PRAVILNIK
O NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA SA PODRAČUNA, ODNOSNO DRUGIH RAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 2/2014)

I Uvodne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način korišćenja novčanih sredstava sa podračuna, odnosno drugih računa direktnih i indirektnih korisnika sredstava budžeta Grada Zaječara, uključenih u konsolidovani račun trezora grada Zaječara.

Član 2

Korisnici budžeta grada Zaječara mogu imati podračune na kojima se vode sredstva za redovno poslovanje i podračune na kojima se vode sopstveni prihodi.

Na podračunima za redovno poslovanje vode se novčana sredstva u skladu sa Odlukom o budžetu grada Zaječara.

Na podračunima sopstvenih prihoda vode se sredstva korisnika budžeta grada Zaječara koja se ostvaruju u skladu sa zakonom.

Novčana sredstva sa podračuna za redovno poslovanje ne mogu se prenositi na podračune sopstvenih prihoda korisnika budžeta grada Zaječara.

Član 3

Sopstveni prihodi korisnika budžeta grada Zaječara konsoliduju se na nivou konsolidovanog računa trezora grada Zaječara.

Ako se korisnik budžeta grada Zaječara finansira iz budžeta različitih nivoa vlasti, sopstveni prihodi tog korisnika konsoliduju se na nivou trezora prema pripadnosti direktnog korisnika budžetskih sredstava.

II Korišćenje novčanih sredstava

Član 4

Odeljenje za finansije ispostavlja naloge za plaćanje Upravi za trezor, na zahtev korisnika budžeta grada Zaječara, za izdatke za redovno poslovanje korisnika budžeta grada Zaječara na osnovu odobrenih aproprijacija, odnosno kvota, u skladu sa Odlukom o budžetu grada Zaječara za budžetsku godinu.

Odeljenje za finansije ispostavlja naloge za plaćanje Upravi za trezor - Filijala Zaječar, za transfer sredstava sa računa izvršenja budžeta na podračune za redovno poslovanje korisnika budžeta grada Zaječar, na zahtev korisnika budžeta grada Zaječara, za izdatke za redovno poslovanje korisnika budžeta grada Zaječara na osnovu odobrenih aproprijacija, odnosno kvota, u skladu sa Odlukom o budžetu grada Zaječara za budžetsku godinu. Sa navedenih računa korisnici budžeta grada Zaječara mogu ispostaviti nalog za plaćanje Upravi za trezor - Filijala Zaječar.

Član 5

Korisnici budžeta grada Zaječara vrše plaćanje sa podračuna sopstvenih prihoda, za namene i do visine utvrđene finansijskim planom i Odlukom o budžetu grada Zaječara za budžetsku godinu.

Neposredna plaćanja vrše se ispostavljanjem naloga za plaćanje Upravi za trezor - Filija Zaječar, u skladu sa zakonom.

III Upravljanje novčanim sredstvima na konsolidovanom računu trezora grada Zaječara

Član 6

Svim sredstvima na konsolidovanom računu trezora grada Zaječara upravlja Odeljenje za finansije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu.

Upravljanje sredstvima iz stava 1. ovog člana podrazumeva planiranje tokova i upravljanje primanjima i izdacima radi efikasnijeg korišćenja tih sredstava.

Odeljenje za finansije planira tokove novčanih sredstava sa ciljem nesmetanog izvršavanja obaveza budžeta grada Zaječara, u skladu sa zakonom.

Član 7

U cilju obezbeđenja sredstava za finansiranje tekuće likvidnosti, budžet grada Zaječara može privremeno pozajmiti sredstva sa konsolidovanog računa trezora grada Zaječara, prenosom sredstava sa računa za interne pozajmice.

Visina pozajmice iz stava 1. ovog člana može biti u iznosu koji ne ugrožava dnevnu likvidnost konsolidovanog računa trezora grada Zaječara.

Pozajmljivanje iz stava 1. ovog člana može biti najkasnije do 31. decembra tekuće godine.

Pozajmljivanje sredstava vrši se na osnovu pojedinačne odluke Gradskog veća.

IV Investiranje sredstava

Član 8

Sredstva iz člana 1. ovog pravilnika, koja preostanu po izvršenju obaveza u skladu sa članom 6. stav 3. ovog pravilnika, osim prihoda za koje je u posebnom zakonu, odnosno lokalnom propisu ili međunarodnom ugovoru utvrđena namena koja ograničava upotrebu tih sredstava, mogu se investirati na domaćem finansijskom tržištu novca, u skladu sa zakonom i drugim propisom.

Investiranje sredstava vrši se na osnovu pojedinačne odluke o investiranju, u skladu sa zakonom.

Član 9

Lokalni organ uprave nadležan za finansije mesečno izveštava Upravu za trezor o investiranju novčanih sredstava sa konsolidovanog računa trezora grada Zaječara na domaćem finansijskom tržištu novca.

Član 10

Korisnik budžeta grada Zaječara može sa Gradonačelnikom grada zaključiti ugovor o investiranju sopstvenih prihoda, koje ostvari u skladu sa zakonom, na domaćem finansijskom tržištu novca.

Korisnik budžeta grada Zaječara može investirati sopstvene prihode i samostalno, uz prethodno pribavljenu saglasnost Gradonačelnika grada.

Član 11

Ukoliko korisnik sredstava budžeta grada Zaječara vrši investiranje sopstvenih prihoda na način iz člana 10. stav 1. ovog pravilnika, potrebno je da podnese zahtev Gradonačelniku grada Zaječara za zaključenje ugovora o investiranju sopstvenih prihoda.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana korisnik sredstava budžeta grada Zaječara navodi broj podračuna sopstvenih prihoda, vrstu plasmana, iznos i uslove pod kojima želi da plasira sredstva.

Nakon razmatranja podnetog zahteva i u slučaju kada se utvrdi da je isti osnovan, zaključuje se ugovor sa korisnikom sredstava budžeta grada Zaječara o investiranju sredstava, kojim se bliže uređuju obaveze ugovornih strana i uslovi pod kojima će se sredstva investirati.

Po zaključenju ugovora iz stava 3. ovog člana korisnik budžeta grada Zaječara vrši investiranje sopstvenih prihoda, odnosno sredstva prenosi sa svog podračuna sopstvenih prihoda na poseban podračun u okviru konsolidovanog računa trezora grada Zaječara radi investiranja

Investiranje sredstava na osnovu ugovora iz stava 3. ovog člana, u ime i za račun korisnika sredstava budžeta grada Zaječara vrši Gradonačelnik plasiranjem sredstava sa konsolidovanog računa trezora grada Zaječara.

Prihodi od investiranja uplaćuju se na poseban račun u okviru konsolidovanog računa trezora grada Zaječara odakle se raspoređuju na odgovarajući podračun sopstvenih prihoda korisnika budžeta grada Zaječara.

Po isteku roka investiranja, investirana sredstva se vraćaju na poseban račun u okviru konsolidovanog računa trezora grada Zaječara sa kojeg je izvršeno plasiranje sredstava.

U iznosu vraćenih sredstava iz stava 7. ovog člana vrši se prenos sredstava sa podračuna iz stava 6. ovog člana na podračun sopstvenih prihoda korisnika budžeta grada Zaječara.

Član 12

U slučaju da samostalno investira sopstvene prihode, korisnik sredstava budžeta grada Zaječara podnosi Gradonačelniku grada Zaječara zahtev za davanje saglasnosti za samostalno investiranje sopstvenih prihoda, u kome navodi broj podračuna sopstvenih prihoda, vrstu plasmana, iznos i uslove pod kojima želi da plasira sredstva.

Nakon razmatranja zahteva za davanje saglasnosti za samostalno investiranje sopstvenih sredstava korisnika budžeta grada Zaječara ako se utvrdi da je isti osnovan, odnosno da će sredstva biti plasirana po kamatnoj stopi koja nije niža od eskontne stope Narodne banke Srbije i na način koji rizik po plasirana sredstva svodi na najmanju meru, Gradonačelnik daje saglasnost za samostalno investiranje sopstvenih sredstava.

Saglasnost iz stava 2. ovog člana dostavlja se podnosiocu zahteva u roku od deset dana od dana prijema zahteva.

Po dobijanju saglasnosti iz stava 2. ovog člana korisnik sredstava budžeta grada Zaječara vrši investiranje sopstvenih prihoda u skladu sa odobrenim zahtevom.

Korisnik sredstva budžeta grada Zaječara obavezan je da po izvršenom investiranju sopstvenih prihoda o tome obavesti Odeljenje za finansije i Upravu za trezor.

Za sigurnost investiranih sredstava odgovoran je rukovodilac korisnika sredstava budžeta grada Zaječara.

Član 13

Korisnik sredstava budžeta grada Zaječara dužan je da mesečno izveštava Odeljenje za finansije o investiranju sopstvenih prihoda do petog u mesecu za prethodni mesec.

Obrasci INV-1 i INV-2 odštampani su uz ovaj Pravilnik i čine njegov sastavni deo.

V Završne odredbe

Član 14

Direktni korisnici budžeta grada Zaječara dužni su da vode evidenciju podataka, pismenih izveštaja i elektronskih podataka, koji se odnose na finansijske zadatke i aktivnosti, za sebe i indirektne korisnike budžeta grada iz svoje nadležnosti.

Član 15

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".

 

Obrazac INV-1

IZVEŠTAJ O INVESTIRANJU SOPSTVENIH PRIHODA KORISNIKA BUDŽETA GRADA ZAJEČARA PO UGOVORU

 

JB KJS ______________________________________________

 

NAZIV  ______________________________________________

 

BROJ PODRAČUNA SP ________________________________

 

ADRESA  ___________________________________________

 

TELEFON  __________________________________________

 

LICE ZA KONTAKT ____________________________________

 

 

IZVEŠTAJ O INVESTIRANJU SOPSTVENIH PRIHODA KORISNIKA BUDŽETA GRADA ZAJEČARA
PO UGOVORU BROJ ______________________________
ZA MESEC _________ 20 _____ GODINE

Red. broj

Šifra plasmana

Vrsta plasmana

Početno Stanje plasmana u mesecu

Plasirana sredstva u toku meseca

Povraćaj plasiranih sredstava u toku meseca

Stanje plasmana poslednjeg dana u mesecu

Opis

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

1.

210

Plasmani bankama - depoziti po viđenju

 

 

 

 

 

2.

211

Interni plasmani

 

 

 

 

 

3.

212

Plasmani drugim trezorima

 

 

 

 

 

4.

213

Plasmani bankama - oročeni depoziti

 

 

 

 

 

5.

214

Plasmani - pozajmice budžetu

 

 

 

 

 

6.

215

Plasmani u hartije od vrednosti

 

 

 

 

 

7.

219

Ostali plasmani

 

 

 

 

 

8.

 

Ukupno:

 

 

 

 

 

 

Datum ______________________

M.P.

Ovlašćeno lice

Mesto ______________________

 

______________________

 

Obrazac INV-2

IZVEŠTAJ O SAMOSTALNOM INVESTIRANJU SOPSTVENIH PRIHODA KORISNIKA BUDŽETA GRADA ZAJEČARA

 

JB KJS ______________________________________________

 

NAZIV  ______________________________________________

 

BROJ PODRAČUNA SP_________________________________

 

ADRESA  ___________________________________________

 

TELEFON  __________________________________________

 

LICE ZA KONTAKT ____________________________________

 

 

IZVEŠTAJ O SAMOSTALNOM INVESTIRANJU SOPSTVENIH PRIHODA KORISNIKA BUDŽETA GRADA ZAJEČARA
PO UGOVORU BROJ ______________________________
ZA MESEC _________ 20 _____ GODINE

Red.
broj

Šifra plasmana

Vrsta
plasmana

Početno Stanje plasmana u mesecu

Plasirana sredstva u toku meseca

Povraćaj plasiranih sredstava u toku meseca

Stanje plasmana poslednjeg dana u mesecu

Opis

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

1.

210

Plasmani bankama - depoziti po viđenju

 

 

 

 

 

2.

211

Interni plasmani

 

 

 

 

 

3.

212

Plasmani drugim trezorima

 

 

 

 

 

4.

213

Plasmani bankama - oročeni depoziti

 

 

 

 

 

5.

214

Plasmani - pozajmice budžetu

 

 

 

 

 

6.

215

Plasmani u hartije od vrednosti

 

 

 

 

 

7.

219

Ostali plasmani

 

 

 

 

 

8.

 

Ukupno:

 

 

 

 

 

 

Datum ______________________

M.P.

Ovlašćeno lice

Mesto ______________________

 

______________________