PRAVILNIK
O SLUŽBENOJ LEGITIMACIJI INSPEKTORA TERENSKE KONTROLE I PORESKOG IZVRŠITELJA U GRADSKOJ PORESKOJ UPRAVI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 12/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržina i obrazac službene legitimacije koja se izdaje poreskim inspektorima terenske kontrole (u daljem tekstu: poreski inspektor) i poreskim izvršiteljima Gradske poreske uprave Grada Kragujevca.

Član 2

Službena legitimacija služi za identifikaciju poreskog inspektora i poreskog izvršitelja prilikom vršenja poslova iz njihove zakonske nadležnosti i može se koristiti samo u svrhu obavljanja inspekcijskog nadzora, odnosno obavljanja poslova prinudne naplate izvornih javnih prihoda jedinice lokalne samouprave.

Član 3

Službena legitimacija poreskog inspektora i poreskog izvršitelja je javna isprava kojom se dokazuje ovlašćenje poreskog inspektora i poreskog izvršitelja za vršenje poreske kontrole, odnosno poslova prinudne naplate izvornih javnih prihoda jedinice lokalne samouprave. Poreski inspektor i poreski izvršitelj je dužan da pokaže službenu legitimaciju pre početka preduzimanja radnji iz svoje zakonom propisane nadležnosti.

Član 4

Ovim pravilnikom propisuje se boja, oblik, sastavni delovi i obrazac službene legitimacije poreskih inspektora i poreskih izvršitelja (u daljem tekstu: legitimacija), kao i tekst ovlašćenja poreskih inspektora i poreskih izvršitelja na legitimaciji.

Član 5

Legitimacija se štampa na obrascu pravougaonog oblika, u vidu kartice, dimenzije 7 x 9 cm, smeštenom u dvodelne korice dimenzija 8 x 10 cm, koje su u rasklopljenom stanju dimenzija 16 x 10 cm.

Član 6

Korice legitimacije izrađene su u tvrdom kožnom povezu tamnosive boje.

Na prvoj unutrašnjoj strani korice utisnuti su :pri vrhu naziv grada, u sredini grb grada, pri dnu naziv: "Gradska poreska uprava", a ispod njega "Službena legitimacija".

Na drugoj unutrašnjoj strani korice je prostor u obliku džepa za smeštaj dela legitimacije odštampanog na obrascu iz člana 5. ovog pravilnika (u daljem tekstu: legitimacije).

Član 7

Leva strana štampanog dela legitimacije sadrži pri vrhu naziv grada, a ispod njega natpis: Gradska poreska uprava. Ispod naziva i natpisa iz stava 1. ovog člana, u gornjem levom uglu je mesto za fotografiju u boji, dimenzija 2,5 x 3 cm.

Sa desne strane fotografije je hologram na kome je apliciran grb grada, ispod njega mesto za upisivanje registarskog broja legitimacije, ispod kojeg je utisnut serijski broj legitimacije.

Ispod fotografije, holograma, registarskog i serijskog broja je mesto za ime i prezime poreskog inspektora, odnosno poreskog izvršitelja, kome se izdaje legitimacija, datum izdavanja, mesto pečata i mesto za potpis gradonačelnika.

Član 8

Desna strana štampanog dela legitimacije sadrži naslov: 1."Ovlašćenje", a ispod njega tekst koji glasi: Poreski inspektor u obavljanju poslova poreske kontrole izvornih lokalnih javnih prihoda ovlašćen je da preduzima radnje i mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, drugim poreskim i sa njima povezanim propisima, kao i Zakonom o opštem upravnom postupku.

2. "Ovlašćenje", a ispod njega tekst koji glasi: Poreski izvršitelj u postupku prinudne naplate poreske obaveze po osnovu izvornih lokalnih javnih prihoda ovlašćen je da preduzima radnje i mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i podzakonskim aktima kojima se uređuju pojedine radnje i mere u postupku prinudne naplate poreske obaveze.

Član 9

Štampani deo legitimacije iz čl. 7. i 8. ovog pravilnika izrađuju se na hartiji svetlosive boje sa zaštitom 120 g/m2, bez izbeljivača, sa vodenim znakom i sa vlakancima vidljivim pod UV svetlom.

Štampani deo legitimacije upakovan je u PVC providni omot i smešten u prostor u obliku džepa na drugoj unutrašnjoj strani legitimacije.

Član 10

Grb grada na prvoj unutrašnjoj strani korice i na hologramu štampanog dela legitimacije aplicira se u skladu sa odlukom grada kojom se uređuje upotreba grba grada i svrhom legitimacije da označava službeni status poreskog inspektora, odnosno poreskog izvršitelja, u obavljanju poslova iz nadležnosti grada.

Član 11

Prikaz korica legitimacije u rasklopljenom stanju i njenog štampanog dela odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 12

Poreski inspektor i poreski izvršitelj prilikom preuzimanja službene legitimacije potpisuje revers.

Poreski inspektor i poreski izvršitelj kome prestane radni odnos u Gradskoj poreskoj upravi, koji bude raspoređen na drugo radno mesto u Gradskoj poreskoj upravi, kome miruju prava i obaveze iz radnog odnosa, u skladu sa zakonom, i koji bude udaljen s posla u skladu sa zakonom, dužan je da vrati svoju službenu legitimaciju načelniku Gradske poreske uprave.

Prilikom vraćanja službene legitimacije, sastavlja se potvrda o primopredaji službene legitimacije u dva primerka koju potpisuju načelnik i poreski inspektor, odnosno poreski izvršitelj.

Revers iz stava 1. ovog člana i potvrda iz stava 3. ovog člana čuvaju se u personalnom dosijeu poreskog inspektora, odnosno poreskog izvršitelja.

O izdatim službenim legitimacijama, Gradska poreska uprava vodi posebnu evidenciju u koju se unosi: Ime i prezime poreskog inspektora, odnosno poreskog izvršitelja, njihov JMBG, broj službene legitimacije, datum prijema i datum vraćanja službene legitimacije, broj rešenja o oglašavanju službene legitimacije nevažećom.

Evidencija iz stava 1. ovog člana čuva se na sigurnom mestu radi sprečavanja njenog uništavanja i mogućnosti da dođe u posed neovlašćenim licima.

Član 13

Ako poreski inspektor, odnosno poreski izvršitelj ošteti, izgubi ili na drugi način ostane bez svoje službene legitimacije, dužan je da o tome istog dana pismeno obavesti načelnika Gradske poreske uprave.

U slučaju iz stava 1. ovog člana službena legitimacija se narednog radnog dana od dana prijema obaveštenja iz stava 1. ovog člana, rešenjem načelnika Gradske poreske uprave oglašava nevažećom.

Rešenje iz stava 2. ovog člana se najkasnije narednog radnog dana od dana njegovog donošenja dostavlja na objavljivanje u "Službenom listu grada Kragujevca".

U slučaju iz stava 1. poreskom inspektoru, odnosno poreskom izvršitelju se izdaje nova službena legitimacija sa novim registarskim brojem, osim ako gubitak službene legitimacije nije posledica teške povrede radne dužnosti ili drugog kažnjivog dela.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Obrazac

 

Legitimacija poreskog inspektora i poreskog izvršitelja

 

 

 

 

 

Grad Kragujevac
Gradska poreska uprava

 

 

 

 

 

__________________
Registarski broj

 

___________________
Serijski broj

 

 

__________________________
Ime

_______________________
Prezime

__________________

M.P.

Gradonačelnik

Datum izdavanja

 

Veroljub Stevanović

 

 

 

OVLAŠĆENJE

Poreski inspektor u obavljanju poslova poreske kontrole izvornih lokalnih javnih prihoda ovlašćen je da preduzima radnje i mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, drugim poreskim i sa njima povezanim propisima, kao i Zakonom o opštem upravnom postupku.

 


 

 

 

 

   

 

 

OVLAŠĆENJE

Poreski izvršitelj u postupku prinudne naplate i poreske obaveze po osnovu lokalnih javnih prihoda ovlašćen je da preduzima radnje i mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i podzakonskim aktima kojima se uređuju pojedine radnje i mere u postupku prinudne naplate poreske obaveze.

 

 

 

 

   
     

 

 

GRAD KRAGUJEVAC

 

 

 

Gradska poreska uprava

 

SLUŽBENA LEGITIMACIJA

Napomene

Danom početka primene Pravilnika o izgledu obrasca službene legitimacije inspektora ("Sl. glasnik RS", br. 81/2015), odnosno 30. aprila 2016. godine, prestaju da važi pravilnici kojima se uređuju službene legitimacije inspektora u odgovarajućim oblastima inspekcijskog nadzora u delu kojim se uređuje službena legitimacija. Službene legitimacije izdate po ranijim propisima važe do njihove zamene, koja će se izvršiti najkasnije u roku od 90 dana od dana početka primene ovog pravilnika.