KRITERIJUMI I MERILA
ZA ODREĐIVANJE VISINE NAKNADE ZA IZDAVANJE LICENCE ZA OBAVLJANJE ENERGETSKIH DELATNOSTI

("Sl. list grada Niša", br. 17/2014)

 

I NAČIN ODREĐIVANJA

1. Naknada koju energetski subjekt plaća za izdavanje licence za obavljanje energetske delatnosti proizvodnje toplotne energije i distribucije snabdevanja toplotnom energijom, (u daljem tekstu: licencirana delatnost) određuje se na osnovu kriterijuma i merila, a obračunava u skladu sa elementima koji su u njima utvrđeni.

2. Kriterijumi za određivanje visine naknade za obavljanje licencirane delatnosti su:

a) vrsta i obim regulatornih poslova Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj;

b) uslovi poslovanja energetskog subjekta i

v) tehničke karakteristike energetskih objekata, odnosno kapaciteta ili specifičnosti uslova obavljanja pojedinih vrsta licenciranih delatnosti.

3. Za kriterijume iz tačke 2, utvrđuju se merila za određivanje visine naknade za licencirane delatnosti, jedinstveno za sve ili samo za pojedine licencirane delatnosti, u zavisnosti od položaja energetskog subjekta na tržištu i uslova obavljanja tih delatnosti, kao i u zavisnosti od kapaciteta energetskih objekata u kojima se te delatnosti obavljaju.

4. Merila se izražavaju u koeficijentima, pri čemu se naknada za licencu utvrđuje prema zbiru koeficijenata po svim kriterijumima i merilima utvrđenim prilikom izdavanja licence. Zbir koeficijenata se može menjati u periodu važenja licence samo u slučaju promene uslova obavljanja licenciranih delatnosti koji su bili od bitnog uticaja na utvrđivanje koeficijenata u vreme izdavanja licence.

5. Vrednost koeficijenta utvrđuje Gradonačelnik grada Niša najkasnije do 31. decembra svake godine i važi za narednu godinu, a koji se objavljuje u "Službenom listu Grada Niša".

II KRITERIJUMI I MERILA

a) Vrsta i obim regulatornih poslova Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj

Kriterijum u pogledu vrste i obima regulatornih poslova Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj obuhvata poslove Uprave na izvršavanju obaveza koje, saglasno Zakonu o energetici ("Službeni glasnik RS", broj 57/2011, 80/2011, 93/2012 i 124/2012) i Odluci o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom ("Službeni list Grada Niša", broj 6/2014), obavlja u vezi sa praćenjem rada i postupanja energetskog subjekata koji obavlja licencirane delatnosti.

Merilo za vrednovanje kriterijuma iz stava 1. je standardni obim poslova koje Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj obavlja u pogledu:

1) prikupljanja i obrade podataka o energetskom subjektu u vezi sa obavljanjem licencirane delatnosti,

2) praćenja postupanja energetskog subjekta u vezi sa načinom obrazovanja cena proizvoda i usluga,

3) usklađivanja aktivnosti na obezbeđivanju redovnog snabdevanja kupaca energijom i njihove zaštite i ravnopravnog položaja,

4) izvršavanja drugih, zakonom i odlukom propisanih obaveza na usmeravanju razvoja i unapređivanju tržišta toplotne energije.

Visina naknade po ovom kriterijumu određuje se primenom koeficijenta 2.5 za licencirane delatnosti proizvodnje toplotne energije snage 1 MW ili veće i za distribuciju i snabdevanje toplotnom energijom.

b) Uslovi poslovanja energetskog subjekta

Kriterijum u pogledu uslova poslovanja energetskog subjekta obuhvata položaj energetskog subjekta na tržištu, odnosno njegov položaj u obavljanju licencirane delatnosti.

Visina naknade za licencirane delatnosti, koje su članom 13. stav 2. Zakona o energetici određene kao delatnosti od opšteg interesa, određuje se primenom koeficijenta 3.

v) Tehničke karakteristike energetskih objekata, odnosno kapaciteta ili specifičnosti uslova obavljanja pojedinih vrsta licenciranih delatnosti

Kriterijum u pogledu tehničkih karakteristika energetskih objekata, odnosno kapaciteta objekata, utvrđuju se u zavisnosti od energetskih uslova proizvodnje, odnosno pružanja usluga i namene energetskih objekata.

Za licencirane delatnosti za koje nisu od značaja tehničke karakteristike energetskih objekata, odnosno kapaciteta u kojima se ta delatnost obavlja, primenjuje se kriterijum specifičnosti uslova obavljanja licenciranih delatnosti.

Merilo za vrednovanje ovog kriterijuma je instalisana snaga objekata za proizvodnju, odnosno uslovi pod kojima se obavlja delatnost za čije obavljanje nisu od značaja tehničke karakteristike energetskih objekata, odnosno kapaciteta.

Visina naknade po ovom kriterijumu određuje se primenom sledećih koeficijenata:

Redni broj

Licencirana delatnost

Koeficijent

1.

2.

3.

1.

Proizvodnja toplotne energije u toplanama ukupne instalisane snage 1 (MW) ili više

 

1.1.

Proizvodnja toplotne energije u toplanama ukupne instalisane snage od 1 (MW) do 10 (MW)

2

1.2.

Proizvodnja toplotne energije u toplanama ukupne instalisane snage više od 10 (MW)

8

2.

Distribucija i snabdevanje toplotnom energijom

10

 

III NAČIN OBRAČUNA

1. Visina naknade koju energetski subjekt plaća za vreme važenja licence, određuje se istovremeno sa izdavanjem licence, a najkasnije u roku 30 dana od dana njenog izdavanja i obračunava za prvu godinu njenog važenja. Za svaku narednu godinu visina naknade obračunava se prema vrednosti koeficijenta iz tačke 5 poglavlja I ovih kriterijuma i merila, utvrđenoj za godinu za koju se plaća naknada i o tome nadležna Uprava donosi Rešenje. U slučaju da u toku godine energetski subjekt prijavi promenu uslova obavljanja delatnosti koji su od bitnog uticaja na određivanje koeficijenata za obračun visine naknade, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj može izvršiti korekciju koeficijenata i na osnovu toga utvrditi visinu naknade koja će se plaćati u narednom periodu važenja licence.

2. Visina naknade koja se plaća za izdavanje licence ne može se menjati u toku godine za koju je obračunata, osim u slučaju iz tačke 1. ovog poglavlja.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

1. Stupanjem na snagu ovih kriterijuma i merila prestaju da važe Kriterijumi i merila za određivanje visine naknade za izdavanje licence za obavljanje energetskih delatnosti ("Službeni list Grada Niša", br. 5/2012).

2. Ovi kriterijumi i merila stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".