ODLUKA
O BORAVIŠNOJ TAKSI

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 3/2012 i 5/2014)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se obaveza, visina i način plaćanja boravišne takse na teritoriji grada Šapca, kao i druga pitanja koja se odnose na boravišnu taksu.

Član 2

Obveznik plaćanja boravišne takse je lice koje koristi usluge smeštaja u ugostiteljskom objektu za smeštaj, izvan svog prebivališta.

Član 3

Pod ugostiteljskim objektom za smeštaj, u smislu ove Odluke podrazumeva se: hotel, motel, turističko naselje, kamp, pansion, hostel, prenoćište, odmaralište, kuća, apartman, soba, seosko turističko domaćinstvo, lovačka vila, kuća ili koliba i drugi objekti za pružanje usluga smeštaja.

Član 4

Boravišna taksa se plaća za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu za smeštaj u iznosu od 70,00 dinara.

Član 5

Boravišnu taksu ne plaćaju:

1. deca do sedam godina starosti,

2. osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih obolenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečije paralize i multipleks skleroze, osobe ometene u razvoju, kao i pratilac navedenih osoba,

3. učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko-rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva nadležnog za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama,

4. strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse,

5. lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od sedam do 15 godina starosti.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz da su ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana (članska karta, potvrda škole, odnosno obrazovne ustanove i drugo.

Član 6

Naplatu boravišne takse vrši pravno i fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge smeštaja (u daljem tekstu: davalac smeštaja) u skladu sa Zakonom o turizmu.

Davalac smeštaja naplaćuje boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge.

Član 7

Ako davalac smeštaja ne naplati boravišnu taksu, dužan je da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse.

Član 8

Davalac smeštaja je dužan da u računu za uslugu smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse, kao i da navede osnov za oslobađanje od plaćanja takse, odnosno za umanjenje iznosa takse.

Član 9

Sredstva od boravišne takse uplaćuju se na odgovarajući račun budžeta grada Šapca u roku od pet dana po isteku svakih 15 dana u mesecu.

Član 10

Sredstva od naplaćene boravišne takse prihod su budžeta grada Šapca i koriste se za obezbeđivanje informativno-propagandnog materijala kojim se promovišu turističke vrednosti i kulturno nasleđe grada Šapca, obezbeđivanje turističke signalizacije i rad turističko-informativnog centra.

Član 11

U pogledu načina utvrđivanja, zastarelosti naplate, prinudne naplate, kamate i ostalog što nije posebno propisano ovom Odlukom, shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

Član 12

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) boravišnu taksu naplati u iznosu većem ili manjem od propisane (člana 4. i 5. Odluke);

2) ne naplati boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge (član 6. Odluke);

3) u računu posebno ne iskaže iznos boravišne takse, odnosno ne navede osnov za oslobađanje od takse, ili za umanjenje iznosa takse (član 8. Odluke);

4) sredstva od boravišne takse ne uplati u propisanom roku (član 9. Odluke).

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana preduzetnik koji pruža usluge smeštaja.

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u pravnom licu koje pruža usluge smeštaja i fizičko lice koje pruža usluge smeštaja u domaćoj radinosti.

Član 13

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o boravišnoj taksi ("Sl. list opštine Šabac", broj 6/03).

Član 14

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".