ODLUKA

O DRŽANJU DOMAĆIH ŽIVOTINJA NA TERITORIJI GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 21/2010 i 6/2014)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom se kao komunalna delatnost određuje držanje, hvatanje i postupanje sa domaćim životinjama na teritoriji grada Pančeva, kao i bliži uslovi za držanje, dobrobit i zaštitu, hvatanje, zbrinjavanje i neškodljivo uklanjanje uginulih životinja na teritoriji grada Pančeva.

Domaćim životinjama u smislu ove odluke smatraju se životinje za društvo, krupna i sitna stoka, živina, golubovi i pčele.

Životinjama za društvo u smislu ove odluke smatraju se psi, mačke i ukrasne i egzotične ptice.

Odredbe ove odluke koje se odnose na broj pasa i mačaka koje se mogu držati ne primenjuju se na pravna i fizička lica koja su registrovana za obavljanje usluga u uzgoju i čuvanju ovih životinja.

Član 2

Držanje životinje jeste smeštaj, čuvanje, nega i briga o životinjama.

Vlasnik životinje jeste pravno ili fizičko lice, odnosno preduzetnik, koje ima pravo čuvanja, držanja, prevoza, korišćenja i prodaje životinja i koje je odgovorno za život, zaštitu zdravlja i dobrobiti životinja, u skladu sa zakonom.

Držalac životinja jeste pravno ili fizičko lice, odnosno preduzetnik, koje ima pravo čuvanja, držanja, prevoza i korišćenja životinja, kao i pravo prodaje životinja na osnovu pismenog odobrenja vlasnika i koje je odgovorno za život, zaštitu zdravlja i dobrobiti životinja.

Kućni ljubimac jeste svaka životinja koja se drži radi druženja.

Prihvatilište za životinje jeste objekat koji služi za privremeni ili trajni smeštaj napuštenih i izgubljenih životinja i pomoć i brigu o napuštenim i izgubljenim životinjama.

II 1. PSI I MAČKE

Član 3

Vlasnik, odnosno držalac psa i mačke je dužan da se o životinjama za društvo brine, da ih neguje, hrani, obezbedi im potrebne sanitarno-higijenske uslove, redovnu vakcinaciju protiv besnila i lečenje.

Vlasnik, odnosno držalac psa je dužan da izvrši upis i registraciju psa na način propisan zakonom.

Vlasnik, odnosno držalac psa je dužan da psa starijeg od četiri meseca prijavi nadležnoj veterinarskoj službi radi registracije.

Vlasnik, odnosno držalac psa je dužan da izvrši obeležavanje (mikročipovanje) psa u skladu sa posebnim propisima o obeležavanju pasa i vođenju evidencije o obeleženim psima.

Pas koji se drži kao kućni ljubimac, a koji može predstavljati opasnost za okolinu (u daljem tekstu opasan pas) može se držati pod uslovima propisanim u važećim zakonskim propisima.

Član 4

U individualnim stambenim zgradama u stanu ili dvorištu mogu se držati dva psa i dve mačke. Držanje više od dva psa ili dve mačke dozvoljeno je ukoliko vlasnik odnosno držalac pribavi akt nadležnog organa o ispunjenosti uslova, u skladu sa zakonom.

U kolektivnim stambenim zgradama sa tri ili više stana, u stanu se može držati samo jedan pas ili jedna mačka.

Podmladak životinja iz ovog člana može se držati u stanu ili dvorištu najduže do 6 meseci starosti.

Član 5

Pas koji se drži u individualnom ograđenom dvorištu ne mora biti vezan, uz uslov da ograda visinom i čvrstinom onemogućava psa da izađe iz dvorišta i obezbeđuje sigurnost prolaznika.

U dvorištu i zajedničkom dvorištu kolektivne stambene zgrade pas se mora držati u ograđenom prostoru tako da ne postoji mogućnost da napusti prostor, odnosno dvorište ili da na drugi način ugrozi ili uznemiri susede i prolaznike.

U zajedničkom dvorištu kolektivne stambene zgrade pas se može držati samo ako postoji saglasnost svih vlasnika i korisnika stanova sa zajedničkim dvorištem.

Na ulazu u dvorište i zajedničko dvorište kolektivnih stambenih zgrada, vlasnik psa mora na vidnom mestu da istakne natpis: "Čuvaj se psa".

Vlasnik, odnosno držalac psa ne sme držati psa stalno vezanog na lancu ili na drugi sličan način vezanog, osim ako je vezan na produženu vodilicu ili je smešten u svom boksu.

Član 6

Vlasnik, odnosno držalac psa, dužni su da psa izvode na povodcu.

Pas se može puštati sa povodca samo na javnim i zelenim površinama koje su određene i obeležene za tu svrhu.

Javno komunalno preduzeće "Zelenilo" Pančevo (u daljem tekstu JKP "Zelenilo") kome je povereno održavanje zelenih površina, odrediće i obeležiti zelene površine na koje se mogu psi puštati, posebnim aktom, na način propisan ovom odlukom. JKP "Zelenilo" je dužno da akt objavi u "Službenom listu grada Pančeva".

Svaki vlasnik ili držalac je dužan da odgovorno postupa ukoliko odluči da svog psa pusti sa povodca.

Izvođenje opasnog psa obavezno je na povodcu i sa zaštitnom korpom na njušci.

Pse iz prethodnog stava mogu da izvode samo punoletna lica.

Izuzetno, lovački psi za vreme lova, potrage za izgubljenim licima i slično i ovčarski psi za vreme čuvanja stoke, mogu slobodno da se kreću, pod kontrolom vlasnika ili držaoca psa, bez zaštitne korpe na njušci.

Član 7

Psi i mačke mogu se uvoditi u javne objekte u kojima je to jasno i vidno naznačeno da je uvođenje ljubimaca dozvoljeno. Dužnost svake javne institucije je da na ulazu u objekat jasno i vidno naznači da li je uvođenje ljubimaca dozvoljeno ili nije.

Psi se u javne objekte mogu uvoditi samo na kratkom povodcu, uz vlasnika, odnosno držaoca, a svaki vlasnik ili držalac dužan je da psa drži pod kontrolom i odgovoran je za svaku eventualnu štetu ili incident koji prouzrokuje njegov pas.

Uvođenje pasa i mačaka u sredstva javnog saobraćaja dozvoljeno je pod uslovima da se mačke moraju smestiti u transportni kavez ili adekvatno transportno sredstvo iz koje se ne mogu osloboditi dok se psi mogu uvoditi na kratkom povodcu.

Vlasnik, odnosno držalac psa ili mačke je dužan da preduzme neophodne mere da ove životinje ne ujedu ili na drugi način povrede treće lice.

Prilikom izvođenja psa, vlasnik, odnosno držalac je dužan da kod sebe ima potvrde o izvršenom obeležavanju psa i o vakcinaciji.

Član 8

Ukoliko pas prilikom izvođenja i kretanja zaprlja javne površine, vlasnik ili držalac životinje je dužan da ih bez odlaganja očisti.

Vlasnik ili držalac kućnog ljubimca dužan je da pri svakom izvođenju na javnu površinu nosi pribor za čišćenje izmeta i da očisti svaku površinu koju je njegov ljubimac zaprljao.

Odlaganje sakupljenog sadržaja vlasnik ili držalac je dužan da odlaže u posebne kante koje su postavljene na javnim površinama za tu namenu i koje su vidno obeležene.

Ukoliko pas ili mačka pri izvođenju iz stana zaprlja zajedničko stepenište ili druge zajedničke prostorije, vlasnik ili držalac životinje je dužan da zagađenu površinu očisti i opere a po potrebi i dezinfikuje.

Javno komunalno preduzeće "Higijena" Pančevo (u daljem tekstu JKP "Higijena") je dužno da postavi specijalne kante na najprometnijim javnim površinama, kao i na mestima koja su određena za slobodno puštanje pasa i da ih redovno prazni.

II 2. UKRASNE I EGZOTIČNE PTICE

Član 9

U kolektivnim stambenim zgradama, u stanovima, mogu da se drže ukrasne i egzotične ptice u broju i na način kojim se stanari ne ometaju u mirnom korišćenju stanova.

U kolektivnim stambenim zgradama, u pomoćnim objektima ili kavezima u zajedničkom dvorištu, mogu da se drže ukrasne i egzotične ptice pod uslovom da ne uznemiravaju stanare, da se održava higijena i da postoji saglasnost svih stanara.

III STOKA I ŽIVINA

Član 10

Držanje stoke i živine na području naseljenog mesta Pančevo dozvoljeno je u sledećim zonama:

- u zoni "Gornjeg grada" oivičenoj ulicama: Svetozara Šemića (strana sa parnim brojevima), Ulicom Knićaninovom (strana sa neparnim brojevima od ulice Jovice Bezuljevića do kraja) ulicom Jovice Bezuljevića (strana sa neparnim brojevima, od ulice Knićaninove do Ulice Ive Kurjačkog), delom ulice Ive Kurjačkog (od ulice Jovice Bezuljevića do Ulice Svetog Save-strana sa parnim brojevima), Ulicom Svetog Save (strana sa parnim brojevima, od Ulice Ive Kurjačkog do ulice Moše Pijade), ulicom Moše Pijade (strana sa neparnim brojevima do ulice Dimitrija Tucovića) i ulicom Dimitrija Tucovića (strana sa parnim brojevima, od ulice Moše Pijade do ulice Svetozara Šemića).

- u zoni "Vojlovice" oivičenoj ulicama: Spoljnostarčevačkom (strana sa neparnim brojevima od ulice 7. jula do ulice Poljske), ulicom Poljskom, ulicom Bratstva jedinstva do groblja, ulicom Grobljanskom od Bratstva jedinstva do Grobljanske parna i neparna strana) ulicom Bratstva jedinstva i ulicom 7. jula (strana sa parnim brojevima).

Iz zone "Vojlovice" isključuje se Trg 12. Vojvođanske brigade (na kome se nalazi spomen dom, zdravstvena stanica, škola, kompleks crkava) gde nije dozvoljeno držanje stoke i živine.

Član 11

U zoni šireg centra naseljenog mesta Pančevo nije dozvoljeno držanje stoke i živine.

Zonom šireg centra smatra se zona oivičena ulicama: Moše Pijade, Svetog Save, Braće Jovanovića, Ružinom, Oslobođenja, Miloša Trebinjca, Filipa Višnjića, Takovskom, Georgi Dimitrova i Obala Tamiša do ulice Moše Pijade.

Član 12

Van zona navedenih u članovima 10. i 11. ove odluke na teritoriji naseljenog mesta Pančevo dozvoljeno je držanje stoke i živine samo u registrovanim poljoprivrednim domaćinstvima.

Član 13

U zonama u kojima je dozvoljeno držanje stoke i živine na području naseljenog mesta Pančevo i u drugim naseljenim mestima na teritoriji grada Pančeva, stoka i živina se mogu držati pod sledećim uslovima:

- da se staje, torovi, svinjci i živinarnici nalaze na udaljenosti koja ne može biti manja od 15m od stambenih objekata a od 3 do 5 m od međne linije, kao i da su opremljeni svim potrebnim sadržajima (posebni objekti za držanje stoke, ograđen prostor od mrežaste žice za držanje živine, mogućnost lakog prilaza radi čišćenja i dr.) u cilju adekvatnog higijenskog održavanja,

- da se staje, torovi, svinjci i živinarnici redovno čiste, a đubre izbacuje na deponije stajskog smeća,

- da deponije stajskog smeća budu nepropusne, od betona i pokrivene pokretnim kapkom, a postavljene na udaljenosti koja ne može biti manja od 15 m. od stambenih objekata, a od 3 do 5 m. od međne linije.

- da se stoka i živina ne pušta na javne površine,

- da se stoka ne napaja na javnim česmama bunarima i drugim izvorima pijaće vode.

IV HVATANJE I POSTUPANJE SA NAPUŠTENIM PSIMA I MAČKAMA, I SAKUPLJANJE I POSTUPANJE SA ŽIVOTINJSKIM LEŠEVIMA

Član 14

Poslove hvatanja, prevoza i smeštaja napuštenih pasa i mačaka, i pasa i mačaka bez nadzora, kao i poslove prihvatanja oduzetih pasa i mačaka od vlasnika, odnosno držaoca, a po nalogu nadležnog inspektora, na području naseljenog mesta Pančevo vrši JKP "Higijena", a na području drugih naseljenih mesta vrši JKP "Higijena" u saradnji sa javnim komunalnim preduzećima koja su osnovale mesne zajednice tih naseljenih mesta odnosno u saradnji sa mesnom zajednicom ukoliko javno komunalno preduzeće nije osnovano.

Javna komunalna preduzeća u naseljenim mestima, odnosno mesne zajednice ukoliko javno komunalno preduzeće nije osnovano, dužni su da evidentiraju lokacije na kojima se nalaze napušteni psi i mačke i o tome obaveštavaju JKP "Higijena".

Napušteni pas i mačka u smislu ove odluke su neobeleženi psi i mačke koji se nađu na ulicama, parkovima ili drugim javnim površinama.

Obeleženi pas koji se zatekne bez nadzora na ulici, parku ili drugim javnim površinama bez prisustva vlasnika, odnosno držaoca, smatra se psom bez nadzora.

Član 15

Uhvaćeni psi i mačke, iz člana 14. odluke smeštaju se u prihvatilište za životinje (u daljem tekstu prihvatilište) kojim upravlja JKP "Higijena", i sa kojima će se postupati u skladu sa važećim propisima.

Ako se uhvaćenoj životinji najduže u roku od 30 dana od dana smeštanja u prihvatilište ne pronađe vlasnik, odnosno ako se ne zbrine na drugi način, sa životinjom će se postupati u skladu sa Programom kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka (u daljem tekstu: Program).

Program iz prethodnog stava doneće Skupština grada Pančeva u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 16

Troškovi zbrinjavanja napuštenih životinja (hvatanja, prevoza, smeštaja, sterilisanja, obeležavanja i drugih u vezi sa tim) padaju na teret vlasnika, odnosno držaoca, a kada je vlasnik odnosno držalac životinje nepoznat, troškove zbrinjavanja životinje snosi JKP "Higijena", u skladu sa Odlukom o budžetu grada Pančeva.

Vlasnik, odnosno držalac koji izgubi životinju dužan je da taj gubitak bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana, od dana gubitka životinje, prijavi JKP "Higijena" u naseljenom mestu Pančevo, a na području drugih naseljenih mesta, javnim komunalnim preduzećima koja su osnovale mesne zajednice tih naseljenih mesta, odnosno mesnoj zajednici ukoliko javno komunalno preduzeće nije osnovano.

Prijava iz prethodnog stava mora da sadrži vreme i mesto nestanka psa ili mačke, rasu, fizički opis i ime nestalog psa ili mačke, kao i potvrdu o izvršenom obeležavanju i podatke o izvršenoj vakcinaciji.

Ako vlasnik, odnosno držalac ne prijavi gubitak životinje smatraće se da je napustio životinju.

Član 17

Ukoliko pas ili mačka obole u prihvatilištu, moraju da se smeste odvojeno od ostalih pasa i mačaka i da se preduzmu mere za njihovo lečenje, a ako obole od zaraznih bolesti, način lečenja određuje veterinarska služba.

Prihvatilište ima obavezu da napuštenim životinjama koje su bolesne ili povređene obezbedi odgovarajuću veterinarsku pomoć, a da za neizlečivo bolesne ili povređene životinje obezbedi lišavanje života u skladu sa zakonom.

Ukoliko pas ili mačka uginu u prihvatilištu, veterinarska služba ili nadležni institut utvrđuju uzrok uginuća, a njihovi leševi uklanjaju se na neškodljiv način, u skladu sa važećim propisima.

Član 18

Sakupljanje i neškodljivo uklanjanje životinjskih leševa na području naseljenog mesta Pančevo vrši JKP "Higijena", a na području drugih naseljenih mesta, javna komunalna preduzeća koja su osnovale mesne zajednice tih naseljenih mesta, odnosno mesna zajednica ukoliko javno komunalno preduzeće nije osnovano, u skladu sa planskom dokumentacijom, važećim propisima i propisanim standardima ili uništavanjem u registrovanoj i ovlašćenoj organizaciji za ovu vrstu delatnosti, na osnovu ugovora.

Član 19

Vlasnik, odnosno držalac životinje dužan je da odmah, a najkasnije u roku od 24 časa, prijavi uginuće JKP "Higijena" na području naseljenog mesta Pančevo a na području drugih naseljenih mesta javnim komunalnim preduzećima koja su osnovale mesne zajednice naseljenih mesta, odnosno mesnoj zajednici ukoliko javno komunalno preduzeće nije osnovano.

Leš uginule životinje ne sme se ostavljati na javnim površinama i ne sme se zakopavati od strane neovlašćenog lica.

V GOLUBOVI

Član 20

Golubovi se mogu držati u kolektivnim stambenim zgradama u posebno izgrađenim objektima ili prostorijama na prohodnom krovu ili tavanu i uz prethodno pribavljenu saglasnost svih stanara zgrade i pod uslovom da se ne uznemiravaju susedi i ne prlja okolina.

Golubovi se mogu držati u porodičnim stambenim zgradama u posebno izgrađenim objektima, na tavanu ili terasi, pod uslovom da se ne uznemiravaju susedi i ne prlja okolina.

Golubovi se mogu držati u dvorištu porodične stambene zgrade, u posebno izgrađenim objektima, pod uslovom da su udaljeni najmanje 10 metara od susednih stambenih objekata i objekata za snabdevanje vodom.

U zajedničkom dvorištu stambene zgrade golubovi se mogu držati samo ukoliko postoji saglasnost svih vlasnika i korisnika stanova sa zajedničkim dvorištem.

Član 21

Za držanje više od 10 golubova moraju se koristiti za to namenski objekti (golubarnici, odnosno volijeri kao i tavan), a za držanje do 10 golubova mogu se koristiti i prenosni objekti, kao što je kavez od dasaka, žice ili sličnog materijala. Stalni i privremeni objekti za držanje golubova moraju biti ograđeni.

Podovi stalnih i privremenih objekata za držanje golubova moraju biti izgrađeni od nepropusnog materijala, moraju se redovno čistiti, u skladu sa opštom-higijenskom praksom, a najmanje dva puta godišnje, dezinfikovati, na način kojim se obezbeđuje zaštita životne sredine.

Stalni i privremeni objekti za držanje golubova moraju biti izgrađeni od nepropusnog materijala, sa nagibom prema kanalu za odvođenje nečistoće i vode u kanalizaciju ili septičku jamu.

VI PČELE

Član 22

Postavljanje košnica dozvoljeno je na otvorenom prostoru izvan naseljenog mesta, odnosno na udaljenosti najmanje 100 metara od najbližeg stambenog objekta, objekta za držanje domaćih životinja i javnih puteva, pri čemu ulaz u košnice ne sme biti okrenut prema ovim objektima.

Pčelinjaci do 10 košnica mogu se držati u dvorištu porodične stambene zgrade, pod uslovom da su udaljeni najmanje 50 metara od stambenih objekata, objekata za držanje životinja i objekata za snabdevanje vodom.

Pčelinjaci, na paši, moraju imati vidno istaknuto ime i prezime i punu adresu pčelara, a košnice moraju biti obeležene rednim brojem.

Pčelar je fizičko ili pravno lice koje se bavi uzgojem pčela radi dobijanja pčelinjih proizvoda.

Nije dozvoljeno postavljanje košnica sa pčelama u dvorištu kolektivnog stambenog objekta i u zoni šireg centra naseljenog mesta Pančevo iz člana 11. ove odluke.

VII ZABRANE U POGLEDU DRŽANJA, HVATANJA I POSTUPANJA SA DOMAĆIM ŽIVOTINJAMA

Član 23

Zabranjeno je:

1. zlostavljanje i napuštanje domaćih životinja;

2. hvatanje domaćih životinja, osim od strane ovlašćenog preduzeća;

3. uvođenje domaćih životinja u dečja igrališta ili na druga javna mesta koja su istakla znak koji ukazuje da je zabranjeno uvođenje životinja;

4. šišanje pasa na javnim površinama;

5. pojenje domaćih životinja na javnim česmama i bunarima namenjenim za vodosnabdevanje građana;

6. držanje pasa i mačaka na hodnicima i drugim zajedničkim prostorijama kolektivne stambene zgrade, balkonima i terasama, kao i na javnim površinama;

7. držanje opasnih pasa u zajedničkom dvorištu stambene zgrade;

8. huškati jednog psa na drugog, huškati psa na čoveka, kao i organizovati borbe pasa;

9. držanje golubova na terasama, balkonima, lođama i zajedničkim terasama kolektivnih stambenih zgrada;

10. ostavljanje leša uginule životinje na javnim površinama ili zakopavanje od strane neovlašćenog lica.

VIII NADZOR

Član 24

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za poslove komunalnih delatnosti.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za poslove komunalne inspekcije preko komunalnih inspektora, u skladu sa zakonom, ovom odlukom i drugim aktima grada Pančeva.

Nadzor nad održavanjem komunalnog reda propisanim ovom odlukom vrši ovlašćeno lice organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove komunalne policije u skladu sa zakonom i drugim aktima grada Pančeva.

Komunalno-policijske poslove obavlja komunalni policajac koji, pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, izdaje prekršajni nalog i podnosi zahtev za vođenje prekršajnog postupka za prekršaje propisane ovom odlukom.

Član 25

Komunalni inspektor ima pravo i dužnost da vlasniku odnosnu držaocu, koji drži domaće životinje u delovima naseljenog mesta Pančevo u kojima to nije dozvoljeno, ili je u broju većem od propisanog, ili je na drugi način u suprotnosti sa ovom odlukom, rešenjem zabrani držanje domaćih životinja.

Član 26

Komunalni inspektor je ovlašćen da vlasniku odnosnu držaocu, koji se ne pridržava uslova za držanje domaćih životinja propisanih ovom odlukom, rešenjem naloži uspostavljanje higijenskih i drugih uslova propisanih za njihovo držanje, zabrani držanje životinja, ili naloži uklanjanje životinja, kao i da odredi rok za njegovo izvršenje.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 27

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. ne odredi i ne obeleži zelene površine za puštanje pasa odnosno ne objavi akt iz člana 6. stav 4. odluke,

2. ne vrši poslove iz članova 14, 15, 17. i 18. odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara.

Član 28

Novčanom kaznom od 60.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

1. postupa suprotno odredbama člana 3.

2. drži više pasa i mačaka, protivno članu 4. stavovima 1. i 2,.

3. drži podmladak pasa i mačaka duže od 6 meseci starosti, protivno članu 4. stav 3.

4. u individualnom dvorištu drži nevezanog psa bez obezbeđenja sigurnosti prolaznika (član 5. stav 1.)

5. u zajedničkom dvorištu stambene zgrade drži psa na nepropisan način (član 5. stav 2.) ili bez saglasnosti svih vlasnika ili korisnika zajedničkog dvorišta (član 5. stav 3.),

6. ne postupi po odredbama člana 5. stav 4. i 5.

7. izvodi psa bez povodca i bez zaštitne korpe na njušci(član 6. stavovi 1. i 8.)

8. pušta psa da se slobodno kreće protivno odredbama člana 6. stav 2.

9. dovodi pse i mačke na javna mesta, ustanove ili sredstva javnog saobraćaja ili na drugi način postupa suprotno odredbama člana 7.

10. ne očisti javne površine koje pas zaprlja prilikom izvođenja, odnosno ne očisti i ne opere, a po potrebi, i ne dezinfikuje zajedničko stepenište ili druge zajedničke prostorije koje su pas i mačka zaprljali (član 8.)

11. drži ukrasne i egzotične ptice, protivno članu 9.

12. drži stoku i živinu u delovima naseljenog mesta u kojima to nije dozvoljeno (član 10. i član 11.)

13. drži stoku i živinu suprotno članu 12.

14. drži stoku i živinu protivno uslovima propisanim članom 13.

15. ne prijavi uginuće životinje u propisanom roku, odnosno sa lešom uginule životinje postupa suprotno odredbama člana 19.

16. drži golubove, protivno uslovima iz članova 20. i 21.

17. drži pčele protivno uslovima člana 22.

18. drži ili postupa sa domaćim životinjama suprotno članu 23.

19. ne postupi po rešenju nadležnog inspektora (članovi 25. i 26.)

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 10.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 30.000 dinara preduzetnik.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 10.000 dinara fizičko lice.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Vlasnici, odnosno držaoci životinja dužni su da držanje životinja usklade sa odredbama ove odluke u roku od 6 (šest) meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 30

JKP "Zelenilo" dužno je da u roku od 30 (trideset) dana od dana stupanja na snagu ove odluke donese i objavi akt kojim će odrediti zelene površine na koje se psi mogu puštati na način propisan u članu 6. ove odluke i iste uredno obeleži.

Član 31

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o držanju domaćih životinja ("Službeni list opštine Pančevo", br. 15/2000, 4/2002 i 5/2004).

Član 32

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".

 

Samostalni član Odluka o izmenama i dopuni
Odluke o držanju domaćih životinja na teritoriji grada Pančeva

("Sl. list grada Pančeva", br. 6/2014)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva", a primenjivaće se od 01.03.2014. godine.