ODLUKA
O OBEZBEĐIVANJU JAVNOG OSVETLJENJA

("Sl. list grada Pančeva", br. 18/2013 i 6/2014)

Član 1

Ovom odlukom poverava se delatnost obezbeđivanja javnog osvetljenja, utvrđuju uslovi i način obavljanja ove delatnosti, određuje red prvenstva u obavljanju delatnosti u slučaju više sile ili drugih opravdanih razloga, nadzor i druga pitanja od značaja za obavljanje delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja na teritoriji grada Pančeva.

Član 2

Pod javnim osvetljenjem podrazumeva se sistem objekata, uređaja i instalacija za osvetljavanje površina javne namene.

Pod površinom javne namene podrazumevaju se: saobraćajnice, ulice, trgovi, parkovi, pešačke površine pored stambenih i drugih objekata, zelene površine u naseljima, sportski objekti kao i druge površine na kojima je predviđena izgradnja javnog osvetljenja.

Član 3

Obezbeđivanje javnog osvetljenja obuhvata poslove snabdevanja, održavanja, adaptacije, rekonstrukcije i izgradnje objekata i instalacija javnog osvetljenja i dekorativno osvetljenje.

Obavljanje poslova snabdevanja, održavanja, adaptacije, rekonstrukcije i izgradnje objekata i instalacija javnog osvetljenja na teritoriji grada Pančeva poverava se Javnom preduzeću "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo (u daljem tekstu: JP "Direkcija" Pančevo).

Obavljanje poslova dekorativnog osvetljenja poverava se Javnom komunalnom preduzeću "Zelenilo" Pančevo (u daljem tekstu: JKP "Zelenilo" Pančevo).

Član 4

JP "Direkcija" Pančevo poslove snabdevanja, održavanja, adaptacije, rekonstrukcije i izgradnje objekata i instalacija javnog osvetljenja, obavlja u skladu sa zakonom.

JP "Direkcija" Pančevo je dužna da objekte, uređaje i instalacije javnog osvetljenja održava u stanju funkcionalne osposobljenosti radi trajnog i kontinuiranog obezbeđivanja javnog osvetljenja.

Član 5

JKP "Zelenilo" Pančevo je dužno da dekorativno osvetljava objekte i ambijente u dane državnih praznika, određenih verskih praznika, značajnih kulturnih i drugih manifestacija.

JKP "Zelenilo" Pančevo je dužno da pribavlja, montira, demontira, održava i skladišti uređaje za dekorativno osvetljenje, u skladu sa zakonom.

Član 6

Ako usled više sile (zemljotresa, požara, suše, poplave i drugih nepogoda) ili drugih opravdanih razloga JP "Direkcija" Pančevo ne može u potpunosti da vrši snabdevanje i održavanje objekata, uređaja i instalacija javnog osvetljenja u stanju funkcionalne osposobljenosti i zbog toga dođe do smanjenih mogućnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja, dužna je da obezbedi osvetljenje javnih površina po sledećem redu prvenstva:

1. javno osvetljenje glavnih saobraćajnica i objekata od posebnog značaja;

2. javno osvetljenje trgova;

3. javno osvetljenje ulica;

4. javno osvetljenje pešačkih staza;

5. javno osvetljenje sportskih objekata.

Član 7

Sredstva za obavljanje delatnosti obezbeđivanja javnog osvetljenja obezbeđuju se na osnovu Programa poslovanja i finansijskog plana JP "Direkcija" Pančevo za sledeće namene:

- pokriće troškova za snabdevanje električnom energijom;

- održavanja, adaptacije, rekonstrukcije i izgradnje objekata, uređaja i instalacija javnog osvetljenja;

- troškove osiguranja objekata, uređaja i instalacija javnog osvetljenja.

Sredstva za obavljanje delatnosti dekorativnog osvetljenja obezbeđuju se na osnovu Programa poslovanja JKP "Zelenilo" Pančevo.

Član 8

Zabranjeno je neovlašćeno:

- uklanjanje, rušenje, prljanje i oštećenje na bilo koji način objekata, uređaja i instalacija javnog osvetljenja;

- priključivanje na objekte, uređaje i instalacije javnog osvetljenja, osim dekorativnog osvetljenja, bez posebne pismene saglasnosti JP "Direkcija" Pančevo.

Član 9

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva za inspekcijske poslove.

Nadzor nad održavanjem komunalnog reda utvrđenog ovom odlukom, u skladu sa zakonom i drugim propisima vrši Komunalna policija.

Komunalno-policijske poslove obavlja komunalni policajac koji, pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, izdaje prekršajni nalog i podnosi zahtev za vođenje prekršajnog postupka za prekršaje propisane ovom odlukom.

Član 10

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

- koje uklanja, ruši, prlja i oštećuje na bilo koji način objekte, uređaje i instalacije javnog osvetljenja (član 8. alineja 1);

- ako se neovlašćeno priključuje na objekte, uređaje i instalacije javne rasvete (član 8. alineja 2).

Za prekršaj iz prethodnog stava kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 10.000 do 250.000 dinara.

Član 11

Novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara kazniće se fizičko lice koje uklanja, ruši, prlja i oštećuje na bilo koji način objekte, uređaje i instalacije javnog osvetljenja (član 8. alineja 1).

Član 12

Uređaji za dekorativno osvetljenje, koji u momentu stupanja na snagu ove odluke, predstavljaju osnovno sredstvo JP "Direkcija" Pančevo, uneće se u evidenciju osnovnih sredstva JKP "Zelenilo" Pančevo, bez naknade.

Primopredaja uređaja za dekorativno osvetljenje između JP "Direkcija" Pančevo i JKP "Zelenilo" Pančevo, izvršiće se u skladu sa zakonom, o čemu će se sačiniti zapisnik o primopredaji između JP "Direkcija" Pančevo i JKP "Zelenilo" Pančevo.

Član 13

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o javnoj rasveti ("Službeni list opštine Pančevo" broj 4/97 i 3/01).

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopuni
Odluke o obezbeđivanju javnog osvetljenja

("Sl. list grada Pančeva", br. 6/2014)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva", a primenjivaće se od 01.03.2014. godine.