ODLUKA

O FINANSIJSKOJ POMOĆI NEZAPOSLENIM TRUDNICAMA I PORODILJAMA

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 25/2013 i 1/2014)

Član 1

Ovom Odlukom u skladu sa Zakonom, a u cilju povećanja nataliteta, utvrđuje se pravo na finansijsku pomoć nezaposlenim trudnicama i porodiljama koje imaju prebivalište na teritoriji grada Jagodine, najmanje 2 godine pre podnošenja zahteva.

Član 2

Nezaposlene trudnice i porodilje koje ispunjavaju utvrđene kriterijume ostvaruju pravo na finansijsku pomoć u iznosu od 12.000,00 (slovima: dvanaesthiljadadinara), mesečno.

Član 3

Pravo iz člana 2. ove Odluke ostvaruju trudnice do termina porođaja, a porodilje do navršene jedne godine života deteta.

Član 4

Pravo na ovu finansijsku pomoć za 2014. godinu, ostvaruju nezaposlene trudnice i porodilje na osnovu sledećih kriterijuma:

- da je trudnoća konstatovana odgovarajućom potvrdom nadležne zdravstvene institucije, nakon trećeg meseca trudnoće,

- da je izvršen porođaj (što se konstatuje odgovarajućom dokumentacijom),

- da se otac deteta nalazi na evidenciji nezaposlenih lica.

Član 5

Da se nezaposlena lica (roditelji) vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje najmanje godinu dana pre podnošenja zahteva.

Član 6

Trudnice i porodilje mogu pravo na finansijsku pomoć koristiti po oba osnova, do isteka porodiljskog odsustva.

Član 7

Trudnicama i porodiljama kojima je priznato pravo na finansijsku pomoć do donošenja ove Odluke, ostaje na snazi i u 2014. godini, do isteka roka utvrđenih rešenjima nadležnog organa.

Član 8

Sredstva za isplatu finansijske pomoći na osnovu ove Odluke obezbeđuju se u budžetu grada Jagodine.

O sprovođenju ove Odluke staraće se Gradska uprava za društvene delatnosti i Gradska uprava za budžet, finansije, privredu i poljoprivredu.

Član 9

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o finansijskoj pomoći nezaposlenim trudnicama i porodiljama broj 011-3/09-01-1 od 29.01.2009. godine, sa svim izmenama i dopunama.

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodine", a primenjivaće se od 01.01.2014. godine.