ODLUKA

O RADNOM VREMENU TRGOVINSKIH, ZANATSKIH I UGOSTITELJSKIH OBJEKATA I OBJEKATA ZA PRIREĐIVANJE IGARA ZA ZABAVU I IGARA NA SREĆU NA TERITORIJI GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 5/2012 i 6/2014)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se radno vreme ugostiteljskih objekata za pružanje usluga smeštaja, ishrane, pića i napitaka, trgovinskih objekata, zanatskih radnji, benzinskih stanica, pijaca i objekata za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću, radnim danima i u dane državnih i verskih praznika na teritoriji grada Pančeva, kao i nadzor nad primenom ove odluke, prekršaji i prekršajne kazne.

Član 2

Radnim vremenom, u smislu ove odluke, smatra se vreme u kome se obavlja određena delatnost u objektima.

Raspored, početak i završetak radnog vremena utvrđen ovom odlukom mora biti istaknut na ulazu ili na drugom vidnom mestu objekta u kome se obavlja određena delatnost.

Pravna lica i preduzetnici dužni su da se pridržavaju istaknutog radnog vremena u skladu sa tipom ugostiteljskog objekta.

Preduzeće, drugo pravno lice, odnosno preduzetnik koji priređuje zabavne igre na otvorenom prostoru (luna park i druge zabavne igre), dužni su da se pridržavaju radnog vremena utvrđenog ovom odlukom.

Na svim objektima iz člana 1. ove odluke, koji dežuraju u dane državnog i verskog praznika mora biti istaknuto radno vreme za rad u dane državnog i verskog praznika.

Objekti koji rade svakog dana, uključujući i nedelju, mogu biti zatvoreni jedan dan u nedelji, o čemu odlučuje pravno lice odnosno preduzetnik.

Ugostiteljski objekti koji svoju delatnost obavljaju u sklopu gradske ustanove mogu opredeliti svoje radno vreme od 07,00 sati do 24,00 sata. Petkom, subotom i uoči drugog neradnog dana, ovi objekti mogu raditi do 01,00 sat narednog dana.

U toku održavanja gradskih manifestacija ugostiteljski objekti mogu obavljati svoju delatnost u radnom vremenu od 07,00 sati do 04,00 sata narednog dana po posebnom odobrenju Gradskog veća grada Pančeva. Zahtev za produženje radnog vremena podnosi organizator manifestacije Sekretarijatu za privredu i ekonomski razvoj, koji se upućuje Gradskom veću na izjašnjavanje.

II RADNO VREME

1. Ugostiteljski objekti za pružanje usluga smeštaja, ishrane, pića i napitaka

Član 3

Ugostiteljskim objektom, u smislu ove odluke, smatra se objekat, prostorija, odnosno prostor u kome se pružaju usluge smeštaja, priprema i proizvodi hrana i obavljaju drugi radni procesi u vezi s pružanjem ugostiteljskih usluga, a koji čine celinu u građevinskom, tehnološkom i funkcionalnom smislu.

Tipovi ugostiteljskih objekata su:

1) Hoteli, moteli, pansioni i drugi ugostiteljski objekti su objekti za pružanje usluga smeštaja, ishrane, pića i drugih usluga uobičajenih u ugostiteljstvu ili samo usluge smeštaja.

2) Restorani, kafane, picerije, mlečni i ekspres restorani, poslastičarnice, bifei, kafići, pivnice i drugi slični objekti su objekti u kojima se pripremaju i uslužuju ili samo uslužuju jela i pića i napici ili samo uslužuju pića i napici.

3) Pečenjare, ćevabdžinice i drugi slični objekti su objekti u kojima se priprema i prodaje hrana na roštilju, a gde se mogu prodavati pića i napici.

4) Noćni barovi su objekti u kojima se pored usluga pića pružaju usluge zabave (ples, muzički i kabare programi i slično).

5) Letnje bašte, terase kao i drugi ugostiteljski objekti su objekti na otvorenom prostoru koji su vezani za registrovani ugostiteljski objekat ili manifestacije.

Član 4

Ugostiteljski objekti iz ovog člana, moraju da ispunjavaju tehničke, sanitarno higijenske i zdravstvene uslove za pružanje pojedinih vrsta ugostiteljskih usluga, koji su utvrđeni zakonom i propisima donetim na osnovu zakona.

Rad u objektima iz člana 3. stav 2. ove odluke, mora biti organizovan tako da se ne remeti kućni red, javni red i mir i komunalni red, u skladu sa propisima koji regulišu buku, te da se ni na koji način ne uznemiravaju građani koji stanuju ili rade u susedstvu. Pod uznemiravanjem građana iz prethodnog stava smatra se ometanje ljudi emitovanjem buke izvođenjem muzičkih i drugih sadržaja, korišćenjem muzičkih instrumenata i drugih zvučnih uređaja, kao i uznemiravanje građana mehaničkim izvorima buke i zvučnim signalima, vikom, emitovanjem isparenja, nadražujućih mirisa i dr.

Noćni barovi mogu obavljati svoju delatnost isključivo u zatvorenom prostoru sa zatvorenim prozorima i vratima.

Ugostiteljski objekti koji se nalaze u okviru objekata porodičnog i višeporodičnog stanovanja mogu biti otvoreni do 24,00 sata i ne mogu produžavati radno vreme.

Ukoliko i pored ograničenja iz stava 2. ovog člana građani podnesu prijavu zbog uvećanog nivoa buke, inspektor ili komunalni policajac mogu naložiti odgovornom licu u ugostiteljskom objektu smanjenje nivoa buke. Uznemiravanje građana se utvrđuje neposrednim opažanjem od strane nadležnog inspektora, komunalnog policajca ili drugog službenog lica, izjavama svedoka, izveštajem ovlašćene organizacije i na drugi način u skladu sa zakonom.

Član 5

Radno vreme se utvrđuje na sledeći način:

1) Za objekte iz člana 3. stav 2. tačka 1. u vremenu od 00,00 do 24,00 sata.

2) Za objekte iz člana 3. stav 2. tačka 2. u vremenu od 07,00 do 24,00 sata. Petkom, subotom i uoči drugog neradnog dana, ovi objekti mogu raditi do 01,00 sat narednog dana.

3) Za objekte iz člana 3. stav 2. tačka 3. u vremenu od 07,00 do 24,00 sata. Petkom, subotom i uoči drugog neradnog dana, ovi objekti mogu raditi do 01,00 sat narednog dana.

4) Za objekte iz člana 3. stav 2. tačka 4. u vremenu od 22,00 do 04,00 sata.

5) Za objekte iz člana 3. stav 2. tačka 5. u vremenu od 07,00 do 24,00 sata. Petkom, subotom i uoči drugog neradnog dana, ovi objekti mogu raditi do 01,00 sat narednog dana.

Ugostiteljski objekti za pružanje usluga smeštaja, ishrane, pića i napitaka dužni su da Sekretarijatu za privredu i ekonomski razvoj podnesu prijavu sa opisom delatnosti koju će obavljati i opredeljenom radnom vremenu, u skladu sa članom 3. i članom 5. ove odluke.

Član 6

U slučaju organizovanja svadbe, maturske proslave i drugih proslava radno vreme ugostiteljskih objekata može se na zahtev vlasnika objekta produžiti do 04,00 sata narednog dana, uz obavezu podnošenja prijave Sekretarijatu za privredu i ekonomski razvoj i obaveze plaćanje gradske administrativne takse za izdavanje Rešenja o dužem radnom vremenu ugostiteljskih objekata, najkasnije 24 sata pre održavanja iste.

Proslave iz ovog člana mogu se organizovati isključivo u zatvorenom prostoru sa zatvorenim prozorima i vratima.

Ovaj član ne odnosi se na objekte koji se nalaze u okviru porodičnih i višeporodičnih stambenih objekata.

Član 7

Odgovorno lice ugostiteljskog objekta moraju da budu prisutni u objektu na početku i na kraju radnog vremena.

Lice iz stava 1. ovog člana dužno je da u roku od 30 minuta od vremena koje je odredbama ove Odluke utvrđeno kao vreme završetka radnog vremena, oslobode objekat prisustva lica koja nisu zaposlena u njemu.

Ukoliko se posle isteka roka iz stava 2. ovog člana u objektu zateknu lica koja nisu zaposlena u njemu, smatra se da objekat radi duže od utvrđenog radnog vremena.

2. Radno vreme trgovinskih i zanatskih objekata, benzinskih stanica i pijaca

Član 8

Radno vreme u trgovinskim objektima:

1) U objektima za obavljanje prometa na malo neprehrambenih proizvoda radno vreme je neograničeno od 00,00 do 24,00 sata.

2) U objektima za obavljanje prometa na malo prehrambenih proizvoda radno vreme radnim danom u vremenu od 06,00 do 20,00 sati, najmanje sedam sati, u jednokratnom ili dvokratnom radnom vremenu, a najduže do 22,00 sata.

Rad duži od propisanog radnog vremena iz prethodnog stava može se obavljati od 00,00 do 24,00 sata, po odobrenju po odobrenju Sekretarijatu za privredu i ekonomski razvoj Gradske uprave grada Pančeva.

3) Prodavnica novina i duvanskih prerađevina je radnim danom u vremenu od 06,00 do 24,00 sata, najmanje sedam sati, u jednokratnom ili dvokratnom radnom vremenu, a subotom od 07,00 do 14,00 sati.

Rad duži od propisanog radnog vremena iz prethodnog stava može se obavljati od 00,00 do 24,00 sata, po odobrenju Sekretarijatu za privredu i ekonomski razvoj Gradske uprave grada Pančeva.

Član 9

Radno vreme zanatskih objekata:

1) Zanatske radnje obavljaju delatnost radnim danom od 07,00 do 20,00 sati, najmanje sedam sati u jednokratnom ili dvokratnom radnom vremenu, a subotom od 07,00 do 15,00 sati.

- Zanatske radnje koje se bave proizvodnjom osnovnih životnih namirnica (hleb, meso i mlečni proizvodi) mogu raditi duže od propisanog radnog vremena.

- Zanatske radnje koje se ne bave proizvodnjom osnovnih životnih namirnica (hleb, meso i mlečni proizvodi) mogu raditi kraće od propisanog radnog vremena kraće od radnog vremena. Rad duži od propisanog radnog vremena iz ovog stava može se obavljati od 00,00 do 24,00 sata, po odobrenju Sekretarijata za privredu i ekonomski razvoj Gradske uprave grada Pančeva.

Član 10

Radno vreme benzinskih stanica:

1) Benzinske stanice moraju biti otvorene radnim danom i subotom od 06,00 do 20,00 sati, a mogu biti otvorene svakim danom od 00,00 do 24,00 sata.

2) Benzinske stanice na izlazima iz grada moraju biti otvorene svakog dana od 00,00 do 24,00 sata.

Član 11

Radno vreme pijaca:

1) Pijace moraju biti otvorene od 06,00 do 19,00 sati u periodu od 01. aprila do 31. oktobra;

2) Pijace moraju biti otvorene od 07,00 do 17,00 sati u periodu od 01. novembra do 31. marta.

3. Objekti za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću

Član 12

Objekti za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću, u smislu ove Odluke, smatraju se objekti, prostorije i prostor u kome se priređuju igre za zabavu (na kompjuteru, fliperu, bilijaru i slično) i igre na sreću (lutrija, loto i slično).

Radno vreme objekata za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću je radnim danima od 09,00 do 24,00 sata, a petkom, subotom i neradnim danima jedan sat duže.

Rad u objektu u kome se obavlja ugostiteljska i delatnost priređivanja igara za zabavu i igara na sreću, mora biti organizovan tako da se ne remeti kućni red, javni red i mir i komunalni red, u skladu sa propisima koji uređuju ove oblasti.

Član 13

Prodaja alkoholnog pića očigledno pijanom licu ili maloletnim licima, koje se konzumira na licu mesta, predstavlja povredu propisa o javnom redu i miru.

Upozorenje o zabrani prodaje pića licima iz stav 1. ovog člana mora biti istaknuto na vidnom mestu unutar objekta u kome se obavlja ugostiteljska delatnost, kao i objekata u kojima se obavlja ugostiteljska i delatnost priređivanja igara za zabavu i igara na sreću.

4. Radno vreme na dan državnog i verskog praznika

Član 14

Na dan državnog i verskog praznika kada se ne radi jedan dan, moraju biti otvorene dežurne prodavnice prehrambene robe od 07,00 do 11,00 sati.

Član 15

Na dan državnog i verskog praznika kada se ne radi dva dana, prvog dana prodavnice prehrambene robe mogu biti zatvorene, drugog dana moraju biti otvorene dežurne prodavnice prehrambene robe od 07,00 do 11,00 sati.

Ako državni i verski praznik kada se ne radi dva dana, pada u nedelju ili najbliže dane nedelji (subota, ponedeljak), usled čega se ne radi tri dana, prvog dana prodavnice prehrambene robe mogu biti zatvorene, drugog dana moraju biti otvorene dežurne prodavnice od 07,00 do 11,00 sati, a trećeg dana moraju biti otvorene sve prodavnice prehrambene robe ne kraće od 07,00 do 11,00 sati.

Na dan državnog i verskog praznika kada se ne radi više od dva dana, prvog dana prodavnice prehrambene robe mogu biti zatvorene, drugog dana moraju biti otvorene dežurne prodavnice od 07,00 do 11,00 sati, a ostalih dana državnog i verskog praznika moraju biti otvorene sve prodavnice prehrambene robe ne kraće od 07,00 do 11,00 sati, osim za prvi dan Uskrsa kad mogu biti zatvorene sve prodavnice prehrambene robe.

Član 16

Na dan državnog i verskog praznika moraju biti otvorene benzinske stanice n izlazima iz grada od 00,00 do 24,00 sata, a ostale benzinske od 06,00 do 20,00 sati.

Odluku o dežurstvu u dane državnog i verskog praznika donosi preduzeće, odnosno preduzetnik i najkasnije sedam dana pre državnog i verskog praznika i dostavlja je Sekretarijat za privredu i ekonomski razvoj.

Ukoliko Sekretarijat za privredu i ekonomski razvoj utvrdi na osnovu obaveštenja iz stava 2. ovog člana da u dane državnog i verskog praznika nije obezbeđena dovoljna snabdevenost građana, predložiće Gradskom veću grada Pančeva donošenje akta o obavezi određivanja dežurstva određenih prodavnica.

Član 17

U slučaju proglašenja opšte nestašice električne energije i uvođenja mera štednje električne energije i u slučaju nastupanja elementarnih i drugih većih nepogoda, Gradsko veće grada Pančeva svojim aktom odrediće koji poslovni objekti i radnje i u kom periodu moraju biti otvoreni.

III NADZOR I SPROVOĐENJE ODLUKE

Član 18

Kontrolu nad primenom ove Odluke vrši Sekretarijat za privredu i ekonomski razvoj, Sekretarijat za inspekcijske poslove, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, urbanizam, građevinske i stambeno-komunalne poslove i Komunalna policija Gradske uprave grada Pančeva, svako u skladu sa svojim nadležnostima.

Ukoliko komunalni inspektor, inspektor za zaštitu životne sredine ili komunalni policajac u postupku vršenja poslova nadzora iz svoje nadležnosti uoče povredu propisa iz nadležnosti druge organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva, obavestiće odmah o tome nadležnu organizacionu jedinicu.

U slučaju prijave građana, peticije građana, nadzorne organizacione jedinice su u obavezi da izvrše kontrolu, utvrde okolnosti i sačine odgovarajući zapisnik.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 19

Novčanom kaznom od 20.000 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo ili drugo pravno lice koje:

1) Odredi radno vreme suprotno ovoj odluci

2) Počne sa radom pre ili radi duže od utvrđenog radnog vremena

3) Ne izvrši svoje obaveze iz člana 2., 4., 5., 6. i 7. ove Odluke

4) Ne pridržava se odredaba propisanih članom 13. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 20.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 10.000 dinara.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20

Trgovinski, zanatski, ugostiteljski i drugi objekti definisani ovom Odlukom, a koji već posluju na teritoriji grada Pančeva, dužni su da u roku od 60 dana od dana njenog stupanja na snagu, ispune obaveze koje proizilaze iz ove Odluke.

Član 21

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o radnom vremenu trgovinskih, zanatskih i ugostiteljskih objekata i objekata za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću na teritoriji grada Pančeva ("Službeni list grada Pančeva", broj 20/2011).

Član 22

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o radnom vremenu trgovinskih, zanatskih i ugostiteljskih objekata i objekata za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću na teritoriji grada Pančeva

("Sl. list grada Pančeva", br. 6/2014)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva", a primenjivaće se od 01.03.2014. godine.