ODLUKA
O ODVOĐENJU I PREČIŠĆAVANJU OTPADNIH I ATMOSFERSKIH VODA

("Sl. list grada Pančeva", br. 26/2011 - prečišćen tekst, 13/2013 i 6/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način organizovanja poslova u vršenju komunalne delatnosti - odvođenje i prečišćavanje otpadnih i atmosferskih voda na teritoriji grada Pančeva i utvrđuju druga pitanja od značaja za pružanje i korišćenje ove komunalne usluge.

Član 2

Odvođenjem i prečišćavanjem otpadnih i atmosferskih voda smatra se sakupljanje i uklanjanje otpadnih, atmosferskih i površinskih voda sa javnih površina uličnom kanalizacionom mrežom, odvodnim kanalima, drenažom ili na drugi način, njihovo prečišćavanje i ispuštanje iz kanalizacione mreže, odvodnih kanala i drugih objekata za prečišćavanje i uklanjanje otpadnih i atmosferskih voda, čišćenje septičkih jama, uređivanje i održavanje šahta za prihvat komunalnih otpadnih voda, kao i sakupljanje iskorišćenih voda od priključka potrošača na uličnu mrežu i odvođenje kanalizacionom mrežom, prečišćavanje i ispuštanje iz mreže.

Član 3

Korisnicima, u smislu ove odluke, smatraju se pravna i fizička lica čiji su objekti priključeni na tehnički sistem za odvođenje i prečišćavanje otpadnih i atmosferskih voda (u daljem tekstu: javna kanalizacija), na način propisan ovom odlukom, kao i lica koja koriste komunalnu uslugu - čišćenje septičkih jama.

Član 4

Javnom kanalizacijom, u smislu ove odluke, smatra se javna kanalizacija otpadnih voda i javna kanalizacija atmosferskih voda koja je izgrađena na javnoj površini.

Član 5

Javnom kanalizacijom otpadnih voda (u daljem tekstu: fekalna kanalizacija) smatra se:

1. ulična kanalizaciona mreža koju čine:

- zatvoreni kanali

- reviziona okna

- ventilacioni objekti

- kanalizacioni priključci

2. crpne stanice

3. postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

4. blokovska kanalizacija - razvodna kanalizaciona mreža u stambenim naseljima do poslednjeg revizionog okna iz zgrade pre glavnog kanala.

Član 6

Javnom kanalizacijom atmosferskih voda (u daljem tekstu: kišna kanalizacija) smatra se:

1. ulična kanalizaciona mreža atmosferskih voda koju čine:

- zatvoreni i otvoreni kanali

- reviziona okna

- ulični slivnici

- taložnici

- ventilacioni objekti

- kanalizacioni priključci

2. crpne stanice

3. kanalska mreža za odvođenje atmosferskih i podzemnih voda koju čine:

- meliorativni kanali

- propusti.

Član 7

Unutrašnjim instalacijama kanalizacije u smislu ove odluke, smatraju se instalacije, uređaji i objekti za odvođenje otpadnih i atmosferskih voda iz zgrada i drugih objekata u javnu kanalizaciju do prvih revizionih okana iza građevinske linije, kao i spoljni horizontalni razvod zajedno sa zadnjim revizionim oknom pre glavnog kanala.

U stambenim objektima sa više ulaza koji predstavljaju jednu građevinsku celinu, pod unutrašnjim instalacijama kanalizacije podrazumeva se i spoljni horizontalni razvod zajedno sa zadnjim revizionim oknom pre glavnog odvodnog kanala.

Član 8

Septičkom jamom u smislu ove odluke, smatra se poseban građevinski objekat za sakupljanje fekalija i otpadnih voda iz zgrade i drugih objekata koji ne mogu da se priključe na fekalnu kanalizaciju.

Fekalnom kanalizacijom u smislu ove odluke, smatra se posebno određeno i uređeno mesto na javnoj površini koje je namenjeno za izručenje fekalija i otpadnih voda.

Član 9

Odvođenje i prečišćavanje otpadnih i atmosferskih voda, kao komunalna delatnost, obavljaju javna komunalna preduzeća koja su osnovana za obavljanje delatnosti na način i po postupku propisanom zakonom (u daljem tekstu: Komunalno preduzeće).

Pojedine poslove iz okvira svoje delatnosti javno komunalno preduzeće može poveriti drugom preduzeću ili preduzetniku, na način i po postupku utvrđenom propisom Skupštine grada Pančeva, pod uslovom da nisu u funkciji ostvarivanja jedinstva tehničko - tehnološkog sistema i da je osnivač za to dao saglasnost.

Član 10

Javnom kanalizacijom i šahtom za prihvat komunalnih otpadnih voda upravlja Komunalno preduzeće koje je obavezno da iste održava u stanju funkcionalne osposobljenosti, da se stara o njihovom obnavljanju i povećanju kapaciteta i izvršava zakonske i druge obaveze u vezi sa tim objektima.

Unutrašnje instalacije kanalizacije održavaju njihovi korisnici.

O čišćenju i održavanju septičke jame stara se korisnik putem Komunalnog preduzeća.

Član 11

Izgradnja fekalne kanalizacije (uključujući i blokovsku kanalizaciju), kišne kanalizacije i šahta za prihvat komunalnih otpadnih voda, kao i održavanje kišne kanalizacije i šahta za prihvat komunalnih otpadnih voda u stanju funkcionalne osposobljenosti finansira se sredstvima budžeta Skupštine grada Pančeva.

Obavljanje komunalne delatnosti - odvođenje i prečišćavanje odpadnih voda i čišćenje septičkih jama, kao i održavanje fekalne kanalizacije (uključujući i blokovsku kanalizaciju) u stanju funkcionalne osposobljenosti finansira se iz cene za izvršenu komunalnu uslugu.

II USLOVI ZA IZGRADNJU JAVNE KANALIZACIJE

Član 12

Komunalno preduzeće na zahtev investitora, daje tehničke podatke i posebne uslove za izradu projekta za izgradnju javne kanalizacije.

Troškove izdavanja predhodnih uslova iz stava 1. ovog člana snosi investitor.

Komunalno preduzeće daje saglasnost na projekat javne kanalizacije u koliko je u skladu sa predhodno izdatim uslovima za izradu projekta.

Javna kanalizacija se može graditi samo na javnoj površini na osnovu overene projektne dokumentacije i izdate građevinske dozvole.

Član 13

Izvođač radova je obavezan da pismenim putem obavesti Komunalno preduzeće o početku izvođenja radova na izgradnji javne kanalizacije najmanje 3 dana pre početka radova.

Komunalno preduzeće prilikom obavljanja distributivnog nadzora pri izgradnji javne kanalizacije mora pismeno da upozori izvođača radova ukoliko se isti ne obavljaju prema odobrenoj projektnoj dokumentaciji i građevinskoj dozvoli.

U slučaju iz predhodnog stava Komunalno preduzeće obaveštava građevinsku i komunalnu inspekciju radi preduzimanja mera u cilju privremene obustave radova.

Član 14

Posle završene izgradnje, javna kanalizacija se može priključiti na postojeću javnu kanalizaciju samo ukoliko ima izdatu dozvolu za upotrebu.

Spajanje izgrađene javne kanalizacije sa postojećom javnom kanalizacijom vrši Komunalno preduzeće, na zahtev investitora.

Nije dozvoljeno spajanje - priključenje fekalne kanalizacije sa kišnom kanalizacijom ni kišne kanalizacije sa fekalnom.

Član 15

Investitor je dužan da Komunalnom preduzeću preda na upravljanje javnu kanalizaciju posle završene izgradnje u roku od 30 dana od dana dobijanja dozvole za upotrebu.

Komunalno preduzeće neće izdavati uslove za izgradnju kanalizacionog priključka dok investitor ne preda izgrađenu javnu kanalizaciju na upravljanje Komunalnom preduzeću.

III SPAJANJE SA JAVNOM KANALIZACIJOM

Član 16

Unutrašnje instalacije kanalizacije zgrade ili drugog objekta koje se nalaze u ulici ili se graniče sa ulicom u kojoj je izgrađena javna kanalizacija, moraju da se spoje sa tom kanalizacijom.

Sa javnom kanalizacijom spaja se i zgrada, odnosno objekat koji ima sopstveno vodovodno izvorište.

Spajanje unutrašnjih instalacija kanalizacije otpadnih voda može se vršiti samo sa fekalnom kanalizacijom.

Spajanje unutrašnjih instalacija kanalizacije atmosferskih voda može se vršiti samo sa kišnom kanalizacijom.

Član 17

Unutrašnje instalacija kanalizacije spajaju se sa javnom kanalizacijom direktno preko kanalizacionog priključka.

Kanalizacioni priključak je cevni spoj od javne kanalizacije do prvog revizionog okna ili cevaste revizije iza regulacione linije.

Minimalni prečnik kanalizacionog priključka iz stava 2. ovog člana mora biti od 150 mm. U slučaju da investitor, odnosno korisnik planira izgradnju priključka čiji je prečnik veći od 150 mm, dužan je da prethodno pribavi saglasnost od komunalnog preduzeća.

Na jednoj katastarskoj parceli može biti izgrađen samo jedan kanalizacioni priključak u skladu sa tehničkim uslovima koje izdaje nadležno komunalno preduzeće. Unutrašnje instalacije svih stambenih, poslovnih i stambeno-poslovnih objekata sagrađenih na jednoj katastarskoj parceli priključuju se na jedan kanalizacioni priključak.

Izuzetno od stava 4. ovog člana, ukoliko za to postoje opravdani razlozi i tehnički uslovi za izgradnju više kanalizacionih priključaka, komunalno preduzeće može dati saglasnost, odnosno izdati tehničke uslove za izgradnju najviše dva kanalizaciona priključka na jednoj katastarskoj parceli, pod uslovom da se parcela graniči sa dve javne površine (ulice) na kojima postoji izgrađena javna kanalizacija.

Opravdanim razlozima u smislu stava 5. ovog člana smatra se postojanje više samostalnih stambenih, poslovnih i stambeno-poslovnih objekata na katastarskoj parceli.

Međusobno nezavisne građevinske celine, koje se nalaze u sastavu jedne zgrade za kolektivno stanovanje i koje imaju zasebne ulaze smatraju se zasebnim objektima u smislu ove odluke i moraju imati zaseban kanalizacioni priključak.

Izuzetno, objekti iz stava 7. ovog člana koji su sagrađeni pre stupanja na snagu ove odluke ne moraju biti priključeni na način opisan u prethodnom stavu, ukoliko za to ne postoje tehnički uslovi.

Član 18

Izuzetno, i samo privremeno, može se dozvoliti priključenje na javnu kanalizaciju preko susedne nepokretnosti ako nema mogućnosti neposrednog spajanja i ako vlasnik odnosno korisnik nepokretnosti na to pristane.

Izuzetne slučajeve iz predhodnog stava određuje Komunalno preduzeće, vodeći računa da ne bude ugroženo odvođenje otpadnih voda ni nametnuti nepotrebni troškovi neposredno priključenom objektu, odnosno nepokretnosti. Ovakvi priključci se moraju prekinuti kad se izgradnjom javne kanalizacije omogući neposredno spajanje objekta.

Priključenje na javnu kanalizaciju iz stava 1. ovog člana, kao i uslove za priključenje određuje Komunalno preduzeće na zahtev korisnika koji treba da priključi unutrašnje instalacije kanalizacije na javnu kanalizaciju. Troškove priključka snosi korisnik.

Član 19

Komunalno preduzeće ne može pružiti komunalnu uslugu za objekte izgrađene, odnosno rekonstruisane bez građevinske dozvole.

Izuzetno od stava 1. ovog člana komunalno preduzeće može privremeno pružati komunalnu uslugu za objekte izgrađene, odnosno rekonstruisane bez građevinske dozvole, pod uslovom da je vlasnik blagovremeno podneo prijavu objekta izgrađenog, odnosno rekonstruisanog bez građevinske dozvole nadležnom organu, radi pribavljanja odobrenja za izgradnju i upotrebne dozvole, odnosno da je u zakonskom roku podneo zahtev za legalizaciju.

Kada je vlasnik objekta, čije je građenje odnosno rekonstrukcija završena bez građevinske dozvole do 11. septembra 2009. godine, prijavio objekat nadležnom organu do 11. marta 2010. godine, komunalno preduzeće za izvršenu komunalnu uslugu odvođenja odpadnih voda, vršiće naplatu na osnovu Odluke o utvrđivanju cena za vodu i otpadnu vodu.

Kada je vlasnik objekta, čije je građenje odnosno rekonstrukcija završena bez građevinske dozvole, prijavio objekat nadležnom organu nakon 11. marta 2010. godine, komunalno preduzeće za izvršenu komunalnu uslugu odvođenja otpadnih voda, vršiće naplatu na osnovu Odluke o utvrđivanju cena za vodu i otpadnu vodu, po ceni odvođenja otpadnih voda privredne i druge organizacije.

Član 20

Korisnik ne sme samovoljno vršiti spajanje unutrašnjih instalacija kanalizacije sa javnom kanalizacijom. Ako se takav priključak izvede, Komunalno preduzeće će ga isključiti.

Montažerske radove na izgradnji priključka kanalizacije i spajanje unutrašnjih instalacija kanalizacije sa javnom kanalizacijom vrši Komunalno preduzeće na zahtev investitora.

Spajanje sa javnom kanalizacijom iz predhodnog stava izvršiće se na osnovu projektne dokumentacije koju Komunalno preduzeće izrađuje ili na koju daje saglasnost drugom preduzeću koje je registrovano za obavljanje ove delatnosti.

Komunalno preduzeće vrši registraciju kanalizacionog priključka i izdaje pismenu potvrdu o puštanju priključka u upotrebu ili o priključenju na javnu kanalizaciju.

Član 21

Kada vrši prepravke ili rekonstrukciju kanalizacionog priključka na javnoj kanalizaciji Komunalno preduzeće nije dužno da pribavi saglasnost korisnika za ove radove, ali je dužno da o izvođenju potrebnih radova na kanalizacionom priključku izvesti korisnika, osim kad se ovi radovi izvode u hitnim slučajevima, kada se korisnik naknadno obaveštava o izvršenim radovima.

IV ČIŠĆENJE SEPTIČKIH JAMA I ŠAHTA ZA PRIHVAT KOMUNALNIH OTPADNIH VODA

Član 22

Fekalije i otpadne vode objekta mogu biti izručene u septičku jamu samo u koliko ne postoji mogućnost priključenja na fekalnu kanalizaciju.

Korisnik je dužan da posle priključenja unutrašnje instalacije kanalizacije na javnu kanalizaciju stavi van upotrebe septičku jamu (isprazni, očisti i dezinfikuje) u roku od 30 dana od dana priključenja.

Član 23

Septička jama se gradi od čvrstog građevinskog materijala (betona i opeke) u skladu sa tehničkim normativima propisanim za tu vrstu objekta.

Postojeći ozidani (kopani) bunari ne mogu da se koriste za septičke jame, kao ni drugi nepropisno izgrađeni objekti.

Septička jama se ne sme povezati sa javnom kanalizacijom.

Član 24

(Brisan)

Član 25

Vlasnici, odnosno korisnici septičkih jama odgovorni su za njihovo čišćenje i održavanje i pravilno korišćenje u skladu sa odredbama ove odluke.

U septičku jamu nije dozvoljeno ispuštanje površinskih voda.

Fekalije i druge otpadne vode nije dozvoljeno ispuštati iz septičke jame u svoje ili susedno dvorište, na ulice ili druge javne površine i vodotokove unutar građevinskog područja, kao i vodotokove Parka prirode "Ponjavica"

Septičke jame se mogu čistiti samo u vreme i na način kojim se štiti vazduh i okolina od zagađivanja, a sva nečistoća prouzrokovana čišćenjem mora se odmah ukloniti.

Komunalno preduzeće je dužno da na zahtev korisnika izvrši čišćenje septičke jame i odvoženje fekalije i otpadnih voda specijalnim vozilom.

Član 26

Komunalno preduzeće je dužno da fekalije i otpadne vode izručuju na šaht za prihvat komunalnih otpadnih voda.

Mesto za šaht za prihvat komunalnih otpadnih voda određuje nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva i Komunalno preduzeće.

O uređenju šahta za prihvat komunalnih otpadnih voda, kao i njenom održavanju stara se Komunalno preduzeće.

Šahta za prihvat komunalnih otpadnih voda mora biti uređena tako da se fekalije i otpadne vode ne rasipaju i ne šire neprijatne mirise. Šahta za prihvat komunalnih otpadnih voda mora biti snabdevena instalacijama za pranje vozila, a svako vozilo posle pranja mora da se dezinfikuje.

Komunalno preduzeće svojim aktom propisuje način korišćenja šahta za prihvat komunalnih otpadnih voda i druga pitanja od značaja za korišćenje ovog komunalnog objekta, a naročito se definišu korisnici šahta za prihvat komunalnih otpadnih voda, način formiranja cene komunalne usluge, način plaćanja i evidentiranja izvršene usluge.

V PRAVA I OBAVEZE KORISNIKA KANALIZACIJE

Član 27

Unutrašnje instalacije kanalizacije u celosti održavaju i iskorišćavaju korisnici.

Korisnik je dužan da svoje unutrašnje instalacije kanalizacije drži u ispravnom stanju, da se pridržava odredaba ove odluke, a u slučaju iznenadnog kvara (loma ili prskanja cevi) dužan je da kvar otkloni odmah po nastanku, odnosno utvrđivanju kvara.

Korisnik je dužan da reviziono okno održava tako da se omogući normalno funkcionisanje unutrašnjih instalacija kanalizacije, kao i nesmetan rad u njemu.

Ako korisnik kanalizacije upotrebom unutrašnjih instalacija kanalizacije prouzrokuje zagušenje ili štetu na javnoj kanalizaciji, dužan je da snosi troškove otklanjanja štete.

Član 28

O svakom kvaru i šteti na kanalizacionom priključku korisnik je dužan da odmah obavesti Komunalno preduzeće.

Nije dozvoljeno da korisnik samovoljno opravlja i prepravlja kanalizacioni priključak.

Član 29

Korisnik je dužan da omogući ovlašćenim radnicima Komunalnog preduzeća pristup u zgradu ili objekat, odnosno na zemljište koje pripada zgradi ili objektu radi kontrole ispravnosti unutrašnjih instalacija kanalizacije i revizionog okna i uzimanje uzoraka otpadne vode radi analize.

Član 30

Korisnik je dužan da Komunalnom preduzeću, pismenim putem, prijavi sve promene od značaja za pružanje i naplatu komunalne usluge bez odlaganja, a najkasnije narednog dana od dana nastanka promene.

Član 31

Korisnik može otkazati korišćenje komunalne usluge pismenim putem najmanje 15 dana pre prestanka korišćenja komunalne usluge.

Korisnik je obavezan da Komunalnom preduzeću plaća cenu za izvršenu uslugu sve do prestanka korišćenja ove usluge.

Korišćenje komunalne usluge ne mogu otkazati pojedinačni korisnici u zgradama sa više stanova i drugi korisnici ukoliko remete pružanje komunalne usluge drugim korisnicima u smislu tehničkih uslova.

Trajno se može otkazati korišćenje komunalne usluge samo za porušeni objekat, a privremeno za objekat u kome niko ne stanuje ili se privremeno ne upotrebljava.

Komunalno preduzeće je dužno da u roku od 8 dana od dana prijema otkaza iz stava 1. ovog člana blindira priključak.

Član 32

Korisnik je obavezan da obavesti Komunalno preduzeće ukoliko izvrši promenu namene objekta.

Korisnik ne sme dozvoliti ni izvršiti priključenje drugog objekta preko njegovog kanalizacionog priključka na javnu kanalizaciju.

Član 33

Korisniku koji ovaj objekat priključi bespravno na javnu kanalizaciju Komunalna inspekcija će ostaviti rok da pribavi odobrenje nadležnog organa ili da se sam isključi iz sistema javne kanalizacije.

Ako korisnik u ostavljenom roku ne postupi po nalogu, komunalni inspektor će dati nalog Komunalnom preduzeću da takvog korisnika isključi iz sistema javne kanalizacije.

Troškove isključenja iz predhodnog stava snosi korisnik.

Član 34

U kišnu kanalizaciju nije dozvoljeno ispuštanje upotrebljene vode iz stambenih, komunalnih i industrijskih objekata i industrijske otpadne vode bez obzira na to da li je ili nije predhodno prečišćena na internim objektima za prečišćavanje.

U fekalnu kanalizaciju nije dozvoljeno ispuštanje atmosferske vode koja se prikuplja sa slivnih površina (krovova, dvorišta, staza i drugih betonskih površina) upotrebljene vode od pranja i polivanja ulica i drugih javnih površina, kao ni rashladne vode.

Član 35

U fekalnu kanalizaciju nije dozvoljeno ispuštanje niti prouzrokovanje ispuštanja otpadnih materija koje ugrožavaju predviđeni hidraulični režim toka otpadnih voda, stabilnost objekta, stabilnost kanalizacione mreže, normalne biohemijske procese u kanalizacionoj otpadnoj vodi, režim rada mašina na kanalizacionim crpnim stanicama, predviđene uslove potrebne za vršenje tekuće kontrole i popravke, kao i da povećaju troškove eksploatacije i onemogućavaju normalan rad u bilo kom vidu.

U javnu kanalizaciju i unutrašnju instalaciju kanalizacije zabranjeno je ispuštati ili u nju ubacivati materije koje mogu oštetiti javnu kanalizaciju ili štetno delovati na život i zdravlje ljudi, a naročito:

a) vode sa kiselinama, alkalijama i raznim solima, vode koje imaju benzina, ulja ili masti i uopšte agresivne materije koje mogu rastvoriti materijal od kojeg je kanal izgrađen;

b) prouzrokovače zaraznih i parazitskih bolesti ili materijale zaražene takvim klicama, kao i radio-aktivne otpadne materije;

v) materije koje razvijaju toksične i eksplozivne plinove ili vrše druge štetne uticaje na same kanale ili okolinu;

g) čvrste materije (pesak, kamen, zemlja, drvo, metal, staklo, plastične materije, vlaknaste materije, perje, katran, iznutrice i druge slične čvrste materije) ili materije sa povećanim viskozitetom koje bi mogle oštetiti kanalizaciju ili ugroziti njeno pravilno funkcionisanje;

d) otpadne vode iz septičkih jama i deponija smeća;

đ) zapaljive i eksplozivne materije ako što su: nafta i njeni laki i teški derivati, kao i sve ostale čvrste, tečne i gasovite, zapaljive i eksplozivne materije.

Bliže sanitarno-tehničke uslove za ispuštanje otpadnih voda u javnu kanalizaciju propisuje Skupština grada Pančeva posebnim pravilnikom.

Član 36

Kada korisnik kanalizacije ispušta u javnu kanalizaciju materije navedene u predhodnom članu, dužan ih je pre toga prečistiti na sopstvenim uređajima za prečišćavanje do granice čistoće koju predviđa zakon.

Tek kada otpadne vode prečisti pod uslovima i na način predviđen u predhodnom stavu, korisnik kanalizacije može ih ispustiti u javnu kanalizaciju.

Korisnik je obavezan da vrši redovnu kontrolu kvaliteta otpadnih voda koje se ispuštaju u kanalizaciju na mestu izlivanja u kanalizaciju na svakih šest meseci.

Kontrola iz predhodnog stava vrši se preko ovlašćene laboratorije za ispitivanje kvaliteta otpadnih voda o trošku korisnika.

Član 37

Pri uzimanju uzorka za redovnu kontrolu kvaliteta otpadnih voda iz člana 36. sačinjava se zapisnik na licu mesta koji mora da sadrži sledeće podatke:

- datum uzimanja uzorka;

- naziv preduzeća, ustanove, odnosno drugog pravnog ili fizičkog lica od koga se uzima uzorak;

- mesto uzimanja uzorka;

- vremenske prilike;

- temperatura vazduha;

- temperatura otpadne vode;

- izgled otpadne vode;

- miris otpadne vode;

- boja otpadne vode;

- protok otpadne vode (1/s);

- prezime, ime i funkciju lica koje prisustvuje uzimanju uzorka, kao i ime i prezime lica koje uzima uzorak.

Član 38

U slučaju da korisnik kanalizacije ne vrši redovne kontrole ispitivanja kvaliteta otpadnih voda koje se ispuštaju u kanalizaciju, to može učiniti komunalno preduzeće vanrednom kontrolom.

Korisnik kanalizacije je obavezan da omogući nesmetan pristup mestu vršenja kontrole, koja se može vršiti bez predhodne najave.

Član 39

Ukoliko rezultati analiza kvaliteta otpadnih voda korisnika kanalizacije, bilo da se odpadna voda ispušta u kanalizaciju direktno ili preko internih uređaja za prečišćavanje, nisu u skladu sa propisanim sanitarno-tehničkim uslovima i ovom odlukom, ili pokažu da takva otpadna voda predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, ili za stabilnost i normalno funkcionisanje objekata kanalizacije, korisnik kanalizacije je obavezan da preduzme mere za smanjenje zagađivanja, odnosno dovođenja otpadnih voda u propisane okvire.

VI PRAVA I OBAVEZE KOMUNALNOG PREDUZEĆA

Član 40

Komunalno preduzeće je dužno da organizuje svoj rad i poslovanje na način kojim se obezbeđuje, naročito:

1. trajnost, odnosno kontinuitet u obavljanju komunalne delatnosti;

2. obim i vrsta komunalne usluge kojim se postiže potreban nivo u zadovoljavanju potreba korisnika;

3. odgovarajući kvalitet komunalne usluge;

4. razvoj i unapređivanje kvaliteta komunalnih usluga, kao i unapređivanje organizacije rada, efikasnosti drugih uslova pružanja usluga;

5. red prvenstva u pružanju komunalnih usluga u slučaju više sile, u skladu sa odredbama ove odluke;

6. mere zaštite i obezbeđenja komunalnih objekata, uređaja i instalacija;

7. stalna funkcionalna sposobnost komunalnih objekata.

Član 41

Radi obezbeđivanja uslova za redovno održavanje i korišćenje komunalnih objekata, Komunalno preduzeće ima pravo i obavezu da preduzima potrebne mere za zaštitu komunalnih objekata prilikom njihovog korišćenja i održavanja, uključujući i pravo prelaska preko tuđe nepokretnosti.

Vlasnik, odnosno korisnik nepokretnosti koja se nalazi ispod, iznad ili pored javne kanalizacije ne može da obavlja radove koji bi mogli da ometaju pružanje komunalne usluge i dužan je da preduzme sve potrebne mere obezbeđenja u cilju zaštite javne kanalizacije od oštećenja ili kvara.

Član 42

Komunalno preduzeće može izvršiti vanrednu kontrolu ispitivanja kvaliteta otpadnih voda koje se ispuštaju u kanalizaciju ako korisnik kanalizacije ne vrši redovne kontrole iz člana 36. ove odluke.

Pored slučaja iz predhodnog stava, Komunalno preduzeće može izvršiti vanrednu kontrolu po sopstvenoj inicijativi ili po nalogu komunalnog inspektora ili inspektora za zaštitu životne sredine, u cilju zaštite života i zdravlja ljudi, odnosno normalnog funkcionisanja objekta kanalizacije.

Pri uzimanju uzoraka za vanrednu kontrolu kvaliteta otpadnih voda sačinjava se zapisnik na licu mesta koji mora da sadrži podatke iz člana 37. ove odluke.

Član 43

Ako korisnik kanalizacije ne postupi u smislu člana 39. Komunalno preduzeće će privremeno uskratiti korišćenje javne kanalizacije radi ispuštanja takvih otpadnih voda u kanalizaciju, odnosno isključiti korisnika iz sistema javne kanalizacije dok se njen kvalitet ne vrati u propisane, odnosno dozvoljene okvire.

Komunalno preduzeće će isključiti korisnika iz sistema javne kanalizacije ukoliko postupi suprotno odredbama člana 34, 35, 36. i 38. ove odluke.

Nakon otklanjanja uzroka iz stava 1. i 2. ovog člana, zbog kojih je došlo do isključenja, Komunalno preduzeće je dužno da izvrši ponovno priključenje korisnika odmah, a najkasnije u roku od 3 dana od prijave korisnika da su razlozi za isključenje otklonjeni.

Troškove isključenja i ponovnog uključenja i druge troškove do kojih dolazi u tim slučajevima snosi korisnik.

Komunalno preduzeće je obavezno da o slučajevima iz ovog člana obaveštava komunalnog inspektora, inspektora za zaštitu životne sredine i republičkog vodoprivrednog inspektora nadležnog za područje grada Pančeva.

Član 44

Komunalno preduzeće ima pravo kontrole unutrašnjih instalacija kanalizacije.

Kontrolu iz predhodnog stava vrše radnici Komunalnog preduzeća na osnovu posebnog ovlašćenja i u prisustvu korisnika ili njegovog predstavnika u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 45

Komunalno preduzeće je dužno da najkasnije u roku od 24 časa od prijave kvara, odnosno štete na kanalizacionom priključku preduzme mere da se kvar otkloni.

VII PRAVA I OBAVEZE KOMUNALNOG PREDUZEĆA U SLUČAJEVIMA KADA NE MOŽE NEPREKIDNO DA PRUŽA KOMUNALNU USLUGU

Član 46

Komunalno preduzeće je obavezno da korisnicima neprekidno pruža komunalne usluge.

Komunalno preduzeće može privremeno ograničiti ili uskratiti pružanje komunalne usluge kada usled havarije i drugih nepredviđenih okolnosti ili više sile ili drugih posebnih razloga koje nije moglo da spreči, nije u mogućnosti da redovno zadovoljava potrebe korisnika komunalnih usluga iz ove odluke.

U slučajevima iz stava 2. ovog člana Komunalno preduzeće je dužno da obavesti korisnike o ograničenju ili uskraćivanju korišćenja komunalne usluge.

Ako je očigledno da se nastali poremećaji ne mogu otkloniti u roku od 24 časa, Komunalno preduzeće će predložiti Gradskom veću grada Pančeva koje mere treba preduzeti radi zadovoljavanja potreba korisnika u takvim uslovima, kao i način kontrole sprovođenja tih mera.

Član 47

Kada se vrše radovi na održavanju i rekonstrukciji pojedinih delova javne kanalizacije, Komunalno preduzeće može privremeno zabraniti korišćenje pojedinih unutrašnjih instalacija kanalizacije, odnosno pojedinih delova javne kanalizacije. U ovom slučaju Komunalno preduzeće je dužno obavestiti korisnike kanalizacije 48 časova pre izvođenja radova, i da obezbedi odvođenje otpadnih voda ako radovi traju duže od 48 časova.

Član 48

U slučajevima iz člana 46. stav 2. Komunalno preduzeće je obavezno da odmah preduzme mere na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida u pružanju komunalne usluge ili da na drugi način obezbedi pružanje usluga.

Mere koje Komunalno preduzeće preduzima u slučajevima iz predhodnog stava su, naročito:

1. radno angažovanje zaposlenih na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno razloga zbog kojih je došlo do prekida u pružanju komunalnih usluga pod uslovima utvrđenim zakonom, kao i angažovanje trećih lica u obezbeđivanju uslova za vršenje komunalnih usluga;

2. hitne popravke i zamena instalacija i uređaja kojima se obezbeđuje vršenje komunalnih usluga, kao i zaštita komunalnih objekata uređaja i instalacija od daljih havarija;

3. davanje predloga Gradskom veću grada Pančeva da propiše način pružanja komunalnih usluga;

4. sprovođenje drugih mera koje propiše Gradsko veće grada Pančeva.

Član 49

Pored slučajeva iz člana 43. i 46. stav 2. Komunalno preduzeće može privremeno da uskrati pružanje komunalne usluge korisnicima u sledećim slučajevima: ako istu koriste nenamenski, preko dozvoljenog obima ili drugog propisanog uslova ili samovlasno, bez odobrenja nadležnog organa, ako ne plaćaju komunalnu uslugu u propisanim rokovima, ako su izgradili unutrašnje kanalizacione uređaje i instalacije koje ne ispunjavaju uslove u pogledu tehničke ispravnosti, sanitarne zaštite, zaštite životne sredine i druge propisane uslove.

U slučajevima iz predhodnog stava Komunalno preduzeće će dostaviti korisniku pismenu opomenu sa nalogom da sam otkloni razloge zbog kojih mu se može uskratiti vršenje komunalne usluge.

Ako korisnik u ostavljenom roku ne postupi po nalogu, Komunalno preduzeće može privremeno da uskrati pružanje komunalne usluge takvom korisniku, o čemu dostavlja obaveštenje komunalnoj inspekciji ili inspekciji za zaštitu životne sredine.

Član 50

Nakon otklanjanja uzroka zbog kojih je došlo do uskraćivanja pružanja komunalne usluge, Komunalno preduzeće je dužno da nastavi pružanje komunalne usluge odmah, a najkasnije u roku od 3 dana od prijave korisnika da su razlozi za isključenje otklonjeni.

Troškove privremenog uskraćivanja pružanja komunalne usluge i ponovnog priključenja do kojih dolazi u slučajevima iz člana 50. ove odluke snosi korisnik, kada ih je on prouzrokovao.

VIII NAČIN NAPLATE CENE ZA KOMUNALNU USLUGU

Član 51

Cenu za čišćenje septičke jame i odvoženje fekalija i otpadnih voda na šahtu za prihvat komunalnih otpadnih voda utvrđuje Komunalno preduzeće uz saglasnost nadležnog organa Grada, a na osnovu elementa za obrazovanje cena komunalnih usluga propisanih Zakonom o komunalnim delatnostima.

Cena iz predhodnog stava se obračunava po m3 iznete količine fekalija i otpadnih voda i plaća po izvršenoj komunalnoj usluzi.

Član 52

Cenu za odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda utvrđuje Komunalno preduzeće uz saglasnost nadležnog organa Grada, a na osnovu elemenata za obrazovanje cena komunalnih usluga propisanih Zakonom o komunalnim delatnostima.

Cena za komunalnu uslugu iz stava 1. sadrži i deo sredstava namenjenih za održavanje fekalne kanalizacije (uključujući i blokovsku kanalizaciju).

Cena za komunalnu uslugu iz stava 1. plaća se po m3 iskorišćene vode iz sopstvenog vodovodnog izvora.

Član 53

Količina iskorišćene vode utvrđuje se mernim uređajem za merenje količine ispuštene vode.

U stambenim zgradama sa više korisnika, u kojim je ugrađen zajednički merni uređaj, količina iskorišćene vode se obračunava tako što se ukupna količina iskorišćene vode u zgradi deli sa ukupnim brojem članova domaćinstva korisnika.

Vlasnik, odnosno korisnik stana dužan je da prijavi promene u pogledu broja članova domaćinstva.

Član 54

Ukoliko korisnik zatraži kontrolu ispravnosti uređaja za merenje obima pružene komunalne usluge - količine iskorišćene vode, Komunalno preduzeće je dužno da izvrši kontrolu u roku od 8 dana od dana prijema zahteva.

Ako je merni uređaj iz predhodnog stava neispravan, Komunalno preduzeće je dužno da ga zameni najkasnije u roku od 30 dana od dana kada se utvrdi neispravnost.

U slučaju neispravnog rada mernog uređaja, kao i u drugim slučajevima kada se ne može izmeriti iskorišćena količina vode, količina će se utvrditi prema zajedničkoj proceni Komunalnog preduzeća i korisnika.

Član 55

Cenu za izvršenu komunalnu uslugu korisnik plaća mesečno u vidu akontacije koja se određuje na osnovu količine iskorišćene vode u periodu očitavanja mernog uređaja iz člana 53.

Očitavanje mernog uređaja u stambenim zgradama sa zajedničkim mernim uređenjem i poslovnim prostorijama vrši se svaki mesec, a u ostalim zgradama godišnje.

Izuzetno, očitavanje mernog uređaja se vrši i u slučaju promene cene, popravke instalacija i promene vlasnika.

Konačan obračun za količinu iskorišćene vode vrši se do kraja januara tekuće godine za predhodnu godinu.

Član 56

Korisnik je obavezan da cenu za iskorišćenu vodu plaća do 15-og u mesecu za predhodni mesec.

Plaćanje se može vršiti naplatom na licu mesta, na blagajni Komunalnog preduzeća, objedinjenom naplatom komunalnih usluga koju obavlja ovlašćena organizacija ili uplatnom knjižicom na osnovu samoočitavanja, o čemu odlučuje Komunalno preduzeće.

Naplata cene za iskorišćenu vodu od pravnih lica vrši se ispostavljanjem računa.

IX NADZOR

Član 57

Praćenje i sprovođenje ove odluke, vrši nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva za stambeno-komunalne poslove.

Poslove inspekcijskog nadzora nad izvršavanjem ove odluke obavlja komunalna inspekcija i inspekcija za zaštitu životne sredine.

Komunalna inspekcija vrši nadzor nad javnom kanalizacijom odvođenja i prečišćavanja otpadnih i atmosferskih voda, uključujući i nadzor nad povezivanjem i pražnjenjem septičkih jama u vodotokove unutar građevinskog područja, a inspekcija za zaštitu životne sredine, vrši nadzor nad kvalitetom odpadnih voda upuštenih u javnu kanalizaciju, definisanih članovima od 34. do 39. ove odluke.

Ako prilikom vršenja nadzora, komunalni inspektor ili inspektor za zaštitu životne sredine utvrdi da se preduzeće ili drugo pravno lice i građani nisu pridržavali ove odluke, odnosno propisa donetih na osnovu ove odluke i zakona, konstatovaće zapisnički nađene nepravilnosti i nedostatke i naložiti rešenjem mere za njihovo otklanjanje.

Inspektor za zaštitu životne sredine može, po potrebi, organizovati uzimanje uzorka vode i otpadnih voda radi analize i provere stepena zagađenosti, a troškove analize snosi korisnik od koga potiče zagađivanje, ako analiza pokaže da je došlo do zagađenja vode iznad propisanih granica.

X KAZNENE ODREDBE

Član 58

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj Komunalno preduzeće ako:

1. ne održava javnu kanalizaciju i šahta za prihvat komunalnih otpadnih voda u smislu člana 10.;

2. izvrši spajanje izgrađene javne kanalizacije sa postojećom javnom kanalizacijom bez izdate dozvole za upotrebu (član 14.);

3. izvrši spajanje unutrašnjih instalacija kanalizacije sa javnom kanalizacijom bez odgovarajuće projektne dokumentacije (član 20.);

4. ne vrši čišćenje septičke jame na zahtev korisnika (član 25.);

5. ne izručuje fekalije i otpadne vode na šahtu za prihvat komunalnih otpadnih voda (član 26.);

6. ne uređuje i ne održava šahtu za prihvat komunalnih otpadnih voda na način propisan članom 26.;

7. ne organizuje rad u smislu člana 40.;

8. ne izvrši vanrednu kontrolu, odnosno ne postupi u smislu člana 42.;

9. ne postupi u smislu odredaba člana 48.;

10. ne postupi po nalogu Izvršnog odbora (član 48.);

11. uskrati komunalnu uslugu korisniku, a da se za to nisu stekli uslovi iz člana 49.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u Komunalnom preduzeću novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara.

Član 59

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj Komunalno preduzeće ako:

1. na zahtev investitora ne izda tehničke podatke i uslove za projektovanje (član 12.);

2. ne obavesti građevinsku ili komunalnu inspekciju o datom upozorenju izvođaču radova na izgradnji javne kanalizacije u smislu člana 13.;

3. unapred ne obavesti korisnika kanalizacije o radovima na kanalizacionom priključku (član 21.);

4. u propisanom roku ne preduzme mere da otkloni kvar u smislu člana 45.;

5. u propisanim rokovima ne obavesti korisnika o ograničenju ili uskraćivanju komunalne usluge (član 46. i 47.);

6. ne nastavi pružanje komunalnih usluga u propisanom roku i pod uslovima iz člana 50.;

7. ne postupi po zahtevu korisnika u pogledu ispitivanja ispravnosti vodomera u smislu člana 54.;

8. ne vrši očitavanje vodomera prema utvrđenim rokovima (član 55.);

9. ne postupi po nalogu komunalnog inspektora za zaštitu životne sredine.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u Komunalnom preduzeću novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara.

Član 60

Novčanom kaznom od 20.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice ako:

1. ne održava unutrašnje instalacije kanalizacije (član 10. i 27.);

2. ne stara se o čišćenju i održavanju septičke jame (član 10. i 25.);

3. javnu kanalizaciju izvodi bez odgovarajuće projektne dokumentacije i građevinske dozvole (član 12.);

4. samovoljno spoji izgrađenu javnu kanalizaciju sa postojećom javnom kanalizacijom (član 14.);

5. ne izvrši spajanje unutrašnje instalacije kanalizacije sa javnom kanalizacijom u smislu člana 16. i 24;

6. izvrši bespravno priključenje na sistem javne kanalizacije, odnosno ako spajanje unutrašnjih instalacija kanalizacije sa javnom kanalizacijom vrši neovlašćeno lice (član 20.);

7. samovoljno spoji unutrašnje instalacije kanalizacije sa javnom kanalizacijom (član 20.);

8. ne stavi van upotrebe septičku jamu na način i pod uslovima propisanim članom 22.;

9. koristi postojeće bunare i druge nepropisno izvedene objekte za septičku jamu (član 23.);

10. poveže septičku jamu sa javnom kanalizacijom i vodotokovima unutar građevinskog područja kao i vodotokovima unutar Parka prirode "Ponjavica" (član 23.);

11. u septičku jamu ispušta površinske vode odnosno ispušta fekalije i otpadne vode iz septičke jame suprotno članu 25.;

12. septičku jamu čisti na način suprotan odredbama člana 25.;

13. samovoljno vrši opravku i prepravku kanalizacionog priključka (član 28.);

14. ne omogući radnicima Komunalnog preduzeća kontrolu u smislu člana 29.;

15. dozvoli ili izvrši priključenje drugog objekta na javnu kanalizaciju (član 32.);

16. u javnu kanalizaciju i unutrašnju instalaciju kanalizacije ispušta ili ubacuju materije koje nisu dozvoljene ovom odlukom, odnosno otpadne vode koje ne ispunjavaju sanitarno-tehničke uslove propisane posebnim pravilnikom (člana 34. i 35.);

17. u javnu kanalizaciju ispušta otpadne vode bez prethodnog prečišćavanja, odnosno ako ne izvrši redovne kontrole kvaliteta vode (član 36.);

18. ne omogući nesmetan pristup radnicima Komunalnog preduzeća radi vršenja vanredne kontrole (član 38.);

19. ne preduzima mere za smanjenje zagađivanja, odnosno dovođenje kvaliteta otpadnih voda u propisane okvire (član 39.);

Za prekršaj iz prethodnog stava kazniće se i odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu novčanom kaznom od 10.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 20.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 10.000 dinara.

Član 61

Novčanom kaznom od 20.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice ako:

1. pre početka radova ne obavesti Komunalno preduzeće o početku radova (član 13.);

2. ne preda na upravljanje javnu kanalizaciju u propisanom roku (član 15.);

3. nema zaseban kanalizacioni priključak (član 17.);

4. izvrši privremeno priključenje bez saglasnosti vlasnika, odnosno korisnika susedne nepokretnosti (član 18.);

5. ne prestane da koristi privremeni kanalizacioni priključak (član 18.);

6. unutrašnje instalacije kanalizacije ne održava na način propisan članom 27.;

7. u propisanom roku ne prijavi kvar na kanalizacionom priključku u smislu člana 28.;

8. ne prijavi promene od značaja za pružanje i naplatu komunalne usluge (član 30. i 54.);

9. ne obavesti Komunalno preduzeće o promeni namene objekta (član 32.);

10. ne preduzima mere zaštite javne kanalizacije i izvodi radove suprotno članu 41.;

11. ne dozvoli radnicima Komunalnog preduzeća da izvrše pregled unutrašnjih instalacija kanalizacija u smislu člana 44.;

12. ne postupi po nalogu komunalnog inspektora, odnosno inspektora za zaštitu životne sredine.

Za prekršaj iz prethodnog stava kazniće se odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu novčanom kaznom od 10.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 20.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 10.000 dinara.

XI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 62

Objekti i uređaji i instalacije javne kanalizacije koji su izgrađeni, a nisu do sada predati Komunalnom preduzeću, predaće se Komunalnom preduzeću na održavanje i upravljanje u zatečenom stanju zajedno sa postojećom i u trenutku primopredaje raspoloživom tehničkom dokumentacijom, najkasnije do 1. oktobra 2004. godine.

Primopredaja objekata iz predhodnog stava izvršiće se zapisnički između JP "Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo Primopredaja blokovske kanalizacije izvršiće se zapisnički između JP "Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo, odnosno drugih investitora koji su gradili objekte i JKP " Vodovod i kanalizacije" Pančevo.

Član 63

Do primopredaje javne kanalizacije iz prethodnog člana poslove na održavanju blokovske i kišne kanalizacije i dalje će obavljati JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo.

Član 64

JKP "Vodovod i kanalizacija" Pančevo je dužno da donese akt iz člana 26. stav 5. Odluke o odvođenju i prečišćavanju odpadnih voda i atmosferskih voda.

Član 65

Do donošenja Pravilnika iz člana 35. stav 3. ove odluke primenjivaće se Pravilnik o sanitarno-tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda u javnu kanalizaciju ("Službeni list opštine Pančevo", broj 11/96).

Član 66

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o kanalizaciji ("Službeni list opština Pančevo, Kovin i Opovo", broj 14/90, 8/91, 14/92, 7/93, 9/93 i "Službeni list opštine Pančevo", broj 1/94, 4/94 i 11/96).

Član 67

Ovaj prečišćen tekst Odluke biće objavljen u "Službenom listu grada Pančeva".

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o odvođenju i prečišćavanju otpadnih i atmosferskih voda

("Sl. list grada Pančeva", br. 13/2013)

Član 4

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o odvođenju i prečišćavanju otpadnih i atmosferskih voda

("Sl. list grada Pančeva", br. 6/2014)

Član 7

Ova odluka stupa na snagu osmog dana, od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva" a primenjivaće se od 1. marta 2014. godine.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o odvođenju i prečišćavanju otpadnih i atmosferskih voda obuhvata:
Odluku o odvođenju i prečišćavanju otpadnih i atmosferskih voda ("Službeni list opštine Pančevo", broj 11/98 i 01/99 - ispravka),
Odluku o izmenama i dopunama Odluke o odvođenju i prečišćavanju otpadnih i atmosferskih voda ("Službeni list opštine Pančevo", broj 07/04),
Odluku o izmenama i dopunama Odluke o odvođenju i prečišćavanju otpadnih i atmosferskih voda ("Službeni list opštine Pančevo", broj 02/08)
i
Odluku o izmenama i dopunama Odluke o odvođenju i prečišćavanju otpadnih i atmosferskih voda ("Službeni list grada Pančeva", broj 20/11),
u kojima je utvrđen dan njihovog stupanja na snagu.