ODLUKA

O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU PROGRAMA UPRAVLJANJA RADIOAKTIVNIM OTPADOM

("Sl. glasnik RS", br. 42/2014)

1. Pristupa se izradi Strateške procene uticaja na životnu sredinu Programa upravljanja radioaktivnim otpadom (u daljem tekstu: Strateška procena uticaja).

2. Strateška procena uticaja se radi za teritoriju Republike Srbije.

3. Razlozi za izradu Strateške procene uticaja sadržani su u odredbama Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, koji nalaže da se strateška procena vrši za planove, programe, osnove i strategije (u daljem tekstu: planovi i programi) u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja ili korišćenja zemljišta, poljoprivrede, šumarstva, ribarstva, lovstva, energetike, industrije, saobraćaja, upravljanja otpadom, upravljanja vodama, telekomunikacija, turizma, očuvanja prirodnih staništa i divlje flore i faune, kojima se uspostavlja okvir za odobravanje budućih razvojnih projekata određenih propisima kojima se uređuje procena uticaja na životnu sredinu, a definisani su na osnovu teritorijalnog obuhvata i mogućih uticaja Strateške procene i potrebe da se u planiranju Programa upravljanja radioaktivnim otpadom sagledaju strateška pitanja zaštite životne sredine i obezbedi njihovo rešavanje na odgovarajući način.

4. Strateška procena uticaja će se baviti pitanjima zaštite vazduha, vode, zemljišta, klime, biljnog i životinjskog sveta, staništa i biodiverziteta, zaštićenih prirodnih dobara, stanovništva i zdravlja, gradova i naselja, kao i drugim pitanjima za koja se tokom izrade utvrdi da mogu da imaju značajan uticaj na životnu sredinu.

5. Strateška procena uticaja mora biti usklađena sa drugim procenama uticaja na životnu sredinu, kao i planovima i programima zaštite životne sredine i vrši se u skladu sa postupkom propisanim posebnim zakonom.

6. Izveštaj o Strateškoj proceni uticaja (u daljem tekstu: Izveštaj) sadrži obavezne elemente utvrđene Zakonom strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, i to:

1) polazne osnove Strateške procene uticaja;

2) opšti i posebni ciljevi Strateške procene uticaja i izbor indikatora;

3) procenu mogućih uticaja sa opisom mera predviđenih za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu;

4) smernice za izradu strateških procena na nižim hijerarhijskim nivoima i procene uticaja projekata na životnu sredinu;

5) program praćenja stanja životne sredine u toku sprovođenja Programa upravljanja radioaktivnim otpadom (monitoring);

6) prikaz korišćene metodologije i teškoće u izradi Strateške procene uticaja;

7) prikaz načina odlučivanja, opis razloga odlučujućih za izbor datog Programa sa aspekta razmatranih varijantnih rešenja i prikaz načina na koji su pitanja životne sredine uključena u Program;

8) zaključke do kojih se došlo tokom izrade Izveštaja, predstavljene na razumljiv način javnosti;

9) druge podatke od značaja za Stratešku procenu uticaja.

7. Nosilac izrade Izveštaja biće izabran u skladu sa članom 10. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

8. Rok za izradu Izveštaja je najduže 90 dana od dana objavljivanja ove odluke, u kom roku će biti potpisan ugovor sa izabranim nosiocem izrade Strateške procene uticaja.

9. Sredstava za izradu Strateške procene uticaja i Izveštaja obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 110/13), na razdelu 27 - Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, funkcionalna klasifikacija 560 - Zaštita životne sredine neklasifikovana na drugom mestu, aproprijacija 451 - Subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama, na kojoj su opredeljena sredstva za finansiranje rada Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije za 2014. godinu.

10. Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije obezbeđuje učešće zainteresovanih organa i organizacija i javnosti, koji imaju interes u donošenju odluka koje se odnose na zaštitu životne sredine, kao i u postupku izrade i razmatranja Izveštaja u skladu sa Zakonom o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

11. Oglašavanje i izlaganje na javni uvid Izveštaja sprovodi Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, u skladu sa Zakonom o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

12. Izveštaj o Strateškoj proceni uticaja je sastavni deo Programa upravljanja radioaktivnim otpadom.

13. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".