili nosaču stubu, koji je izrađen od metala.

Pun nosač je širine 1 m uz dozvoljeno odstupanje najviše 10% i visine 0,40 m.

Kada se slobodnostojeća svetleća reklama postavlja na stub nosač, donja ivica slobodnostojeće svetleće reklama se postavlja na visini od 0,80 m, dok se slobodnostojeća svetleća reklama cilindričnog oblika postavlja direktno na temeljnu stopu.

Član 11

Reklamno platno je reklamna oznaka izrađena od PVC rupičaste folije koja se fiksira na fasadu zgrade pomoću zatega, koje se šrafovima fiksiraju za betonski deo fasade.

Reklamno platno osvetljava se pomoću reflektora.

Reklamno platno postavlja se na visinu od 4 m i može biti maksimalne površine 30 m2 i isti se može postavljati do visine 12 m od kote terena, tj. u zoni pešačkih komunikacija.

Reklamnim platnom smatra se i samolepljiva reklamna folija.

Član 12

Bilbord i reklamna oznaka se postavljaju na odgovarajućem nosaču pod pravim uglom u odnosu na tlo.

Prilikom izbora konstruktivnog sistema i osnovnog materijala za izradu bilborda moraju se odabrati materijali koji obezbeđuju stabilnost i otpornost konstrukcije istog na ekstremne atmosferske i meteo uticaje (pre svega vetra i nanosa snega i leda) koji bi mogli ugroziti bezbednost pešaka i drugih učesnika u saobraćaju i visok estetski nivo, vodeći računa o funkcionalnosti i racionalnosti izrade.

Boja noseće konstrukcije bilborda mora biti usklađena sa bojom stubova javne rasvete ili boje aluminijum sive.

Član 13

Bilbordi i reklamne oznake se postavljaju tako da svojom veličinom i položajem ne remete funkcionisanje saobraćaja i kretanje pešaka, ne zaklanjaju saobraćajne znake i semafore, ne ugrožavaju održavanje objekata i uređaja komunalne infrastrukture i ne zaklanjaju postojeći bilbord ili reklamnu oznaku.

Član 14

Ako se reklamna oznaka postavlja iznad trotoara minimalna vertikalna udaljenost donje ivice reklamne oznake od najisturenija tačke trotoara je min. 2,5 m.

Ako se reklamna oznaka postavlja pored trotoara minimalna horizontalna udaljenost ivice reklamne oznake od trotoara je min. 0,3 m.

Ako se reklamna oznaka postavlja iznad kolovoza minimalna vertikalna udaljenost donje ivice reklamne oznake od najisturenije tačke kolovoza je min. 4,5 m.

Ako se reklamna oznaka postavlja pored kolovoza minimalna horizontalna udaljenost ivice reklamne oznake od tačke kolovoza je 1.5 m , a ako je visina donje ivice reklamne oznake manja od 1,2 m min horizontalna udaljenost je 3,0 m.

Reklamna oznaka može da se postavi na fasadu zgrade pod uslovom da se obezbedi minimalna visina od 2,5 m od trotoara.

Transparent postavljen između zgrada ili stubova postavlja se samo za značajne priredbe i uz saglasnost vlasnika objekta na koje se postavlja. Transparenti se ne mogu postavljati na visini manjoj od 4,5 m od nivelete kolovoza.

Član 15

Ako se bilbord postavlja pored kolovoza lokalnih i nekategorisanih puteva minimalna horizontalna udaljenost ivice bilborda od kolovoza je 5.0 m

Ako se bilbord postavlja pored kolovoza magistralnih i regionalnih puteva minimalna horizontalna udaljenost ivice bilborda od kolovoza je 7.0 m

Minimalno rastojanje bilborda od saobraćajnog znaka ili raskrsnice je 15 m u naselju, a 50 m van naselja, a za reklamne oznake 5 m u naselju, odnosno 20 m izvan naselja.

Minimalno rastojanje između postavljenih bilborda i reklamnih oznaka je 15 m u naselju, a 50 m van naselja.

Član 16

Korisnici uličnih lokala u objektima koji se nalaze u ul. Kralja Petra I, Sombor i u okviru prostorno kulturno-istorijske celine Istorijsko jezgro Sombor - Venac ("Sl. glasnik RS", br. 25/91) mogu da se reklamiraju sa maksimalno dve reklamne oznake na fasadi objekta.

Reklamne oznake se postavljaju isključivo na konzolama od kovanog gvožđa.

Maksimalna dimenzija reklamne oznake je 80 x 120 cm.

Naziv firme na reklamnoj oznaci se može postaviti pojedinačnim slovima dimenzija primerenih arhitekturi objekta.

Član 17

Korisnici lokala koji se nalaze u dvorištima i pasažima objekata koji se nalaze u ul. Kralja Petra I, Sombor i u okviru prostorno kulturno-istorijska celina Istorijsko jezgro Sombor - Venac ("Sl. glasnik RS", br. 25/91) mogu postaviti jednu reklamnu oznaku na uličnu fasadu koja svojim oblikom i veličinom neće narušavati arhitektonsku kompoziciju ulične fasade.

Član 18

Zabranjeno je postavljanje reklamnih oznaka na drveću, zelenilu, saobraćajnim znacima, semaforima, stubovima javne rasvete, verskim institucijama, spomen obeležjima i sličnim objektima, kao i u trouglu preglednosti raskrsnice ili ukrštanja puta sa železničkom prugom.

Zabranjeno je koristiti električnu energiju sa javne rasvete za osvetljavanje bilborda i reklamnih oznaka.

Član 19

Korisnik bilborda ili reklamne oznake dužan je da iste održava u ispravnom stanju. Neispravnim se smatraju bilbordi i reklamne oznake na kojima je boja izbledela, slova nečitljiva, koji ne svetle u celini ili delimično, koji su skloni padu i slično.

Član 20

Ako se na mesto postavljenog bilborda i reklamne oznake ili u njenoj visini postavlja novi saobraćajni znak ili druga saobraćajna oprema, bilbord ili reklamna oznaka biće uklonjeni ili premešteni na najbliže odgovarajuće mesto o trošku investitora.

Član 21

Bilbordi i reklamne oznake mogu biti osvetljeni i svetleći. Ako su bilbordi osvetljeni ili reklamne oznake svetleće, izvor svetlosti mora biti postavljen tako da ne zaslepljuje učesnike u saobraćaju. Svetlost ne sme biti emitovana u isprekidanim intervalima.

Bilbord i reklamna oznaka mogu da sadrže tekstualnu poruku, grafičku poruku ili obe vrste poruka.

Reklamna poruka može da bude sa jedne ili obe strane.

Raspored boja i simbola na bilbordu i reklamnoj oznaci ne sme da podseća na saobraćajni znak.

Slova, brojevi i simboli na bilbordu i reklamnoj oznaci moraju da se visinom, bojom i oblikom razlikuju od slova, brojeva i simbola na saobraćajnom znaku.

Na obodu reklamne oznake kružnog, elipsastog ili trouglastog oblika ne sme da se nalazi neprekidni pojas crvene boje. Pod neprekidnim pojasom crvene boje podrazumeva se i onaj čiji je centralni ugao prekida kontinuiteta manji od 90.

Gornja ivica temeljne stope nosača bilborda i reklamne oznake ne sme biti iznad nivoa terena i mora biti prekrivena travom ili materijalom kojim je obrađen okolni teren.

Temeljna stopa nosača bilborda i reklamne oznake ne može se postaviti iznad PTT instalacija, elektro kablova i drugih podzemnih vodova.

Član 22

Rešenje o odobrenju za postavljanje bilborda i reklamnih oznaka izdaje se na zahtev, uz koji je podnosilac dužan da priloži:

- Rešenje o registraciji radnje, odnosno preduzeća;

- Situacioni plan izrađen od strane JP "Urbanizam" Sombor kojim je određen položaj bilborda i reklamne oznake i drugi urbanističko-tehnički uslovi;

- Izgled - skicu ili fotomontažu bilborda ili reklamne oznake sa definisanjem boja, dizajna i reklamne poruke;

- Tehnički opis i skicu konstrukcije bilborda ili reklamne oznake sa definisanjem dimenzija, tipa konstrukcije, materijala i dimenzija konstruktivnih el.;

- Statički proračun sigurnosti izrađen od strane ovlašćenog projektanta (za bilborde, slobodnostojeće reklamne table površine veće od 1 m2 i konzolne reklamne table površine veće od 0,5 m2);

- Podračun i šemu instalacija i saglasnost elektrodistribucije, ako se zahtev podnosi za postavljanje bilborda ili reklamne oznake koja je osvetljena, svetleća ili prosvetljena.

- Saglasnost i uslove nadležnih organa, ako se zahtev podnosi za postavljanje bilborda i reklamnih oznaka u putnom pojasu lokalnih, nekategorisanih, regionalnih i magistralnih puteva.

- Dokaz o pravu svojine odnosno zakupa na objektu, ako se zahtev podnosi za postavljanje bilborda i reklamnih oznaka na zidovima odnosno fasadi objekta.

Član 23

Ukoliko se bilbordi i reklamne oznake postavljaju u pojasu lokalnih i nekategorisanih puteva, a u zavisnosti od lokacije, pri podnošenju zahteva uz dokumentaciju iz čl. 22.

Pravilnika, prilažu se saglasnosti i uslovi nadležnih organa za: isporuku električne energije; vodovod i kanalizaciju; distribuciju gasa; telekomunikacije; kablovski distribucioni sistem i isporuku toplotne energije.

Član 24

Korisnik bilborda ili reklamne oznake može da promeni dizajn reklamne poruke u skladu sa izdatim rešenjem, ukoliko nije u suprotnosti sa sadržajem reklamne poruke.

Ukoliko reklamna agencija za izdavanje bilborda kao podnosilac zahteva za zauzeće javne površine za postavljanje bilborda promeni sadržaj - dizajn reklamne poruke potrebno je da podnese nadležnom organu zahtev za izdavanje rešenja u skladu sa izvršenom promenom.

Zabranjeno je menjati sadržaj bilborda ili reklamne oznake bez saglasnosti organa nadležnog za izdavanje Rešenja.

2. Rashladni uređaji

Član 25

Rashladni uređaji za prodaju industrijskog sladoleda i napitaka (u daljem tekstu: rashladni uređaji) su tipski, pokretni objekti namenjeni za prodaju industrijski pakovanog sladoleda i napitaka, čija bruto površina ne može biti veća od 2 m2.

Član 26

Rashladni uređaji mogu da se postave na javnim površinama na mestima gde postoji mogućnost priključka na električnu mrežu. Elektro-energetski kabl za snabdevanje električnom energijom uređaja mora se postaviti tako da se obezbedi slobodan i bezbedan prolaz pešaka i motornih vozila kojima je u skladu sa aktom o utvrđivanju režima saobraćaja u pešačkim zonama dozvoljen prolaz i zaustavljanje.

Na javnim površinama ispred kioska ili poslovnog prostora - lokala može da se postavi najviše dva rashladna uređaja uz objekat tako da ne remete prolaz pešaka trotoarom u širini od najmanje 1,20 m i snabdevanje postojećih susednih objekata - lokala.

Član 27

Rešenje o odobrenju za postavljanje rashladnih uređaja izdaje odeljenje nadležno za komunalne poslove na zahtev, uz koji je podnosilac dužan da priloži:

- rešenje o registraciji firme;

- dokaz o vlasništvu, pravu korišćenja ili zakupa kioska ili poslovnog objekta, odnosno prostora koji se nalazi u neposrednoj blizini javne ili druge površine na kojoj se postavlja uređaj;

- situacioni plan javne ili druge površine sa položajem uređaja;

- elektroenergetsku saglasnost ukoliko se zahteva priključenje na električnu mrežu.

Prilikom izdavanja odobrenja prednost ima podnosilac zahteva koji ima kiosk ili poslovni objekat u neposrednoj blizini javne ili druge površine gde se postavlja uređaj.

Lice koje je dobilo odobrenje za postavljanje rashladnog uređaja dužno je da obezbedi korpu za otpatke i da ih održava u čistom i ispravnom stanju.

3. Slobodnostojeće i zidne vitrine

Član 28

Slobodnostojeća i zidna vitrina je objekat koji se postavlja na javnim ili drugim površinama sa namenom izlaganja i reklamiranja robe van poslovnih prostorija.

Član 29

Položaj, dimenzije i drugi urbanističko-tehnički uslovi za postavljanje slobodnostojećih vitrina u ul. Kralja Petra I, Sombor i u okviru prostorno kulturno-istorijske celine Istorijsko jezgro Sombor - Venac ("Sl. glasnik RS", br. 25/91) određuju se u skladu sa Elaboratom o uređenju pešačke zone u Somboru izrađenim od JP "Urbanizam" Sombor, broj tehn. dnevnika 13/09 od aprila 2009. godine.

Za postavljanje zidnih vitrina u ul. Kralja Petra I, Sombor i u okviru prostorno kulturno-istorijska celina Istorijsko jezgro Sombor - Venac ("Sl. glasnik RS", br. 25/91) potrebna je saglasnost Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Novi Sad.

Član 30

Slobodnostojeće vitrine izrađuje se od: aluminijumskih profila i okova i drvenih ramova i zastakljene su staklom za izloge.

Orijentacione dimenzije slobodnostojećih vitrina su: visina - 1,20 m, širina - 0,80 m, dubina - 0,40 m.

Postolje vitrine je metalna konstrukcija, montažno-demontažna (sa točkićima) visine do 0,30 m.

Slobodnostojeće vitrine ne smeju ometati pešačke tokove i održavanje javnih površina i instalacija.

Slobodnostojeće vitrine moraju biti udaljene od ivice kolovoza minimalno 0,50 m, dok je minimalna širina prolaza za pešake 1,60 m.

Član 31

Zidne vitrine izrađuju se od istih materijala od koga su izrađeni izlozi.

Položaj vitrina na zidnim platnima fasada ne može visinski biti van gabarita izloga.

Dubina vitrine može biti do 0,20 m.

Zidna vitrina mora biti postavljena na minimalnoj visini od 0,60 m.

Postavljanjem zidne vitrine ne smeju se rušiti fasadni, konstruktivni i instalacioni elementi objekata.

U ajnfortima objekata dozvoljeno je postavljanje tipskih zidnih vitrina.

Član 32

Slobodnostojeće vitrine moraju biti udaljenje od ivice kolovoza minimalno 0,50 m, dok je minimalna širina prolaza za pešake 1,20 m.

Član 33

Rešenje o odobrenju za postavljanje slobodnostojeće i zidne vitrine izdaje JKP "Prostor" Sombor na zahtev, uz koji je podnosilac dužan da priloži:

- rešenje o registraciji firme;

- dokaz o vlasništvu, pravu korišćenja ili zakupa poslovnog objekta, odnosno prostora koji se nalazi u neposrednoj blizini javne površine na kojoj se postavlja slobodnostojeća vitrina;

- situacioni plan javne ili druge površine sa položajem slobodnostojeće i zidne vitrine;

- izgled - skicu ili fotomontažu slobodnostojeće ili zidne vitrine;

- elektroenergetsku saglasnost ukoliko se zahteva priključenje na električnu mrežu.

Ukoliko ima više podnosilaca zahteva za postavljanje slobodnostojeće vitrine, prednost ima podnosilac zahteva čiji poslovni objekat ili prostor nema ulični izlog.

Član 34

Rešenje o odobrenju za postavljanje slobodnostojećih i zidnih vitrina izdaje se, računajući od dana izdavanja rešenja, na period od 1 godine.

Slobodnostojeće i zidne vitrine mogu se postavljati nakon ishodovanja rešenja o odobrenju za postavljanje, izdatog od strane JKP "Prostor" Sombor.

Lice kome je izdato odobrenje za postavljanje slobodnostojeće vitrine dužno je da ih održava u čistom i ispravnom stanju i da ih estetski aranžira.

4. Aparati za kokice, kestenje i kukuruz

Član 35

Aparat za kokice, kestenje i kukuruz je lako pokretan uređaj namenjen za pripremu i prodaju kokica i drugih pečenjarskih proizvoda.

Objekti iz stava 1. ovog člana moraju se ukloniti sa javne površine kada ne obavljaju delatnost i obavezni su da poseduju točkove radi lakše pokretljivosti.

Član 36

Aparat može da se postavi na javnoj površini pod uslovom da zauzima najviše 2 m2.

Član 37

Rešenje o odobrenju za postavljanje aparata izdaje JKP "Prostor" Sombor na zahtev, uz koji je podnosilac dužan da priloži:

- rešenje o registraciji firme;

- situacioni plan javne površine sa položajem aparata;

- elektroenergetsku saglasnost ukoliko se zahteva priključenje na električnu mrežu.

Rešenje o odobrenju za postavljanje aparata izdaje se, računajući od dana izdavanja rešenja, na period od 3 meseca.

Aparati se mogu postavljati nakon ishodovanja rešenja o odobrenju za postavljanje, izdatog od strane JKP "Prostor" Sombor.

Imalac odobrenja dužan je da pored aparata postavi korpu za smeće.

5. Pokretne tezge

Član 38

Pokretna tezga je montažna konstrukcija, lako pokretna, namenjena za izlaganje i prodaju robe:

1. suvenira, knjiga, časopisa i drugih publikacija, kaseta, CD-a i naočara, cveća ispred groblja;

2. cveća, jelki, čestitki i drugih ukrasnih predmeta povodom obeležavanja državnih, verskih i drugih praznika;

3. drugih proizvoda za vreme održavanja manifestacija kojima je pokrovitelj Grad.

Član 39

Pokretna tezga može da zauzima najviše 2,00 m2 javne površine.

Nije dozvoljeno zatvarati pokretnu tezgu tako da dobije izgled kioska.

Na pokretnoj tezgi nije dozvoljeno postavljanje muzičkih uređaja.

Pokretna tezga obavezno sadrži na vidnom mestu istaknuto obaveštenje sa imenom radnje odnosno korisnika tezge i brojem rešenja kojim je odobreno postavljanje.

Član 40

Rešenje o odobrenju za postavljanje pokretne tezge izdaje JKP "Prostor" Sombor na zahtev, uz koji je podnosilac dužan da priloži:

- rešenje o registraciji firme;

- situacioni plan javne površine sa položajem pokretne tezge.

Rešenje o odobrenju za postavljanje pokretne tezge izdaje se, računajući od dana izdavanja rešenja, na period od 1 meseca.

Pokretna tezga se može postavljati nakon ishodovanja rešenja o odobrenju za postavljanje.

Prednost kod postavljanja pokretnih tezgi ima lice koje je prvo podnelo zahtev.

6. Objekti za izvođenje zabavnih programa

Član 41

Objekti za izvođenje zabavnih programa su cirkus, zabavni park, aparati i uređaji za zabavu i slično.

Pod objektima za izvođenje zabavnih programa podrazumeva se i prostor na kome je smeštena sledeća oprema:

- trambolina,

- dvorac i drugi elementi ispunjeni vazduhom,

- zidovi za penjanje,

- tuneli,

- tobogani i klackalice različitih oblika,

- bazeni napunjeni različitim sadržajima namenjenim deci različitog uzrasta,

- karusel i drugi slični elementi namenjeni deci manjeg uzrasta.

Objekti iz stava 1. ovog člana, mogu da se postave na javnoj zelenoj površini pod ulovom da se prethodno zaključi ugovor o dovođenju javne površine u prvobitno stanje, sa preduzećem kome je povereno održavanje javnih zelenih površina.

Član 42

Rešenje o odobrenju za postavljanje objekta za izvođenje zabavnih programa izdaje JKP "Prostor" Sombor na zahtev, uz koji je podnosilac dužan da priloži:

- rešenje o registraciji firme;

- situacioni plan javne površine sa položajem objekta za izvođenje zabavnih programa.

Objekat za izvođenje zabavnih programa može se postaviti nakon ishodovanja rešenja o odobrenju za postavljanje.

Preduzeće, preduzetnik ili fizičko lice koji postavi gore navedene objekte dužan je da ih održava u čistom i ispravnom stanju.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 43

Ovaj Pravilnik je sastavni deo Odluke o uređenju Grada ("Službeni list Grada Sombora", br. 5/09, 3/11 i 10/13).

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik i program o postavljanju objekata i uređaja na teritoriji opštine Sombor ("Sl. list opštine Sombor", br. 7/2006).

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora".