ODLUKA
O PIJACAMA

("Sl. list grada Pančeva", br. 26/2011 - prečišćen tekst i 6/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti uređenja, održavanja pijaca i pružanja usluga na njima, na teritoriji naseljenog mesta Pančevo i ostalim naseljenim mestima grada Pančeva.

Uređenjem i održavanjem pijaca smatra se njihovo opremanje, tekuće i investiciono održavanje, upravljanje, uređenje i održavanje sanitarno-higijenskih uslova pijačnog prostora, izdavanje u zakup objekata i tezgi na pijaci, radi obezbeđenja uslova koji su propisani za pružanje usluga prometa poljoprivrednih i drugih proizvoda i prometa robe.

Član 2

1. PIJACA u smislu ove odluke je prostor određen planskim aktom, namenjen i komunalno opremljen za obavljanje prometa poljoprivredno-prehrambenih i drugih proizvoda, vršenje usluga u prometu robe, čije se održavanje, opremanje i korišćenje vrši u skladu sa ovom odlukom.

Pijace iz stava 1. ovog člana su zelena pijaca i pijace posebnih namena:

1. "ZELENA PIJACA" je prostor određen planskim aktom, namenjen i komunalno opremljen za obavljanje prometa na malo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda (svežeg i sušenog voća, povrća šumskih plodova, jaja), cveća, ukrasnog i lekovitog bilja, sadnog materijala, ukrasnih jelki, omota za pakovanje namirnica, neprehrambenih proizvoda, zanatskih radnji i domaće radinosti.

2. "KVANTAŠKA PIJACA" je prostor određen planskim aktom, namenjen i komunalno opremljen za obavljanje prometa na malo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda (voće, povrće, jaja) sa tezgi, kontejnera, boksova i drugih sličnih objekata namenjenih za parkiranje vozila i prikolica iz kojih se vrši prodaja.

3. "STOČNA PIJACA" je prostor određen planskim aktom, namenjen i komunalno opremljen za obavljanje prometa živom stokom, živinom i stočnom hranom.

4. "ROBNA PIJACA" je prostor određen planskim aktom, namenjen i komunalno opremljen za obavljanje prometa na malo neprehrambenih proizvoda, dozvoljenih Zakonom, polovne - upotrebljavanje robe (odeća, obuća, razni kućni predmeti, auto delovi, motori i njihovi delovi, električni aparati i druga slična roba).

5. "PIJACA REZANE GRAĐE" je prostor određen planskim aktom, namenjen i komunalno opremljen za obavljanje prometa rezanom građom, ogrevnim drvetom i drugim proizvodima od drveta većih dimenzija, kao i negašenog kreča.

6. "AUTO PIJACA" je prostor određen planskim aktom, namenjen i komunalno opremljen za obavljanje prometa polovnim putničkim i teretnim vozilima, motociklima, kao i polovnim rezervnim auto-delovima i priborom.

KOMPLEKS PIJACA je prostor određen planskim aktom koji je namenjen i komunalno opremljen za obavljanje prometa robe i usluga koje je propisano da se vrši na pijacama iz stava 2. ovog člana, a na kojem su različite vrste pijaca razgraničene u skladu sa Zakonom o uslovima za obavljanje prometa robe, vršenje usluga u prometu robe i inspekcijskom nadzoru i Pravilnikom o minimalnim tehničkim uslovima za obavljanje prometa robe i vršenje usluga u prometu robe i o vrsti robe koja se prodaje van poslovnih prostorija.

Član 3

Delatnost uređenja i održavanja pijaca i pružanje usluga na pijacama na području naseljenog mesta Pančevo obavlja Javno komunalno preduzeće "Zelenilo" Pančevo, odnosno drugo preduzeće ili preduzetnik, kome Skupština grada Pančeva poveri obavljanje ove komunalne delatnosti u smislu Zakona o komunalnim delatnostima i Odluke o uslovima i načinu poveravanja obavljanja komunalnih delatnosti (u daljem tekstu: preduzeće, odnosno preduzetnik).

Delatnost iz stava 1. ovog člana na pijacama na području mesnih zajednica: Starčevo, Omoljica, Banatski Brestovac, Ivanovo, Kačarevo, Dolovo, Jabuka, Glogonj i Banatsko Novo Selo obavlja preduzeće, odnosno preduzetnik kome mesna zajednica uz saglasnost Skupštine grada Pančeva poveri obavljanje ove komunalne delatnosti u smislu Zakona o komunalnim delatnostima i Odluke o uslovima i načinu poveravanja obavljanja komunalnih delatnosti (u daljem tekstu: preduzeće, odnosno preduzetnik).

II UREĐENJE PIJAČNOG PROSTORA I OPREMANJE PIJACE

Član 4

U skladu sa planskim aktom, pijaca ima određen broj stalnih objekata i prostor na kome se raspoređuju pijačni objekti i oprema koja ima odgovarajuću infrastrukturu.

Član 5

Stalni objekat na pijaci gradi se u skladu sa planskim aktom i propisima o izgradnji objekata, a njegova namena određuje se uz saglasnost preduzeća, odnosno preduzetnika.

Stalni objekat mora biti povezan na električnu mrežu niskog napona, kao i mrežu vodovoda i kanalizacije.

Član 6

Preduzeće, odnosno preduzetnik, dužno je da pijacu opremi potrebnim brojem i vrstom pijačnih objekata u zavisnosti od vrste pijace.

"PIJAČNI OBJEKAT" je:

1. kiosk i drugi montažno-demontažni objekat;

2. tezga, vitrina, ram, boks.

Izgled, tip i vrstu pijačnih objekata određuje preduzeće, odnosno preduzetnik koji održava pijacu uz saglasnost Gradskog veća grada Pančeva.

Pijačni objekat mora ispunjavati minimalno tehničke uslove utvrđene Zakonom.

Pijačni objekat iz stava 2. tačka 1. ovog člana može postaviti i drugo lice, uz pribavljenu pismenu saglasnost preduzeća, odnosno preduzetnika. Ovako postavljen pijačni objekat u svemu mora ispunjavati uslove iz stava 3. ovog člana.

Pijačni objekat postavljen bez saglasnosti preduzeća, odnosno preduzetnika, vlasnik je dužan da ukloni po nalogu nadležnog organa.

Član 7

Postavljanje i raspoređivanje pijačnih objekata, se vrši na osnovu unapred utvrđenog Plana postavljanja pijačnih objekata.

Plan postavljanja pijačnih objekata utvrđuje preduzeće, odnosno preduzetnik uz saglasnost Gradskog veća grada Pančeva.

Plan postavljanja pijačnih objekata mora biti istaknut na ulazu u pijačni prostor.

Član 8

Preduzeće, odnosno preduzetnik je dužan da pijačni objekat postavi i rasporedi na način kojim se obezbeđuje funkcionalnost i estetski izgled pijace i omogući građanima nesmetani prolaz i kupovinu, kao i pristup vozilima za hitne intervencije (policija, vatrogasno vozilo, hitna pomoć).

Svaki pijačni objekat mora biti numerisan, sa vidno istaknutom numeracijom na samom pijačnom objektu, a u svemu prema Planu postavljanja pijačnih objekata.

Član 9

Rasporedom pijačnih objekata na zelenoj pijaci, mora se obezbediti fizički odvojen prostor za prodaju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i prostor za prodaju neprehrambenih proizvoda i vršenje zanatskih usluga.

Rasporedom pijačnih objekata na robnoj pijaci, mora se obezbediti fizički odvojen prostor za prodaju polovne - upotrebljene robe (odeća, obuća, razni kućni predmeti, auto delovi, motori i njihovi delovi, električni aparati i druga slična roba) od prostora za prodaju neprehrambenih proizvoda, dozvoljenih Zakonom.

Fizički odvojeni prostori moraju se vidno obeležiti, isticanjem natpisa sa namenom pijačnog prostora.

Član 10

Objekat (stalni i pijačni) koji se nalazi na pijačnom prostoru, mora ispunjavati, sanitarno higijensko-tehničke uslove propisane zakonom za objekte određene namene.

Zabranjeno je vršiti prodaju, izlaganje proizvoda životinjskog porekla, mlečnih proizvoda van objekta određenog za tu namenu.

Član 11

Pijačni prostor mora biti ograđen, uređen i popločan čvrstim materijalom koji se lako održava.

Pijačni prostor mora imati poseban ulaz za transportna vozila i poseban ulaz za potrošače.

Zabranjeno je postavljanje pijačnih objekata, izlaganje i prodaja robe na ulazima u pijačni prostor, kao i na svim ostalim prostorima koji nisu određeni Planom postavljanja pijačnih objekata iz člana 7. ove odluke.

Član 12

Preduzeće, odnosno preduzetnik je dužan da obezbedi dovoljan broj posebnih prostorija sa sanitarnim uređajima, opremom i priborom za nesmetan rad inspekcijskih službi i policije.

Član 13

Preduzeće, odnosno preduzetnik je dužan da na zelenoj pijaci obezbedi:

1. javnu vagu za tačno merenje u ispravnom stanju, za proveru mere kupljene robe,

2. potreban broj korpi, sudova za smeće i vidno označenih sudova za odlaganje proizvoda životinjskog porekla koji su isključeni iz prometa,

3. dovoljne količina vode za pranje pijace i vode za piće radi polivanja i osvežavanja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda,

4. WC na pijaci, koji je u funkcionalnom stanju, i

5. oglasnu tablu.

III ODRŽAVANJE PIJACE

Član 14

Održavanje pijaca je obavljanje svih poslova kojima se obezbeđuje nesmetano obavljanje prometa i vršenja usluga u prometu robe, a naročito:

1. svakodnevno pranje i čišćenje pijace,

2. obezbeđenje i čuvanje pijace,

3. naplata naknade za korišćenje objekata, opreme i pijačnog prostora,

4. održavanje javnog kantara, i

5. održavanje objekata komunalne infrastrukture (javne česme, javnog WC-a, hidranata, instalacije vodovoda i kanalizacije, ograde, pijačnog platoa i slično).

Član 15

Održavanje pijaca se obavlja prema godišnjem Programu održavanja pijace.

Godišnji program održavanja pijace donosi preduzeće, odnosno preduzetnik najkasnije do 1. decembra tekuće godine, a za narednu godinu.

Godišnji program održavanja pijace sadrži vrstu, obim, način, dinamiku radova kako na tekućem održavanju, tako i na investicionom održavanju.

Član 16

Preduzeće, odnosno preduzetnik je dužan da pribavi saglasnost Gradskog veća grada Pančeva na godišnji Program održavanja pijace.

Preduzeće, odnosno preduzetnik je dužan da, na osnovu odobrenog godišnjeg Programa održavanja pijace, sačini i dostavi komunalnoj inspekciji Sekretarijata za inspekcijske poslove (u daljem tekstu: komunalna inspekcija) mesečni Plan održavanja pijace, najkasnije do poslednjeg dana u mesecu za naredni mesec.

Preduzeće, odnosno preduzetnik nije u obavezi da dostavlja izveštaj iz stava 2. ovog člana za pijace na kojima se svakodnevno vrši promet roba i usluga.

Član 17

Preduzeće, odnosno preduzetnik je dužan da propiše Pijačni red pijace. Gradsko veće grada Pančeva daje saglasnost na Pijačni red.

Član 18

Preduzeće, odnosno preduzetnik je dužan da Pijačni red istakne na oglasnoj tabli pijace.

Korisnik pijačnog prostora, objekata i opreme, kao i građani dužni su da se na pijacama pridržavaju propisanog Pijačnog reda.

Član 19

Preduzeće, odnosno preduzetnik stara se o održavanju pijačnog reda, a putem ovlašćenih radnika.

Ovlašćeni radnik upozoriće korisnika pijačnog prostora, objekata, odnosno opreme, kao i građanina, na obavezu poštovanja Pijačnog reda, a u slučaju nepoštovanja istog, će obavestiti nadležnu inspekciju i policiju radi preduzimanja odgovarajućih mera iz njihove nadležnosti.

Član 20

Na pijacama se naročito zabranjuje:

1. neovlašćeno postavljanje i raspoređivanje pijačnih objekata,

2. obavljanje delatnosti koje se ne mogu obavljati na pijacama, shodno Odluci o pijacama i drugim propisima,

3. kupovina ili prodaja proizvoda na veliko, osim ukoliko pijaca nema takvu namenu,

4. prodaja stoke van stočne pijace,

5. nuđenje, prodaja, kupovina ili preuzimanje proizvoda, van za to određenih mesta na pijaci,

6. izlaganje prodaji zaklane prasadi, jagnjadi i živine na mestima koja nisu predviđena za izlaganje prodaji iste,

7. izlaganje prodaji hleba i peciva, mesa i mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda, van za to određenih mesta za prodaju na pijaci,

8. bacanje otpadaka, pokvarene robe i drugog smeća van sudova postavljenih za sakupljanje smeća,

9. uvođenje pasa na pijačni prostor,

10. konzumiranje alkoholnog pića izvan za to namenjenog prostora,

11. pranje prodajnog mesta, uređaja i sudova vodom koja nije upotrebljiva za piće,

12. osvežavanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda vodom neupotrebljivom za piće,

13. dodirivanje namirnica koje se upotrebljavaju za ishranu u neprerađenom stanju,

14. pljuvanje na tlo ili zagađivanje pijačnog prostora na bilo koji način,

15. loženje vatre na otvorenom pijačnom prostoru,

16. neovlašćeno sakupljanje kostiju i drugih otpadaka,

17. držanje ambalaže ispred prodajnih mesta i oko njih, na prolazima, saobraćajnicama i krovovima objekta,

18. sedenje na tezgama i drugim objektima za izlaganje proizvoda,

19. spavanje i zadržavanje na pijaci bez potrebe, po završetku poslovnog vremena,

20. kretanje vozila po pijačnom prostoru u poslovno vreme pijace bez posebnog odobrenja preduzeća, odnosno preduzetnika koji održava pijacu, i

21. vršenje svake druge radnje kojom se narušava Pijačni red i higijena na pijaci.

Član 21

Na pijacama se naročito zabranjuje, izdavanje na korišćenje pijačnog poslovnog prostora nakupcima i preprodavcima.

Član 22

Preduzeće, odnosno preduzetnik je dužan da:

1. održava u urednom i ispravnom stanju objekte komunalne infrastrukture,

2. obezbedi čišćenje, pranje i uređenje pijačnog prostora svakog dana po isteku radnog vremena pijace,

3. uklanja sneg i led sa pijačnih komunikacija i oko pijačnih objekata,

4. redovno održava u čistom stanju sanitarne objekte i uređaje, a po završetku radnog vremena pijace, obezbedi da se dezinfikuju tezge na kojima se vrši prodaja mlečnih proizvoda, testenine i živine.

IV KORIŠĆENJE OBJEKATA, OPREME I PROSTORA NA PIJACAMA

Član 23

Preduzeće, odnosno preduzetnik daje na korišćenje, dnevno ili duže vremenski period, pravnom ili fizičkom licu, stalne i pijačne objekte, kao i opremu.

Postupak davanja na korišćenje stalnih, odnosno pijačnih objekata utvrđuje preduzeće, odnosno preduzetnik posebnim aktom.

Na pijacama je zabranjeno davanje na korišćenje stalnih objekata, pijačnih objekata i opreme, neposrednom pogodbom i po utvrđenom cenovniku, već isključivo licitacijom.

Izuzetno, dozvoljava se neposrednom pogodbom i po utvrđenom cenovniku davanje na privremeno korišćenje pijačnih objekata individualnim poljoprivrednicima i članovima njihovog porodičnog domaćinstva, uz dokaz da su obveznici poreza na prihod od poljoprivrede, kao i vlasnicima samostalnih zanatskih radnji.

U slučaju da osnivač radnje prestane sa radom u skladu sa odredbama člana 27. stav 1. tačke 2. i 3. Zakona o privatnim preduzetnicima, dozvoliće se zakup pijačnog objekta neposrednom pogodbom članu porodičnog domaćinstva koji je preuzeo radnju i nastavio sa radom.

Član 24

Stalni, odnosno pijačni objekat, kao i oprema daje se na osnovu ugovora o zakupu, koji zaključuje preduzeće, odnosno preduzetnik i korisnik stalnog, odnosno pijačnog objekta (pravno ili fizičko lice), izuzev za individualne poljoprivrednike i članove njihovog porodičnog domaćinstva.

Član 25

Ugovor o zakupu iz člana 24. ove odluke zaključuje se u pisanoj formi.

Ugovor o zakupu obavezno sadrži:

1. podatke o korisniku,

2. podatke iz Plana postavljanja tezgi,

3. vreme zakupa,

4. namena stalnog, odnosno pijačnog objekta,

5. visina naknade za korišćenje stalnog, odnosno pijačnog objekta utvrđene na mesečnom nivou, sa rokom za uplatu iste,

6. obavezu osnivanja radnje i otpočinjanja obavljanja delatnosti u roku koji ne može biti duži od 30 (trideset) dana od dana zaključenja ugovora o zakupu,

7. zabranu korisnika da pravnim poslom prenese pravo korišćenja stalnog, odnosno pijačnog objekta na drugo lice, izuzev u slučaju kad osnivač radnje prestane sa radom, a član porodičnog domaćinstva preuzme radnju i nastavi sa radom, i

8. druga pitanja od značaja za korišćenje stalnog, odnosno pijačnog objekta.

Član 26

Zakup po Ugovoru iz člana 25. ove odluke, preduzeće, odnosno preduzetnik u obavezi je da otkaže u sledećim slučajevima:

1. kada korisnik stalnog, odnosno pijačnog objekta ne ispuni rok za osnivanje radnje iz člana 25. stav 2. tačka 6,

2. kada korisnik stalnog, odnosno pijačnog objekta ne otpočne obavljanje delatnosti u ugovorenom roku,

3. kada korisnik stalnog odnosno pijačnog objekta izvrši trajno odjavljivanje radnje,

4. kada korisnik stalnog, odnosno pijačnog objekta pravnim poslom prenese pravo korišćenja stalnog, odnosno pijačnog objekta na drugo lice,

5. kada korisnik stalnog, odnosno pijačnog objekta koristi stalni, odnosno pijačni objekat suprotno ugovorenoj nameni,

6. kada korisnik stalnog, odnosno pijačnog objekta ne izmiri ugovorenu naknadu za korišćenje stalnog, odnosno pijačnog objekta u ugovorenom roku,

7. i u drugim slučajevima utvrđenim ugovorom.

Nije dozvoljeno ponovno zaključenje ugovora sa korisnikom pijačnog objekta koji je imao zaključen ugovor o zakupu a nije ispunio obavezu osnivanja radnje i otpočinjanja obavljanja delatnosti u roku propisanom tim ugovorom u smislu člana 25. stav 2. tačka 6.

Član 27

Preduzeće, odnosno preduzetnik je u obavezi da vodi službenu evidenciju o korisnicima stalnih, odnosno pijačnih objekata.

Preduzeće, odnosno preduzetnik je dužan na zahtev komunalne inspekcije, službenu evidenciju iz stava 1. ovog člana dostaviti u roku od sedam dana.

Preduzeće, odnosno preduzetnik je u obavezi da redovno izveštava komunalnu inspekciju o nastalim promenama a najmanje jedanput u roku od trideset dana od poslednje nastale promene.

Član 28

Individualni poljoprivrednici i članovi njihovog porodičnog domaćinstva uz dokaz da su obveznici poreza na prihod od poljoprivrede, mogu pijačni objekat koristiti jednodnevno uz plaćanje utvrđene naknade.

Visinu naknade za jednodnevno korišćenje pijačnog objekta, posebnim aktom utvrđuje preduzeće, odnosno preduzetnik.

Gradsko veće grada Pančeva daje saglasnost na akt iz stava 2. ovog člana.

Za jednodnevno korišćenje pijačnih objekata ne zaključuje se ugovor o zakupu iz člana 24. i 25. ove odluke.

Član 29

Naknadu iz člana 28. ove Odluke naplaćuje preduzeće, odnosno preduzetnik, a preko ovlašćenog lica.

Preduzeće, odnosno preduzetnik izdaje potvrdu o plaćenoj naknadi za jednodnevno korišćenje pijačnog objekta.

Član 30

Korisnik stalnog i pijačnog objekta dužan je da:

1. na vidnom mestu istakne firmu pod kojom posluje, u skladu sa zakonom,

2. objekat redovno koristi za prodaju robe, odnosno vršenje zanatskih usluga u okviru radnog vremena pijace,

3. održavan objekat u ispravnom, urednom i čistom stanju.

Korisnik pijačnog objekta ne sme:

1. objekat ili prostor u celini ili njegov deo da ustupi drugom korisniku,

2. menjati namenu objekata ili prostora bez promene ugovora sa preduzećem, odnosno preduzetnikom,

3. koristi stalni, odnosno pijačni objekat kada izvrši privremenu odjavu radnje na neodređeno vreme, počev od datuma odjavljivanja radnje, odnosno kada izvrši privremenu odjavu radnje na određeno vreme - u periodu za koji je radnja odjavljena.

Član 31

Prodavac robe na pijaci dužan je da svakoj robi istakne maloprodajnu cenu na vidnom mestu i da po toj ceni prodaje izloženu robu.

Prodavac robe na pijaci je dužan da robu tačno meri, a na zahtev kupca izvrši kontrolu merenja na javnom kantaru.

Prodavac robe na pijaci dužan je da po završetku radnog vremena pijace, počisti pijačni prostor koji koristi i da otpatke i drugo smeće smesti u sudove postavljene za ovu svrhu.

Ukoliko prodavac ne postupi u skladu sa obavezama utvrđenim ovim članom može mu se uskratiti dalje korišćenje pijačnog objekta.

V NADZOR

Član 32

O sprovođenju ove odluke stara se Sekretarijat za urbanizam, građevinske i stambeno-komunalne poslove.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši komunalna inspekcija.

Nadzor nad održavanjem komunalnog reda utvrđenog ovom odlukom, u skladu sa zakonom i drugim propisima vrši Komunalna policija.

Član 33

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor ovlašćen je da:

1. kontroliše da li se komunalna delatnost obavlja na način utvrđen ovom Odlukom,

2. kontroliše stanje komunalnih objekata,

3. kontroliše da li se komunalna usluga pruža u skladu sa odredbama ove odluke,

4. naredi uklanjanje stvari i drugih predmeta sa površine pijace ako su oni tu postavljeni suprotno odredbama ove odluke,

5. naredi izvršenje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedostataka,

6. izdaje prekršajni nalog,

7. podnese prijavu nadležnom organu za privredni prestup i podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u slučajevima predviđenim odredbama ove odluke,

8. obavesti drugi organ ako postoje razlozi za preduzimanje mera za koje je taj organ nadležan, i

9. preduzima i druge mere i radnje u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 34

Komunalni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora kada utvrdi da se ometa korišćenje pijačnih objekata i prostora koje je propisano ovom odlukom, doneće rešenje u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima.

Žalba izjavljena na rešenje komunalnog inspektora ne odlaže njegovo izvršenje.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 35

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. ne utvrdi izgled, tip i vrstu pijačnih objekata (član 6. stav 3.),

2. ne pribavi saglasnost Gradskog veća grada Pančeva iz člana 6. stav 3.,

3. postavi pijačni objekat bez pribavljene saglasnosti iz člana 6. stav 5.,

4. ne utvrdi Plan postavljanja pijačnih objekata iz člana 7.,

5. postavi pijačni objekat suprotno utvrđenom Planu postavljanja pijačnih objekata (član 7. stav 1.),

6. vidno ne obeleži isticanjem natpisa sa namenom pijačnog prostora (član 9. stav 3),

7. ne obezbedi dovoljan broj posebnih prostorija sa sanitarnim uređajima, opremom i priborom za nesmetan rad inspekcijskih službi i policije (član 12.),

8. postupi suprotno članu 13.,

9. ne utvrdi godišnji Program održavanja pijace iz člana 15.,

10. ne dostavi komunalnoj inspekciji mesečni Plan održavanja pijace u propisanom roku (član 16. stav 2.),

11. postupi suprotno članu 20.,

12. postupi suprotno članu 21.,

13. ne održava pijacu u skladu sa odredbama člana 22.,

14. postupi suprotno odredbama člana 23. stav 3.,

15. da na korišćenje stalni, odnosno pijačni objekat, kao i opremu bez zaključenog ugovora o zakupu (član 24.),

16. postupi suprotno članu 26.,

17. postupi suprotno odredbama člana 27.,

18. ne izda potvrdu o plaćenoj naknadi za jednodnevno korišćenje pijačnog objekta (član 29. stav 2.),

19. postupi suprotno odredbama čl. 30.,

20. ne obezbedi rad pijace u skladu sa utvrđenim radnim vremenom propisanim Odlukom o radnom vremenu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara.

Član 36

Novčanom kaznom od 10.000 do 250.000 dinara kazniće se za prekršaj, preduzetnik ako:

1. ne utvrdi izgled, tip i vrstu pijačnih objekata (član 6. stav 3.),

2. ne pribavi saglasnost Gradskog veća grada Pančeva iz člana 6. stav 3.,

3. postavi pijačni objekat bez pribavljene saglasnosti iz člana 6. stav 5.,

4. ne utvrdi Plan postavljanja pijačnih objekata iz člana 7.,

5. postavi pijačni objekat suprotno utvrđenom Planu postavljanja pijačnih objekata (član 7. stav 1.),

6. vidno ne obeleži isticanjem natpisa sa namenom pijačnog prostora (član 9. stav 3.),

7. ne obezbedi dovoljan broj posebnih prostorija sa sanitarnim uređajima, opremom i priborom za nesmetan rad inspekcijskih službi i policije (član 12.),

8. postupi suprotno članu 13.,

9. ne utvrdi godišnji Program održavanja pijace iz člana 15.,

10. ne dostavi komunalnoj inspekciji mesečni Plan održavanja pijace u propisanom roku (član 16. stav 2.),

11. postupi suprotno članu 21.,

12. ne održava pijacu u skladu sa odredbama člana 22.,

13. postupi suprotno odredbama člana 23. stav 3.,

14. da na korišćenje stalni, odnosno pijačni objekat, kao i opremu bez zaključenog ugovora o zakupu (član 24.),

15. postupi suprotno članu 26.,

16. postupi suprotno odredbama člana 27.,

17. ne izda potvrdu o plaćenoj naknadi za jednodnevno korišćenje pijačnog objekta (član 29. stav 2.),

18. ne obezbedi rad pijace u skladu sa utvrđenim radnim vremenom propisanim Odlukom o radnom vremenu.

Član 36a

Novčanom kaznom od 30.000 dinara kazniće se za prekršaj, preduzetnik ako:

1. postupi suprotno odredbama člana 20.,

2. postupi suprotno odredbama člana 30.,

3. po završetku radnog vremena pijace ne počisti pijačni prostor koji koristi i otpatke i drugo smeće ne smesti u sudove postavljene za ovu svrhu (član 31. stav 3.),

4. vrši prodaju, izlaganje proizvoda životinjskog porekla, mlečnih proizvoda van objekta određenog za tu namenu (član 10. stav 2).

Član 37

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. prodaje proizvode životinjskog porekla, mlečnih proizvoda van objekta određenog za tu namenu (član 10. stav 2.),

2. neovlašćeno postavi ili rasporedi pijačni objekat (član 20. tačka 1.),

3. prodaje stoku van stočne pijace (član 20. tačka 4.),

4. ako prodaje zaklane prasadi, jagnjadi i živine na mestima koja nisu predviđena za izlaganje prodaji iste (član 20. tačka 6.),

5. ako prodaje hleb i peciva, meso i mesne prerađevine, mleko i mlečne proizvode van za to određenih mesta za prodaju na pijaci (član 20. tačka 7.),

6. ako baca otpatke, pokvarenu robu i drugo smeće van sudova postavljenih za sakupljanje smeća (član 20. tačka 8.),

7. ako uvodi pse na pijačni prostor (član 20. tačka 9.),

8. ako loži vatru na otvorenom pijačnom prostoru (član 20. tačka 15.),

9. kreće se vozilom po pijačnom prostoru bez posebnog odobrenja (član 20. tačka 20.),

10. objekat ili prostor u celini ili njegov deo ustupi drugom korisniku (član 30. stav 2. tačka 1.),

11. promeni namenu objekta ili prostora bez promene ugovora (član 30. stav 2. tačka 2.).

Član 37a

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. drži ambalažu ispred prodajnog mesta i oko njega, na prolazima, saobraćajnicama i krovovima pijačnog objekta (član 20. tačka 17.),

2. spava na pijaci po završetku poslovnog vremena (član 20. tačka 19.),

3. po završetku radnog vremena pijace ne očisti pijačni prostor koji koristi ili otpatke ili drugo smeće ne smesti u sudove postavljene za tu svrhu (član 31. stav 3.).

Član 37b

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 75.000 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. nudi i prodaje proizvode van za to određenih mesta na pijaci (član 20. tačka 5.).

Član 38

(Brisan)

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 39

Preduzeće, odnosno preduzetnik koji upravlja pijacama dužno je uskladiti poslovanje na pijacama sa odredbama ove odluke u roku od 90 (devedeset) dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 40

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uređivanju i održavanju tržnica, pijaca na teritoriji Opštine Pančevo ("Službeni list opštine Pančevo" br. 24/82, 25/87, 14/90, 8/91, 14/92, 6/93, 9/93, 17/93, 20/93, 1/94, 4/94 i 7/99).

Član 41

Ovaj prečišćen tekst Odluke o pijacama biće objavljen u "Službenom listu grada Pančeva".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o pijacama

("Sl. list grada Pančeva", br. 6/2014)

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva", a primenjivaće se od 01.03.2014. godine.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o pijacama obuhvata:
Odluku o pijacama ("Službeni list opštine Pančevo" broj 9/04),
Odluku o izmenama i dopunama Odluke o pijacama (Službeni list opštine Pančevo" broj 21/04)
i
Odluku o izmenama i dopunama Odluke o pijacama ("Službeni list grada Pančeva" broj 22/09), u kojima je utvrđen dan njihovog stupanja na snagu.