PRAVILNIK
O POSTUPKU I NAČINU REŠAVANJA ZAHTEVA GRAĐANA ZA NAKNADU ŠTETE NASTALE USLED UJEDA PASA LUTALICA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 3/2014)

Član 1

Pravilnikom o postupku i načinu rešavanja zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda pasa lutalica (u daljem tekstu: Pravilnik) uređuje se postupak i način rešavanja zahteva građana za naknadu štete, koju građani pretrpe usled ujeda pasa lutalica, ili nastale materijalne štete nastale usled napada pasa lutalica na domaće životinje (u daljem tekstu: Događaj) na teritoriji grada Novog Pazara i katastarskih opština koje ulaze u njegov sastav.

Član 2

Oštećeno lice obavezno je da najkasnije u roku od 3 dana od nastanka događaja, podnese pisanu prijavu Odeljenju za zaštitu životne sredine, protivpožarnu zaštitu, bezbednost i zdravlje na radu Gradske uprave za izvorne i poverene poslove grada Novog Pazara.

Ukoliko se prijava podnosi nakon utvrđenih rokova, oštećeno lice je dužno da navede i obrazloži razloge kašnjenja.

Prijava događaja nastala usled ujeda pasa podnosi se na odgovarajućem obrascu: Zahtev za ustanovljavanje i naknadu štete nastale usled ujeda pasa lutalica (Obrazac broj 1), preko pisarnice Gradske uprave.

Prijava događaja nastala usled napada pasa lutalica na domaće životinje podnosi na odgovarajućem obrascu: Zahtev za ustanovljavanje i naknadu štete nastale usled napada pasa lutalica na domaće životinje (Obrazac broj 2), preko pisarnice Gradske uprave.

Sve obrasce koji su sastavni deo ovog Pravilnika, zainteresovana lica mogu preuzeti kod ovlašćenog radnika-u Uslužnom centru Gradske uprave.

Obrasci broj 1 i 2 su sastavni deo ovog Pravilnika.

Zahtevi iz stava 2. i 3. ovog člana sadrže podatke o oštećenom licu (ime i prezime oštećenog, adresa stanovanja, jmbg oštećenog, veran opis i lokaciju događaja, imena svedoka, opis pretrpljenih povreda, predlog visine iznosa novčane naknade koju potražuje u slučaju ujeda, opis pretrpljene štete na domaćim životinjama, predlog visine iznosa novčane naknade koju potražuje u slučaju napada na iste, kontakt telefon kao i broj tekućeg ili žiro računa).

Član 3

Odeljenje za zaštitu životne sredine, protivpožarnu zaštitu, bezbednost i zdravlje na radu je obavezno da nakon prijema zahteva, izda potvrdu oštećenom licu o prijavi događaja i da fotokopiju prijave i potvrde o njenom prijemu prosledi JKP "Čistoća" Novi Pazar radi preduzimanja mera na pronalaženju i zbrinjavanju pasa lutalica kao i bezbednom uklanjanju životinjskih leševa.

Koordinator nadležan za ove poslove, izlazi na lice mesta (gde je nastala šteta prijavljena), fotografiše uginule i povređene životinje, uzima izjavu od svedoka događaja i sačinjava zapisnik o uviđaju na licu mesta.

Nakon obrade zahteva koordinator nadležan za ove poslove, dostavlja kompletnu dokumentaciju Komisiji za utvrđivanje osnova i visine naknade štete nastale usled ujeda i napada pasa lutalica (u daljem tekstu: Komisija) na dalju nadležnost.

Komisiju iz stava 2. ovog člana obrazuje gradonačelnik grada Novog Pazara posebnim aktom u roku od 7 dana od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika.

Aktom o obrazovanju Komisije utvrđuje se broj i sastav članova komisije, poslovi i zadaci koje će Komisija obavljati, kao i druga pitanja vezana za rad Komisije.

Član 4

Uz zahteve za naknadu štete iz člana 2. ovog Pravilnika oštećeno lice je dužno da dostavi:

1. uz obrazac broj 1 (original ili overenu fotokopiju) i sledeću dokumentaciju:

- ličnu kartu ili izvod iz matične knjige rođenih ukoliko se radi o maloletnoj osobi,

- dokaz o uplati administrativne takse,

- dokaz da je događaj prijavljen Odeljenju za zaštitu životne sredine, protivpožarnu zaštitu, bezbednost i zdravlje na radu u roku iz člana 2. ovog Pravilnika (potvrda ovog Odeljenja),

- kompletnu medicinsku dokumentaciju, koja se odnosi na lečenje povrede nanete ujedom psa lutalice (izveštaj nadležne zdravstvene ustanove primarne zaštite, izveštaj lekara specijaliste i sl.),

- druge dokaze za koje smatra da su od bitnog značaja za pravilno rešavanje zahteva.

2. uz obrazac broj 2 (original ili overenu fotokopiju) i sledeću dokumentaciju:

- ličnu kartu,

- dokaz o uplati administrativne takse,

- dokaz da je događaj prijavljen Odeljenju za zaštitu životne sredine, protivpožarnu zaštitu, bezbednost i zdravlje na radu u roku iz člana 2. ovog Pravilnika (potvrda ovog Odeljenja),

- zapisnik veterinarskog inspektora ili koordinatora iz nadležnog gradskog organa o izvršenom uviđaju pomenutog događaja,

- druge dokaze za koje smatra da su od bitnog značaja za pravilno rešavanje zahteva.

Nepotpune, neblagovremene i nerazumljive zahteve organ će zaključkom odbaciti.

Član 5

Komisija po razmatranju primljenog zahteva, upućuje Gradskom javnom pravobranilaštvu, predlog da zahtev za naknadu štete:

- prihvati, i sa oštećenim licem zaključi vansudsko poravnanje o naknadi štete na visinu novčanog iznosa koji je Komisija predložila,

- ili zahtev odbije.

Predlog Komisije iz stava 1. ovog člana mora biti obrazložen.

U toku svog rada Komisija u cilju pribavljanja dodatnih informacija i utvrđivanja relevantnih činjenica, može pozivati oštećeno lice, uzimati izjavu svedoka događaja, vršiti konsultacije i provere sa nadležnim zdravstvenim i drugim organima i ustanovama kao i druge poslove neophodne za pravilno rešavanje zahteva oštećenog lica.

Član 6

Komisija je dužna da primljene zahteve razmotri i uputi predlog za rešavanje istih Gradskom javnom pravobranilaštvu, najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahteva.

Član 7

Gradsko javno pravobranilaštvo je obavezno da u roku od 10 dana od dana prijema predloga Komisije, donese akt po zahtevu oštećenog lica.

Član 8

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara".

Napomene

Obrazac Zahteva za ustanovljavanje i naknadu štete nastale usled ujeda pasa lutalica (Obrazac broj 1) i Obrazac Zahteva za ustanovljavanje i naknadu štete nastale usled napada pasa lutalica na domaće životinje (Obrazac broj 2), koji su sastavni deo ovog pravilnika, nisu objavljeni u "Sl. listu grada Novog Pazara", br. 3/2014.