ODLUKA

O DONOŠENJU PROSTORNOG PLANA GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 5/2014)

Član 1

Ovom Odlukom donosi se Prostorni plan Grada Sombora.

Član 2

Prostor obrade Plana obuhvata celokupnu teritoriju Grada Sombora i to: teritoriju K.O. Sombor I i II sa svim prigradskim naseljima (Bilić, Bukovac, Gradina, Žarkovac, Kozara, Lenija, Lugovo, Nenadić, Obzir, Radojevići, Rančevo, Centrala, Čičovi, Šikara, Šaponje, salaši) i teritoriju K.O. sledeći naseljenih mesta Bezdan, Telečka, Kolut, Bački Breg, Bački Monoštor, Kljajićevo, Riđica, Stapar, Stanišić, Čonoplja, Svetozar Miletić, Doroslovo, Rastina, Gakovo i Aleksa Šantić.

Granicu Prostornog plana Grada Sombora čine: na severu državna granica sa Republikom Mađarskom, na istoku administrativna granica sa gradom Suboticom i opštinom Bačka Topola, na jugoistoku administrativna granica sa opštinom Kula, na jugu administrativna granica sa opštinom Odžaci, na jugozapadu administrativna granica sa opštinom Apatin i na zapadu državna granica sa Republikom Hrvatskom.

Ukupna površina obuhvata Plana iznosi cca 121.647,7757 ha.

Član 3

Sastavni deo ove Odluke je Prostorni plan grada Sombora (br. t.dn 58/2013) i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana Grada Sombora na životnu sredinu (br. t.dn. 181/2013).

Član 4

Cilj donošenja Prostornog plana je:

Demografska obnova i razvoj, uređenje i održivo korišćenje prirode, kulturnog nasleđa i životne sredine, prilagođavanje privrednog razvoja tržišnim uslovima privređivanja, unapređenje saobraćajne povezanosti i infrastrukturne opremljenosti i jačanje prekogranične saradnje i funkcionalnog umrežavanja.

Glavni cilj Prostornog plana Grada Sombora kada se tiče razvoja privrednih i socijalnih delatnosti je efikasno korišćenje raspoloživih sredstava u cilju lokalnog održivog razvoja.

Član 5

U skladu sa članom 7. Odluke o izradi Prostornog plana grada Sombora (Službeni list grada Sombora br. 10/2009) izrađen je Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana Grada Sombora na životnu sredinu.

Član 6

Prostorni plan grada Sombora sastoji se iz:

Tekstualnog dela koji se objavljuje u Službenom listu grada Sombora i grafičkog dela.

GRAFIČKI DEO:

Red. br.

Naziv grafičkog prikaza

Razmera

1.

Referalne karta 1 - NAMENA PROSTORA

1:50.000

 

Referalna karta 2. - MREŽA NASELJA I INFRASTRUKTURNI SISTEMI

---

 

Referalna karta 3. - TURIZAM I ZAŠTITA PROSTORA

----

2.

Referalna karta 4. - KARTA SPROVOĐENJA

1:5000

3.

ŠEMATSKI PRIKAZI UREĐENJA NASELJA

SPISAK TABELA, GRAFIKONA I SLIKA

 

Član 7

Po donošenju Prostornog plana grada Sombora se radi potpisivanja, overavanja i arhiviranja izrađuje u četiri primerka u analognom i četiri primerka u digitalnom obliku, s tim da se po jedan primerak u analognoj formi trajno čuva u skupštini grada Sombora, Republici Srbiji, Ministarstvo građevinarstva i urbanizma, u Republičkoj agenciji za prostorno planiranje - oranizaciona jedinica za teritoriju autonomne pokrajine i u JP Zavod za urbanizam Vojvodine. Sve primerke plana u analognom obliku pre overavanja potpisuje preduzeće koje je izradilo plan, odgovorni urbanista koji je rukovodio izradom plana i organ nadležan za njegovo donošenje.

Prostorni plan grada Sombora sa prilozima dostupan je javnosti u toku važenja dokumenta u sedištu skupštine grada Sombora kao i na zvaničnoj internet stranici grada Sombora.

Dokumentaciona osnova se izrađuje u dva primerka i trajno čuva u Gradskoj upravi grada Sombora.

Član 8

Potpisane planove u analognom obliku overavaju: preduzeće koje je izradilo plan, odgovorni urbanista koji je rukovodio izradom plana i organ nadležan za donošenje plana.

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i ima se objaviti u "Službenom listu grada Sombora".