IFRIC TUMAČENJE 18
Prenosi sredstava od kupaca

("Sl. glasnik RS", br. 35/2014)

Reference

Okvir za pripremanje i prezentaciju finansijskih izveštaja,1

• IFRS 1 Prva primena Međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja (revidiran 2008. godine)

• IAS 8 Računovodstvene politike, promene računovodstvenih procena i greške

• IAS 16 Nekretnine, postrojenja i oprema

• IAS 18 Prihodi

• IAS 20 Računovodstvo državnih davanja i obelodanjivanje državne pomoći

• IFRIC 12 Ugovori o koncesiji za pružanje usluga

__________
1 U septembru 2010. Odbor za međunarodne računovodstvene standarde (IASB) je zamenio Okvir sa Konceptualnim okvirom za finansijsko izveštavanje.

Istorijat

1 U delatnosti komunalnih usluga, entitet može da primi od svojih kupaca stavke nekretnina, postrojenja i opreme koje se moraju koristiti za priključenje tih kupaca na mrežu i za obezbeđivanje njihovog kontinuiranog pristupa dobrima kao što su električna energija, gas i voda. Alternativno, entitet može od kupaca da primi gotovinu za nabavku ili izgradnju takvih stavki nekretnina, postrojenja i opreme. Uobičajeno je da se od kupaca zahteva da plate dodatne iznose za nabavku dobara ili usluga po osnovu korišćenja.

2 Prenosi sredstava od kupaca takođe se mogu javiti i u drugim delatnostima pored komunalnih usluga. Na primer, entitet koji za svoju funkciju informacionih tehnologija angažuje spoljnu uslužnu organizaciju može da prenese svoje postojeće stavke nekretnina, postrojenja i opreme na takvog spoljnjeg pružaoca usluga.

3 U nekim slučajevima, prenosilac sredstva ne mora da bude entitet koji će eventualno imati kontinuirani pristup dobrima ili uslugama i biti primalac tih dobara ili usluga. Međutim, radi pojednostavljenja, u ovom Tumačenju se entitet koji vrši prenos sredstva odnosi na kupca.

Delokrug

4 Ovo Tumačenje se primenjuje na računovodstveno obuhvatanje prenosa stavki nekretnina, postrojenja i opreme od strane entiteta koji primaju takve prenose od svojih kupaca.

5 Ugovori koji su u delokrugu ovog Tumačenja su ugovori u kojima entitet prima od kupca stavku nekretnina, postrojenja i opreme koju entitet nakon toga mora koristiti ili za priključenje kupca na mrežu ili da obezbedi kupcu kontinuirani pristup dobrima ili uslugama, ili oba.

6 Ovo Tumačenje se takođe primenjuje na ugovore u kojima entitet dobija gotovinu od kupca i kada se taj iznos gotovine mora iskoristiti jedino za izgradnju ili nabavku stavke nekretnina, postrojenja i opreme, gde entitet onda mora da koristi tu stavku nekretnina, postrojenja i opreme ili da priključi kupca na mrežu ili da obezbedi kupcu kontinuirani pristup dobrima ili uslugama, ili oba.

7 Ovo Tumačenje se ne primenjuje na ugovore u kojima je prenos ili državno davanje, po definiciji iz IAS 20, ili je infrastruktura koja se koristi u slučajevima ugovora o koncesiji za pružanje usluga koji je u delokrugu IFRIC 12.

Pitanja

8 Ovo tumačenje se bavi sledećim pitanjima:

(a) Da li je definicija sredstva ispunjena?

(b) Ako je definicija sredstva ispunjena, kako preneta stavka nekretnina, postrojenja i opreme treba da bude odmeravana prilikom početnog priznavanja?

(c) Ako se prilikom početnog priznavanja stavka nekretnina, postrojenja i opreme odmerava po fer vrednosti, kako treba računovodstveno obuhvatiti rezultirajući potražni saldo?

(d) Kako entitet treba računovodstveno da obuhvati uplatu gotovine od svojih kupaca?

Konsenzus

Da li je definicija sredstva ispunjena?

9 Kada entitet primi od kupca prenos stavke nekretnine, postrojenja i opreme, on treba da oceni da li preneta stavka ispunjava definiciju sredstva koja je utvrđena u Okviru. Paragraf 49(a) Okvira2 navodi da je "sredstvo resurs koji je kontrolisan od strane entiteta kao rezultat prošlih događaja i iz koga se očekuje priliv budućih ekonomskih koristi za entitet". U većini okolnosti, entitet stiče pravo vlasništva nad prenesenim stavkama nekretnina, postrojenja i opreme. Međutim, prilikom utvrđivanja da li sredstvo postoji, pravno vlasništva nije odlučujuće. Prema tome, ako kupac nastavi da ima kontrolu nad prenesenom stavkom, definicija sredstva ne bi bila ispunjena uprkos prenosu vlasništva.

10 Entitet koji ima kontrolu nad sredstvom generalno može da raspolaže sredstvom po svom nahođenju. Na primer, entitet može da razmeni to sredstvo za druga sredstva, da ga uposli u proizvodnji dobara ili usluga, da naplaćuje cenu drugima za njegovo korišćenje, da ga upotrebi u izmirenju obaveza, da ga drži, ili da ga raspodeli vlasnicima. Entitet koji od kupca primi prenos stavke nekretnine, postrojenja i opreme treba da uzme u obzir sve relevantne činjenice i okolnosti prilikom procene kontrole nad prenesenom stavkom. Na primer, iako entitet mora da koristi prenetu stavku nekretnina, postrojenja i opreme da bi pružao jednu ili više usluga kupcu, on može da ima sposobnost odlučivanja o radu i održavanju stavke nekretnina, postrojenja i opreme, i o njenoj zameni. U tom slučaju, entitet uglavnom zaključuje da ima kontrolu nad prenesenom stavkom nekretnina, postrojenja i opreme.

Kako treba odmeravati stavku nekretnina, postrojenja i opreme prilikom početnog priznavanja?

11 Ako entitet zaključi da je definicija sredstva ispunjena, on priznaje preneto sredstvo kao stavku nekretnina, postrojenja i opreme u skladu sa paragrafom 7 u IAS 16, i odmerava njegovu nabavnu vrednost prilikom početnog priznavanja kao fer vrednost, u skladu sa paragrafom 24 tog standarda.

Kako treba računovodstveno obuhvatiti potražni saldo?

12 Diskusija koja sledi podrazumeva da je entitet koji prima stavku nekretnina, postrojenja i opreme zaključio da prenetu stavku treba priznati i odmeriti u skladu sa paragrafima 9-11.

13 Paragraf 12 u IAS 18 navodi da "kada se roba proda ili se usluge pruže u zamenu za robu ili usluge različite vrste, ta razmena se smatra transakcijom kojom se stvara prihod". U skladu sa uslovima ugovora koji su u delokrugu ovog Tumačenja, prenos stavke nekretnina, postrojenja i opreme predstavlja zamenu za robu ili usluge različite vrste. Shodno tome, entitet priznaje prihod u skladu sa IAS 18.

Identifikovanje zasebno odredivih usluga

14 Entitet može da prihvati da pruži jednu ili više usluga u zamenu za prenetu stavku nekretnina, postrojenja i opreme, kao što je priključenje kupca na mrežu, obezbeđenje kupcu kontinuiranog pristupa isporuci dobara ili usluga, ili oba. U skladu sa paragrafom 13 u IAS 18, entitet identifikuje zasebno odredive usluge koje su predmet ugovora.

15 Elementi koji ukazuju na to da je priključenje kupca na mrežu zasebno odrediva usluga uključuju sledeće:

(a) usluga priključenja je izvršena kupcu i predstavlja zasebnu vrednost za tog kupca;

(b) fer vrednost usluge priključenja se može pouzdano odmeriti.

16 Element koji ukazuje na to da obezbeđivanje kupcu kontinuiranog pristupa isporuci dobara ili usluga predstavlja zasebno odredivu uslugu je da, u budućnosti, kupac koji vrši prenos dobija kontinuirani pristup dobrima ili uslugama, ili obema po ceni koja je niža od ne koja bi bila naplaćena bez prenosa stavke nekretnina, postrojenja i opreme.

17 Nasuprot tome, element koji ukazuje na to da obaveza obezbeđivanja kupcu kontinuiranog pristupa isporuci dobara ili usluga proističe iz uslova licence za rad entiteta ili po drugom zakonskom osnovu, a ne iz ugovora o prenosu stavke nekretnine, postrojenja i opreme je da kupci koji izvrše prenos plaćaju istu cenu kao i oni koji ga ne izvrše za kontinuiran pristup, ili za dobra ili usluge, ili za oba.

Priznavanje prihoda

18 Ako je samo jedna usluga odrediva, entitet priznaje prihod po pružanju usluge, u skladu sa paragrafom 20 iz IAS 18.

19 Ako se više od jedne zasebno odredive usluge identifikuje, paragraf 13 iz IAS 18 zahteva da fer vrednost ukupno primljene naknade ili naknade koja će se po osnovu ugovora primiti, bude raspodeljena na svaku uslugu, i da se nakon toga kriterijumi priznavanja iz IAS 18 primene na svaku od usluga.

20 Ako je kontinuirana usluga identifikovana kao deo ugovora, period tokom koga se priznaje prihod za tu uslugu generalno se određuju na osnovu uslova iz ugovora sa kupcem. Ako ugovorom nije definisan period, prihod se priznaje tokom perioda koji ne sme biti duži od korisnog veka trajanja prenetog sredstva korišćenog u pružanju kontinuirane usluge.

Kako entitet treba računovodstveno da obuhvati uplatu gotovine od svojih kupaca?

21 Kada entitet primi uplatu gotovine od kupca, on treba da oceni da li je ugovor u delokrugu ovog Tumačenja u skladu sa paragrafom 6. Ako jeste, entitet procenjuje da li izgrađena ili stečena stavka nekretnine, postrojenja i opreme ispunjava definiciju sredstva u skladu sa paragrafima 9 i 10. Ako je definicija sredstva ispunjena, entitet priznaje stavku nekretnine, postrojenja i opreme po njenoj nabavnoj ceni u skladu sa IAS 16 i priznaje prihode u skladu sa paragrafima 13-20 po iznosu gotovine primljene od kupca.

__________
2 sada paragraf 4.4(a) u Konceptualnom okviru

Datum stupanja na snagu i prelazne odredbe

22 Entitet treba da primenjuje ovo Tumačenje prospektivno za prenose sredstava od kupaca primljenih 1. jula 2009. ili kasnije. Ranija primena je dozvoljena pod uslovom da su procene vrednosti i druge informacije potrebne za primenu Tumačenja na prethodne prenose dobijene u vreme kada su ti prenosi nastali. Entitet obelodanjuje datum početka primene Tumačenja.