PRAVILNIK

O USLOVIMA ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU TROŠKOVA ZA DOLAZAK I ODLAZAK SA RADA U MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA

("Sl. glasnik RS", br. 42/2014)

Član 1

Zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo), u cilju naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada, isplaćuju se troškovi prevoza za dolazak na rad i odlazak sa rada u visini cene mesečne pretplatne karte u gradskom, prigradskom, odnosno međugradskom saobraćaju, odnosno u visini cene pojedinačne prevozne karte na mesečnom nivou u javnom saobraćaju.

Član 2

Isplata troškova prevoza vrši se u tekućem mesecu za prethodni mesec.

Član 3

Smatra se da zaposleni ostvaruje pravo na naknadu troškova prevoza:

1) ukoliko nema obezbeđeno službeno vozilo dato na lično zaduženje;

2) ukoliko ne postoji redovan prevoz organizovan od strane Ministarstva kao poslodavca, koji omogućuje blagovremen dolazak na rad i odlazak sa rada;

3) ukoliko se ne nalazi na godišnjem odmoru, plaćenom ili neplaćenom odsustvu, službenom putu, bolovanju i u svim drugim slučajevima odsustva sa rada.

Takođe, policijskom službeniku se naknađuju troškovi prevoza ukoliko u skladu sa odlukom lokalne samouprave ne ostvaruje uslugu prevoza bez naknade.

Član 4

Zaposlenom u Ministarstvu koji ima prebivalište/boravište/mesto rada na teritoriji koja ima ustanovljen sistem pretplatne mesečne karte za javni gradski, prigradski ili međugradski prevoz i gde taj vid prevoza pokriva relaciju mesto prebivališta/boravišta - mesto rada, isplaćuje se novčana protivvrednost cene odgovarajuće pretplatne mesečne karte, prevoznika po izboru zaposlenog.

Pod pretplatnom mesečnom kartom u javnom gradskom, prigradskom ili međugradskom prevozu, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se karta izdata od prevoznika na mesečnom nivou, koja u toku jednog meseca omogućava neograničen broj prevoza na gradskom, prigradskom ili međugradskom nivou.

Član 5

Zaposlenom u Ministarstvu koji ima prebivalište/boravište/mesto rada na teritoriji koja nema ustanovljen sistem pretplatne mesečne karte za javni gradski, prigradski ili međugradski prevoz, već se prevoz ostvaruje kupovinom pojedinačnih prevoznih karata i gde taj vid prevoza pokriva relaciju mesto prebivališta/boravišta - mesto rada, isplaćuje se novčana protivvrednost zbira cena pojedinačnih prevoznih karata, prevoznika po izboru zaposlenog, po principu stvarnog troška srazmerno ostvarenoj prisutnosti na poslu, što se utvrđuje uvidom u delovodnik rada, odnosno drugim odgovarajućim evidencijama, overenim od strane nadležnog rukovodioca.

Član 6

U slučaju da ne postoji organizovan javni prevoz na relaciji mesto prebivališta/boravišta - mesto rada, zaposlenom se isplaćuje novčana protivvrednost zbira cena pojedinačnih prevoznih karata prevoznika koji uslugu prevoza vrši u istoj i približnoj kilometraži na trasi najbližoj relaciji mesto prebivališta/boravka - mesto rada zaposlenog, po principu stvarnog troška srazmerno ostvarenoj prisutnosti na poslu, što se utvrđuje uvidom u delovodnik rada, odnosno drugim odgovarajućim evidencijama, overenim od strane nadležnog rukovodioca.

Član 7

Uslov za isplatu troškova za dolazak i odlazak sa rada je pisana izjava zaposlenog koja sadrži podatke za obračun stvarnog troška prevoza, a koja je prethodno blagovremeno dostavljena rukovodiocu organizacione jedinice koja je nadležna za plaćanja po ovom osnovu.

Pisana izjava iz stava 1. ovog člana ima važnost do opoziva ili dostave nove u slučaju izmene podataka u vezi obračuna troška prevoza.

Pisana izjava iz stava 1. ovog člana data je na obrascima broj 1, 2. i 3, koji čine sastavni deo ovog pravilnika.

Ministarstvo zadržava pravo provere podataka datih u izjavi.

Član 8

U slučaju da na relaciji mesto prebivališta/boravišta - mesto rada postoji više ostvarenih među-relacija, odnosno vrsta prevoza, zaposlenom se isplaćuje ukupan iznos naknade iz potvrda koje su priložene uz odgovarajuće izjave.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac 1

Izjava o postojanju pretplatne mesečne karte

IZJAVA
(član 4. Pravilnika o uslovima za ostvarivanje prava na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada u Ministarstvu unutrašnjih poslova, 01 broj 2331/13-11 od 24. januara 2014. godine)

U skladu sa članom 7. Pravilnika, ovom izjavom, pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću potvrđujem da za relaciju mog mesta prebivališta/boravišta na adresi ul. ________________________, br. ___, u _____________________ - mesto rada _________________, postoji pretplatna mesečna karta u smislu člana 4. stav 2. Pravilnika, izdata od prevoznika _________________________ iz _____________________, u visini utvrđene cene od ____________________ din.

Datum: _________

izjavu dao:
___________________________
JMBG: ______________________

Prilog ove izjave je propisno izdata potvrda o ceni mesečne pretplatne karte za javni gradski, prigradski ili međugradski prevoz izdata od strane prevoznika navedenog u izjavi.

Obrazac 2

Izjava o nepostojanju pretplatne mesečne karte

IZJAVA
(član 5. Pravilnika o uslovima za ostvarivanje prava na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada u Ministarstvu unutrašnjih poslova, 01 broj 2331/13-11 od 24. januara 2014. godine)

U skladu sa članom 7. Pravilnika, ovom izjavom, pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću potvrđujem da za relaciju mog mesta prebivališta/boravišta na adresi ul. ____________________, br. ___, u _________________ - mesto rada ______________, ne postoji pretplatna mesečna karta u smislu člana 4. stav 2. Pravilnika, već da za navedenu relaciju prevoznik ___________________ iz _______________ naplaćuje pojedinačnu prevoznu kartu u jednom smeru u visini utvrđene cene od _______________ din.

Datum: _________

izjavu dao:
___________________________
JMBG: ______________________

Prilog ove izjave je propisno izdata potvrda o ceni pojedinačne prevozne karte u jednom smeru na relaciji mesto prebivališta/boravišta - mesto rada, izdata od strane prevoznika navedenog u izjavi.

Obrazac 3

Izjava o nepostojanju organizovanog javnog prevoza

IZJAVA
(član 6. Pravilnika o uslovima za ostvarivanje prava na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada u Ministarstvu unutrašnjih poslova, 01 broj 2331/13-11 od 24. januara 2014. godine)

U skladu sa članom 7. Pravilnika, ovom izjavom, pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću potvrđujem da za relaciju mog mesta prebivališta/boravišta na adresi ul. ____________________, br. ___, u _________________ - mesto rada _________________, ne postoji organizovan javni prevoz, već da za približnu trasu najbližoj relaciji mesto prebivališta / boravka - mesto rada, prevoznik _________________________ iz _____________________ naplaćuje pojedinačnu prevoznu kartu u jednom smeru visini utvrđene cene od ___________________ din.

Datum: _________

izjavu dao:
___________________________
JMBG: ______________________

Prilog ove izjave je propisno izdata potvrda o ceni pojedinačne prevozne karte približne trase najbliže relaciji mesto prebivališta/boravišta - mesto rada, izdata od prevoznika navedenog u izjavi.