PROGRAM MERA

PODRŠKE ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE I POLITIKE RURALNOG RAZVOJA GRADA BEOGRADA ZA 2014. GODINU

("Sl. list grada Beograda", br. 16/2014)

 

I UVOD

Programom mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Beograda za 2014. godinu (u daljem tekstu: Program za 2014. godinu), utvrđuje se: vrsta podsticaja, uslovi za ostvarivanja prava na dodelu podsticajnih sredstava, način korišćenja i planirani raspored sredstava, u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja na teritoriji grada Beograda.

II PLANIRANI RASPORED SREDSTAVA I KORIŠĆENJE SREDSTAVA

Sredstva za realizaciju Programa za 2014. godinu, obezbeđena su Odlukom o privremenom finansiranju grada Beograda za period januar-mart 2014. godine, ("Službeni list grada Beograda", br. 72/13 i 78/13), kao i za period april-decembar 2014. godine, u okviru Odluke o finansiranju programa, projekata i aktivnosti korisnika sredstava budžeta grada Beograda u 2014, 2015. i 2016. godini ("Službeni list grada Beograda", broj 72/13), u okviru razdela 16 - Sekretarijat za poljoprivredu.

Program za 2014. godinu sprovodi Sekretarijat za poljoprivredu Gradske uprave grada Beograda i u skladu je sa nacionalnim programima donetim u skladu sa zakonom kojim se uređuje poljoprivreda i ruralni razvoj.

Podsticajna sredstva utvrđena Programom za 2014. godinu se dodeljuju kao bespovratna i koriste se pod uslovima i na način utvrđen ovim programom, u skladu sa namenom za koju su dodeljena.

III VRSTE PODSTICAJA

Vrste podsticaja, kao i planirani iznosi podsticajnih sredstava prikazani su u sledećoj tabeli:

Red. Br.

VRSTE PODSTICAJA

PLANIRANI IZNOS
(DINAR)

1.

Podsticaji za voćarstvo i povrtarstvo

15.000.000,00

2.

Unapređenje rasnog sastava goveda (veštačko osemenjavanje)

5.000.000,00

 

Podsticaji za voćarstvo, povrtarstvo i stočarstvo

20.000.000,00

 

Ukupno

 

3.

Prenete - Neizmirene obaveze iz 2013. godine
Podsticaji za voćarstvo i povrtarstvo

27.206.000,00

 

Ukupno

47.206.000,000

1. Podsticajna sredstva za voćarstvo i povrtarstvo

Podsticajna sredstva u oblasti voćarstva i povrtarstva se dodeljuju u cilju da se uz savremenu tehnologiju proizvodnje i korišćenje adekvatne opreme obezbedi proizvodnja visokokvalitetnog i zdravstveno bezbednog voća i povrća, koji je dostizanjem standarda kvaliteta konkurentan na tržištu, zadovoljava potrebe potrošača i doprinosi rastu dohotka.

Sredstva u iznosu od 15.000.000,00 dinara, su planirana za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti voćarstva i povrtarstva, za nabavku i postavljanje:

- sistema za navodnjavanje na površini do 1 ha zasada;

- plastenika sa sistemom za navodnjavanje na površini do 0,05 ha.

Pravo na dodelu podsticajnih sredstava može ostvariti fizičko lice ako ima prebivalište na teritoriji grada Beograda i registrovano porodično poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji grada Beograda, ako se katastarske parcele na kojima se podižu proizvodni zasadi nalaze u katastarskim opštinama na teritoriji grada Beograda, ako su katastarske parcele na kojima se postavlja oprema u vlasništvu podnosioca prijave ili su u zakupu od strane podnosioca prijave za proizvodne zasade jabučastog, koštičavog, jezgrastog voća i vinograda najmanje do 2034. godine, za zasade jagodičastog voća najmanje do 2021. godine, osim za zasade jagoda najmanje do 2016. godine i proizvodnju povrća u plastenicima najmanje do 2019. godine i ako poseduje saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o investicionom ulaganju za podizanje višegodišnjih zasada za zakupljeno zemljište u državnoj svojini na kome se podižu zasadi voćaka ili za postavljanje plastenika.

Podsticajna sredstva se dodeljuju na osnovu konkursa koji priprema i objavljuje Sekretarijat za poljoprivredu. Konkursom se utvrđuju uslovi, korisnici, potrebna dokumentacija, način korišćenja podsticajnih sredstava, kriterijumi i rokovi za podnošenje prijave. Prednost će imati podnosioci prijava koji nisu koristili podsticajna sredstva u oblasti voćarstva i povrtarstva na teritoriji grada Beograda u prethodnim godinama i koji konkurišu za postavljanje opreme za intenzivnu proizvodnju na manjim površinama.

Sekretarijat za poljoprivredu planira da se podsticajna sredstva dodele korisnicima u procentualnom iznosu od 65 - 35% cene prihvatljivih troškova.

Ispunjenost uslova za dodelu podsticajnih sredstava utvrđuje Komisija, na osnovu priložene dokumentacije i nultog pregleda koji vrše poljoprivredni inženjeri zaposleni u Sekretarijatu za poljoprivredu, a kojim se proveravaju podaci iz prijava. Nakon sprovedenog postupka i donošenja Odluke o dodeli podsticajnih sredstava, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu, zaključuje sa korisnikom sredstava ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze.

Podsticajna sredstva isplaćuju se nakon izvršene uplate izabranom dobavljaču opreme od strane korisnika sredstava, izvršene nabavke i postavljanja opreme i izvršene kontrole na terenu od strane Sekretarijata za poljoprivredu.

2. Unapređenje rasnog sastava goveda (veštačko osemenjavanje)

Finansiranje veštačkog osemenjavanja plotkinja na teritoriji grada Beograda, se sprovodi u cilju unapređenja rasnog sastava u govedarstvu, što će dovesti do povećanja proizvodnje mleka kod proizvođača, kao i povećanja broja goveda u proizvodnom zapatu.

Sekretarijat za poljoprivredu će sprovesti projekat veštačkog osemenjavanja u saradnji sa Regionalnim odborom Beograda Veterinarske komore Srbije, veterinarskim stanicama i ambulantama koje su registrovane za pružanje usluge veštačkog osemenjavanja na teritoriji grada Beograda i područnim centrom za reprodukciju i veštačko osemenjavanje.

Sredstva u iznosu od 5.000.000,00 dinara, su planirana za regres dela troškova veštačkog osemenjavanja plotkinja, semenom bikova koji vode poreklo od bikova vrhunskog genetskog potencijala po jedinstvenoj ceni u iznosu 1.200,00 dinara po jednom priplodnom grlu i izvršenom uspešnom osemenjavanju, koju je preporučio Regionalni odbor Beograda Veterinarske komore Srbije. Preporuku za izbor semena bikova izvršiće stručna Komisija centra za reprodukciju i veštačko osemenjavanje u saradnji sa Sekretarijatom za poljoprivredu, pri čemu će deo troškova nabavke semena plaćati poljoprivrednik.

U skladu sa odredbama člana 5. stav 1. tačka 2. Zakona o veterinarstvu ("Službeni glasnik RS", br. 91/05, 30/10 i 92/13), vlasnici i držaoci životinja imaju pravo na slobodan izbor veterinara radi pružanja usluga veštačkog osemenjavanja.

Veterinarske stanice i ambulante koje su registrovane za pružanje usluge veštačkog osemenjavanja na teritoriji grada Beograda, će vršiti osemenjavanje plotkinja, koje su u vlasništvu ili zapatu držaoca, fizičkog lica koje ima prebivalište i čiji se zapat plotkinja nalazi na teritoriji grada Beograda.

Veterinarske stanice i ambulante, koje su obavile veštačko osemenjavanje, podnose Sekretarijatu za poljoprivredu zahtev za isplatu sredstava, uz dostavljanje dokaza o izvršenom osemenjavanju i to: mesečni obračun za izvršeno osemenjavanje; pojedinačni račun, priznanicu ili potvrdu, za izvršeno veštačko osemenjavanje po jednom priplodnom grlu, na kojem su upisani: ime i prezime vlasnika gazdinstva, ID broj gazdinstva, ime i prezime vlasnika, odnosno držaoca grla, datum osemenjavanja, ID broj plotkinje, ID broj bika i potvrda o sprovedenim merama po Programu mera zdravstvene zaštite za goveda (poslednja ažurirana On spot potvrda za gazdinstvo).

Isplata sredstava će se vršiti po redosledu podnošenja zahteva, a do utroška raspoloživih sredstava.

3. Neizmirene obaveze

Sekretarijat za poljoprivredu je preuzeo zaključivanjem ugovora sa korisnicima podsticajnih sredstava u oblasti voćarstva i povrtarstva na teritoriji grada Beograda za 2013. godinu - "Zeleni prsten", obavezu isplate sredstava u ukupnom iznosu od 27.206.000,00 dinara i isplata sredstava biće realizovana u 2014. godini.

IV IZVEŠTAJ O SPROVOĐENJU PROGRAMA

Sekretarijat za poljoprivredu Gradske uprave grada Beograda će nadležnom organu grada Beograda i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, podneti godišnji izveštaj o sprovođenju mera po Programu za 2014. godinu.

V OBJAVLJIVANJE PROGRAMA

Program za 2014. godinu objaviti u "Službenom listu grada Beograda".