PRAVILNIK

O USLOVIMA, NAČINU I OBRASCU ZAHTEVA ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA REGRES ZA GORIVO

("Sl. glasnik RS", br. 40/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi, način i obrazac zahteva za ostvarivanje prava na regres za gorivo.

Gorivo, u smislu ovog pravilnika, jeste evro dizel, odnosno dizel gorivo gasno ulje 0,1, koje se stavlja na tržište u skladu sa pravilnikom kojim se uređuju tehnički i drugi zahtevi za tečna goriva naftnog porekla.

Član 2

Pravno lice, preduzetnik i fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ima pravo na korišćenje regresa za gorivo ako, pored uslova propisanih zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, u periodu od 1. januara do 15. novembra tekuće godine kupi gorivo za radove u poljoprivredi.

Licu iz stava 1. ovog člana odobrava se regres za kupljeno gorivo u visini od 50 dinara po litru goriva, a najviše 3.000 dinara po hektaru.

Član 3

Zahtev za ostvarivanje prava na regres za gorivo podnosi se jedanput godišnje, u dva primerka, Ministarstvu finansija - Upravi za trezor (u daljem tekstu: Uprava), u periodu od 5. maja do 20. novembra tekuće godine, na Obrascu - Zahtev za ostvarivanje prava na regres za gorivo u _______ godini, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se original fiskalnog isečka izdat u skladu sa zakonom kojim se uređuju fiskalne kase.

Prilikom prijema zahteva iz stava 1. ovog člana Uprava upisuje na oba primerka zahteva naziv filijale Uprave, broj, datum i vreme prijema zahteva, kao i broj primljenih fiskalnih isečaka, overava ih potpisom i jedan primerak zahteva vraća podnosiocu zahteva kao dokaz da je zahtev primljen.

Član 4

Uprava upoređuje podatke iz zahteva iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika i podatke iz fiskalnih isečaka sa podacima o prijavljenim površinama i zasejanim, odnosno zasađenim površinama, utvrđuje da li su ispunjeni uslovi propisani zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju i ovim pravilnikom, odobrava isplatu i daje nalog za prenos sredstava po osnovu regresiranja goriva na namenski račun poljoprivrednog gazdinstva.

Član 5

Uprava dostavlja podatke o količini goriva i isplaćenom iznosu sredstava ostvarenih po osnovu prava na korišćenje regresa za gorivo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede radi upisivanja u Registar podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Član 6

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima, načinu i obrascu zahteva za ostvarivanje prava na regres za gorivo ("Službeni glasnik RS", br. 24/13, 47/13 i 67/13).

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac

 

__________________________________________________________________________
(Naziv i sedište (mesto, ulica i broj) pravnog lica ili preduzetnika /ime, prezime i
prebivalište (mesto, ulica i broj) nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva

BPG

 

MB/JMBG 

 

MINISTARSTVO FINANSIJA, UPRAVA ZA TREZOR
FILIJALA __________________
Ekspozitura ________________

ZAHTEV
ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA REGRES ZA GORIVO U _________ GODINI

Podnosim zahtev za ostvarivanje prava na regres za kupljeno:

- evro dizel _____ litara, odnosno dizel gorivo gasno ulje 0,1 _____ litara, što ukupno iznosi __________ litara goriva, ukupne vrednosti __________ dinara.

Prilog: fiskalni isečci za gorivo _____ komada.

Pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavljujem da sam kupljeno gorivo za koje podnosim zahtev za regresiranje upotrebio za proizvodnju na sopstvenom poljoprivrednom gazdinstvu.

UPRAVA ZA TREZOR

Zahtev broj:

Datum prijema:

Zahtev primio:

Vreme prijema:

Obradio:

Kontrolisao:

 

U

_______________________________________________

 

(mesto i datum)

 

_______________________________________________

 

(Potpis podnosioca zahteva, odnosno odgovornog
lica u pravnom licu i pečat)