MEĐUNARODNI RAČUNOVODSTVENI STANDARD 27
Pojedinačni finansijski izveštaji

("Sl. glasnik RS", br. 35/2014)

Cilj

1 Cilj ovog standarda je da propiše računovodstvene zahteve i zahteve obelodanjivanja za učešća u zavisne entitete, zajedničke poduhvate i pridružene entitete kada entitet sačinjava pojedinačne finansijske izveštaje.

Delokrug

2 Ovaj standard se primenjuje na računovodstveno obuhvatanje učešća u zavisne entitete, zajedničke poduhvate i pridružene entitete, kada entitet izabere, ili u skladu sa lokalnim propisima ima obavezu da prezentuje pojedinačne finansijske izveštaje.

3 Ovaj standard ne propisuje koji entiteti treba da sastavljaju pojedinačne finansijske izveštaje. On se primenjuju kada entitet sastavlja pojedinačne finansijske izveštaje koji su u skladu sa Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja.

Definicije

4 U ovom standardu korišćeni su sledeći termini sa određenim značenjem:

Konsolidovani finansijski izveštaji su finansijski izveštaji grupe u kojima su sredstva, obaveze, kapital, prihodi, rashodi i tokovi gotovine matičnog entiteta i njegovih zavisnih entiteta prikazani kao deo jednog ekonomskog entiteta.

Pojedinačni finansijski izveštaji su izveštaji koje sastavlja matični entitet (tj. investitor sa kontrolom nad zavisnim entitetom) ili investitor sa zajedničkom kontrolom ili značajnim uticajem nad entitetom u koji je investirano, u kojima se učešća računovodstveno obuhvataju po nabavnoj vrednosti ili u skladu sa IFRS 9 Finansijski instrumenti.

5 Sledeći termini su definisani u Prilogu A IFRS 10 Konsolidovani finansijski izveštaji, Prilogu A IFRS 11 Zajednički aranžmani, i paragrafu 3 u IAS 28 Investicije u pridružene entitete i zajedničke poduhvate:

• pridruženi entitet

• kontrola nad entitetom u koji je investirano

• grupa

• zajednička kontrola

• zajednički poduhvat

• učesnik u zajedničkom poduhvatu

• matični entitet

• značajan uticaj

• zavisni entitet.

6 Pojedinačni finansijski izveštaji su izveštaji koji se prezentuju pored konsolidovanih finansijskih izveštaja ili pored finansijskih izveštaja u kojima su učešća u pridružene entitete ili zajedničke poduhvate računovodstveno obuhvaćena korišćenjem metode udela, osim u okolnostima koje su utvrđene u paragrafu 8. Pojedinačni finansijski izveštaji ne moraju da prate niti da budu priloženi uz te izveštaje.

7 Finansijski izveštaji u kojima se primenjuje metod udela nisu pojedinačni finansijski izveštaji. Na sličan način, finansijski izveštaji entiteta koji nema zavisni entitet, pridruženi entitet ili učešća kao učesnik u zajedničkom poduhvatu nisu pojedinačni finansijski izveštaji.

8 Entitet koji je oslobođen od obaveze konsolidovanja u skladu sa paragrafom 4(a) IFRS 10, ili od primene metoda udela u skladu sa paragrafom 17 IAS 28 (izmenjen 2011.) može da prezentuje pojedinačne finansijske izveštaje kao svoje jedine finansijske izveštaje.

Sastavljanje pojedinačnih finansijskih izveštaja

9 Pojedinačni finansijski izveštaji se sastavljaju u skladu sa svim relevantnim IFRS, osim u slučajevima predviđenim paragrafom 10.

10 Kada entitet sastavlja pojedinačne finansijske izveštaje, on računovodstveno obuhvata učešća u zavisne entitete, zajedničke poduhvate i pridružene entitete ili:

(a) po nabavnoj vrednosti, ili

(b) u skladu sa IAS 9.

Entitet primenjuje isti računovodstveni postupak na svaku kategoriju učešća. Učešća koja su obračunata po metodu nabavne vrednosti se obuhvataju u skladu sa IFRS 5 Stalna imovina koja se drži za prodaju i prestanak poslovanja kada su klasifikovane kao one koje se drže radi prodaje (ili su uključene u grupu za otuđenje koja je klasifikovana kao grupa koja se drži za prodaju). Vrednovanje učešća obuhvaćeno u skladu sa IFRS 9 se u takvim okolnostima ne menja.

11 Ako entitet izabere, u skladu sa paragrafom 18 u IAS 28 (izmenjen 2011.) da odmerava svoja učešća u pridružene entitete ili zajedničke poduhvate po fer vrednosti kroz bilans uspeha u skladu sa IFRS 9, on računovodstveno obuhvata ta učešća na isti način u svojim pojedinačnim finansijskim izveštajima.

12 Entitet priznaje dividendu od zavisnih entiteta, zajedničkih poduhvata ili pridruženih entiteta u dobitku ili gubitku u svojim pojedinačnim finansijskim izveštajima kada je ustanovljeno njegovo pravo da primi dividendu.

13 Kada matični entitet reorganizuje strukturu grupe osnivanjem novog entiteta kao matičnog entiteta na način kojim se zadovoljavaju sledeći kriterijumi:

(a) novi matični entitet dobija kontrolu nad prvobitnim matičnim entitetom putem izdavanja instrumenata kapitala u zamenu za postojeće instrumente kapitala prvobitnog matičnog entiteta;

(b) imovina i obaveze nove grupe i prvobitne grupe su jednaki pre i posle reorganizacije; i

(c) vlasnici prvobitnog matičnog entiteta pre reorganizacije imaju ista apsolutna i relativna učešća u neto imovini prvobitne i nove grupe pre i posle reorganizacije,

i novi matični entitet obračunava učešće u prvobitni matični entitet u skladu sa paragrafom 10(a) u svojim pojedinačnim finansijskim izveštajima, novi matični entitet odmerava nabavnu vrednost po knjigovodstvenoj vrednosti svog učešća u kapitalu prikazanom u pojedinačnim finansijskim izveštajima prvobitnog matičnog entiteta na datum reorganizacije.

14 Slično tome, entitet koji nije matični entitet može osnovati novi entitet kao svoj matični entitet na način koji zadovoljava kriterijume paragrafa 13. Zahtevi paragrafa 13 se jednako primenjuju na takvu reorganizaciju. U takvim slučajevima, reference na ’prvobitni matični entitet’ i ’prvobitnu grupu’ se zamenjuju referencom na ’prvobitni entitet’.

Obelodanjivanje

15 Entitet primenjuje sve relevantne IFRS kada obezbeđuje obelodanjivanja u svojim pojedinačnim finansijskim izveštajima, uključujući i zahteve iz paragrafa 16 i 17.

16 Kada matični entitet, u skladu sa paragrafom 4(a) u IFRS 10 izabere više da ne sastavlja konsolidovane finansijske izveštaje i umesto toga priprema pojedinačne finansijske izveštaje, on u tim pojedinačnim finansijskim izveštajima obelodanjuje:

(a) činjenicu da su u pitanju pojedinačni finansijski izveštaji; da je iskorišćena mogućnost izuzimanja iz konsolidovanja; ime i sedište poslovanja (i zemlju registracije, ako je drugačija) entiteta čiji su finansijski izveštaji koji su u skladu sa Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja sastavljeni za javnu upotrebu; kao i adresu na kojoj se ti konsolidovani finansijski izveštaji mogu dobiti.

(b) spisak značajnih učešća u zavisne entitete, zajedničke poduhvate i pridružene entitete, uključujući:

(i) ime entiteta u koji je investirano.

(ii) sedište poslovanja (i zemlju registracije, ako je drugačija) entiteta u koji je investirano.

(iii) procenat učešća u vlasništvu (i ako je različit, procenat glasačkih prava) u entitetu u koji je investirano.

(c) opis metoda korišćenog za računovodstveno obuhvatanje učešća navedenih pod (b).

17 Kada matični entitet (osim matičnog entiteta koji je obuhvaćen paragrafom 16) ili investitor sa zajedničkom kontrolom ili značajnim uticajem nad entitetom u koji je investirano sastavlja pojedinačne finansijske izveštaje, matični entitet ili investitor treba da naznači da su finansijski izveštaji sastavljeni u skladu sa IFRS 10, IFRS 11 ili IAS 28 (izmenjen 2011.) tj. na standard koji se na iste odnosi. Matični entitet ili investitor takođe obelodanjuje u svojim pojedinačnim finansijskim izveštajima:

(a) činjenicu da su u pitanju pojedinačni finansijski izveštaji i razlozi zbog kojih su oni sastavljeni ako to nije zakonska obaveza.

(b) spisak značajnih učešća u zavisne entitete, zajedničke poduhvate i pridružene entitete, uključujući:

(i) ime entiteta u koji je investirano.

(ii) sedište poslovanja (i zemlju registracije, ako je drugačija) entiteta u koje je investirano.

(iii) procenat učešća u vlasništvu (i ako je različit, procenat glasačkih prava) u entitetu u koji je investirano.

(c) opis metoda korišćenog za računovodstveno obuhvatanje učešća navedenih pod (b).

Datum stupanja na snagu i prelazne odredbe

18 Entitet primenjuje ovaj standard za godišnje periode koji počinju 1. januara 2013. godine ili kasnije. Ranija primena je dozvoljena. Ako entitet primeni ovaj IFRS ranije, tu činjenicu obelodanjuje i istovremeno primenjuje IFRS 10, IFRS 11, IFRS 12 Obelodanjivanje učešća u drugim entitetima i IAS 28 (izmenjen 2011.).

Pozivanje na IFRS 9

19 Ako entitet primeni ovaj standard ali još uvek ne primenjuje IFRS 9, svako pozivanje na IFRS 9 će se smatrati pozivanjem na IAS 39 Finansijski instrumenti: priznavanje i odmeravanje.

Povlačenje IAS-a 27 (2008.)

20 Ovaj standard se objavljuje istovremeno sa IFRS 10. Zajedno, ova dva IFRS zamenjuju IAS 27 Konsolidovani i pojedinačni finansijski izveštaji (izmenjen 2008. godine).