PROGRAM
PODRŠKE ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE I POLITIKE RURALNOG RAZVOJA GRADA ZRENJANINA ZA 2014. GODINU

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 9/2014)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Programom uređuju se vrste podsticaja, uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede na teritoriji grada Zrenjanina.

Član 2

Podsticajna sredstva su direktna i bespovratna i mogu se koristiti za:

1) kreditnu podršku, sufunansiranjem kamata za poljoprivredne kredite;

2) sufinansiranje matičenja krava, junica, ovaca i priplodnih krmača;

3) regres za reproduktivni materijal i to samo za veštačko osemenjavanje.

Član 3

Sredstva za ostvarivanje ciljeva iz člana 2. ovog Programa obezbeđena su u budžetu grada Zrenjanina za 2014. godinu, razdeo 3 - Gradska uprava, funkcionalna klasifikacija 421 - poljoprivreda, ekonomska klasifikacija 451, pozicija 112 - subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama i unapređenje poljoprivredne proizvodnje i koriste se u skladu sa finansijskim planom koji donosi Gradonačelnik, kao i u skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

1. Kreditna podrška

Član 4

Pravo na korišćenje kreditne podrške ima fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, sa prebivalištem na teritoriji grada Zrenjanina a na osnovu prava svojine odnosno zakupa poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi na teritoriji grada Zrenjanina i na kome obavlja poljoprivrednu proizvodnju.

Član 5

Za namene iz člana 2. tačka 1. ovog Programa planirana su sredstva u iznosu do 10 miliona dinara, s tim da se do 5 miliona dinara angažuje u periodu mart - april 2014. godine, odnosno, do utrška planiranih sredstava, a drugi deo do 5 miliona dinara da se angažuje u periodu septembra - oktobra 2014. godine, odnosno, do utroška planiranih sredstava.

Član 6

Kreditna podrška se odobrava za sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite za nabavku repromaterijala, kupovine poljoprivredne mehanizacije i opreme, mašina u stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu, kupovinu stoke i veterinarskih troškova.

Član 7

Sredstava namenjena za kreditnu podršku realizovaće se u saradnji sa poslovnim bankama. Konkurs za raspodelu sredstava kreditne podrške raspisuje Gradonačelnik grada Zrenjanina na osnovu zajedničkih uslova usaglašenih sa poslovnim bankama koje prihvate da učestvuju u realizaciji ovog dela Programa, a na osnovu javnog poziva koji upućuje Gradonačelnik grada Zrenjanina.

Član 8

Kontrolu namenskog korišćenja sredstava kreditne podrške vršiće komisija koju će formirati Gradsko veće grada Zrenjanina.

Član 9

Korisnik kreditne podrške dužan je da namenski koristi sredstva podsticaja.

Ukoliko se sredstva nenamenski koriste ili su netačno prikazani podaci, korisnik kreditne podrške je dužan da vrati iznos sredstva koji je primio, uvećan za iznos zatezne kamate a najkasnije u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti Rešenja Gradonačelnika kojim se utvrđuje obaveza korisnika podsticaja da izvrši povraćaj novčanih sredstava.

Gradonačelnik grada Zrenjanina donosi navedeno Rešenje na osnovu izveštaja komisije iz člana 8. ovog Programa.

2. Sufinansiranje matičenja

Član 10

Pravo na korišćenje sredstava za sufinansiranje matičenja krava, junica, ovaca i priplodnih krmača ima fizičko lice - nosilac porodičnog komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa prebivalištem na teritoriji grada Zrenjanina a na osnovu prava svojine odnosno zakupa poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi na teritoriji grada Zrenjanina i na kome obavlja poljoprivrednu proizvodnju.

Član 11

Za namene iz člana 2. tačka 2. ovog Programa, planirana su sredstva u iznosu do 8 miliona dinara.

Član 12

Sredstva namenjena za sufinansiranje matičenja realizovaće se na osnovu konkursa za raspodelu sredstava za ove namene koji raspisuje Gradonačelnik grada Zrenjanina. Konkurs ostaje otvoren do utroška planiranih sredstava.

Sufinansiranje iz stava 1. ovog člana vrši se u visini od 100% od plaćenog računa odgajivačke organizacije, a koji je izdat u periodu od 01.01.2013. godine do 31.12.2014. godine.

Član 13

Sredstva za sufinansiranje matičenja isplaćuju se korisniku iz člana 10. ovog Pravilnika na osnovu podnetog zahteva i sledeće dokumentacije:

- fotokopija računa odgajivačke organizacije (original na uvid),

- fotokopija potvrde o registraciji poljoprivrednog gazdinstva za 2013. i 2014. godinu,

- fotokopija bankarske kartice sa brojem namenskog računa poljoprivrednog zemljišta.

Član 14

Pravo na korišćenje sredstava namenjenih za sufinansiranje matičenja ima fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, sa prebivalištem na teritoriji grada Zrenjanina a na osnovu prava svojine odnosno zakupa poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi na teritoriji grada Zrenjanina i na kome obavlja poljoprivrednu proizvodnju.

3. Regres za reproduktivni materijal

Član 15

Regrese za reproduktivni materijal i to samo za veštačko osemenjavanje odobravaju se u visini od 50% od iznosa iskazanog u računu ovlašćene veterinarske stanice koja je obavila veštačko osemenjavanje, a koji je izdat u periodu od 01.01.2013. godine do 31.12.2014. godine.

Član 16

Za namene iz člana 15. ovog Programa planirana su sredstva u iznosu do 8 miliona dinara. Realizacija ovih sredstava vršiće se na osnovu konkursa za raspodelu sredstava za regres za reproduktivni materijal koji raspisuje Gradonačelnik grada Zrenjanina. Konkurs ostaje otvoren do utroška planiranih sredstava.

Član 17

Regresi se isplaćuju za veštačko osemenjavanje priplodnih životinja na osnovu podnetog zahteva i sledeće dokumentacije:

- fotokopija računa ovlašćene veterinarske stanice (original na uvid),

- fotokopija potvrde o registraciji poljoprivrednog gazdinstva za 2013. i 2014. godinu,

- fotokopija bankarske kartice sa brojem namenskog računa poljoprivrednog gazdinstva.

Član 18

Regres iz člana 15. ovog Pravilnika, isplaćuje se na namenski račun korisnika podsticaja otvoren kod poslovne banke i to do iznosa sredstava koji je utvrđen posebnim aktom - rešenjem Gradonačelnika grada Zrenjanina u skladu sa mogućnostima budžeta.

Član 19

O sprovođenju ovog Programa staraće se Gradska uprava grada Zrenjanina.

Član 20

Ovaj Program stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".