PRAVILNIK

O DISCIPLINSKOJ ODGOVORNOSTI ZAPOSLENIH U GRADSKOJ UPRAVI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 8/2014)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom u skladu sa zakonom, utvrđuje se:

1) disciplinska odgovornost zaposlenih u Gradskoj upravi grada Vranja (u daljem tekstu: Gradska uprava),

2) vrste povreda radnih obaveza,

3) disciplinski postupak i izricanje disciplinskih mera,

4) izvršenje disciplinske mere,

5) druga pitanja koja se odnose na pokretanje i vođenje disciplinskog postupka, utvrđivanje disciplinske odgovornosti, izricanje i izvršenje disciplinske mere.

Član 2

Zaposleni u Gradskoj upravi disciplinski su odgovorni za povredu radnih obaveza i dužnosti.

Zaposleni iz stava 1. ovog člana koji svojom krivicom i krajnjim nemarom ne ispunjavaju radne obaveze i dužnosti, ne pridržavaju se naloga i uputstva načelnika Gradske uprave i rukovodioca organizacionih jedinica i posebnih organizacionih jedinica koji se odnose na izvršavanje radnih obaveza i dužnosti, odgovaraju za povredu radne obaveze i dužnosti u skladu sa zakonom i ovim Pravilnikom.

II VRSTE POVREDA RADNIH OBAVEZA I DUŽNOSTI

Član 3

Povrede radnih obaveza i dužnosti zaposlenih u Gradskoj upravi mogu biti lakše i teže.

Član 4

Lakše povrede radnih obaveza i dužnosti, pored povreda propisanih članom 58. Zakona o radnim odnosima u državnim organima, jesu:

1) prikrivanje materijalne štete;

2) nepridržavanje odredaba zakona i opštih akata organa Grada;

3) samovoljno napuštanje radnog mesta bez znanja i odobrenja neposrednog rukovodioca, najmanje dva puta u toku nedelje.

Član 5

Teže povrede radnih obaveza i dužnosti, pored povreda propisanih članom 59. Zakona o radnim odnosima u državnim organima, jesu:

1) nedostojno, uvredljivo ili na drugi način neprimereno ponašanje prema neposrednom rukovodiocu, načelniku i zameniku načelnika Gradske uprave, rukovodstvu Grada i drugim zaposlenima u Gradskoj upravi;

2) nepridržavanje odredaba Kodeksa ponašanja zaposlenih u Gradskoj upravi.

III DISCIPLINSKE MERE

Član 6

Za lakše povrede radnih obaveza iz člana 4. ovog Pravilnika može se izreći novčana kazna u visini do 20% od jednomesečnog iznosa plate isplaćene za mesec u kome je odluka doneta.

Član 7

Za teže povrede radnih obaveza iz člana 5. ovog Pravilnika može se izreći disciplinska mera: novčana kazna u visini od 20% do 35% od plate isplaćene za mesec u kome je odluka doneta u trajanju od tri do šest meseci, ili disciplinska mera prestanak radnog odnosa.

IV DISCIPLINSKI POSTUPAK

Član 8

Disciplinski postupak protiv zaposlenog u Gradskoj upravi vodi i disciplinsku meru izriče načelnik Gradske uprave.

Ovlašćenje za vođenje disciplinskog postupka i izricanje disciplinske mere protiv zaposlenog u Gradskoj upravi može se preneti na zamenika načelnika Gradske uprave ili drugog rukovodećeg lica.

Član 9

Postupak za utvrđivanje povrede radnih obaveza i dužnosti je hitan.

POKRETANJE POSTUPKA

Član 10

Inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka za zaposlene u Gradskoj upravi ima pravo da podnese svaki zaposleni i neposredni rukovodilac koji ima saznanje o učinjenoj povredi radne obaveze i dužnosti.

Inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka podnosi se u pismenoj formi i mora biti obrazložena.

Član 11

Načelnik Gradske uprave, na osnovu inicijative za pokretanje disciplinskog postupka protiv zaposlenog u Gradskoj upravi, sprovešće prethodni postupak kada je inicijativa nepotpuna, odnosno kada ne sadrži dovoljno podataka za pokretanje disciplinskog postupka.

U prethodnom postupku prikupljaju se dokazi od značaja za utvrđivanje činjenica vezanih za povredu radnih obaveza i dužnosti.

Prethodni postupak se mora okončati u roku od osam dana od dana prijema inicijative.

Član 12

Načelnik Gradske uprave, zaključkom će odbaciti inicijativu ako je:

1) u inicijativi opisana radnja koja nije propisana ovim Pravilnikom, odnosno Zakonom kao povreda radne obaveze i dužnosti;

2) nastupila zastarelost za pokretanje disciplinskog postupka;

3) licu protiv koga je inicijativa podneta prestao radni odnos.

Član 13

Zahtev za pokretanje disciplinskog postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti zaposlenog u Gradskoj upravi podnosi lice koje rukovodi organizacionom jedinicom ili posebnom organizacionom jedinicom.

Zahtev za pokretanje disciplinskog postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti lica koja rukovode organizacionom jedinicom i posebnom organizacionom jedinicom podnosi načelnik odnosno zamenik načelnika Gradske uprave.

Zahtev iz stava 1. i 2. ovog člana podnosi se u pismenoj formi i mora biti obrazložen.

Član 14

Po prijemu zahteva iz člana 13. ovog Pravilnika, načelnik Gradske uprave sprovešće prethodni postupak radi utvrđivanja ispunjenosti uslova za pokretanje disciplinskog postupka.

Prethodni postupak se mora okončati u roku od osam dana od dana prijema zahteva.

Član 15

Po sprovedenom prethodnom postupku, načelnik Gradske uprave može doneti:

1) zaključak kojim će odbaciti zahtev za pokretanje disciplinskog postupka,

2) rešenje o pokretanju disciplinskog postupka.

Član 16

Načelnik Gradske uprave odbaciće zahtev za pokretanje disciplinskog postupka ako je:

1) u zahtevu opisana radnja koja nije propisana zakonom ili ovim Pravilnikom kao povreda radne obaveze;

2) nastupila zastarelost za pokretanje disciplinskog postupka;

3) licu protiv koga je podnet zahtev prestao radni odnos;

4) ako je zahtev podnet od strane neovlašćenog lica.

Član 17

Pokretanje i vođenje disciplinskog postupka zastareva u roku od šest meseci od dana izvršene povrede radne obaveze i dužnosti.

Rok iz stava 1. ovog člana ne teče za vreme odsustvovanja sa rada zbog bolovanja ili godišnjeg odmora.

Obustava krivičnog postupka za krivično delo učinjeno na radu ili u vezi sa radom ne isključuje disciplinsku odgovornost zaposlenog u Gradskoj upravi.

Član 18

Rešenje o pokretanju disciplinskog postupka sadrži naznačenje donosioca rešenja, pravni osnov, ime i prezime lica protiv koga se pokreće postupak sa navođenjem radnog mesta na koje je raspoređen, adresom stanovanja, vreme, mesto, način izvršenja i opis povrede radne obaveze i dužnosti, dokaze koji ukazuju na izvršenje radnih obaveza i dužnosti, potpis, pečat i broj i datum donošenja rešenja.

Rešenje o pokretanju disciplinskog postupka dostavlja se zaposlenom protiv koga se pokreće postupak.

Obaveštenje o pokretanju disciplinskog postupka dostavlja se predsedniku Osnovne organizacije samostalnog sindikata ukoliko je lice protiv koga je pokrenut disciplinski postupak član sindikalne organizacije.

Na rešenje iz stava 1. ovog člana nije dopušten prigovor.

Član 19

U disciplinskom postupku shodno se primenjuju pravila upravnog postupka o usmenoj raspravi, dokazivanju, zapisniku i dostavljanju.

Član 20

Zaposlenom protiv koga je pokrenut disciplinski postupak, mora se ostaviti najmanje osam dana za pripremu odbrane, računajući od dana prijema akta kojim je pokrenut disciplinski postupak do dana zakazivanja usmene rasprave.

Zaposleni protiv koga se vodi disciplinski postupak ima pravo na branioca.

Član 21

Pre održavanja usmene rasprave, načelnik Gradske uprave sprovodi radnje u cilju pripreme usmene rasprave, kao što su: pribavljanje isprava, uviđaj, veštačenje, saslušanje svedoka i dr.

Član 22

Na usmenu raspravu poziva se zaposleni protiv koga se vodi disciplinski postupak, svedoci, veštaci, predstavnik osnovne organizacije samostalnog sindikata, branilac i druga lica čije je prisustvo potrebno po oceni načelnika Gradske uprave.

Poziv za usmenu raspravu sadrži sve elemente propisane Zakonom o opštem upravnom postupku, pouku o pravu zaposlenog protiv koga se vodi disciplinski postupak na branioca, upozorenje da će se usmena rasprava održati i u slučaju ako na raspravu ne dođe a izostanak ne opravda zaposleni, kao i obaveštenje o isključenju javnosti, ukoliko je takav akt donet.

Član 23

Usmenom raspravom rukovodi načelnik Gradske uprave.

Nakon otvaranja usmene rasprave utvrđuje se da li su pozivi uredno dostavljeni svim pozvanim licima i da li su se pozvani odazvali pozivu.

Ako zaposleni protiv koga je pokrenut disciplinski postupak nije došao, a nema dokaza da je uredno pozvan, usmena rasprava se odlaže.

Usmena rasprava se može održati u odsustvu zaposlenog protiv koga je pokrenut disciplinski postupak u slučaju da je isti uredno pozvan a nije opravdao svoj izostanak.

Član 24

Kada se utvrdi da su ispunjeni uslovi za održavanje usmene rasprave, pristupa se čitanju rešenja o pokretanju disciplinskog postupka, a zatim se poziva zaposleni protiv koga je pokrenut postupak da iznese svoju odbranu.

Po iznošenju odbrane, pristupa se izvođenju dokaza. Dokazna sredstva u postupku mogu biti: čitanje isprava, spisa, akata i drugih službenih dokumenata, saslušanje svedoka, uviđaj, veštačenje, kao i druga dokazna sredstva propisana Zakonom o opštem upravnom postupku.

Načelnik Gradske uprave, zavisno od raspoloživih dokaza, može odlučiti da se rasprava odloži u slučaju kada je potrebno da se upotpuni izvođenje dokaza.

Nakon izvođenja dokaza, predstavniku osnovne organizacije samostalnog sindikata obavezno se omogućuje da iznese svoje mišljenje, usmeno na raspravi, ili u pisanoj formi u roku koji odredi načelnik Gradske uprave, a koji ne može biti duži od osam dana od dana održavanja usmene rasprave.

Član 25

O saslušanju zaposlenog protiv koga se vodi disciplinski postupak, saslušanju svedoka i izvođenju drugih dokaza, kao i o toku rasprave vodi se zapisnik.

Zapisnik sa usmene rasprave vodi zaposleni koga odredi načelnik Gradske uprave.

Zapisnik potpisuju načelnik Gradske uprave, zaposleni protiv koga se vodi disciplinski postupak, branilac ukoliko ga ima, zapisničar i ostali prisutni na usmenoj raspravi.

Zapisnik sa usmene rasprave uručuje se prisutnim licima na samoj usmenoj raspravi, a zaposlenom protiv koga je pokrenut disciplinski postupak dostavlja se u pisanoj formi u roku od tri dana od dana održavanja usmene rasprave u slučaju da zaposleni nije bio prisutan na usmenoj raspravi.

Ukoliko predstavnik osnovne organizacije samostalnog sindikata ne prisustvuje raspravi, zapisnik mu se dostavlja u roku od tri dana od dana održavanja usmene rasprave.

Član 26

Disciplinski postupak je javan, s tim što se javnost može isključiti ako to zahteva potreba čuvanja državne ili druge propisane tajne.

Zaključak o isključenju javnosti donosi načelnik Gradske uprave.

Zaključak o isključenju javnosti mora biti obrazložen i istaknut na oglasnoj tabli.

Protiv zaključka o isključenju javnosti nije dozvoljen poseban prigovor već se isti može pobijati prigovorom protiv odluke donete u disciplinskom postupku.

Član 27

Nakon utvrđivanja svih činjenica i okolnosti od značaja za donošenje odluke, savesnom i brižljivom ocenom svakog dokaza posebno i svih dokaza zajedno, donosi se odluka u disciplinskom postupku.

Odluku iz st. 1. ovog člana donosi načelnik Gradske uprave u roku od osam dana od dana zaključenja rasprave.

Pri donošenju odluke načelnik Gradske uprave je u obavezi da ceni i uzme u obzir otežavajuće i olakšavajuće okolnosti, a naročito težinu povrede radnih obaveza i dužnosti posledice povrede, stepen odgovornosti zaposlenog protiv koga se vodi disciplinski postupak, uslove pod kojima je povreda radne obaveze i dužnosti učinjena, predhodni rad i ponašanje zaposlenog o čijoj odgovornosti se odlučuje i druge okolnosti koje mogu biti od uticaja na utvrđivanje disciplinske odgovornosti i izricanje disciplinske mere.

Član 28

Po sprovedenom disciplinskom postupku načelnik Gradske uprave donosi:

1) rešenje kojim se odlučuje o disciplinskoj odgovornosti,

2) zaključak kojim se disciplinski postupak obustavlja.

Član 29

Ukoliko je u disciplinskom postupku utvrđeno da je zaposleni protiv koga je pokrenut disciplinski postupak izvršio povredu radne obaveze i dužnosti i da je odgovoran za njeno izvršenje odnosno neizvršenje, rešenjem se oglašava odgovornim i izriče mu se odgovarajuća disciplinska mera.

Ukoliko u disciplinskom postupku nije utvrđeno da je zaposleni protiv koga je pokrenut disciplinski postupak izvršio povredu radne obaveze i dužnosti, rešenjem se oslobađa od disciplinske odgovornosti.

Član 30

Protiv rešenja o disciplinskoj odgovornosti može se podneti prigovor načelniku Gradske uprave u roku od osam dana od dana dostavljanja rešenja.

Po prigovoru iz stava 1. ovog člana načelnik Gradske uprave je dužan da odluči u roku od petnaest dana od dana podnošenja prigovora.

Prigovor podnet protiv rešenja iz stava 1. ovog člana zadržava izvršenje rešenja do konačnosti istog.

Član 31

U prigovoru se navodi rešenje koje se pobija, označava se donosilac rešenja, broj i datum rešenja protiv kojeg se podnosi prigovor, kao i razlozi podnošenja prigovora i obrazloženje istih.

Ukoliko se u prigovoru istaknu nove činjenice i novi dokazi, podnosilac prigovora dužan je da obrazloži zbog čega te činjenice i dokaze nije izneo u toku postupka usmene rasprave ili u toku disciplinskog postupka.

Član 32

Prigovor podnet po isteku roka iz člana 30. stav 1. ovog Pravilnika, kao i prigovor koji nije podnet od zaposlenog protiv koga je vođen disciplinski postupak, odbacuju se zaključkom.

Protiv zaključka o odbacivanju prigovora može se podneti prigovor načelniku Gradske uprave u roku od osam dana od dana dostavljanja zaključka.

Ukoliko prigovor podnet u skladu sa stavom 2. ovog člana bude ocenjen kao osnovan, rešenjem će se poništiti zaključak kojim je odbačen prigovor podnet protiv rešenja o disciplinskoj odgovornosti i istim rešenjem odlučiti i po tom prigovoru.

Član 33

U postupku po prigovoru može se dopuniti sprovedeni postupak izvođenjem novih dokaza koji u postupku nisu izvedeni, ukoliko načelnik Gradske uprave oceni da bi isti mogli biti od uticaja na donošenje konačne odluke.

Ukoliko na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja u dopuni postupka načelnik Gradske uprave oceni da ima osnova za donošenje drugačije odluke o disciplinskoj odgovornosti, može doneti novo rešenje kojim se zamenjuje ranije doneto rešenje o disciplinskoj odgovornosti.

Član 34

Načelnik Gradske uprave rešenjem će odbiti prigovor protiv rešenja donetog u disciplinskom postupku ukoliko utvrdi da je isti neosnovan.

Član 35

Podnosilac prigovora može u roku od petnaest dana od dana dostavljanja rešenja donetog po prigovoru, odnosno protekom roka određenog članom 30. stav 2. ovog Pravilnika i u slučaju da rešenje po prigovoru nije doneto, pokrenuti postupak pred nadležnim sudom radi ostvarivanja prava na sudsku zaštitu.

IV IZVRŠENJE DISCIPLINSKE MERE

Član 36

Rešenje o disciplinskoj odgovornosti izvršava se kada postane konačno.

Član 37

Rešenje o disciplinskoj odgovornosti postaje konačno:

1) kada istekne rok za podnošenje prigovora, a prigovor nije podnet,

2) danom dostavljanja rešenja donetog po prigovoru.

Član 38

Rešenje kojim je zaposlenom izrečena disciplinska mera prestanak radnog odnosa izvršava načelnik Gradske uprave.

Rešenje kojim je izrečena disciplinska mera - novčana kazna dostavlja se Sekretarijatu za finansije i privredu Gradske uprave po konačnosti rešenja, radi izvršenja istog.

Član 39

Izrečena disciplinska mera upisuje se u propisanu evidenciju o radu koja se vodi u Gradskoj upravi, nakon konačnosti rešenja kojim je određena disciplinska mera izrečena.

Disciplinska mera se briše iz propisane evidencije o radu ukoliko zaposlenom ne bude izrečena nova disciplinska mera u roku od godinu dana od dana izrečene disciplinske mere za lakšu povredu radne obaveze, odnosno u roku od dve godine od dana izrečene disciplinske mere za težu povredu radne obaveze.

V UDALJENJE SA RADA

Član 40

Zaposleni protiv koga je pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede radne obaveze i dužnosti može biti udaljen sa rada do okončanja disciplinskog postupka u slučaju ako bi njegovo prisustvo na radu moglo da šteti interesima Gradske uprave.

Rešenje o udaljenju sa rada zaposlenog iz stava 1. ovog člana donosi načelnik Gradske uprave.

Član 41

Protiv rešenja o udaljenju sa rada zaposleni može podneti prigovor načelniku Gradske uprave u roku od tri dana od dana dostavljanja rešenja.

Prigovor ne odlaže izvršenje rešenja.

Načelnik Gradske uprave dužan je da odluči po prigovoru zaposlenog u roku od tri dana od dana podnošenja prigovora.

Član 42

Za vreme udaljenja sa rada, zaposlenom i pripada naknada plate u visini jedne četvrtine, a ako izdržava porodicu u visini jedne trećine mesečne plate koju je ostvario u mesecu pre udaljenja sa rada.

Član 43

Zaposleni ima pravo na razliku između iznosa naknade plate primljene po osnovu člana 42. ovog Pravilnika i punog iznosa plate ostvarene u mesecu pre udaljenja, ako mu ne bude izrečena disciplinska mera prestanka radnog odnosa.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 44

Ovaj Pravilnik stupa na snagu u roku od osam dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku i grada Vranja".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka kako su oni objavljeni u "Sl. glasniku grada Vranja", br. 8/2014.