ODLUKA
O OSNIVANJU KOORDINACIONOG TELA ZA PROCES PRISTUPANJA REPUBLIKE SRBIJE EVROPSKOJ UNIJI

("Sl. glasnik RS", br. 84/2013, 86/2013 i 31/2014)

1. Za koordinaciju procesa pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji osniva se Koordinaciono telo za proces pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji (u daljem tekstu: Koordinaciono telo).

2. Koordinaciono telo razmatra najvažnija pitanja i usmerava poslove iz delokruga organa državne uprave u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji.

3. U sastav Koordinacionog tela ulaze:

1) predsednik Vlade;

2) prvi potpredsednik Vlade;

3) potpredsednik Vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike;

4) potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija;

5) ministar nadležan za spoljne poslove;

6) ministar zadužen za evropske integracije;

7) ministar nadležan za poslove finansija;

8) ministar nadležan za poslove poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede;

9) ministar nadležan za poslove životne sredine.

U radu Koordinacionog tela učestvuju direktor Kancelarije za evropske integracije i šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

Radom Koordinacionog tela rukovodi predsednik Vlade, a zamenjuje član Koordinacionog tela, kojeg zaduži predsednik Vlade.

U radu Koordinacionog tela, mogu da učestvuju ostali članovi Vlade, direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Generalni sekretar Vlade i guverner Narodne banke Srbije ukoliko se raspravlja o temama iz njihove nadležnosti.

4. Stručnu i administrativno-tehničku podršku radu Koordinacionog tela pruža Kancelarija za evropske integracije.

5. Koordinaciono telo donosi poslovnik o radu.

6. Obrazuje se Savet Koordinacionog tela koji će obavljati poslove u vezi sa tekućim pitanjima u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji.

Savet Koordinacionog tela čine:

1) član Vlade zadužen za poslove evropskih integracija, predsednik;

2) članovi:

- direktor Kancelarije za evropske integracije;

- šef Pregovaračkog tima;

- predsednici pregovaračkih grupa;

- državni sekretari iz ministarstava čiji predstavnici ne rukovode pregovaračkim grupama;

- predstavnik Narodne banke Srbije;

- zamenik direktora i koordinator za fondove Evropske unije u Kancelariji za evropske integracije;

- predstavnik Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo.

U slučaju sprečenosti člana Vlade zaduženog za poslove evropskih integracija, zamenjuje ga direktor Kancelarije za evropske integracije ili šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, u zavisnosti od teme o kojoj se raspravlja.

U radu Saveta Koordinacionog tela učestvuje predstavnik Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

Koordinaciono telo daje smernice za rad Saveta Koordinacionog tela.

Predsednika i članove Saveta Koordinacionog tela imenuje Vlada posebnim rešenjem.

Savet Koordinacionog tela sastaje se po potrebi.

U radu Saveta Koordinacionog tela na poziv predsednika učestvuju članovi Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

U slučaju da se pojavi potreba za uključivanjem drugih organa i organizacija u rad Saveta Koordinacionog tela, predsednik može pozvati predstavnike tih organa i organizacija da učestvuju u radu sednice Saveta Koordinacionog tela.

7. Obrazuju se pregovaračke grupe za pregovore o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, kao i za obavljanje drugih poslova utvrđenih tačkom 9. ove odluke, i to:

1) Pregovaračka grupa za kretanje roba-predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva privrede.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva finansija; Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija; Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine; Ministarstva saobraćaja; Agencije za bezbednost saobraćaja; Instituta za standardizaciju Srbije; Akreditacionog tela Srbije; Ministarstva privrede - Direkcije za mere i dragocene metale; Ministarstva zdravlja; Ministarstva unutrašnjih poslova; Ministarstva građevinarstva i urbanizma; Ministarstva kulture i informisanja; Ministarstva odbrane; Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Republičke agencije za elektronske komunikacije; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

2) Pregovaračka grupa za kretanje radnika - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Ministarstva unutrašnjih poslova; Ministarstva zdravlja; Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Ministarstva omladine i sporta; Nacionalne službe za zapošljavanje; Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje; Zavoda za socijalno osiguranje; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

3) Pregovaračka grupa za poslovno nastanjivanje i slobodu pružanja usluga - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja; Ministarstva građevinarstva i urbanizma; Ministarstva saobraćaja; Ministarstva pravde i državne uprave; Ministarstva zdravlja; Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine; Ministarstva kulture i informisanja; Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike; Ministarstva omladine i sporta; Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Republičkog geodetskog zavoda; Agencije za privredne registre; Nacionalne agencije za regionalni razvoj; Republičkog geodetskog zavoda; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

4) Pregovaračka grupa za slobodno kretanje kapitala - predsednik i sekretar Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva finansija, a zamenik predsednika i zamenik sekretara imenuju se iz reda predstavnika Narodne banke Srbije.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva finansija; Narodne banke Srbije; Ministarstva unutrašnjih poslova; Ministarstva građevinarstva i urbanizma; Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija; Ministarstva privrede; Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ministarstva pravde i državne uprave; Komisije za hartije od vrednosti; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

5) Pregovaračka grupa za javne nabavke - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Uprave za javne nabavke.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva finansija; Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija; Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine; Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike; Ministarstva unutrašnjih poslova; Ministarstva odbrane; Ministarstva privrede; Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki; Državne revizorske institucije; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

6) Pregovaračka grupa za pravo privrednih društava - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva privrede.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva finansija; Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija; Ministarstva odbrane; Agencije za privredne registre; Komisije za hartije od vrednosti; Nacionalne agencije za regionalni razvoj; Narodne banke Srbije; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

7) Pregovaračka grupa za pravo intelektualne svojine - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Zavoda za intelektualnu svojinu.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Ministarstva unutrašnjih poslova; Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija; Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ministarstva pravde i državne uprave; Ministarstva zdravlja; Ministarstva odbrane; Republičkog javnog tužilaštva; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

8) Pregovaračka grupa za konkurenciju - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Komisije za zaštitu konkurencije; Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Ministarstva kulture i informisanja; Komisije za kontrolu državne pomoći; Ministarstva pravde i državne uprave; Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja; Ministarstva građevinarstva i urbanizma; Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine; Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Ministarstvo saobraćaja; Ministarstva unutrašnjih poslova; Ministarstva odbrane; Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike; Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave; Narodne banke Srbije; Agencije za energetiku Republike Srbije; Republičke agencije za elektronske komunikacije; Nacionalne agencije za regionalni razvoj; Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo; Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i Kancelarije za evropske integracije.

9) Pregovaračka grupa za finansijske usluge - predsednik i sekretar Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Narodne banke Srbije, a zamenik predsednika i zamenik sekretara imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva finansija.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Narodne banke Srbije; Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Komisije za hartije od vrednosti; Agencije za osiguranje depozita; Agencije za privredne registre; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

10) Pregovaračka grupa za informaciono društvo i medije - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva kulture i informisanja; Ministarstva saobraćaja; Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Ministarstva finansija; Ministarstva odbrane; Ministarstva privrede; Ministarstva unutrašnjih poslova; Ministarstva pravde i državne uprave; Republičke radiodifuzne agencije; Republičke agencije za elektronske komunikacije; Republičkog zavoda za statistiku; Komisije za zaštitu konkurencije; Instituta za standardizaciju Srbije; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo; Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom; Republičkog geodetskog zavoda i Kancelarije za evropske integracije.

11) Pregovaračka grupa za poljoprivredu i ruralni razvoj - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ministarstva zdravlja; Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine; Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja; Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija; Republičkog geodetskog zavoda; Instituta za standardizaciju Srbije; Republičkog zavoda za statistiku; Zavoda za intelektualnu svojinu; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo; Kancelarije za reviziju sistema upravljanja sredstvima Evropske unije; Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom; Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i Kancelarije za evropske integracije.

12) Pregovaračka grupa za bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna pitanja - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ministarstva zdravlja; Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine; Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja; Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija; Ministarstva unutrašnjih poslova; Kancelarije za reviziju sistema upravljanja sredstvima Evropske unije; Republičkog zavoda za statistiku; Instituta za standardizaciju Srbije; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

13) Pregovaračka grupa za ribarstvo - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja; Ministarstva zdravlja; Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Instituta za standardizaciju Srbije; Republičkog zavoda za statistiku; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

14) Pregovaračka grupa za transport - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva saobraćaja.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva unutrašnjih poslova; Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike; Komisije za zaštitu konkurencije; Agencije za bezbednost saobraćaja; Direkcije za železnice; Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine; Ministarstva građevinarstva i urbanizma; Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Ministarstva odbrane; Instituta za standardizaciju Srbije; Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije; Republičkog zavoda za statistiku; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

15) Pregovaračka grupa za energetiku - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija; Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja; Ministarstva odbrane; Ministarstva finansija; Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ministarstva privrede; Instituta za standardizaciju Srbije; Agencije za energetiku Republike Srbije; Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije; Komisije za zaštitu konkurencije; Republičke direkcije za robne rezerve; Republičkog zavoda za statistiku; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

16) Pregovaračka grupa za poreze - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva finansija.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike; Ministarstva privrede; Ministarstva zdravlja; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

17) Pregovaračka grupa za ekonomska i monetarna pitanja - predsednik i sekretar Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Narodne banke Srbije, a zamenik predsednika i zamenik sekretara imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva finansija.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Narodne banke Srbije; Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Republičkog zavoda za statistiku; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

18) Pregovaračka grupa za statistiku - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Republičkog zavoda za statistiku.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Narodne banke Srbije; Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija; Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo; Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i Kancelarije za evropske integracije.

19) Pregovaračka grupa za socijalnu politiku i zapošljavanje - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Ministarstva omladine i sporta; Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Ministarstva zdravlja; Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine; Agencije za energetiku; Nacionalne službe za zapošljavanje; Komesarijata za izbeglice i migracije; Zavoda za socijalno osiguranje; Republičkog zavoda za statistiku; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo; Kancelarije za ljudska i manjinska prava; Poverenika za zaštitu ravnopravnosti; Kancelarije za ljudska i manjinska prava; Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom; Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu; Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i Kancelarije za evropske integracije.

20) Pregovaračka grupa za preduzetništvo i industrijsku politiku - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva privrede.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva finansija; Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave; Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija; Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja; Ministarstva omladine i sporta; Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ministarstvo građevinarstva i urbanizma; Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine; Ministarstva zdravlja; Ministarstva kulture i informisanja; Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike; Ministarstva odbrane; Ministarstva unutrašnjih poslova; Republičkog zavoda za statistiku; Uprave za javne nabavke; Fonda za razvoj; Instituta za standardizaciju Srbije; Nacionalne službe za zapošljavanje; Nacionalne agencije za regionalni razvoj; Agencije za privredne registre; Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

21) Pregovaračka grupa za transevropske mreže - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva saobraćaja.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine; Ministarstva privrede; Ministarstva finansija; Ministarstva odbrane; Ministarstva građevinarstva i urbanizma; Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija; Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije; Agencije za bezbednost saobraćaja; Agencije za energetiku Republike Srbije; Republičkog zavoda za statistiku; Instituta za standardizaciju Srbije; Direkcije za železnice; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

22) Pregovaračka grupa za regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih instrumenata - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Kancelarije za evropske integracije.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave; Ministarstva pravde i državne uprave; Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ministarstva saobraćaja; Ministarstva građevinarstva i urbanizma; Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine; Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja; Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike; Republičkog zavoda za statistiku; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo; Kancelarije za reviziju sistema upravljanja sredstvima Evropske unije; Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom; Generalnog sekretarijata Vlade i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

23) Pregovaračka grupa za pravosuđe i osnovna prava - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva pravde i državne uprave.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva unutrašnjih poslova; Ministarstva spoljnih poslova; Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave; Ministarstva odbrane; Ministarstva kulture i informisanja; Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja; Ministarstva zdravlja; Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike; Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Agencije za borbu protiv korupcije; Komesarijata za izbeglice i migracije; Kancelarije za ljudska i manjinska prava; Visokog saveta sudstva; Državnog veća tužilaca; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo; Uprave za javne nabavke; Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom; Poverenika za zaštitu ravnopravnosti; Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama; Vrhovnog kasacionog suda; Republičkog javnog tužilaštva; Pravosudne akademije; Kancelarije za ljudska i manjinska prava; Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i Kancelarije za evropske integracije.

24) Pregovaračka grupa za pitanja pravde, slobode i bezbednosti - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva pravde i državne uprave; Ministarstva spoljnih poslova; Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ministarstva zdravlja; Ministarstva odbrane; Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike; Bezbednosno-informativne agencije; Komesarijata za izbeglice i migracije; Republičkog javnog tužilaštva; Agencije za borbu protiv korupcije; Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom; Vrhovnog kasacionog suda; Kancelarije za ljudska i manjinska prava; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

25) Pregovaračka grupa za nauku i istraživanje - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva omladine i sporta; Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Ministarstva zdravlja; Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ministarstva kulture i informisanja; Ministarstva odbrane; Centra za promociju nauke; Fonda za inovacionu delatnost; Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

26) Pregovaračka grupa za obrazovanje i kulturu - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva kulture i informisanja; Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Ministarstva omladine i sporta; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo; Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom; Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva; Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje; Nacionalnog prosvetnog saveta; Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja; Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja; Fondacije TEMPUS - Tempus kancelarije u Srbiji i Kancelarije za evropske integracije.

27) Pregovaračka grupa za životnu sredinu - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja; Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ministarstva saobraćaja; Ministarstva građevinarstva i urbanizma; Ministarstva zdravlja; Ministarstva unutrašnjih poslova; Ministarstva pravde i državne uprave; Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Republičkog geodetskog zavoda; Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Republike Srbije; Agencije za bezbednost saobraćaja; Republičkog hidrometeorološkog zavoda; Republičkog zavoda za statistiku; Republičkog geodetskog zavoda; Instituta za standardizaciju Srbije; Zavoda za zaštitu prirode Srbije; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo; Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i Kancelarije za evropske integracije.

28) Pregovaračka grupa za zaštitu potrošača i zaštitu zdravlja - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva zdravlja; Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine; Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Ministarstva unutrašnjih poslova; Ministarstva pravde i državne uprave; Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike; Ministarstva građevinarstva i urbanizma; Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom; Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije; Agencije za energetiku Republike Srbije; Instituta za standardizaciju Srbije; Narodne banke Srbije; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

29) Pregovaračka grupa za carinsku uniju - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva finansija.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija; Ministarstva privrede; Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Republičkog zavoda za statistiku; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

30) Pregovaračka grupa za ekonomske odnose sa inostranstvom - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva spoljnih poslova; Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Ministarstva unutrašnjih poslova; Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ministarstva odbrane; Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije a.d.; Agencije za bezbednost saobraćaja; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

31) Pregovaračka grupa za spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva spoljnih poslova.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva odbrane; Ministarstva unutrašnjih poslova; Ministarstva pravde i državne uprave; Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Bezbednosno-informativne agencije; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

32) Pregovaračka grupa za finansijski nadzor - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva finansija.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Državne revizorske institucije; Narodne banke Srbije; Ministarstva unutrašnjih poslova; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo; Kancelarije za reviziju sistema upravljanja sredstvima Evropske unije i Kancelarije za evropske integracije.

33) Pregovaračka grupa za finansijska i budžetska pitanja - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva finansija.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Narodne banke Srbije; Ministarstva privrede; Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave; Republičkog zavoda za statistiku; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kancelarije za evropske integracije.

34) Pregovaračka grupa za institucije - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Kancelarije za evropske integracije.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva spoljnih poslova; Ministarstva pravde i državne uprave; Ministarstva finansija i Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo.

35) Pregovaračka grupa za ostala pitanja - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Generalnog sekretarijata Vlade.

Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva spoljnih poslova; Ministarstva finansija; Ministarstva pravde i državne uprave; Ministarstva unutrašnjih poslova; Kancelarije za Kosovo i Metohiju; Komesarijata za izbeglice i migracije; Kancelarije za evropske integracije; Kancelarije za stručne i operativne poslove u pregovaračkom procesu; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Kabineta predsednika Republike.

8. Predsednike, zamenike predsednika, sekretare i zamenike sekretara pregovaračkih grupa imenuje Vlada posebnim rešenjem.

Predsednika pregovaračke grupe imenuje Vlada iz reda državnih sekretara nadležnog ministarstva ili državnih službenika na položaju.

U slučaju da se pojavi potreba za uključivanjem drugih organa i organizacija u rad pregovaračke grupe, predsednik pregovaračke grupe može pozvati predstavnike tih organa i organizacija da učestvuju u radu te pregovaračke grupe.

9. Pregovaračka grupa obavlja poslove u vezi sa:

1) učešćem u procesu analitičkog pregleda zakonodavstva (skrining);

2) pripremom predloga pregovaračkih pozicija za odgovarajuća poglavlja pregovora o pristupanju Evropskoj uniji;

3) izradom, revizijom i praćenjem sprovođenja Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije;

4) podelom nadležnosti za praćenje propisa Evropske unije;

5) pripremom predloga za planiranje komunikacijskih aktivnosti za odgovarajuća poglavlja pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Pregovaračka grupa obavlja i druge poslove u vezi za procesom pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji.

10. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Koordinacionog tela za proces pristupanja Evropskoj uniji ("Službeni glasnik RS", broj 93/12).

11. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".