ODLUKA

O ZAŠTITI OD BUKE NA TERITORIJI GRADA VALJEVA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 14/2011 i 2/2014 - dr. odluka)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom se u cilju zaštite životne sredine od buke:

- vrši akustičko zoniranje teritorije grada Valjeva obuhvaćene Generalnim planom gradskog naselja Valjeva;

- utvrđuju uslovi i mere zaštite od buke u životnoj sredini na teritoriji grada Valjeva.

Odredbe ove odluke ne odnose se na buku koja nastaje na radnom mestu i u radnoj okolini, buku koja nastaje u prevoznom sredstvu, buku koja potiče od vojnih aktivnosti na armijskim poligonima i aktivnosti na zaštiti od elementarnih nepogoda, prirodnih i drugih udesa, buku od aktivnosti u domaćinstvu ili iz susednog domaćinstva, kao i na buku kojoj su izloženi oni koji je stvaraju.

Član 2

Bukom u životnoj sredini, u smislu ove odluke, smatra se svaki neželjen ili štetan zvuk koji nastaje kao posledica aktivnosti ljudi.

Akustička zona jeste područje na čijoj je celoj površini propisana jedinstvena granična vrednost indikatora buke.

Izvor buke jeste svaki emiter neželjenog ili štetnog zvuka koji nastaje kao posledica aktivnosti ljudi. To može da bude svaki uređaj, sredstvo za rad, saobraćajno sredstvo, instalacija postrojenja, tehnološki postupak, elektroakustički uređaj, ljudska aktivnost. Izvorima buke smatraju se pokretni i nepokretni objekti koji pod određenim okolnostima generišu zvuk, a takođe i otvoreni i zatvoreni prostori za sport, igru, ples, predstave, koncerte, slušanje muzike i sl., kao i ugostiteljski objekti, garaže, parking prostori i dr.

Član 3

Privredno društvo, pravno lice i preduzetnik (u daljem tekstu: fizička i pravna lica) odgovorna su za svaku aktivnost ili nepreduzimanje mera kojima se prouzrokuje izloženost buci iznad graničnih vrednosti.

II AKUSTIČKO ZONIRANJE TERITORIJE GRADA VALJEVA

Član 4

Akustičko zoniranje teritorije grada Valjeva izvršeno je na osnovu odredaba Pravilnika o metodologiji za određivanje akustičkih zona.

Akustičke zone određene su prema postojećem stanju izgrađenosti, načinu korišćenja zemljišta, kao i prema planiranim namenama prostora definisanim Generalnim planom gradskog naselja Valjeva i definišu se graničnim vrednostima indikatora buke (za dan i noć) izraženim u decibelima.

Prema maksimalno dopuštenom nivou buke, teritorija grada Valjeva obuhvaćena Generalnim planom gradskog naselja Valjeva podeljena je na šest akustičkih zona i to:

I zona - Područje za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno-istorijski lokaliteti, veliki parkovi:

Zone niskih gustina stanovanja - periurbano stanovanje, Tešnjar, Zdravstveni centar i strelište; park Pećina; spomen park Stevan Filipović; reka Gradac; spomen park Peti puk; zaštitno zelenilo duž neregulisanog toka reke Kolubare, Novo groblje, Kličevačko, Boričevačko i Gradačko groblje.

II zona - Turistička područja, kampovi i školske zone:

Kula Nenadovića; osnovne, srednje i više škole; fakulteti i predškolske ustanove.

III zona - Čisto stambena područja

Pretežno stambena namena manjih gustina stanovanja - porodično stanovanje.

IV zona - Poslovno-stambena područja, trgovačko-stambena područja i dečja igrališta;

Zone srednjih i visokih gustina stanovanja; mešovite stambeno-privredne zone, bez dela duž Obilaznog puta.

V zona - Gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, zona duž saobraćajnica, magistralnih i gradskih saobraćajnica:

Gradski centar bez Tešnjara; administrativno-upravna zona sa stanovima; zona železničke stanice, zona duž ulice Vladike Nikolaja, deo mešovite privredno-stambene zone duž Obilaznog puta.

VI zona - Industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali bez stambenih zgrada;

Područje industrije; na granici ove zone buka ne sme da prelazi maksimalni nivo zone sa kojom se graniči.

Sastavni deo ove odluke je grafički prikaz akustičkih zona.

Član 5

Granične vrednosti indikatora buke na otvorenom prostoru po zonama:

Zona

Namena prostora

nivo buke u dB(A)

za dan i veče

za noć

1.

Područje za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno-istorijski lokaliteti, veliki parkovi

50

40

2.

Turistička područja, kampovi i školske zone

50

45

3.

Čisto stambena područja

55

45

4.

Poslovno-stambena područja, trgovačko-stambena područja i dečja igrališta

60

50

5.

Gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, zona duž saobraćajnica, magistralnih i gradskih saobraćajnica

65

55

6.

Industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali bez stambenih zgrada

Na granici ove zone buka ne sme prelaziti graničnu vrednost u zoni sa kojom se graniči

 

III MERE ZA ZAŠTITU OD BUKE

Član 6

Na području grada Valjeva, na otvorenom ili poluotvorenom prostoru (nadstrešnica, improvizovana baraka, zgrada sa nezastakljenim prozorima i sl.) zabranjuje se instalisanje i puštanje u pogon bilo kakve mašine, uređaja i sl. čiji maksimalni nivo buke, meren na 2 metra rastojanja od centra izvora prelazi dopušteni dnevni nivo buke za datu zonu uvećan za 15 dBA, odnosno 10 dBA za V zonu.

Na teritoriji grada Valjeva, u zanatskim i drugim radionicama i pogonima za obradu metala, drveta, kamena, plastike i sl., u kojima se obavljaju bučne radne operacije (kovanje, zakivanje, rezanje, brušenje, drobljenje, mlevenje, zavarivanje, farbanje i sl.), kao i radionicama za servisiranje, opravku i pranje automobila, zabranjuje se rad pri otvorenim vratima i prozorima. U takvim radnim prostorima obavezno je instalisanje sistema ventilacije.

Izuzeće od odredbi ovog člana može se dopustiti ako je drugim merama (udaljenošću od stambenih objekata i sl.) ostvarena zadovoljavajuća zaštita od buke.

Član 7

Upotrebna dozvola za projekte za koje nije potrebna izrada procene uticaja na životnu sredinu, kao i za projekte za koje je izrađena studija o proceni uticaja na životnu sredinu, odnosno izdata integrisana dozvola, ne može se izdati dok se u postupku tehničkog pregleda ne utvrdi ispunjenost uslova i mera zaštite od buke.

Član 8

Pravno ili fizičko lice koje je vlasnik, odnosno korisnik izvora buke dužno je da pri obavljanju delatnosti obezbedi da vrednosti indikatora buke u životnoj sredini ne budu iznad graničnih vrednosti propisanih za akustičku zonu u kojoj se izvor buke nalazi.

Član 9

Pravno ili fizičko lice koje je vlasnik, odnosno korisnik izvora buke dužno je da na propisan način obezbedi merenje buke i izradu izveštaja o merenju buke i snosi troškove merenja buke u zoni uticaja, u skladu sa zakonom.

Član 10

Lice koje koristi izvore buke za obavljanje delatnosti na teritoriji grada Valjeva mora imati podatke o nivou zvučne snage koju emituju izvori buke, pri propisanim uslovima korišćenja i održavanja.

Član 11

Stranka koja je prijavila buku, ukoliko izveštaj o merenju pokaže da se buka nalazi u propisanim graničnim vrednostima, dužna je da sama snosi troškove izrade izveštaja o merenju buke.

Član 12

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove i Odeljenje Komunalne policije Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove.

U vršenju nadzora ovlašćena lica Odeljenja za inspekcijske poslove odnosno komunalne policije, podnose prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo, podnose zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, obaveštavaju drugi nadležan organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti i obavljaju druge poslove propisane zakonom.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 13*

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo, preduzeće ili drugo pravno lice ako:

1) postupa suprotno članu 6;

2) emituje buku iznad propisanih graničnih vrednosti (član 8);

3) nemaju podatke o nivou zvučne snage koju emituju, shodno odredbama člana 10.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice ili odgovorno lice novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 10.000 do 250.000 dinara.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara kazniće se pravno lice i preduzetnik ako ne obezbedi merenje buke i izradu izveštaja o merenju buke koju emituje (član 9).

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Pravna lica i preduzetnici dužni su da usklade poslovanje sa ovom odlukom u roku od mesec dana od dana stupanja na snagu ove odluke, a najkasnije u roku od 3 meseca u slučaju izvođenja neophodnih građevinskih radova u cilju obezbeđenja odgovarajuće zvučne izolacije objekta.

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".

Napomene

Grafički prikaz akustičnih zona, koji je sastavni deo ove odluke, nije objavljen u "Sl. listu grada Valjeva", br. 14/2011.
* Novčane kazne za prekršaje određene ovom odlukom izmenjene su Odlukom o izmenama odluka kojima su određene kazne za prekršaje ("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 2/2014).