PRAVILNIK

O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI ZA NOVOROĐENU DECU U 2014. GODINI

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 6/2014)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuje se pravo na finansijsku podršku porodici za svako novorođeno dete u 2014. godini, visina novčane podrške i uslovi i način ostvarivanja prava na jednokratnu novčanu pomoć za novorođenčad.

II PRAVO NA FINANSIJSKU PODRŠKU I VISINA FINANSIJSKE PODRŠKE

Član 2

Pravo na finansijsku pomoć ima porodica, za svako novorođeno dete u 2014. godini.

Član 3

Finansijska podrška porodici za svako novorođeno dete u 2014. godini, utvrđuje se u visini od 12.000,00 dinara.

III USLOVI ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA FINANSIJSKU PODRŠKU

Član 4

Pravo na finansijsku podršku ostvaruje se pod uslovom:

- da je dete živorođeno;

- da je državljanin Republike Srbije, odnosno da je jedan od roditelja državljanin Republike Srbije;

- da se majka, odnosno drugo lice u skladu sa ovim Pravilnikom neposredno brine o detetu za koje je podnet zahtev;

- da deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u ustanovu socijalne zaštite, hraniteljsku porodicu ili data na usvojenje ili da majka nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja, odnosno da se o deci prethodnog reda rođenja neposredno brine majka;

- da jedan od roditelja ima prebivalište na teritoriji grada Vranja, odnosno za izbegla i privremeno raseljena lica da jedan od roditelja ima boravište na teritoriji grada Vranja najmanje jednu godinu u trenutku podnošenja zahteva.

- da su roditelji, odnosno lica koja neposredno brinu o detetu u skladu sa zakonom, izmirili lokalne poreske obaveze prema Gradu.

IV POSTUPAK OSTVARIVANJA PRAVA NA FINANSIJSKU PODRŠKU

Član 5

Pomoć se isplaćuje na osnovu pisanog zahteva majke, odnosno jednog od roditelja, staratelja, odnosno drugog lica koje neposredno brine o detetu.

Uz zahtev podnosilac zahteva prilaže isprave kojima se dokazuje ispunjenje uslova za ostvarivanje prava na finansijsku podršku i to:

- ličnu kartu roditelja, odnosno drugog lica koje neposredno brine o detetu, na uvid, odnosno overenu kopiju lične karte, fotokopija izbegličkih legitimacija za izbeglice, legitimacija interno raseljenih lica i uverenje Policijske uprave o boravištu na teritoriji grada Vranja,

- uverenje o prebivalištu (boravištu) podnosioca zahteva koje neposredno brine o detetu;

- izvod iz knjige rođenih za decu koja nisu rođena na teritoriji grada Vranja, a za decu rođenu na teritoriji grada Vranja izvod iz knjige rođenih se pribavlja po službenoj dužnosti;

- dokaz o izmirenim lokalnim poreskim obavezama koje nadležni Sekretarijat, odnosno Odeljenje kome se zahtev upućuje pribavlja po službenoj dužnosti;

- fotokopiju tekućeg računa ili štedne knjižice podnosioca zahteva;

- uverenje Centra za socijalni rad, presudu o razvodu braka ili ličnu izjavu da se majka neposredno brine o detetu i da deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u ustanovu socijalne zaštite, hraniteljsku porodicu ili data na usvojenje i da majka nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja, odnosno da se majka neposredno brine o deci prethodnog reda rođenja ili navedene isprave za drugo lice koje neposredno brine o novorođenom detetu.

Zahtev se podnosi Gradskoj upravi grada Vranja - Sekretarijatu za zdravstvenu, socijalnu, dečiju, boračko-invalidsku zaštitu, izbeglice i privremeno raseljena lica - Odeljenju za zdravstvenu, socijalnu i dečiju zaštitu u 2014. godini.

Sekretarijat iz stava 3. ovog člana je u obavezi da organizuje celokupan postupak ostvarivanja ovog prava i to:

- počev od pripreme potrebnih obrazaca, kontaktiranja lica kojima to pravo pripada na osnovu nedeljnih izveštaja Ginekološko-akušerskog odeljenja Zdravstvenog centra u Vranju (u skladu sa uslovima propisanim ovim Pravilnikom),

- neodložnog dostavljanja konačnog rešenja o novčanoj pomoći po ovom osnovu Sekretarijatu za finansije i privredu radi isplate iste,

- kao i da vodi evidenciju lica koja su to pravo ostvarila.

Član 6

Na osnovu zahteva iz člana 5. i uslova iz člana 4. ovog Pravilnika, Sekretarijat za zdravstvenu, socijalnu, dečiju, boračko-invalidsku zaštitu, izbeglice i privremeno raseljena lica - Odeljenje za zdravstvenu, socijalnu i dečiju zaštitu sprovešće postupak.

Sekretarijat je u obavezi da donese rešenje u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

Član 7

O dodeli novčane pomoći iz člana 2. ovog Pravilnika odlučuje se rešenjem.

Rešenje iz prethodnog stava donosi Sekretarijat za zdravstvenu, socijalnu, dečiju, boračko-invalidsku zaštitu, izbeglice i privremeno raseljena lica - Odeljenje za zdravstvenu, socijalnu i dečiju zaštitu.

Nezadovoljna donetim rešenjem stranka ima pravo žalbe Gradskom veću grada Vranja, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Član 8

Na osnovu konačnog rešenja o novčanoj pomoći vrši se isplata novčane pomoći.

Novčana pomoć se isplaćuje u roku od 10 dana od dana dostavljanja konačnog rešenja Sekretarijatu za finansije i privredu.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 9

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u "Službenom glasniku grada Vranja" i zvaničnom sajtu grada Vranja.