PRAVILNIK

O POSLOVNOJ TAJNI

- od 27. januara 2012. godine -

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom se određuju:

1. dokumenta (isprave) i podaci (informacije), na bilo koji način sačuvani ili kompilirani, koji su označeni kao poslovna tajna Beogradske berze a.d Beograd (u daljem tekstu: Berza), čije bi saopštavanje trećim licima moglo naneti štetu Berzi, njenim interesima i poslovnom ugledu, interesima i ugledu učesnika na Berzi; kao i dokumenta i podaci koji imaju ili mogu imati komercijalnu vrednost zato što nisu opšte poznati niti dostupni trećim licima koja bi njihovim korišćenjem ili saopštavanjem mogla ostvariti ekonomsku korist, a čijim bi se saopštavanjem trećem licu mogla naneti šteta Berzi;

2. način rukovanja dokumentima i podacima koji predstavljaju poslovnu tajnu;

3. pribavljanje, korišćenje i otkrivanje poslovne tajne;

4. povreda čuvanja poslovne tajne;

5. odgovornost za povredu poslovne tajne i

6. zaštita poslovne tajne.

Član 2

Poslovnom tajnom ne smatra se informacija koja je označena kao poslovna tajna radi prikrivanja krivičnog dela, prekoračenje ovlašćenja ili zloupotreba službenog položaja ili drugog nezakonitog akta ili postupanja domaćeg ili stranog fizičkog i pravnog lica.

Kao poslovna tajna ne može se štiti informacija za koju je posebnim zakonima propisano da ne može predstavljati poslovnu tajnu.

II DUŽNOST ČUVANJA POSLOVNE TAJNE

Član 3

Poslovnu tajnu dužni su da čuvaju: akcionari Berze, članovi Upravnog odbora, zakonski i drugi zastupnici Berze, članovi komisija Berze i drugih organa i tela Berze, lica zaposlena u Berzi, kao i druga lica koja po osnovu pravnog odnosa posluju sa Berzom i koji su na bilo koji način saznali za dokumente ili podatke koji predstavljaju poslovnu tajnu.

Dužnost čuvanja poslovne tajne traje i pet godina posle prestanka statusa akcionara, mandata člana organa iz prethodnog stava ovog člana, prestanka radnog odnosa zaposlenog u Berzi, odnosno prestanka pravnog odnosa na osnovu koga je neko lice drugo lice poslovalo s Berzom, odnosno obavljalo poslove za Berzu.

Član 4

Direktor Berze je lice koje na osnovu zakona kontroliše korišćenje poslovne tajne.

Direktor Berze može na drugo lice da prenese pravo korišćenje poslovne tajne i radi zaštite poslovne tajne Berze preduzima radnje i mere koje omogućavaju zaštitu poslovne tajne.

III DOKUMENTI I PODACI KOJI PREDSTAVLJAJU POSLOVNU TAJNU

Član 5

Poslovnom tajnom smatra se celokupna dokumentacija i podaci vezani sa poslovanje Berze i obavljanje poslova na Berzi, koji se zvanično i javno ne objavljuju, nezavisno od izvora i načina saznanja i koji su u skladu sa ovim Pravilnikom označeni poverljivim.

Poslovnu tajnu predstavljaju naročito sledeća dokumenta i podaci Berze;

1. Dokumenti koje organi ili komisije Berze proglase poslovnom tajnom, kao i ostale isprave i podaci čije bi saopštavanje neovlašćenim licima, zbog njihove prirode, značaja i karaktera bilo protivno interesima Berze, a koje kao takve utvrdi i označi Direktor Berze;

2. Podaci koje nadležni organi saopšte kao poverljive, uz prethodno upozorenje da je dati podatak poslovna tajna;

3. Podaci do kojih je zaposleni Berze, kao i lice koje je s Berzom u ugovornom ili drugom poslovnom odnosu, došlo prilikom obavljanja poslova u okviru nadležnosti Berze, ako su davaoci tih podataka iste proglasili poslovnom tajnom, pod uslovom da su na to izričito upozorili Berzu, odnosno zaposlenog Berze istovremeno kad su te podatke dali;

4. Podaci od posebnog značaja koje kao takve utvrdi nadležni organ Berze, a koji naročito obuhvataju podatke i isprave prikupljene u postupku kontrole i nadzora, a odnose se na obavljanje poslova na Berzi, kao što su podaci o klijentima i elementima naloga za trgovanje;

5. Podaci o zaradama i drugim primanjima zaposlenih Berze

6. Bitni elementi ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji;

7. Tehnička dokumentacija sistema BELEXFIX

- Idejni projekat

- Poslovna specifikacija

- Tehnička specifikacija

- Tehnička specifikacija poslovnih zahteva

- Računarska mreža i telekomunikacione linije

- Hardver i sistemski softver

- Aplikativno softver

- Izvorni kod

- Izvršni kod

- Plan za obezbeđenje kontinuiteta poslovanja

- Analiza rizika

- Plan za postupanje u vanrednim situacijama

kao i prateća dokumenta vezana za navedene dokumente;

8. Sadržina zaključenih ugovora po građansko-pravnom odnosu sa poslovnim partnerima i

9. Ostali podaci utvrđeni aktima Berze za koje je utvrđena obaveza zaposlenog da čuva kao poslovnu tajnu.

Član 6

Pored dokumenta i podataka utvrđenih članom 5. ovog Pravilnika, poslovnom tajnom smatraju se i isprave i podaci koje Berzi kao poverljive saopšti nadležni organ, odnosno lice drugog preduzeća, ustanove i dr., pod uslovom da je to lice upozorilo Berzu o tajnosti datih podataka.

Sa ispravama i podacima iz prethodnog stava, postupa se saglasno odredbama ovog Pravilnika.

IV NAČIN RUKOVANJA ISPRAVAMA I PODACIMA KOJI PREDSTAVLJAJU POSLOVNU TAJNU

Član 7

Sve isprave i podaci koji saglasno ovom Pravilniku predstavljaju poslovnu tajnu, odnosno koje nadležni organ posebno utvrdi kao poslovnu tajnu (član. stav. tačka. ovog Pravilnika), obeležavaju se oznakom "POSLOVNA TAJNA" u gornjem desnom uglu, evidentiraju se u posebnoj knjizi, posebno se arhiviraju i čuvaju u zaključanim ormarima.

Obeležavanje isprava i podataka, njihovo čuvanje i arhiviranje vrši odgovorno lice, po posebnom ovlašćenju direktora Berze (u daljem tekstu: odgovorno lice).

Odgovorno lice vrši otvaranje pošte, zavođenje, postupanje, čuvanje i arhiviranje akata iz člana. ovog Pravilnika, na način predviđen odredbama ovog Pravilnika, a koji se odnosi na akta koja imaju status poslovne tajne.

Član 8

Zaposleni koji rukuju ispravama i podacima koji su ovim Pravilnikom utvrđeni kao poslovna tajna, dužni su ih čuvati na bezbednom mestu i ne mogu ih neovlašćeno davati na uvid ili korišćenje, niti davati bilo kakve izjave u vezi sa tim ispravama i podacima.

Tajna, poverljiva i strogo poverljiva dokumenta čuvaju se na takav način kojim se obezbeđuje tajnost, u čeličnim ormanima, u stolovima i ormanima ukoliko su isti obezbeđeni posebnim sigurnosnim bravama, a mogu se nalaziti na radnim stolovima zaposlenih samo za vreme dok ih isti koristi pri radu.

Član 9

Zaposleni koji rade na koncipiranju, izradi, kucanju i umnožavanju isprava i podataka koji predstavljaju poslovnu tajnu, dužni su da unište tragove koncepta, odnosno da na bezbedan način čuvaju papire, tj. da zaštite program (dokumenat) na računaru i drugi materijal koji bi mogao otkriti sadržinu tih isprava.

Dokumenta označena kao poslovna tajna umnožavaju se u broju primeraka koje odredi Direktor Berze. Zabranjeno je umnožavanje materijala označenih kao tajna u većem broju primeraka od određenog. Na originalnom primerku dokumenta koji je označen kao tajna naznačiće se u koliko je primeraka takav materijal umnožen.

Umnoženi materijal iz prethodnog stava ovog člana numeriše se brojevima od 1, zaključno sa poslednjim brojem primerka.

Na materijale koji su označeni kao poslovna tajna, stavlja se štambilj sa natpisom: "Posle upotrebe, vratiti u Kabinet Direktora Berze".

Član 10

Zaposleni Berze koji koristi dokument označen poslovnom tajnom ne sme takav materijal presnimavati ili na drugi način umnožavati, niti omogućiti drugim licima da ga koriste.

Nije dozvoljeno voditi telefonske razgovore kojima se otkrivaju podaci koji su predmet poverljive i strogo poverljive pošte.

Nije dozvoljeno koristiti u lične svrhe podatke koji su predmet poverljive pošte (za neslužbene beleške, časopise, objavljivanje u štampi, predavanju i sl).

Član 11

U slučaju otkrivanja ili nestanka isprave ili podataka koji predstavljaju poslovnu tajnu, odgovorno lice je dužno da odmah, bez odlaganja o istom obavesti Direktora Berze, radi preduzimanja neophodnih mera na otklanjanju štetnih posledica i utvrđivanja okolnosti pod kojima je došlo do otkrivanja, odnosno nestanka tajnih isprava i podataka.

O otkrivenim ili nestalim ispravama i podacima koji predstavljaju poslovnu tajnu, odgovorno lice vodi posebnu evidenciju.

V PRIBAVLJANJE, KORIŠĆENJE I OTKRIVANJE POSLOVNE TAJNE

Član 12

Dokumenta i podaci koji su ovim Pravilnikom utvrđeni kao poslovna tajna mogu trećim licima saopštiti:

- Direktor Berze,

- Druga lica po posebnom pismenom ovlašćenju Direktora Berze.

Prilikom saopštavanja podataka i upoznavanja sa ispravama odnosno dokumentima koji predstavljaju poslovnu tajnu, lica iz prethodnog stava ovog člana dužna su naglasiti da su ti podaci odnosno isprave i dokumenti utvrđeni kao poslovna tajna i upozoriti lica kojima se oni saopštavaju na obavezu čuvanja poslovne tajne i odgovornost u slučaju otkrivanja iste.

Član 13

Umnožavanje, prepisivanje, kopiranje i sačinjavanje izvoda iz isprava i podataka koji predstavljaju poslovnu tajnu, može se vršiti samo po prethodno pribavljenom pismenom odobrenju Direktora Berze..

Član 14

O saopštavanju isprava i podataka koji predstavljaju poslovnu tajnu, te koji su kao takvi evidentirani u smislu odredaba ovog Pravilnika, trećim licima vodi se posebna evidencija, koja sadrži:

- Ime i funkciju lica, odnosno naziv organa kome su saopšteni ili dati tajni podaci i isprave,

- koji su podaci i isprave saopšteni i u kom obimu,

- kada i u koju svrhu su saopšteni.

Član 15

Pribavljanje, korišćenje, odnosno otkrivanje poslovne tajne drugim licima dozvoljeno je uz saglasnost Direktora Berze, kao i bez saglasnosti Direktora Berze, ako je izvršeno u skladu sa zakonom odnosno na način koji nije u suprotnosti sa dobrim poslovnim običajima.

U slučaju spora, lice koje tvrdi da je informacije koje prestavljaju poslovnu tajnu pribavilo ili otkrilo, odnosno da ih koristi na zakoniti način i u skladu sa odredbama stava 1. ovog člana, dužno je da to dokaže.

Član 16

Pod načinom suprotnim dobrim poslovnim običajima, podrazumeva se svaka radnja preduzeta u cilju utakmice na tržištu kojom se nanosi ili se može naneti šteta Berzi, a naročito:

1. povreda ugovornih odredaba o čuvanju poslovne tajne;

2. zloupotreba poslovnog poverenja;

3. prevara;

4. navođenje na bilo koju od napred navedenih tačaka ovog stava;

5. Pribavljanje informacija koja predstavlja poslovnu tajnu od strane trećih lica koja znaju ili su bila dužna da znaju da ta informacija predstavlja poslovnu tajnu i da je pribavljena od lica u čijem je zakonitom posedu.

Član 17

Svako rukovanje ispravama i podacima koji predstavljaju poslovnu tajnu suprotno ovom Pravilniku smatraće se povredom poslovne tajne.

Svaka radnja koja za posledicu ima neovlašćeno otkrivanje, pribavljanje, odnosno korišćenje ili na drugi način činjenje dostupnim dokumenata i podataka koji predstavljaju poslovnu tajnu Berze, bez saglasnosti držaoca poslovne tajne i na način suprotan zakonu i dobrim poslovnim običajima, smatraće se delom nelojalne konkurencije.

Član 18

Povredom čuvanja poslovne tajne, ne smatra se saopštavanje:

1. Na sednicama Skupštine, Upravnog odbora Berze, sednicama Komisija Berze, ako je takvo saopštavanje neophodno radi vršenja poslova iz delokruga ovih organa, s tim da se prisutni obavezno upozoravaju da se te isprave i podaci smatraju poslovnom tajnom, uz dužnost njenog čuvanja.

2. Nadležnim nadzornim organima Berze, inspekcijskim organima, istražnim i pravosudnim organima, na njihov zahtev, kada se dati podaci moraju ili mogu saopštiti na osnovu propisa ili ovlašćenja koja proizilaze iz funkcija koja ta lice vrše, odnosno položaja na kome se to lice nalazi;

3. Nadležnom organu pri prijavljivanju krivičnog dela, privrednog prestupa ili prekršaja.

VI ZAŠTITA POSLOVNE TAJNE

Član 19

U slučaju povrede poslovne tajne, Direktor Berze, može preduzeti mere zaštite poslovne tajne, koje mogu biti pravne (donošenje opštih i pojedinačnih akata koji se tiču zaštite poslovne tajne, kao i preduzimanje određenih radnji kao što je pokretanje postupka pred sudom protiv svakog lica koje izvrši povredu poslovne tajne), tehničke (kontrolisano korišćenje mobilnih telefona, snimanje telefonskih razgovora, i dr.), organizacione (fizičko odvajanje prostorija u kojima postoji protok i pohranjivanje poverljivih dokumenata i informacija) i druge mere.

Član 20

Mere zaštite poslovne tajne određuju se u skladu sa procenom od rizika od nezakonitog pribavljanja, korišćenja i otkrivanja dokumenta i podatke koji predstavljaju poslovnu tajnu.

Zaštita poslovnom tajnom traje sve dok se dokumenta i podaci koji predstavljaju tu tajnu čuvaju kao poslovna tajna.

Član 21

Protiv svakog lica koje izvrši povredu poslovne tajne, Berza može tužbom da pokrene postupak pred sudom i da zahteva:

1) Prestanak radnji koje mogu dovesti do nezakonitog pribavljanja, korišćenja ili otkrivanja poslovne tajne i zabranu nezakonitog pribavljanja, korišćenja ili otkrivanja informacija koje prestavljanu poslovnu tajnu.

2) Sprečavanje prometa, odnosno oduzimanje i povlačenje iz prometa, izmenu ili uništavanje svih predmeta koji sadrže informacije koje prestavljaju poslovnu tajnu, ako je te podatke moguće posredno ili neposredno, videti ili prenositi;

3) Naknadu štete, uključujući stvarnu štetu i izgubljenu dobit, a ako je povreda učinjena namerno, tužilac može, umesto naknade imovinske štete, zahtevati naknadu do trostrukog iznosa uobičajene naknade koju bi primio za konkretni oblik korišćenja predmeta zaštite, da je to korišćenje bilo zakonito;

4) Raskid radnog odnosa za to lice, ako je to lice zaposleno na Berzi;

5) Objavljivanje presude u javnom glasilu o trošku tuženog.

Član 22

Tužba zbog povrede poslovne tajne može se podneti u roku od šest meseci od kada je tužilac saznao za povredu i učinioca, a najkasnije u roku od tri godine od kada je povreda učinjena.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 23

Zadužuju se neposredni rukovodioci Berze, da sa ovim Pravilnikom neposredno upoznaju zaposlene u Berzi, naročito one koji rukuju sa ispravama, dokumentima i podacima koji predstavljaju poslovnu tajnu, ili na bilo koji način mogu doći u kontakt sa takvim ispravama, dokumentima i podacima, kao i da obezbede doslednu primenu ovog Pravilnika, a u slučaju kršenja odredaba istog, da odmah preduzmu odgovarajuće mere, predviđene opštim aktima Berze.

Ostali zaposleni u Berzi obaveštavaju se o ovom Pravilniku njegovim objavljivanjem na oglasnoj tabli Berze.

Član 24

Izmene i dopune ovog Pravilnika vrše se po postupku predviđenom za njegovo donošenje.

Član 25

Ovaj Pravilnik stupa na snagu protekom osam dana od dana njegovog objavljivanja na oglasnoj tabli Berze, a njegovim stupanjem na snagu prestaje da važi Pravilnik o poslovnoj tajni, donet na VI/06 sednici Upravnog odbora, održanoj dana 20.4.2006. godine.