MEMORANDUM

O SARADNJI IZMEĐU MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I MINISTARSTVA INOSTRANIH POSLOVA ČEŠKE REPUBLIKE

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 3/2014)

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstvo inostranih poslova Češke Republike, u daljem tekstu "strane",

Saglasile su se o sledećem:

Član 1

Strane su izrazile spremnost da održavaju konsultacije o bilateralnim odnosima i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Član 2

Konsultacije mogu naizmenično da se održavaju u Republici Srbiji i Češkoj Republici. Nivo, teme i termini održavanja konsultacija između strana usaglašavaju se diplomatskim putem. Konsultacije o pitanjima od zajedničkog interesa, takođe, mogu da se održavaju na nivou njihovih predstavnika pri Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji, NATO, OEBS i drugim međunarodnim organizacijama, kao i između drugih predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova Češke Republike na međunarodnim konferencijama i skupovima.

Član 3

Konsultacije na osnovu ovog memoranduma mogu da obuhvate sledeće oblasti:

a) aktuelna događanja i budućnost Evropske unije, proširenje Evropske unije i pripreme Republike Srbije za ulazak u Evropsku uniju;

b) globalna pitanja i razvoj međunarodnih odnosa;

v) događanja u zemljama zapadnog Balkana i njihovim regionalnim institucijama, kao i regionalnu saradnju;

g) bezbednosnu politiku;

d) bilateralne odnose;

đ) Ujedinjene nacije, OEBS i druge međunarodne organizacije;

e) druga pitanja od interesa za obe strane.

Član 4

Ministarstvo inostranih poslova Češke Republike izražava spremnost da podeli iskustvo u vezi sa pripremama za članstvo u Evropskoj uniji i svoje iskustvo kao članice EU, uključujući i savete o načinima za dobijanje sredstava iz fondova Evropske unije za spoljnu saradnju. Razmena iskustava između strana ostvaruje se u formi konsultacija, obavljanja prakse u organima državne uprave, kurseva obuke i seminara.

Član 5

Strane su odlučile da obave konsultacije o postojećem pravnom okviru za ekonomsku saradnju dveju strana, na osnovu bilateralnih sporazuma, kao i o njegovom mogućem produbljivanju. Strane će obaveštavati jedna drugu o planiranim manifestacijama kao što su trgovinski sajmovi, tenderi, komercijalne izložbe itd., kao i o konkretnim poslovnim mogućnostima (poput planiranih tendera) ili problemima u međusobnim ekonomskim odnosima. Ove informacije će se naročito razmenjivati na sastancima Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Republike Srbije i Češke Republike. Strane će zajednički unapređivati neposrednu saradnju partnerskih sektora privrede dveju zemalja.

Član 6

Strane su spremne da razmenjuju informacije i da se konsultuju o aktivnostima koje imaju za cilj jačanje bezbednosti u Evropi i da ojačaju ulogu Evrope kao faktora stabilnosti. Strane će, osim toga, držati konsultacije o Zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici (ZSBP) i Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici (ZBOP), saradnji sa NATO, aktivnostima OEBS i upravljanju kriznim situacijama. Takođe, strane će unapređivati bilateralni dijalog u oblasti bezbednosti o aktuelnim pitanjima regionalne, evropske i globalne bezbednosti i olakšaće efikasnu bilateralnu saradnju u oblasti bezbednosti i odbrane.

Član 7

Ministarstvo inostranih poslova Češke Republike izražava spremnost da podeli iskustvo u vezi sa jačanjem međunarodne saradnje i izgradnjom sistema humanitarne pomoći, na globalnom i evropskom nivou; takođe će podeliti svoje iskustvo stečeno u stvaranju programa saradnje u oblasti reformi - kao instrumenta finansijske podrške demokratiji i ljudskim pravima.

Član 8

Strane će razmenjivati informacije o prioritetima u odnosu na teritorije i sektore međunarodne razvojne saradnje i sarađivaće kako bi obezbedile njenu održivost i javnosti predstavile projekte koje je češka razvojna saradnja već realizovala u Republici Srbiji.

Član 9

Strane su odlučile da unapređuju međusobnu saradnju u oblastima kulture, nauke i obrazovanja, uključujući i podršku za nastavu jezika zemlje partnera u institucijama visokog obrazovanja.

Član 10

Strane žele da olakšaju kontakte među vladinim institucijama i subjektima iz nevladinog sektora i da podrže saradnju naučnih i nevladinih institucija obe zemlje koje rade u oblasti međunarodnih odnosa, bezbednosne i odbrambene politike i evropskih integracija.

Član 11

Strane će nastaviti da razvijaju saradnju između diplomatskih akademija ministarstava spoljnih poslova na osnovu Memoranduma o razumevanju o saradnji između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Diplomatske akademije Ministarstva inostranih poslova Češke Republike, koji je potpisan 21. novembra 2008. godine.

Član 12

Ovaj memorandum počinje da se primenjuje danom njegovog potpisivanja.

Potpisano u Beogradu, 1. aprila 2014. u dva originalna primerka na engleskom jeziku.

Za Ministarstvo spoljnih poslova
Republike Srbije

 

Za Ministarstvo inostranih poslova
Češke Republike