ODLUKA

O OBVEZNICIMA, VISINI, ROKOVIMA I NAČINU PLAĆANJA POSEBNE NAKNADE ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 13/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se obveznici, visina, rokovi i način plaćanja posebne naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine (u daljem tekstu: naknada) na teritoriji Grada Novog Sada.

Naknada iz stava 1. ovog člana propisuje se po osnovu korišćenja stambenih i poslovnih zgrada, stanova i poslovnih prostorija za stanovanje, odnosno obavljanje poslovne delatnosti.

II OBVEZNICI PLAĆANJA NAKNADE

Član 2

Obveznici plaćanja naknade su imaoci prava svojine na nepokretnosti, odnosno zakupci ako se nepokretnosti koriste po osnovu prava zakupa.

Naknadu ne plaćaju državni organi i organizacije, organi i organizacije teritorijalne autonomije i organi i organizacije jedinice lokalne samouprave.

III VISINA NAKNADE

Član 3

Visina naknade određuje se, prema površini i iznosi:

1. 1,00 dinara po m2 za korišćenje stambenih zgrada i stanova, namenjenih i podobnih za stanovanje,

2. 3,00 dinara po m2 za korišćenje poslovnih zgrada i poslovnih prostorija za obavljanje poslovne delatnosti.

Pod stambenim prostorom, u smislu ove odluke smatra se prostor u stanu, u porodičnoj stambenoj zgradi, odnosno kući, namenjen i podoban za stanovanje.

Pod poslovnim prostorom u smislu ove odluke, smatra se površina prostora u kome se obavlja poslovna delatnost.

Naknada iz stava 1. ovog člana plaća se mesečno.

IV ROKOVI I NAČIN PLAĆANJA

Član 4

Obveznik koji naknadu plaća po osnovu obavljanja poslovne delatnosti (pravno lice i preduzetnik), dužan je da Gradskoj poreskoj upravi (u daljem tekstu: Uprava), podnese prijavu za utvrđivanje obaveze plaćanja naknade u roku od 15 dana od dana početka korišćenja nepokretnosi, za koju je ovom odlukom predviđeno plaćanje naknada.

Obveznik naknade iz stava 1. ovog člana, dužan je da svaku nastalu promenu, koja je od uticaja na visinu utvrđene naknade, prijavi Upravi u roku od 30 dana od dana nastanka promene.

Obrazac prijave za utvrđivanje obaveze plaćanja naknade, utvrdiće Uprava.

Rešenje o visini naknade donosi Uprava.

U slučaju da obveznik ne podnese prijavu u roku utvrđenom u stavu 1. ovog člana, Uprava će doneti rešenje na osnovu podataka nadležnih organa koji vrše upis u registar nepokretnosti i na osnovu podataka kojima raspolaže Uprava.

Član 5

Protiv rešenja o utvrđivanju naknade iz člana 4. stav 4. ove odluke, može se izjaviti žalba.

Žalba se podnosi u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Žalba se podnosi nadležnom drugostepenom poreskom organu, a predaje se neposredno ili preporučenom poštom Upravi.

Žalba iz stava 1. ovog člana ne odlaže izvršenje rešenja.

Član 6

Obveznik iz člana 4. stav 1. ove odluke dužan je da naknadu plaća do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Do donošenja rešenja o utvrđivanju naknade za tekuću godinu, naknada se plaća akontaciono u visini poslednje akontacije koja prethodi godini za koju se utvrđuje i plaća naknada.

Razlika između iznosa naknade utvrđene rešenjem i akontaciono uplaćenog iznosa naknade, obveznik je dužan da uplati u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja o utvrđivanju obaveze za tekuću godinu.

Član 7

Obveznici naknade - vlasnici porodično stambenih zgrada i vlasnici stanova u kolektivnim stambenim zgradama, nosioci stanarskog prava i zakupci stanova (fizička lica) plaćaju naknadu preko objedinjene naplate stambeno-komunalnih usluga.

Član 8

Poslove vođenja baze i automatske obrade podataka radi obračuna i naplate naknade za fizička lica obavlja Javno komunalno preduzeće "Informatika" Novi Sad, dok poslove obrade podataka, utvrđivanja, naplate i kontrole naplate naknade za pravna lica i preduzetnike obavlja Uprava.

Član 9

U pogledu načina i rokova plaćanja kamata, povraćaja naknade, zastarelosti naplate i ostalog što nije posebno regulisano ovom odlukom, primenjuje se zakon kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

V KAZNENE ODREDBE

Član 10

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

- Upravi ne podnose prijavu za utvrđivanje obaveze plaćanja naknade;

- Upravi ne prijavi ili ne prijavi u propisanom roku svaku nastalu promenu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom u najmanjem iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 dinara.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Za preduzetnike i pravna lica, naknadu će u 2014. godini, Uprava utvrditi na osnovu evidencije i podataka preuzetih od Javnog komunalnog preduzeća "Informatika" Novi Sad.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".