REŠENJE

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA UNAPREĐENJA SOCIJALNE ZAŠTITE U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI U 2014. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 9/2014)

I

Ovim rešenjem utvrđuje se Program unapređenja socijalne zaštite u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini u 2014. godini (u daljem tekstu: Program), koji obuhvata mere i aktivnosti za podsticaj i razvoj postojećih usluga socijalne zaštite, obim sredstava za sprovođenje ovog programa i način njihovog korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog rešenja, čini njegov sastavni deo.

III

Ovo rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
UNAPREĐENJA SOCIJALNE ZAŠTITE U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI U 2014. GODINI

I

Program unapređenja socijalne zaštite u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini u 2014. godini (u daljem tekstu: Program), obuhvata mere i aktivnosti za podsticaj, razvoj i unapređenje kvaliteta postojećih usluga socijalne zaštite, obim sredstava za sprovođenje ovog Programa i način njihovog korišćenja.

II

Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2014. godinu ("Službeni list APV", broj 50/2013), u okviru razdela 7 Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, funkcionalna klasifikacija 090 - socijalna zaštita nekvalifikovana na drugom mestu, ekonomska klasifikacija 463 - Transferi ostalim nivoima vlasti i 481 - Dotacije nevladinim organizacijama odnosno Finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju za 2014. godinu planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 40.000.000,00 dinara za realizaciju Programa, od kojih je za ustanove socijalne zaštite planirano 30.000.000,00 dinara, a za pružaoce usluga socijalne zaštite - udruženja građana 10.000.000,00 dinara.

Program unapređenja socijalne zaštite u autonomnoj pokrajini finansira se na osnovu člana 208. Zakona o socijalnoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", broj 24/2011), iz budžeta autonomne pokrajine.

III

Obezbeđenje kvalitetnih usluga u socijalnoj zaštiti utvrđeno je Strategijom razvoja socijalne zaštite ("Službeni glasnik RS", broj 108/2005), kao jedan od strateških pravaca razvoja reforme sistema socijalne zaštite. Prema navedenoj strategiji obezbeđenje kvalitetnih usluga podrazumeva: podsticanje razvoja raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici, uvođenje novih usluga socijalne zaštite u okviru postojećih ustanova socijalne zaštite i pružalaca usluga socijalne zaštite, izradu standarda i unapređenje kvaliteta usluga koje se pružaju u okviru ustanova socijalne zaštite i pružalaca usluga socijalne zaštite, podržavanje i afirmaciju porodice kao najboljeg okvira zaštite ranjivih grupa i podsticanje razvoja hraniteljstva, usvojenja, usluga dnevnih centara, kućne nege i pomoći i drugih usluga socijalne zaštite, definisanje i povezivanje usluga različitih sektora i podsistema na svim nivoima i uvođenje efikasnog sistema žalbi.

Razvoj usluga za život u zajednici, poboljšanje ponude i kvaliteta uspostavljenih usluga svih oblika smeštaja korisnika i razvoj usluga neodložnih intervencija zadaci su utvrđeni u okviru pojedinačnog cilja Strategije-teritorijalno i funkcionalno dostupne usluge. Realizacijom ovog pojedinačnog cilja Strategije razvoja socijalne zaštite, podsticanjem i razvojem postojećih usluga socijalne zaštite, omogućiće se adekvatno zadovoljavanje potreba i interesa građana podrškom programa koji podržavaju život u zajednici i obezbeđuju neodložnu zaštitu. Poboljšanjem kvaliteta usluga omogućiće se podrška za život u porodici i prirodnom okruženju, ostanak većeg broja dece, odraslih i starijih u biološkoj, srodničkoj ili drugoj porodici, smanjenje broja dece u ustanovama i smanjenje potreba za smeštajem u ustanove odraslih i starijih građana što su očekivani efekti razvoja usluga koje podržavaju život u zajednici prema Strategiji razvoja socijalne zaštite. Poboljšanje usluga po kvalitetu i obezbeđenje kvalitetnijeg života korisnika u skladu sa stvarnim potrebama korisnika, adekvatnije zadovoljavanje njihovih potreba putem pružanja odgovarajućih usluga i raznovrsnih oblika podrške i racionalnije korišćenje sredstava za razvoj usluga su očekivani efekti unapređenja i kvaliteta zaštite korisnika u svim oblicima smeštaja korisnika prema Strategiji razvoja socijalne zaštite. Mere i aktivnosti za podsticaj i razvoj usluga socijalne zaštite u vidu neodložnih intervencija, radi osiguranja bezbednosti u situacijama koje ugrožavaju život, zdravlje i razvoj korisnika upotpunjuje sistem socijalne zaštite.

IV

Sredstva planirana Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2014. godinu za realizaciju Programa koristiće se za finansiranje, odnosno sufinansiranje postojećih usluga socijalne zaštite, programa podrške, mera i aktivnosti ustanova socijalne zaštite i pružalaca usluga socijalne zaštite-udruženja građana na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, u ukupnom iznosu od 40.000.000,00 dinara i to za:

1. ustanove socijalne zaštite u iznosu od 30.000.000,00 dinara,

2. pružaoce usluga socijalne zaštite-udruženja građana u iznosu 10.000.000,00 dinara.

Finansirati, odnosno sufinansirati će se postojeće usluge socijalne zaštite, programi podrške, mere i aktivnosti, čiji je cilj podsticaj, razvoj i unapređenje kvaliteta postojećih usluga socijalne zaštite kojima se obezbeđuje pružanje adekvatne, kvalitetne usluge u skladu sa specifičnim potrebama korisnika - dece, mladih, odraslih i starih. Dece i mladih: bez roditeljskog staranja ili u riziku od gubitka roditeljskog staranja; sa smetnjama u razvoju; u sukobu sa roditeljima, starateljem i zajednicom; žrtve zlostavljanja i zanemarivanja; nasilja i eksploatacije i žrtve trgovine ljudima. Odrasli i stari čije je blagostanje, bezbednost i produktivan život u društvu ugrožen rizicima usled starosti, invaliditeta, bolesti, porodičnih i drugih životnih okolnosti.

V

Sredstva iz tačke II ovog Programa u ukupnom iznosu od 40.000.000,00 dinara dodeljuju se putem javnog konkursa ustanovama socijalne zaštite i pružaocima usluga socijalne zaštite-udruženja građana čije je sedište na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine koji raspisuje Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

VI

Uslovi i način korišćenja sredstava iz tačke II ovog Programa utvrđuju se ugovorom koji korisnici sredstava dodeljenih po javnom konkursu zaključuju sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Isplatu sredstava iz tačke II ovog Programa vršiće Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2014. godinu.