PRAVILNIK
O USLOVIMA U POGLEDU PROSTORA, OPREME I STRUČNOG KADRA ZA OBAVLJANJE VEŠTAČKOG OSEMENJAVANJA, SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA REGISTRA IZVOĐAČA VEŠTAČKOG OSEMENJAVANJA, KAO I PROGRAMU STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA ODGAJIVAČA ZA OBAVLJANJE VEŠTAČKOG OSEMENJAVANJA

("Sl. glasnik RS", br. 36/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuju uslovi u pogledu prostora, opreme i stručnog kadra za obavljanje veštačkog osemenjavanja, bliža sadržina i način vođenja Registra izvođača veštačkog osemenjavanja (u daljem tekstu: Registar), kao i program stručnog osposobljavanja odgajivača za obavljanje veštačkog osemenjavanja.

Član 2

Uslov u pogledu prostora za obavljanje veštačkog osemenjavanja odnosi se na posedovanje prostorije za smeštaj kontejnera u kojem se čuva i skladišti sperma domaćih životinja, i to tako da jedan kontejner sadrži spermu samo jedne vrste domaćih životinja, odnosno da se u jednom kanisteru za duboko zamrzavanje nalazi sperma samo jedne rase priplodnjaka.

Prostorija iz stava 1. ovog člana mora da:

1) je izgrađena od čvrstog materijala;

2) ima podove i zidove od glatkih površina i od vodootpornog materijala, koji se može lako čistiti i dezinfikovati;

3) ima vodovod i kanalizaciju;

4) je priključena na električnu mrežu;

5) ima prirodnu i veštačku svetlost;

6) ima računarsku opremu - računar, štampač i vezu sa internetom za potrebe vođenja evidencije u skladu sa zakonom kojim se uređuje stočarstvo.

Član 3

Uslov u pogledu opreme za obavljanje veštačkog osemenjavanja odnosi se na posedovanje odgovarajuće opreme i instrumenata za:

1) čuvanje i skladištenje sperme;

2) unos sperme u reproduktivne organe plotkinje u skladu sa vrstom domaćih životinja kod koje se vrši veštačko osemenjavanje.

Član 4

Za obavljanje veštačkog osemenjavanja izvođač veštačkog osemenjavanja u pogledu stručnog kadra ima u stalnom radnom odnosu veterinara sa licencom za obavljanje veterinarske delatnosti, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Član 5

Registar sadrži sledeće podatke:

1) redni broj upisa u Registar;

2) broj i datum rešenja o upisu u Registar privrednih subjekata;

3) naziv i sedište, matični broj, PIB, tekući račun, broj telefona i elektronsku adresu;

4) ime i prezime odgovornog lica;

5) broj i datum rešenja o upisu u Registar pravnih lica i preduzetnika za obavljanje veterinarske delatnosti, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo;

6) broj lica zaposlenih na poslovima izvođenja veštačkog osemenjavanja;

7) broj priplodnih domaćih životinja na teritoriji rada izvođača veštačkog osemenjavanja;

8) rubriku o promeni podataka;

9) broj i datum rešenja o upisu u Registar, odnosno rešenja o brisanju iz Registra.

Član 6

Registar se vodi u elektronskoj formi u ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo), u skladu sa zakonom kojim se uređuje stočarstvo.

Registar iz stava 1. ovog člana može da se vodi i u obliku registarske knjige.

Član 7

Registarska knjiga sastoji se iz registarskih uložaka koji se formiraju za svakog izvođača veštačkog osemenjavanja.

Registarski ulošci iz stava 1. ovog člana su numerisani brojevima koji odgovaraju rednom broju upisa u Registar i u njih se ulaže dokumentacija koja se prilaže uz zahtev za upis, promenu podataka i brisanje iz Registra.

U jednom registarskom ulošku mogu da se vode podaci samo za jednog izvođača veštačkog osemenjavanja.

Sva dokumentacija koja se prilaže uz zahtev za upis, promenu podataka i brisanje iz Registra čuva se u skladu sa propisima kojima se uređuje arhivska građa.

Član 8

Svakom izvođaču veštačkog osemenjavanja prilikom upisa u Registar dodeljuje se registarski broj.

Izvođač veštačkog osemenjavanja može da ima samo jedan registarski broj.

Registarski broj koji je jednom dodeljen ne može se menjati.

Registarski broj koji je dodeljen izvođaču veštačkog osemenjavanja ne može biti dodeljen nekom drugom izvođaču veštačkog osemenjavanja u slučaju njegovog brisanja iz Registra.

Član 9

U Registar se upisuju i promene podataka koje se prijavljuju Ministarstvu u roku od 15 dana od nastale promene i uz dostavljanje dokaza o tome.

Podaci iz člana 5. tačka 7) ovog pravilnika dostavljaju se jednom godišnje u periodu od 1. do 30. novembra tekuće godine.

Član 10

Brisanje iz Registra vrši se povlačenjem dijagonalne linije preko svih rubrika, osim rubrike "promene" u koju se unosi broj i datum akta na osnovu koga je izvršena promena, odnosno brisanje izvođača veštačkog osemenjavanja iz Registra.

Član 11

Lice ovlašćeno za vođenje Registra čuva Registar na način kojim se obezbeđuje zaštita od zloupotreba, oštećenja i uništenja Registra.

Uvid u Registar vrši se uz obavezno prisustvo lica iz stava 1. ovog člana.

Član 12

Stručno osposobljavanje odgajivača za obavljanje veštačkog osemenjavanja vrši se prema programu stručnog osposobljavanja odgajivača za obavljanje veštačkog osemenjavanja (u daljem tekstu: Program stručnog osposobljavanja).

Programom stručnog osposobljavanja obrađuju se sledeće teme:

1) procedura inseminacije;

2) postupak sa zamrznutom, odnosno odmrznutom spermom;

3) osnove anatomije polnih organa;

4) otkrivanje polnog žara (estrusa) i momenta inseminacije;

5) teoretske osnove sinhronizacija estrusa i programirano osemenjavanje.

Član 13

Posle završenog Programa stručnog osposobljavanja i izvršene provere osposobljenosti odgajivaču se izdaje potvrda o osposobljenosti za obavljanje veštačkog osemenjavanja u sopstvenom stadu.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", osim čl. 12. i 13. ovog pravilnika koji se primenjuju od 1. januara 2015. godine.