PRAVILNIK
O USLOVIMA KOJE MORA DA ISPUNJAVA OVLAŠĆENI OBELEŽIVAČ, KAO I PROGRAMU STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA ODGAJIVAČA ZA OBELEŽAVANJE DOMAĆIH ŽIVOTINJA

("Sl. glasnik RS", br. 44/2014)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi koje mora da ispunjava drugo pravno i fizičko lice kao ovlašćeni obeleživač, kao i program stručnog osposobljavanja odgajivača za obeležavanje domaćih životinja.

Član 2

Drugo pravno i fizičko lice kao ovlašćeni obeleživač iz člana 1. ovog pravilnika je osnovna odgajivačka organizacija i odgajivač, ako je ovlašćen za obavljanje poslova obeležavanja domaćih životinja od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i registrovan u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja (u daljem tekstu: Centralna baza), u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Član 3

Lice iz člana 2. ovog pravilnika za obavljanje poslova obeležavanja domaćih životinja mora da ima računarsku opremu (računar i štampač) za pristup Centralnoj bazi, internet konekciju, kao i sredstva za rad, sredstva za fiksiranje i sredstva za obeležavanje domaćih životinja.

Sredstva za rad čine klešta za postavljanje ušnih markica.

Sredstva za obeležavanje domaćih životinja su:

1) ušne markice za goveda, ovce, koze, svinje;

2) mikročipovi za pse, mačke i kopitare;

3) pločice za obeležavanje pčelinjih društava.

Član 4

Osnovna odgajivačka organizacija kao ovlašćeni obeleživač za obavljanje poslova obeležavanja domaćih životinja, pored uslova iz čl. 2. i 3. ovog pravilnika, mora da ima stručni kadar koji je stručno osposobljen za obeležavanje domaćih životinja u skladu sa programom stručnog osposobljavanja odgajivača za obeležavanje domaćih životinja.

Odgajivač kao ovlašćeni obeleživač za obavljanje poslova obeležavanja domaćih životinja za sopstvene potrebe, pored uslova iz čl. 2. i 3. ovog pravilnika, mora da je stručno osposobljen za obeležavanje domaćih životinja u skladu sa programom stručnog osposobljavanja odgajivača za obeležavanje domaćih životinja.

Član 5

Stručno osposobljavanje za obeležavanje domaćih životinja vrši se prema programu stručnog osposobljavanja odgajivača za obeležavanje domaćih životinja (u daljem tekstu: program stručnog osposobljavanja), koji se utvrđuje ovim pravilnikom.

Program stručnog osposobljavanja iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) zakonske propise u oblasti obeležavanja domaćih životinja - 2 časa teorije;

2) korišćenje Centralne baze - 2 časa teorije i 3 časa praktičnih vežbi;

3) tehnike aplikacije sredstava za obeležavanje domaćih životinja - 1 čas teorije i 2 časa praktičnih vežbi;

4) vođenje evidencije koja se odnosi na obeležavanje domaćih životinja - 1 čas teorije i 1 čas praktičnih vežbi.

Član 6

Posle završenog programa stručnog osposobljavanja i izvršene provere stručne osposobljenosti izdaje se potvrda o stručnoj osposobljenosti za obeležavanje domaćih životinja.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. decembra 2014. godine.