REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PREVODA KONCEPTUALNOG OKVIRA ZA FINANSIJSKO IZVEŠTAVANJE I OSNOVNIH TEKSTOVA MEĐUNARODNIH RAČUNOVODSTVENIH STANDARDA, ODNOSNO MEĐUNARODNIH STANDARDA FINANSIJSKOG IZVEŠTAVANJA

("Sl. glasnik RS", br. 35/2014)

1. Utvrđuje se prevod Konceptualnog okvira za finansijsko izveštavanje i osnovnih tekstova Međunarodnih računovodstvenih standarda (MRS), odnosno Međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja (MSFI), koji je dat u prilogu ovog rešenja i čini njegov sastavni deo.

2. Osnovne tekstove MRS, odnosno MSFI iz tačke 1. ovog rešenja čine MRS, odnosno MSFI izdati od Odbora za međunarodne računovodstvene standarde (International Accounting Standards Board - IASB), kao i tumačenja izdata od Komiteta za tumačenje računovodstvenih standarda u obliku u kojem su izdati, odnosno usvojeni i koji ne uključuju osnove za zaključivanje, ilustrujuće primere, smernice, komentare, suprotna mišljenja, razrađene primere i drugi dopunski objašnjavajući materijal koji može da se usvoji u vezi sa standardima, odnosno tumačenjima, osim ako se izričito ne navodi da je on sastavni deo standarda, odnosno tumačenja.

3. Konceptualni okvir za finansijsko izveštavanje i osnovni tekstovi MRS, odnosno MSFI iz tačke 1. ovog rešenja, počeće da se primenjuju od finansijskih izveštaja koji se sastavljaju na dan 31. decembra 2014. godine.

4. Prevod Konceptualnog okvira za finansijsko izveštavanje i osnovnih tekstova MRS, odnosno MSFI iz tačke 1. ovog rešenja izvršen je u skladu sa procedurom za prevođenje Fondacije za Međunarodne standarde finansijskog izveštavanja (MSFI Fondacija), a na osnovu Sporazuma o odricanju od autorskih prava na teritoriji Republike Srbije, zaključenog između MSFI Fondacije i Ministarstva finansija i privrede broj 998-RS-(MinFin)-Waiver-IFRS & SMEs-2013 od 31. jula 2013. g.

5. Saglasno Sporazumu iz tačke 4. ovog rešenja, autorska prava na prevod pripadaju MSFI Fondaciji i prevod se ne može preštampavati i objavljivati bez saglasnosti MSFI Fondacije.

6. Stavljaju se van snage Rešenje Ministra finansija broj 401-00-1380/2010-16 od 5. oktobra 2010. godine i Rešenje Ministra finansija i ekonomije broj 011-00-738/2003-01 od 30. decembra 2003. godine ("Službeni glasnik RS", broj 133/03).

7. Ovo rešenje stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku R. Srbije".

Napomene

Prevod Konceptualnog okvira za finansijsko izveštavanje i osnovnih tekstova Međunarodnih računovodstvenih standarda (MRS), odnosno Međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja (MSFI), koji je sastavni deo ovog rešenja, objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 35/2014 od 27. marta 2014. godine, a u Pravnoj bazi se nalazi u rubirici XV-3 - Računovodstvo i revizija/ MRS/MSFI i MSR.