ODLUKA
O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 6/2013 - prečišćen tekst, 11/2013 i 2/2014 - dr. odluka)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uvode se lokalne komunalne takse (u daljem tekstu: takse) koje se plaćaju za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji grada Valjeva i utvrđuje: visina, olakšice, način, rokovi plaćanja i obveznici.

Član 2

Obveznik takse je korisnik prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje takse.

Obveznik takse dužan je da podnese prijavu za utvrđivanje taksene obaveze, kao i da prijavi sve kasnije izmene podataka u prijavi, u roku propisanom ovom odlukom.

Taksa se plaća i u slučaju kada se prava, predmeti i usluge koriste bez odobrenja nadležnog organa, zaključenog ugovora ili registracije.

Član 3

Taksena obaveza nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje takse i traje dok traje korišćenje prava, predmeta i usluga.

Takse se utvrđuju u različitoj visini zavisno od vrste delatnosti, površine i tehničko-upotrebnih karakteristika objekata, veličine pravnog lica u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo i po delovima teritorije, odnosno u zonama u kojima se nalaze objekti, predmeti ili vrše usluge za koje se plaćaju takse.

Takse se utvrđuju u godišnjem, mesečnom ili dnevnom iznosu, odnosno po satu, srazmerno vremenu korišćenja, na način propisan ovom odlukom.

Član 4

Takse se uvode za:

1. isticanje firme na poslovnom prostoru,

2. korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora, na objektima i prostorima koji pripadaju gradu (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.),

3. držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina,

4. korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti,

5. držanje sredstava za igru ("zabavne igre"),

6. korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja,

7. zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova,

8. korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima.

Član 5

Takse iz člana 4. ove odluke predstavljaj u prihod budžeta grada Valjeva.

Član 6

Utvrđivanje, obračun i naplatu takse vrši Odeljenje za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove odnosno drugi nadležni organ ili služba određena ovom odlukom na osnovu prijave obveznika takse i po službenoj dužnosti.

Prinudnu naplatu takse po ovoj odluci vrši Odeljenje za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove odnosno drugi nadležni organ u skladu sa zakonom.

Član 7

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove.

Kada odeljenje iz stava 1. ovog člana u postupku nadzora utvrdi da obvezniku takse nije utvrđena taksena obaveza ili se podaci iz prijave i dobijenog odobrenja razlikuju od utvrđenog stanja dužno je da o tome sastavi zapisnik i isti dostavi Odeljenju za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove (u daljem tekstu: Odeljenje za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda).

U slučaju da se prava, predmeti i usluge koriste bez odobrenja nadležnog organa, zaključenog ugovora ili registracije, danom početka korišćenja prava, predmeta i usluga smatra se dan sastavljanja zapisnika iz stava 2. ovog člana.

Na osnovu zapisnika iz stava 2. ovog člana Odeljenje za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda donosi rešenje kojim se utvrđuje taksena obaveza i vodi evidenciju izdatih rešenja o obavezi plaćanja takse, posebno za svaki tarifni broj, sa podacima o visini takse utvrđene rešenjem.

Član 8

Takse se ne plaćaju za korišćenje prava, predmeta i usluga od strane državnih organa i organizacija, organa i organizacija teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave.

Član 8a

Od plaćanja takse po odredbama ove odluke oslobađaju se pravna lica i preduzetnici:

1. koji obavljaju proizvodne delatnosti i

2. koji nakon stupanja na snagu ove odluke najkasnije u roku od tri godine, počev od dana nastanka taksene obaveze, otvore nova radna mesta i na neodređeno vreme zaposle nove radnike, u skladu sa stavom 2. ovog člana.

Oslobađanje iz stava 1. ovog člana vrši se srazmerno broju novih radnih mesta na sledeći način:

- na period od 10 godina - za 200 i više novih radnih mesta,

- na period od 5 godina - od 100 do 199 novih radnih mesta,

- na period od 3 godine - od 50 do 99 novih radnih mesta.

Pravo na oslobađanje iz stava 1. ovog člana ostvaruje se samo pod uslovom da pravna lica i preduzetnici iz stava 1. ovog člana, u periodu od najmanje tri godine, počev od dana ostvarenja prava na oslobađanje po odredbama ovog člana, ne smanjuj u broj novih radnih mesta i novih radnika zaposlenih na neodređeno vreme.

Oslobađanje po odredbama ovog člana vrši se po podnetom zahtevu pravnih lica i preduzetnika, uz podnošenje odgovarajuće dokumentacije.

Ukoliko pravno lice i preduzetnik iz stava 1. ovog člana ne postupi u skladu sa odredbama ovog člana dužno je da plati taksu od trenutka nastanka taksene obaveze obračunatu u skladu sa zakonom.

Odeljenje nadležno za lokalni razvoj i privredu prati primenu odredaba ovog člana.

Član 9

Sastavi deo ove odluke predstavlja Taksena tarifa lokalnih komunalnih taksi utvrđena za korišćenje pojedinih prava, predmeta i usluga.

Član 10

Kada se taksa plaća po zonama, utvrđuju se sledeće zone:

EKSTRA A ZONA - obuhvata područje:

- ulicu Kneza Miloša od raskrsnice sa ulicom Dušanovom ("kod Jadra") do ulice Čika Ljubine,

- licu Čika Ljubinu od ulice Kneza Miloša do ulice Vuka Karadžića,

- ulicu Pop Lukinu od ulice Kneza Miloša do ulice Karađorđeve,

- ulicu Vojvode Mišića od ulice Kneza Miloša do ulice Karađorđeve,

- ulicu Dušanovu od raskrsnice sa ulicom Kneza Miloša do mosta na Kolubari,

- levu stranu ulice Vuka Karadžića od raskrsnice sa ulicom Čika Ljubinom do raskrsnice sa ulicom Karađorđevom.

EKSTRA ZONA - obuhvata područje:

- ulicu Karađorđevu u celoj dužini,

- Gradski trg,

- ulicu Pop Lukinu od raskrsnice sa ulicom Karađorđevom do ulice Dr Pantića,

- ulicu Vojvode Mišića od ulice Karađorđeve do ulice Dr Pantića,

- ulicu Vuka Karadžića od ulice Karađorđeve do ulice Dr Pantića,

- ulicu Sinđelićevu, od mosta preko reke Kolubare do ulice Dr Pantića,

- ulicu Vlade Danilovića, od početka iste do ulice Dr Pantića,

- ulicu Prote Mateje u celoj dužini,

- Zanatski centar "Stara autobuska stanica",

- Područje naseljenog mesta Divčibare koje je obuhvaćeno urbanističkim planom.

I zona - obuhvata područje omeđeno:

- sa zapada: ulicom Dušanovom od ulice Vojvode Stepe do raskrsnice sa ulicom Kneza Miloša,

- sa juga: rekom Kolubarom, ulicom Rajićevom, ulicom Birčaninovom i ulicom Kneza Mihaila, od raskrsnice sa ulicom Vitkovićevom i ulicom Milovana Glišića,

- sa istoka ulicom Vitkovićevom, rekom Kolubarom, ulicom Sinđelićevom,

- sa severa ulicom: Vladike Nikolaja.

II - zona - obuhvata područje između granice I zone i područja omeđanog:

- sa zapada: ulicom Dušanovom od raskrsnice sa ulicom Selimira Đorđevića, ulicom Vojvode Stepe, ulicom Radničkom, ulicom Majora Ilića, ulicom Dušanovom izuzev dela ulice Dušanove od ulice Kneza Miloša do mosta na Kolubari, mostom na Kolubari i ulicama Birčaninovom i Bairskom,

- sa juga: ulicom Bobovčevom, ulicom Milovana Glišića i ulicom Kneza Mihaila do mosta na reci Gradac, rekom Gradac i Kolubarom,

- sa istoka: ulicom Milorada Ristića,

- sa severa: ulicom Vladike Nikolaja od raskrsnice sa ulicom Milorada Ristića do naselja Zbratimljenih gradova i Naselja Milorada Pavlovića, severnom granicom naselja Milorada Pavlovića i Sretena Dudića do ulice Jovana Dučića istočnom granicom Naselja 27. novembar, severnom granicom Naselja 27. novembar i Peti puk, ulicom Bihaćkom, ulicom Vlade Zečevića, Neznanog junaka, ulicom Jovana Dučića, ulicom Vojvode Mišića i ulicom Selimira Đorđevića.

III - zona - obuhvata područje između granice II zone i granice GUP-a Valjevo.

IV - zona - obuhvata područje između granice u trećoj zoni i granice grada Valjeva.

Ukoliko u tarifnim brojevima taksene tarife koja je sastavni deo ove odluke nije posebno utvrđena visina takse za ekstra A zonu, naplata takse za navedenu zonu vrši se u iznosima utvrđenim za ekstra zonu.

20% sredstava ostvarenih po osnovu naplate takse posebno utvrđene za ekstra A zonu koristiće se za komunalnu potrošnju i uređenje u navedenoj zoni.

JP Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva deo sredstava iz predhodnog stava prenosi udruženju građana "Trgovačka zona Knez Miloš" Valjevo na osnovu podnetog finansijskog plana udruženja, uz predhodnu saglasnost Upravnog odbora.

Član 11

Umetničkim i starim zanatima i poslovima domaće radinosti u smislu ove odluke smatraju se umetnički i stari zanati i poslovi domaće radinosti određeni aktom nadležnog organa.

II KAZNENE ODREDBE

Član 12*

Novčanom kaznom 5.000 do 75.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice - takseni obveznik koji u propisanom roku ne plati taksu čije je plaćanje predviđeno taksenom tarifom, ili ako u propisanom roku ne podnese prijavu o nastanku obaveze koja podleže taksi.

Novčanom kaznom od 10.000 do 250.000 dinara kazniće se preduzetnik koji učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 13*

Novčanom kaznom 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice koje u propisanom roku ne uplati ili ne naplati taksu predviđenu taksenom tarifom ili ako u propisanom roku naplaćenu taksu ne uplati na odgovarajući račun kod banke, ili ako u propisanom roku ne podnese prijavu o nastanku obaveze koja podleže taksi.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara.

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 11/2013)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva", a primenjuje se od 01.01.2014. godine.

 

TAKSENA TARIFA LOKALNIH KOMUNALNIH TAKSI

Tarifni broj 1.

Za isticanje firme na poslovnom prostoru taksa se utvrđuje u godišnjem iznosu po zonama i to:

1. Za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u srednja pravna lica, kao i preduzetnike i mala pravna lica koja imaju godišnji prihod preko 50.000.000 dinara (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka):

dinara

- ekstra A zona

98.360

- ekstra zona

88.524

- prva zona

79.672

- druga zona

71.704

- treća zona

64.533

- četvrta zona

58.080

2. Za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika pravna lica (osim pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka):

dinara

- ekstra A zona

147.540

- ekstra zona

132.786

- prva zona

119.507

- druga zona

107.556

- treća zona

96.801

- četvrta zona

87.120

3. Za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuj računovodstvo razvrstana u velika, srednja i mala pravna lica, u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo i preduzetnike, a koji obavljaju delatnosti: bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka:

dinara

- ekstra A zona

491.800

- ekstra zona

442.620

- prva zona

398.358

- druga zona

358.522

- treća zona

318.858

- četvrta zona

286.718

NAPOMENA:

Rešenje o obavezi plaćanja takse po ovom tarifnom broju donosi Odeljenje za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove.

Obveznik takse dužan je da najkasnije do 31. januara tekuće godine, odnosno u roku od 30 dana od dana početka obavljanja delatnosti Odeljenju iz stava 1. ove napomene podnese prijavu o nazivu firme, broju firmi podložnih taksi i ostalim podacima od značaja za određivanje visine takse, kao i da dostavi odluku o razvrstavanju prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo, radi donošenja rešenja.

Obveznik je dužan da odeljenju iz stava 1. ove napomene, podnese prijavu o svakoj promeni od značaja za utvrđivanje takse, u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Protekom roka iz stava 2. i 3. ove napomene Odeljenje nadležno za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda donosi rešenje o obavezi plaćanja takse po službenoj dužnosti.

Pod istaknutom firmom, smatra se svaki istaknuti naziv ili ime, koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja delatnost, bez obzira gde je firma istaknuta na poslovnom prostoru.

Ako se na jednom poslovnom prostoru nalazi više istaknutih firmi istog obveznika, taksa se plaća samo za jednu firmu.

Za svaku firmu istaknutu van poslovnog prostora plaća se taksa.

Taksa za firmu plaća se za sedište pravnog lica u propisanom iznosu, a umanjuje za 75% u odnosu na visinu takse u odgovarajućoj zoni za svaku poslovnu jedinicu pravnog lica koje ima sedište na teritoriji grada Valjeva.

Ukoliko se sedište pravnog lica nalazi van teritorije grada Valjeva, sedištem u smislu ovog tarifnog broja smatra se poslovna jedinica u kojoj se nalaze organi upravljanja za teritoriju grada.

Ako fizičko lice pored pretežne obavlja i druge delatnosti taksu utvrđenu ovim tarifnim brojem plaća u visini utvrđenoj za obavljanje pretežne delatnosti.

Plaćanja takse za isticanje firme oslobađaju se pravna lica i preduzetnici koja obavljaju delatnost u poslovnom prostoru koji se nalazi na lokacijama na kojima se izvode radovi na izgradnji ili rekonstrukciji, a kojima se otežava ili onemogućava odvijanje kolskog i pešačkog saobraćaja, za period izvođenja tih radova, i to:

- objekata javne namene koji se finansiraju iz budžeta grada ili republike (objekti u oblastima: obrazovanja, nauke, kulture, fizičke kulture, učeničkog i studentskog standarda, zdravstvene i socijalne zaštite i društvene brige o deci) ili

- javnih površina za koje je predviđeno utvrđivanje javnog interesa, u skladu sa posebnim zakonom (ulice, trgovi, parkovi i dr.).

Oslobađanje po ovom osnovu vrši se po zahtevu obveznika ili po službenoj dužnosti.

Obračun takse po odredbama ovog tarifnog broja vrši se u godišnjem iznosu, a plaća se u 12 rata u visini od 1/12 godišnjeg iznosa takse, i to tako da je obveznik dužan uplatiti ratu najkasnije do 15-og u mesecu za predhodni mesec, u svemu prema odredbama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Tarifni broj 2.

Za korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju gradu (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.) utvrđuje se taksa u dnevnom iznosu po zonama i to:

1. Za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u srednja pravna lica, kao i preduzetnike i mala pravna lica koja imaju godišnji prihod preko 50.000.000 dinara (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka):

 

dnevno

maksimalno godišnje dinara

- ekstra A zona

53.90

 

19.672

- ekstra zona

48,51

 

17.705

- prva zona

43,65

 

15.934

- druga zona

39,29

 

14.341

- treća zona

35,36

 

12.907

- četvrta zona

31,82

 

11.616

2. Za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika pravna lica (osim pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva; osiguranja imovine i lica; proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte; proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima; proizvodnje cementa; poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga; elektroprivrede; kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka):

 

dnevno

maksimalno godišnje dinara

- ekstra A zona

80,84

 

29.508

- ekstra zona

72,76

 

26.557

- prva zona

65,48

 

23.901

- druga zona

58,93

 

21.511

- treća zona

53,04

 

19.360

- četvrta zona

47,74

 

17.424

3. Za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika, srednja i mala pravna lica, u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo i preduzetnike, a koji obavljaju delatnosti: bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka:

 

dnevno

maksimalno godišnje dinara

- ekstra A zona

269,48

 

98.360

- ekstra zona

242,53

 

88.524

- prva zona

217,46

 

79.672

- druga zona

196,45

 

71.704

- treća zona

174,72

 

63.772

- četvrta zona

157,11

 

57.344

NAPOMENA:

Rešenje o obavezi plaćanja takse po ovom tarifnom broju donosi Odeljenje za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove.

Reklamni panoi su:

A) oglasni objekti (oglasni stubovi, panoi ili oglasne table, odnosno plakatna mesta),

B) namenski postavljeni konzolni panoi nad javnom površinom, ili slobodno stojeći panoi ili eksponati na objektu, ili u prostoru sa ispisanim reklamnim porukama u koje spadaju i transparentne reklame ispisane na platnu ili sličnom materijalu koje se postavljaju iznad kolovoznih površina na visini od najmanje 4,50 m od površine kolovoza.

Pod istaknutom i ispisanom firmom, smatra se svaki istaknuti, odnosno ispisan naziv ili ime na objektu i prostoru koji pripada gradu i koji upućuje na to da pravno i fizičko lice obavlja delatnost.

Obveznik takse je pravno lice i preduzetnik koji postavlja reklamni pano, odnosno čija se firma ističe i ispisuje van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju gradu.

Obveznik takse dužan je da najkasnije tri dana pre dana početka korišćenja reklamnih panoa ili isticanja i ispisivanja firme van poslovnog prostora, podnese prijavu Odeljenju iz stava 1. ove napomene i dostavi podatke od značaja za određivanje visine takse, radi donošenja rešenja, a istu su dužni uplatiti u roku od osam dana od dana prijema rešenja o utvrđivanju takse.

Kada je za korišćenje reklamnih panoa i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora, potrebno pribaviti odobrenje nadležnog organa, Odeljenje Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove koje izdaje navedeno odobrenje primerak istog dostavlja Odeljenju iz stava 2. ove napomene.

Svaku promenu koja se tiče osnova ili visine obaveze iz ovog tarifnog broja obveznik je dužan da prijavi Odeljenju iz stava 1. ove napomene najkasnije tri dana pre dana nastanka promene.

Taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se za plakate humanitarnih, kulturnih i sportskih organizacija i ustanova čiji je osnivač grad Valjevo, kao i za posmrtne objave i oglase.

Tarifni broj 3.

Za držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, utvrđuje se po svakom vozilu godišnje i to:

1) za teretna vozila:

dinara

za kamione do 2 t nosivosti

1.570

za kamione od 2 do 5 t nosivosti

2.100

za kamione od 5 do 12 t nosivosti

3.670

za kamione preko 12 t nosivosti

5.240

   

2) za teretne i radne prikolice

 

(za putničke automobile)

520

   

3) za putnička vozila

 

Do 1.150 cm3

520

preko 1.150 cm3 do 1.300 cm3

1.050

preko 1.300 cm3 do 1.600 cm3

1.570

preko 1.600 cm3 do 2.000 cm3

2.100

preko 2.000 cm3 do 3.000 cm3

3.150

preko 3.000 cm3

5.240

   

4) za motocikle:

 

Do 125 cm3

420

preko 125 cm3 do 250 cm3

630

preko 250 cm3 do 500 cm3

1.050

preko 500 cm3 do 1.200 cm3

1.260

preko 1.200 cm3

1.570

   

5) za autobuse i kombi buseve:

 

- po registrovanom sedištu

50

   

6) za priključna vozila:

 

teretne prikolice, poluprikolice i specijalne teretne prikolice za prevoz određenih vrsta tereta:

 

1 t nosivosti

420

od 1 t do 5 t nosivosti

730

od 5 t do 10 t nosivosti

1.000

od 10 t do 12 t nosivosti

1.360

nosivosti preko 12 t

2.100

   

7) za vučna vozila (tegljače):

 

čija je snaga motora do 66 kilovata

1.570

čija je snaga motora od 66 - 96 kilovata

2.100

čija je snaga motora od 96 - 132 kilovata

2.620

čija je snaga motora od 132 - 177 kilovata

3.150

čija je snaga motora preko 177 kilovata

4.200

8) za radna vozila, specijalna adaptirana vozila za prevoz rekvizita za putujuće zabave, radnje i atestirana specijalizovana vozila za prevoz pčela

1.050

NAPOMENA:

Takseni obveznik dužan je taksu iz ovog tarifnog broja uplati na odgovarajući račun prihoda grada Valjeva pre registracije, odnosno produženja važnosti registracije i da organu nadležnom za registraciju pruži dokaz uplaćenoj taksi.

Organ nadležan za registraciju vozila odbiće zahtev za registraciju ukoliko nije dostavljen dokaz o uplati takse po ovom tarifnom broju.

Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se jedanput godišnje u momentu registracije vozila, unapred za 12 meseci.

Tarifni broj 4.

Za korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, plaća se taksa srazmerno vremenu korišćenja po svakom celom ili započetom kvadratnom metru zauzetog prostora dnevno, ukoliko ovom odlukom nije drukčije propisano i to:

1. Korišćenje prostora ispred ugostiteljskih objekata za potrebe postavljanja letnje i zimske bašte (postavljanje stolova sa pratećim sadržajem: itison, žardinjere, ograde, šank i dr.):

 

dinara

- ekstra zona

22,88

- prva zona

16,64

- druga zona

13,52

- treća zona

8,32

- četvrta zona

5,20

2. Korišćenje prostora ispred trgovinskih i ugostiteljskih objekata za postavljanje konzolskih nadstrešnica i tendi:

 

dinara

- ekstra zona

22,88

- prva zona

16,64

- druga zona

13,52

- treća zona

8,32

- četvrta zona

5,20

3. Korišćenje prostora za privremene objekte trgovinsko-ugostiteljske delatnosti za prodaju i izlaganje robe ispred trgovinskih objekata (pokretne tezge), izuzev objekata iz tačke 4. ovog tarifnog broja:

 

dinara

- ekstra zona

66,56

- prva zona

55,12

- druga zona

42,64

- treća zona

34,32

- četvrta zona

22,88

4. Korišćenje prostora za aparate za držanje i prodaju sladoleda, rashladne vitrine, pokretne kofere, stalak - vrteške po komadu dnevno:

 

dinara

- ekstra zona

55,12

- prva zona

42,64

- druga zona

22,88

- treća zona

22,88

- četvrta zona

12,48

5. Korišćenje prostora za ostale male pokretne aparate za proizvodnju i prodaju kokica, sladoleda, roštilja i usluge: vage, čišćenja obuće i slično po komadu dnevno:

 

dinara

- ekstra zona

32,24

- prva zona

21,84

- druga zona

16,64

- treća zona

11,44

- četvrta zona

5,20

6. Korišćenje prostora za kulturna zbivanja, sport i zabavu:

 

dinara

- ekstra zona

5,20

- prva zona

3,12

- druga zona

3,12

- treća zona

2,08

- četvrta zona

2,08

7. Korišćenje prostora za privremeni istovar i smeštaj robe, građevinskog materijala i ogrevnog drveta:

 

dinara

- ekstra zona

22,88

- prva zona

16,64

- druga zona

12,48

- treća zona

7,28

- četvrta zona

5,20

8. Korišćenje prostora za pokretne prikolice (privremeno zauzeće prostora):

 

dinara

- ekstra zona

66,56

- prva zona

58,24

- druga zona

43,68

- treća zona

34,32

- četvrta zona

22,88

9. Korišćenje prostora na javnim površinama i turističkim mestima grada Valjeva za vreme manifestacija za postavljanje montažnih i pokretnih objekata trgovinsko-ugostiteljske delatnosti za prodaju i izlaganje robe

 

dinara

- za sve zone

38,48

10. Korišćenje prostora za otvorene tezge za prodaju i izlaganje robe i za postavljanje reklamnih eksponata u prostoru za Novu godinu i 8. mart u trajanju do 15 dana:

 

dinara

- ekstra zona

418,08

- prva zona

350,48

- druga zona

263,12

- treća zona

171,60

- četvrta zona

88,40

11. Korišćenje   prostora za postavljanje telefonskih govornica po aparatu, dnevno:

 

dinara

- ekstra zona

14,56

- prva zona

13,52

- druga zona

10,40

- treća zona

7,28

- četvrta zona

5,20

12. Korišćenje prostora ispred trgovinsko-ugostiteljskih objekata za potrebe tih objekata:

 

dinara

- ekstra zona

66,56

- prva zona

55,12

- druga zona

42,64

- treća zona

34,32

- četvrta zona

22,88

13. Korišćenje prostora za iznajmljivanje dečijih automobila, motora i slično po vozilu, dnevno:

 

dinara

 

33,28

14. Korišćenje prostora za stajalište turističkog vozića, dnevno:

 

dinara

- u naseljenom mestu Divčibare

1.272,96

- u ostalim naseljenim mestima na teritoriji grada Valjeva

551,20

NAPOMENA:

Rešenje o obavezi plaćanja takse po ovom tarifnom broju donosi Odeljenje za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove.

Taksu iz ovog tarifnog broja plaća pravno i fizičko lice koje koristi prostor na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti.

Taksa se plaća u roku od osam dana od dana prijema rešenja o utvrđivanju visine takse.

Obveznik takse dužan je da najkasnije tri dana pre dana početka korišćenja prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe podnese prijavu Odeljenju iz stava 1. ove napomene i dostavi podatke od značaja za određivanje visine takse, radi donošenja rešenja.

Kada je za postavljanje objekta ili predmeta kojima se vrši zauzeće javne površine potrebno pribaviti odobrenje, Odeljenje Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove nadležno za izdavanje navedenog odobrenja primerak istog dostavlja Odeljenju iz stava 1. ove napomene.

Svaku promenu koja se tiče osnova ili visine obaveze iz ovog tarifnog broja obveznik je dužan da prijavi Odeljenju iz stava 1. ove napomene najkasnije tri dana pre nastanka promene.

Obveznik takse, koji koristi prostor ispred poslovnog objekta iz tačke 1. i 3. ovog tarifnog broja, a ima konzolnu nadstrešnicu i tendu iz tačke 2. ovog tarifnog broja, plaća taksu samo po jednom od navedenih osnova i to za zauzeće prostora koji je po površini veći.

Obveznik takse iz tačke 1. ovog tarifnog broja koji koristi prostor ispred ugostiteljskih objekata za potrebe letnjih bašti dužan je da do uklanjanja bilo kog elementa letnje bašte uključujući i žardinjere, a po isteku roka iz odobrenja iste, plaća naknadu u visini od 50% od iznosa utvrđenog odobrenjem.

Ako se pored štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti prodaje i neka druga roba, onda se taksa plaća u propisanom iznosu iz ovog tarifnog broja.

Tarifni broj 5.

Za držanje sredstava za igru (bilijar, pikado, fliperi, elektronske video igre, SEGA - aparati, zabavne igre na računarima, simulatori, video automati i druge slične naprave koje se stavljaju u pogon uz pomoć novca, žetona ili na drugi način i druge slične igre) taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu po jednom sredstvu za igru:

 

dinara

- ekstra zona

36,40

- prva zona

26,00

- druga zona

22,88

- treća zona

11,44

- četvrta zona

6,24

NAPOMENA:

Sredstvima za igru, odnosno zabavnim igrama smatraju se naprave koje se stavljaju u pogon uz pomoć novca, žetona ili na drugi način u kojima učesnik ne može ostvariti dobitak u novcu, stvarima, uslugama ili pravima.

Rešenje o obavezi plaćanja takse po ovom tarifnom broju donosi Odeljenje za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda.

Taksu iz ovog tarifnog broja plaća držalac sredstava za igru.

Obveznik takse dužan je da najkasnije tri dana pre dana početka držanja sredstava za igru podnese prijavu Odeljenju iz stava 2. ove napomene i dostavi podatke od značaja za određivanje visine takse, radi donošenja rešenja, a istu su dužni uplatiti u roku od osam dana od dana prijema rešenja o utvrđivanju takse.

Prijava sadrži:

- za pravna lica: registrovan naziv i sedište obveznika, PIB, broj tekućeg računa, adresu, vrstu, marku, tip i serijski broj sredstva, vreme držanja, datum početka držanja sredstava, broj dana u mesecu u kojima će se držati sredstva za igru i sve druge potrebne podatke za određivanje osnova i visine takse.

- za fizička lica: ime i prezime, prebivalište, JMBG, adresu, vrstu, marku, tip i serijski broj sredstva, vreme držanja, datum početka držanja sredstava, broj dana u mesecu u kojima će se držati sredstva za igru i sve druge potrebne podatke za određivanje osnova i visine takse.

Svaku promenu koja se tiče osnova ili visine obaveze iz ovog tarifnog broja držalac je dužan da prijavi Odeljenju iz stava 2. ove napomene.

Tarifni broj 6.

Za korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili drugog objekta privremenog korišćenja, taksa se utvrđuje srazmerno vremenu korišćenja za svaki 1m2 zauzete površine dnevno i to:

 

dinara

 

69,68

NAPOMENA:

Taksu iz ovog tarifnog broja plaća korisnik površine za postavljanje kampova, šatora i drugih objekata za privremeno korišćenje.

Obveznik takse dužan je da najkasnije tri dana pre dana početka korišćenja slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili drugog objekta privremenog korišćenja podnese prijavu Odeljenju za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove i dostavi podatke od značaja za određivanje visine takse, radi donošenja rešenja, a istu su dužni da uplate u roku od tri od dana prijema rešenja o utvrđivanju takse.

Kada je za korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili drugog objekta privremenog korišćenja potrebno pribaviti odobrenje nadležnog organa, Odeljenje Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove nadležno za izdavanje navedenog odobrenja primerak istog dostavlja Odeljenju iz stava 2. ove napomene.

Donošenje rešenja i naplatu takse iz ovog tarifnog broja vrši Odeljenje iz stava 2. ove napomene a ista se utvrđuje srazmerno vremenu na koje je izdato odobrenje za korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili drugog objekta privremenog korišćenja.

Tarifni broj 7.

Za zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova (postavljanje skela, zaštitnih ograda kojima se ograđuju gradilišta) i drugi montažni i privremeni objekti koji služe za potrebe gradilišta kod izgradnje, rekonstrukcije i adaptacije objekta utvrđuje se taksa dnevno po 1m2 zauzete površine:

 

dinara

- ekstra zona

8,32

- prva zona

7,28

- druga zona

5,20

- treća zona

2,08

- četvrta zona

1,04

NAPOMENA:

Rešenje o obavezi uplate takse iz ovog tarifnog broja donosi Odeljenje za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove.

Taksu iz ovog tarifnog broja plaća pravno i fizičko lice koje zauzima javnu površinu građevinskim materijalom ili za izvođenje građevinskih radova (postavljanje skela, zaštitnih ograda kojima se ograđuju gradilišta) i drugim montažnim i privremenim objektima koji služe za potrebe gradilišta kod izgradnje, rekonstrukcije i adaptacije objekta i to u roku od osam dana od dana prijema rešenja.

Obveznik takse dužan je da najkasnije tri dana pre dana početka zauzeća javne površine građevinskim materijalom podnese prijavu Odeljenju iz stava 1. ove napomene i dostavi podatke od značaja za određivanje visine takse, radi donošenja rešenja.

Kada je za zauzeće javne površine potrebno pribaviti odobrenje nadležnog organa, Odeljenje Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove nadležno koje izdaje navedeno odobrenje primerak istog dostavlja Odeljenju iz stava 1. ove napomene.

Svaku promenu koja se tiče osnova ili visine obaveze iz ovog tarifnog broja obveznik je dužan prijaviti Odeljenju iz stava 1. ove napomene najkasnije tri dana pre dana nastanka promene.

Tarifni broj 8.

Za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima utvrđuje se taksa po zonama i to:

Red. br.

Usluga

Jedinica mere

cena

1.

2.

3.

4.

 

I ZONA (CRVENA ZONA)

 

 

1.

taksa za parkiranje - satna(kupovinom karte ili elektronskim putem)

Din. /satu

36,00

2.

taksa za parkiranje - dvosatna (kupovinom karte ili elektronskim putem)

Din. / 2 sata

72,00

3.

taksa za rezervisani parking - pravna lica i preduzetnici

Din. /park. mestu mesečno

7.118,00

4.

posebna taksa (cena) za korišćenje parkirališta suprotno odredbama Odluke o javnim parkiralištima

Din.

1.000,00

 

II ZONA (PLAVA ZONA)

 

 

1.

taksa za parkiranje - satna(kupovinom karte ili elektronskim putem)

Din. /satu

23,00

2.

taksa za parkiranje - dvosatna (kupovinom karte ili elektronskim putem)

Din. / 2 sata

46,00

3.

taksa za parkiranje - dnevna (kupovinom karte ili elektronskim putem)

Din. /park. mestu dnevno

102,00

4.

taksa za pretplatnu parking kartu - pravna lica i preduzetnici

Din./mesečno

1.525,00

5.

taksa za pretplatnu parking kartu - fizička lica

Din./mesečno

1.220,00

6.

taksa za rezervisani parking - pravna lica i preduzetnici

Din./parking mestu mesečno

6.100,00

7.

taksa za povlašćenu parking kartu - stanari

Din./mesečno

300,00

8.

posebna taksa (cena) za korišćenje parkirališta suprotno odredbama Odluke o javnim parkiralištima

Din.

1.000,00

 

OPŠTE

 

 

1.

taksa za pretplatnu parking kartu koja važi u crvenoj i plavoj zoni - pravna lica i preduzetnici

Din./ mesečno

5.085,00

NAPOMENA:

Obveznik takse po ovom tarifnom broju je pravno i fizičko lice koje koristi javna parkirališta.

Plaćanja taksa po ovom tarifnom broju oslobađaju se lica određena Odlukom o javnim parkiralištima.

Naplatu takse po odredbama ovog tarifnog broja vrši vršilac komunalne delatnosti koji obavlja delatnost upravljanja, održavanja i korišćenja javnih parkirališta.

Taksa po ovom tarifnom broju uplaćuje se na račun: Komunalna taksa za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim površinama broj 840-741532843-84 po modelu 97 poziv na broj 68 107.

Izuzetno od odredbi člana 10. stav 1. ove odluke, taksa po ovom tarifnom broju plaća se po zonama utvrđenim Odlukom o javnim parkiralištima.

Odnos između grada Valjeva i vršioca komunalne delatnosti koji obavlja delatnost upravljanja, održavanja i korišćenja javnih parkirališta reguliše se posebnim ugovorom.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o lokalnim komunalnim taksama obuhvata:
1. Odluku o lokalnim komunalnim taksama ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 1/11 - prečišćen tekst),
2. Odluku o dopuni Odluke o lokalnim komunalnim taksama ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 9/11) iz koje je izostavljen član 2. kojim je utvrđeno stupanje na snagu odluke,
3. Odluka o izmeni Odluke o lokalnim komunalnim taksama ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 14/11) iz koje je izostavljen član 2. kojim je utvrđeno stupanje na snagu odluke,
4. Odluka o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 12/12) iz koje je izostavljen član 7. kojim je utvrđeno stupanje na snagu i početak primene odluke,
5. Odluka o dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 17/12) iz koje je izostavljen član 4. kojim je dato ovlašćenje za utvrđivanje prečišćenog teksta Odluke o lokalnim komunalnim taksama i član 5. kojim je utvrđeno stupanje na snagu i početak primene odluke.

* Novčane kazne za prekršaje određene ovom odlukom izmenjene su Odlukom o izmenama odluka kojima su određene kazne za prekršaje ("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 2/2014).