ODLUKA
O OPŠTINSKIM I NEKATEGORISANIM PUTEVIMA I ULICAMA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 2/2012 - sveska 1 i 2/2014 - dr. odluka)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se upravljanje, zaštita, održavanje, finansiranje, izgradnja i rekonstrukcija opštinskih i nekategorisanih puteva i ulica na teritoriji grada Valjeva.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovoj odluci imaju sledeće značenje:

1) opštinski put jeste javni put koji saobraćajno povezuje naseljena mesta na teritoriji grada, odnosno teritoriju grada sa mrežom državnih puteva;

2) ulica jeste javni put u naselju, određen planskim dokumentima, koji saobraćajno povezuje delove naselja;

3) nekategorisani put jeste saobraćajna površina koja je dostupna većem broju raznih korisnika, koju Skupština grada Valjeva (u daljem tekstu: Skupština grada) proglasi nekategorisanim putem i koja je upisana u katastar nepokretnosti kao nekategorisani put;

4) zaštitni pojas jeste površina uz ivicu zemljišnog pojasa, na spoljnu stranu, čija je širina određena ovom odlukom i služi za zaštitu javnog i nekategorisanog puta i saobraćaja na njemu;

5) pojas kontrolisane izgradnje jeste površina sa spoljne strane od granice zaštitnog pojasa na kojoj se ograničava vrsta i obim izgradnje objekata, koja je iste širine kao i zaštitni pojas i koja služi za zaštitu javnog i nekategorisanog puta i saobraćaja na njemu.

Član 3

Opštinski putevi i ulice (u daljem tekstu: javni putevi) i nekategorisani putevi, kao dobra u opštoj upotrebi, u državnoj su svojini i na njima se mogu sticati prava korišćenja, prava službenosti i druga prava određena zakonom.

Član 4

Javni put obuhvata: trup puta koji čine donji i gornji stroj, putne objekte, priključke, trotoare, pešačke i biciklističke staze koje prate kolovoz puta, zemljišni pojas, vazdušni prostor iznad kolovoza u visini od najmanje 7 m, sa slobodnim prostorom u visini od najmanje 4,5 m od najviše tačke kolovoza, objekte za potrebe puta, saobraćajnu signalizaciju, opremu puta i objekte i opremu za zaštitu puta, saobraćaja i okoline.

Nekategorisani put obuhvata: trup puta koji čine donji i gornji stroj, putne objekte, priključke, zemljišni pojas, vazdušni prostor iznad kolovoza u visini od najmanje 7 m, sa slobodnim prostorom u visini od najmanje 4,5 m od najviše tačke kolovoza, objekte za potrebe puta, saobraćajnu signalizaciju, opremu puta i objekte i opremu za zaštitu puta, saobraćaja i okoline.

II UPRAVLJANJE JAVNIM I NEKATEGORISANIM PUTEVIMA

Član 5

Upravljanje javnim i nekategorisanim putevima obuhvata njihovo: korišćenje (organizovanje i kontrola naplate naknade za upotrebu puta, vršenje javnih ovlašćenja i sl.); zaštitu; vršenje investitorske funkcije na izgradnji i rekonstrukciji; organizovanje i obavljanje stručnih poslova na izgradnji, rekonstrukciji, održavanju i zaštiti; ustupanje radova na održavanju; organizovanje stručnog nadzora nad izgradnjom, rekonstrukcijom održavanjem i zaštitom; planiranje izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i zaštite; označavanje puta i vođenje evidencije o putevima i saobraćajno-tehničkim podacima za te puteve.

Član 6

Poslove upravljanja javnim i nekategorisanim putevima na teritoriji grada Valjeva obavlja Javno preduzeće "Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva" (u daljem tekstu: upravljač puta).

Upravljač puta donosi srednjoročni plan izgradnje i rekonstrukcije, održavanja i zaštite javnih i nekategorisanih puteva, uz saglasnost Skupštine grada.

Upravljač puta donosi godišnji program radova na održavanju, zaštiti, izgradnji i rekonstrukciji javnih i nekategorisanih puteva, uz saglasnost Skupštine grada.

Član 7

Upravljač puta dužan je da označava i vodi evidenciju o javnim i nekategorisanim putevima i o saobraćajno-tehničkim i drugim podacima za puteve.

Član 8

Deo javnog ili nekategorisanog puta koji po izgradnji ili rekonstrukciji ne pripada izgrađenom ili rekonstruisanom javnom ili nekategorisanom putu, ne smatra se delom tog puta.

Ako se deo puta iz stava 1. ovog člana i dalje koristi za saobraćaj, izvršiće se njegova prekategorizacija, u postupku i na način propisan za kategorizaciju opštinskih i nekategorisanih puteva.

Ako se deo puta iz stava 1. ovog člana ne koristi za saobraćaj, o načinu i uslovima korišćenja zemljišta na kome se nalazi taj put odlučiće upravljač puta u roku od tri meseca od dana prestanka korišćenja tog puta za saobraćaj.

Član 9

Upravljač puta dužan je da u roku od 15 dana od dana dostavljanja upotrebne dozvole, podnese zahtev za upis prava korišćenja na javnom i nekategorisanom putu, kao i prava službenosti i drugih prava određenih zakonom koja se ustanovljavaju na javnom i nekategorisanom putu u korist drugih lica u javne knjige i zvanične evidencije u koje se upisuju prava na nepokretnosti.

Upravljač puta, odnosno lice u čiju korist je ustanovljeno neko od prava iz stava 1. ovog člana, dužno je da u roku od 15 dana od dana nastanka promene na ustanovljenim pravima, zasnovanih na zakonom propisanom pravnom osnovu, podnese zahtev za upis promene, odnosno brisanja podataka, u javne knjige i zvanične evidencije u koje se upisuju prava na nepokretnosti.

Član 10

Upravljač puta izdaje:

1) saglasnost na izgradnju, odnosno rekonstrukciju priključka na javni i nekategorisani put

2) saglasnost na građenje, odnosno postavljanje vodovoda, kanalizacije, toplovoda, železničke pruge i drugih sličnih objekata, kao i telekomunikacionih i elektro vodova, instalacija, postrojenja i sl. na javni i nekategorisani put

3) saglasnost na građenje, odnosno postavljanje vodovoda, kanalizacije, toplovoda, železničke pruge i drugih sličnih objekata, kao i telekomunikacionih i elektro vodova, instalacija, postrojenja i sl. u zaštitnom pojasu javnog i nekategorisanog puta.

4) saglasnost na izmenu saobraćajnih površina pratećih sadržaja javnog i nekategorisanog puta

5) saglasnost na održavanje sportske ili druge manifestacije na javnom i nekategorisanom putu

6) posebne dozvole za obavljanje vanrednog prevoza na javnom i nekategorisanom putu

7) odobrenja za postavljanje reklamnih tabli, reklamnih panoa, uređaja za slikovno ili zvučno obaveštavanje ili oglašavanje na opštinskom i nekategorisanom putu, odnosno pored opštinskog i nekategorisanog puta.

Akti iz stava 1. ovog člana moraju da sadrže saobraćajno-tehničke uslove.

Upravljač puta dužan je da odluči po zahtevu za izdavanje saglasnosti, dozvole ili odobrenja iz stava 1. ovog člana u roku od osam dana od dana podnošenja zahteva.

Protiv akta iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Valjeva u roku od osam dana od dana dostavljanja tog akta.

Upravljač puta dužan je da o aktima iz stava 1. ovog člana vodi evidenciju.

Član 11

Upravljač puta dužan je da obezbedi trajno neprekidno i kvalitetno održavanje i zaštitu javnog i nekategorisanog puta i da obezbedi nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja na njima.

Upravljač puta odgovara za štetu koja nastane korisnicima javnog i nekategorisanog puta zbog propuštanja blagovremenog obavljanja pojedinih radova na redovnom održavanju javnog i nekategorisanog puta propisanih zakonom i ovom odlukom, odnosno zbog izvođenja tih radova suprotno propisanim tehničkim uslovima i načinu njihovog izvođenja.

III ZAŠTITA JAVNIH I NEKATEGORISANIH PUTEVA

Član 12

Radi sprečavanja ugrožavanja stabilnosti javnog i nekategorisanog puta i obezbeđivanju uslova za nesmetano odvijanje saobraćaja i režima saobraćaja na putu, nosilac prava službenosti na putu, kao i drugih prava u skladu sa zakonom, može da izvodi radove na putu (građenje, odnosno postavljanje vodova, kanalizacije, toplovoda, instalacija, postrojenja i sl.) samo ako je za izvođenje tih radova pribavio saglasnost upravljača puta.

Član 13

U zaštitnom pojasu pored javnog i nekategorisanog puta van naselja, zabranjena je izgradnja građevinskih ili drugih objekata, kao i postavljanje postrojenja, uređaja i instalacija, osim izgradnje saobraćajnih površina pratećih sadržaja puta, kao i postrojenja, uređaja i instalacija koji služe potrebama puta i saobraćaja na putu.

U zaštitnom pojasu iz stava 1. ovog člana može da se gradi, odnosno postavlja, vodovod, kanalizacija, toplovod, železnička pruga i drugi sličan objekat, kao i telekomunikacionih i elektro vodova, instalacije, postrojenja i sl., po prethodno pribavljenoj saglasnosti upravljača puta koji sadrži saobraćajno-tehničke uslove.

Upravljač puta dužan je da obezbedi kontrolu izvođenja radova iz stava 2. ovog člana.

Član 14

Zaštitni pojas, sa svake strane puta, ima sledeće širine:

1) javni put 5 metara

2) nekategorisani 3 metra

Odredbe stava 1. ovog člana, u pogledu širine zaštitnog pojasa, primenjuju se i u naseljima, osim ako je drugačije određeno prostornim, odnosno urbanističkim planom.

Član 15

U pojasu kontrolisane izgradnje pored javnog i nekategorisanog puta dozvoljena je izgradnja objekata na osnovu donetih prostornih i urbanističkih planova koji obuhvataju taj pojas.

U pojasu kontrolisane izgradnje zabranjeno je otvaranje rudnika, kamenoloma i deponija otpada i smeća.

Član 16

Ograde, drveća i zasadi pored javnih i nekategorisanih puteva podižu se tako da ne ometaju preglednost puta i ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja.

Ograde, drveća i zasadi mogu se podizati van zemljišnog pojasa javnog i nekategorisanog puta.

Zasadi koji služe kao živa ograda mogu biti visine do 1 metar.

Član 17

Postojeće zasade pored javnog i nekategorisanog puta potkresivaće vlasnici, odnosno neposredni držaoci zemljišta koje se graniči sa navedenim putevima na visinu do jednog metra, ako zasadi služe kao živa ograda i nalaze se neposredno uz zemljišni pojas.

Ukoliko se u zasadima iz stava 1. ovog člana nalazi drveće isto će se potkresati na visinu od četiri metra, računajući od gornjih kota poprečnog profila puta, s tim da najmanje rastojanje od drveta do drveta bude 4 metra.

Postojeće drveće i zasadi moraju se redovno i uredno potkresivati do visine propisane stavom 1. i 2. ovog člana dva puta godišnje i to do 31. marta i do 31. oktobra.

Vlasnici, odnosno neposredni držaoci zemljišta koje se graniči sa nekategorisanim putevima dužni su da održavaju i kanale pored tih puteva.

Poverava se mesnim zajednicama staranje o stanju ograda, drveća, zasada i kanala pored javnih i nekategorisanih puteva na njihovom području.

Kada mesna zajednica utvrdi kršenje odredaba člana 16. i stava 1. do 4. ovog člana obavestiće gradsku upravu nadležnu za inspekcijske poslove radi preduzimanja propisanih mera uz prethodno upozorenje vlasnika, odnosno neposrednog držaoca zemljišta koje se graniči sa putem o obavezi uklanjanja ili potkresivanja, ograda, drveća i zasada i čišćenja kanala.

Član 18

Vlasnici, odnosno neposredni držaoci zemljišta koje se graniči sa javnim ili nekategorisanim putem dužni su da uklone ograde, drveća i zasade za koje gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove utvrdi da ometaju preglednost puta ili ugrožavaju bezbednost saobraćaja na putu.

Rok za uklanjanje ograda, drveća i zasada iz stava 1. ovog člana odrediće se rešenjem.

Ako vlasnik, odnosno neposredni držalac zemljišta koje se graniči sa javnim ili nekategorisanim putem ne ukloni ograde, drveće i zasade za koje se utvrdi da ometaju preglednost puta ili ugrožavaju bezbednost saobraćaja na putu iste će ukloniti preduzeće koje ovlasti gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove, na teret vlasnika odnosno neposrednog držaoca.

Član 19

Na raskrsnici javnog i nekategorisanog puta sa drugim putem i ukrštanja javnog i nekategorisanog puta sa železničkom prugom u istom nivou, moraju se obezbediti zone potrebne preglednosti u skladu sa propisima.

Član 20

Lice koje upravlja objektom, postrojenjem, uređajem, instalacijom i vodovima, ugrađenim u javni i nekategorisani put, dužno je da održava taj objekat, postrojenje, uređaj, instalaciju i vod, na način kojim se ne oštećuje put, odnosno ne ugrožava bezbednost saobraćaja ili ne ometa održavanje puta.

U slučaju oštećenja, odnosno kvara, objekata, postrojenja, uređaja, instalacija ili vodova iz stava 1. ovog člana kojima se oštećuje put ili ugrožava bezbednost saobraćaja lice koje upravlja tim objektima dužno je da bez odlaganja pristupi otklanjanju oštećenja, odnosno kvara i istovremeno o preduzetim radovima bez odlaganja obavesti upravljača puta.

Lice iz stava 1. ovog člana, otklanjanju oštećenja, odnosno kvara, kojim se ne oštećuje put ili ne ugrožava bezbednost saobraćaja, pristupa po prethodno pribavljenoj saglasnosti upravljača puta.

Troškove izvođenja radova iz st. 2. i 3. ovog člana, kao i troškove izvođenja radova na vraćanju puta u prvobitno stanje snosi lice iz stava 1. ovog člana.

Član 21

Zabranjeno je ostavljanje građevinskog i drugog materijala pored javnog i nekategorisanog puta, ako se time umanjuje preglednost na istom.

Član 22

Priključak prilaznog puta na javni i nekategorisani put može se graditi uz saglasnost upravljača puta.

Saglasnost iz stava 1. ovog člana sadrži naročito: posebne uslove izgradnje, potrebnu saobraćajnu signalizaciju i opremu.

Upravljač puta izdaće saglasnost iz stava 1. ovog člana ako utvrdi da su kumulativno ispunjeni sledeći uslovi, i to ako:

1) nije moguće izvršiti povezivanje prilaznog puta na već izvedenu raskrsnicu, ukrštaj ili priključak na javni, odnosno nekategorisani puta;

2) priključak iz stava 1. ovog člana ne smanjuju kapacitet i protočnost saobraćaja na javnom ili nekategorisanom putu i

3) priključak iz stava 1. ovog člana nema štetne posledice za nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja na javnom ili nekategorisanom putu.

Investitor izgradnje priključka iz stava 1. ovog člana snosi troškove izgradnje i troškove priključka.

Tehničkom pregledu izgrađenog priključka na javni ili nekategorisani put, prisustvuje ovlašćeni predstavnik upravljača puta.

Član 23

Vlasnik, odnosno neposredni držalac zemljišta i objekata, odnosno uređaja na zemljištu, koje ima najmanje jednu zajedničku granicu sa javnim ili nekategorisanim putem (u daljem tekstu: sused javnog ili nekategorisanog puta) dužan je da omogući slobodno oticanje vode i odlaganje snega sa puta na njegovo zemljište, uz naknadu prouzrokovane štete.

Sused javnog ili nekategorisanog puta dužan je da omogući prilaz putu ili putnom objektu radi izvođenja radova na održavanju puta ili putnog objekta, uz naknadu prouzrokovane štete.

Upravljač puta dužan je da zaključi ugovor sa susedom javnog i nekategorisanog puta da na susedovom zemljištu izgradi odvodne kanale i druge uređaje za odvođenje vode od trupa puta kao i da postavi privremene ili stalne uređaje i regulacije, odnosno podigne zasade, za zaštitu puta i saobraćaja na njemu od snežnih lavina, smetova, buke, zaslepljujućih efekata i drugih štetnih uticaja, ako se isti ne mogu izgraditi, postaviti, odnosno podići na javnom i nekategorisanom putu.

Odredbe stava 1. do 3. ovog člana shodno se primenjuju i na vlasnike, odnosno neposredne držaoce zemljišta, u slučaju kada se njihovo zemljište koristi u iste svrhe.

Član 24

Reklamne table, reklamni panoi, uređaji za slikovno ili zvučno obaveštavanje ili oglašavanje (u daljem tekstu: natpisi), mogu se postavljati na:

1. opštinskom putu, odnosno pored tog puta na udaljenosti od pet metara, mereno od spoljne strane od ivice kolovoza,

2. na nekategorisanom putu, odnosno pored tog puta na udaljenosti od tri metra, mereno sa spoljne strane od ivice kolovoza.

Postavljanje natpisa vrši se na osnovu odobrenja koje izdaje upravljač puta.

Natpise je dužno da održava lice koje je zahtevalo njihovo postavljanje.

Član 25

Na javnom i nekategorisanom putu zabranjeno je naročito:

1) privremeno ili trajno zauzimanje puta;

2) izvođenje radova na putu koji nisu u vezi sa izgradnjom, rekonstrukcijom, održavanjem i zaštitom puta;

3) izvođenje radova nosilaca prava službenosti i drugih prava ustanovljenih na putu, kojima se oštećuje put ili ugrožava nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja;

4) ispuštanje voda, otpadnih voda i drugih tečnosti na put ili putni jarak;

5) sprečavanje oticanja voda sa puta, a posebno iz putnog jarka i iz propusta kroz trup puta i sprečavanje daljeg oticanja voda ka njihovim recipientima;

6) prosipanje, deponovanje, ostavljanje ili bacanje materijala, otpada, predmeta i smeća na put i zemljišni pojas;

7) zamašćivanje puta mazivima ili drugim sličnim materijama;

8) postavljanje i korišćenje svetla ili drugih svetlosnih uređaja na putu i pored puta, kojima se ometa odvijanje saobraćaja na putu;

9) oranje i izvođenje drugih poljoprivrednih radova na bankinama, kosinama i zemljišnom pojasu;

10) vučenje predmeta, materijala, oruđa i drugih vrsta tereta po putu (grede, balvani, grane, kameni blokovi, plugovi, drljače i sl.);

11) paljenje trave i drugog rastinja na putu, kao i otpadnih predmeta i materijala;

12) nanošenje blata sa prilaznog puta na put;

13) puštanje stoke na put bez nadzora, napasanje i napajanje stoke na putu ili putnom jarku;

14) okretanje zaprege, traktora, pluga i drugih poljoprivrednih mašina i oruđa na putu;

16) kočenje zaprežnih vozila sprečavanjem okretanja točkova;

17) uključivanje vozila na put i isključivanje sa puta van priključka ili ukrštaja i nanošenje blata na put;

18) zaustavljanje ili ostavljanje vozila kojim se ometa korišćenje puta;

19) svako činjenje kojim se oštećuje ili bi se mogao oštetiti put ili ometati odvijanje saobraćaja na putu.

Član 26

Upravljač puta pokreće postupak kod gradske uprave nadležne za poslove saobraćaja za ograničavanje korišćenja javnog i nekategorisanog puta, ako je put u takvom stanju da:

1) saobraćaj nije moguć ili je moguć saobraćaj pojedinih vrsta vozila;

2) saobraćaj pojedinih vrsta vozila može biti štetan za put i

3) to zahtevaju osnovani razlozi koji se odnose na zaštitu puta i bezbednost saobraćaja.

Istovremeno sa pokretanjem postupka iz stava 1. ovog člana, upravljač puta preduzima mere obezbeđenja javnog i nekategorisanog puta postavljanjem pripadajuće saobraćajne signalizacije i o preduzetim merama obaveštava ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove i javnost putem sredstava javnog informisanja.

Član 27

Prevoz vozilom koje samo ili sa teretom premašuje dozvoljeno osovinsko opterećenje, ukupnu masu, širinu, dužinu ili visinu, smatra se vanrednim prevozom u smislu ove odluke.

Dozvoljeno osovinsko opterećenje na javnim putevima je 6 tona a na nekategorisanim putevima 4 tone.

Vanredni prevoz može se obavljati na javnim i nekategorisanim putevima na osnovu posebne dozvole koju izdaje upravljač puta za svaki pojedinačni prevoz kojom se određuju način i uslovi prevoza, kao i iznos naknade za vanredni prevoz.

O izdatim dozvolama iz stava 3. ovog člana upravljač puta pismeno obaveštava ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove i gradsku upravu nadležnu za inspekcijske poslove kao i lice koje vrši poslove na održavanju puteva na kojima će se obaviti vanredni prevoz.

Vanredni prevoz može da se obavlja na javnom i nekategorisanom putu bez izdate dozvole iz stava 3. ovog člana, ako se taj prevoz obavlja radi intervencije prilikom elementarnih i drugih nepogoda, kao i za potrebe odbrane zemlje.

Lice koje obavlja vanredni prevoz iz stava 5. ovog člana dužno je da pre početka obavljanja vanrednog prevoza, obavljanje tog prevoza uskladi sa upravljačem puta.

Lice iz stava 6. ovog člana koje obavlja vanredni prevoz iz stava 3. ovog člana dužno je da o obavljanju tog prevoza obavesti ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove.

Član 28

Kontrolu vanrednog prevoza, kao i kontrolu najvećih dozvoljenih osovinskih opterećenja, ukupne mase i dimenzija vozila, koja saobraćaju na javnom i nekategorisanom putu, vrši gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove.

Vozilo kojim se obavlja vanredni prevoz bez posebne dozvole iz člana 27. ove odluke, isključuje iz saobraćaja na javnom i nekategorisanom putu ovlašćeno lice iz stava 1. ovog člana i određuje mesto parkiranja vozila do pribavljanja posebne dozvole.

Za vreme trajanja isključenja iz saobraćaja, zabranjeno je korišćenje vozila koje je u vršenju kontrole isključeno iz saobraćaja.

Član 29

Lice koje obavlja vanredni prevoz dužno je da taj prevoz obavlja u skladu dozvolom iz člana 27. ove odluke.

Lice koje obavlja vanredni prevoz dužno je da nadoknadi štetu upravljaču puta pričinjenu obavljanjem vanrednog prevoza na javnom i nekategorisanom putu.

Član 30

Privremeno ili trajno učešće teretnih vozila sa više od 50% u svim izvršenim prevozima tereta na određenom javnom i nekategorisanom putu ili njegovom delu za potrebe lica koje izvodi radove na izgradnji ili rekonstrukciji ili obavlja privrednu delatnost čija priroda zahteva tako izvršene prevoze (eksploatacija kamena, minerala, uglja, drveta i sl.), smatra se prekomernim korišćenjem tog puta, odnosno njegovog dela u smislu ove odluke.

Učešće teretnih vozila lica koje izvodi radove, odnosno obavlja privrednu delatnost iz stava 1. ovog člana, utvrđuje upravljač puta na osnovu prosečnog godišnjeg dnevnog saobraćaja teretnih vozila nosivosti više od 11,5 tona na javnom putu, odnosno 8 tona na nekategorisanom putu i to najmanje četvorostrukim brojanjem saobraćaja na izvornoj - ciljnoj lokaciji.

Za prekomerno korišćenje javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela ili putnog objekta lice iz stava 1. ovog člana plaća naknadu u skladu sa aktom upravljača puta.

Lice iz stava 1. ovog člana dužno je da nadoknadi štetu upravljaču puta, pričinjenu grubom nepažnjom.

Član 31

Vozilo koje se onesposobi za dalju vožnju, kao i teret koji je pao sa vozila, imalac vozila, odnosno tereta dužan je da ukloni sa trupa javnog i nekategorisanog puta odmah, a najkasnije u roku od dva časa od trenutka onesposobljavanja vozila, odnosno padanja tereta.

Ako imalac vozila ili tereta ne izvrši uklanjanje u roku iz stava 1. ovog člana, uklanjanje će izvršiti upravljač puta najkasnije u roku od 12 časova od trenutka onesposobljavanja vozila, odnosno padanja tereta o trošku imaoca vozila, odnosno tereta.

Vozilo koje se onesposobi za dalju vožnju, kao i teret koji je pao sa vozila imalac vozila, odnosno tereta dužan je da ukloni sa zemljišnog pojasa javnog i nekategorisanog puta odmah, a najkasnije u roku od 12 časova od trenutka onesposobljavanja vozila, odnosno padanja tereta o trošku imaoca vozila, odnosno tereta.

Ako imalac vozila ili tereta uklanjanje ne izvrši u roku iz stava 3. ovog člana, uklanjanje će izvršiti upravljač puta najkasnije u roku od 24 časa od trenutka onesposobljavanja vozila, odnosno padanja tereta o trošku imaoca vozila, odnosno tereta.

Uklanjanje vozila, odnosno tereta, sa trupa ili zemljišnog pojasa javnog i nekategorisanog puta iz stava 1. do 4. ovog člana mora se izvršiti tako da se ne nanese šteta putu.

Uklanjanje zaustavljenog ili ostavljenog vozila kojim se ometa korišćenje javnog i nekategorisanog puta, izvršiće se na način propisan odredbama st. 1. do 5. ovog člana.

Član 32

Upravljač puta dužan je da blagovremeno i na pogodan način obaveštava javnost i korisnike javnih i nekategorisanih puteva o stanju i prohodnosti tih puteva, a u slučaju ograničenja, obustave i zabrane saobraćaja na tim putevima, u roku od 48 časova pre početka primene navedenih mera.

Član 33

Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja zabraniće saobraćaj ili saobraćaj određene vrste vozila, na javnom i nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu, na predlog upravljača puta, u sledećim slučajevima:

1) ako se put nalazi u takvom stanju da se na njemu ne može odvijati saobraćaj ili se ne može odvijati saobraćaj određene vrste vozila;

2) ako bi učešće određenih vrsta vozila u saobraćaju nanosilo štetu putu, njegovom delu ili putnom objektu;

3) ako to zahteva izvođenje radova na rekonstrukciji i održavanju puta i

4) ako to zahtevaju drugi razlozi zaštite puta i bezbednosti saobraćaja na putu.

Opšta zabrana saobraćaja na javnom i nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu, može biti privremena, a zabrana saobraćaja za određene vrste vozila na javnom i nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu, može biti privremena ili stalna.

IV ODRŽAVANJE JAVNIH I NEKATEGORISANIH PUTEVA

Član 34

Održavanjem javnog i nekategorisanog puta u smislu ove odluke smatraju se radovi kojima se obezbeđuje nesmetan i bezbedan saobraćaj i čuva upotrebna vrednost puta.

Upravljač puta dužan je da pri izvođenju radova iz stava 1. ovog člana obezbedi nesmetan i bezbedan saobraćaj i očuva upotrebnu vrednost puta.

Održavanje javnog i nekategorisanog puta obuhvata redovno, periodično i urgentno održavanje.

Član 35

Radovi na redovnom održavanju javnog i nekategorisanog puta jesu naročito:

1) pregled, utvrđivanje i ocena stanja puta i putnog objekta;

2) mestimično popravljanje kolovozne konstrukcije i ostalih elemenata trupa puta;

3) čišćenje kolovoza i ostalih elemenata puta u granicama zemljišnog pojasa;

4) uređenje bankina;

5) uređenje i očuvanje kosina nasipa, useka i zaseka;

6) čišćenje i uređenje jarkova, rigola, propusta i drugih delova sistema za odvodnjavanje puta;

7) popravka putnih objekata;

8) postavljanje, zamenjivanje, dopunjavanje i obnavljanje saobraćajne signalizacije;

9) čišćenje saobraćajne signalizacije;

10) postavljanje, zamenjivanje, dopunjavanje i obnavljanje opreme puta i objekata i opreme za zaštitu puta, saobraćaja i okoline;

11) čišćenje opreme puta i objekata i opreme za zaštitu puta, saobraćaja i okoline;

12) košenje trave i uređivanje zelenih površina na putu i zemljišnom pojasu;

13) čišćenje snega i leda sa kolovoza puta i saobraćajnih površina autobuskih stajališta, parkirališta, bankina, rigola.

Član 36

Radovi na periodičnom održavanju javnog i nekategorisanog puta obuhvataju: ojačanje kolovozne konstrukcije, rehabilitaciju i pojačano održavanje.

Radovi na ojačanju kolovozne konstrukcije jesu naročito:

1) postavljanje šljunčanog, odnosno tucaničkog zastora na neasfaltiranim putevima;

2) obrada površine kolovoznog zastora ili zaptivanje;

3) nanošenje novog asfaltnog sloja po celoj širini kolovoza određene nosivosti;

4) korekcija oblika postojećeg zastora ili kolovoza.

Radovi na rehabilitaciji javnog i nekategorisanog puta jesu naročito:

1) selektivno obnavljanje, zamena i pojačanje dotrajalih kolovoznih zastora i promena poprečnih nagiba kolovoza na putu, odnosno njegovom delu;

2) zamena složenih dilatacionih sprava, izolacije, kolovoza, ograda, slivnika, ležišta, oštećenih sekundarnih elemenata i dotrajalih pešačkih staza na mostovima, nadvožnjacima, podvožnjacima i vijaduktima;

3) obnavljanje antikorozivne zaštite čeličnih konstrukcija mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka i vijadukata;

4) zamena deformisanih, dotrajalih i privremenih propusta za vodu;

5) postavljanje nove saobraćajne signalizacije na putu, odnosno njegovom delu.

Radovi na pojačanom održavanju javnog i nekategorisanog puta (poboljšanje javnog i nekategorisanog puta), jesu naročito:

1) ublažavanje pojedinih uzdužnih nagiba i ispravka pojedinih krivina;

2) proširenje kolovozne konstrukcije, bankina i ostalih elemenata trupa puta na kraćim delovima puta;

3) proširenje raskrsnica u nivou;

4) zamena drenažnih sistema i hidroizolacije u tunelima i sanacija ili zamena tunelske obloge;

5) saniranje klizišta i odrona;

6) sanacija i izrada potpornih, obložnih i portalnih zidova;

7) zamena ili izrada drenažnog sistema za odvodnjavanje podzemnih voda sa puta i putnog objekta;

8) postavljanje nove opreme puta i novih objekata i opreme za zaštitu puta, saobraćaja i okoline na putu, odnosno njegovom delu.

Radovi iz st. 2, 3. i 4. ovog člana izvode se prema tehničkoj dokumentaciji koja se izrađuje u skladu sa zakonom, tehničkim propisima i standardima i koja sadrži: opšti deo, projektni zadatak, tehnički opis, situacioni plan, uzdužni profil, poprečne profile, detalje potrebne za izvođenje radova, projekat saobraćajne signalizacije i opreme, opis radova sa predmerom i predračunom, projekat regulisanja saobraćaja za vreme izvođenja radova i tehničku kontrolu tehničke dokumentacije.

Tehničku dokumentaciju iz stava 5. ovog člana, pre početka izvođenja radova na ojačanju, rehabilitaciji i pojačanom održavanju javnog i nekategorisanog puta overava gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja.

Overa iz stava 6. ovog člana prestaje da važi ako se radovi ne započnu u roku od godinu dana od dana izvršene overe.

Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja, obrazuje komisiju za tehnički pregled izvedenih radova na periodičnom održavanju javnog i nekategorisanog puta i izdaje akt o prijemu tih radova.

Član 37

Radovi na urgentnom održavanju javnih i nekategorisanih puteva obuhvataju radove uslovljene elementarnim nepogodama i vanrednim okolnostima, u cilju obezbeđivanja prohodnosti puta i bezbednog odvijanja saobraćaja.

Član 38

Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja donosi akt o redovnom, periodičnom i urgentnom održavanju javnih i nekategorisanih puteva kojim se bliže uređuju vrste radova, tehnički uslovi i način izvođenja radova.

V FINANSIRANJE JAVNIH I NEKATEGORISANIH PUTEVA

Član 39

Za upotrebu javnih i nekategorisanih puteva na teritoriji grada Valjeva plaćaju se naknade i to:

1) naknada za vanredni prevoz;

2) naknada za postavljanje reklamnih tabli, reklamnih panoa, uređaja za slikovno ili zvučno obaveštavanje ili oglašavanje na opštinskom i nekategorisanom putu, odnosno na drugom zemljištu koje koristi upravljač puta, u skladu sa propisima;

3) naknada za prekomerno korišćenje puta, njegovog dela ili putnog objekta;

4) naknada za zakup delova zemljišnog pojasa puta;

5) naknada za zakup drugog zemljišta koje koristi upravljač puta;

6) naknada za priključenje prilaznog puta na javni i nekategorisani put;

7) naknada za postavljanje vodovoda, kanalizacije, električnih, telefonskih i telegrafskih vodova i sl. na putu;

8) naknada za izgradnju komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa puta;

9) godišnja naknada za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa puta.

Visinu naknade iz stava 1. ovog člana utvrđuje upravljač puta svojim aktom.

Na akt iz stava 2. ovog člana saglasnost daje Skupštine grada.

Član 40

Sredstva od naplaćene naknade iz člana 39. ove odluke prihod su upravljača puta i koriste se za izgradnju, rekonstrukciju, održavanje i zaštitu javnih i nekategorisanih puteva, kao i za troškove korišćenja i otplatu kredita za navedene namene.

Član 41

U pogledu naplate naknada utvrđenih ovom odlukom, kontrole, kamate, povraćaja, zastarelosti, kazne i ostalog što nije uređeno ovom odlukom, primenjivaće se odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

VI IZGRADNJA I REKONSTRUKCIJA JAVNIH I NEKATEGORISANIH PUTEVA

Član 42

Izgradnja i rekonstrukcija javnog i nekategorisanog puta vrši se u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja, zakonom kojim se uređuju posebni uslovi za izgradnju javnih puteva i ovom odlukom.

Opštinski put mora da se izgradi tako da ima najmanje dve saobraćajne i dve ivične trake ili ivičnjake u ravni kolovoza, a ulica trotoar i umesto ivičnih traka - ivičnjake.

Nekategorisani put mora da se izgradi tako da ima najmanje jednu saobraćajnu traku i proširenja za mimoilaženje.

Javni i nekategorisani put put mora da se izgradi tako da bude osposobljen da podnese osovinsko opterećenje od najmanje šest tona.

Putni objekti javnog i nekategorisanog puta moraju se izgraditi tako da širina kolovoza na putnom objektu ne sme da bude manja od širine kolovoza puta.

Saobraćajna površina autobuskog stajališta na opštinskom putu mora se izgraditi van kolovoza tog puta.

Član 43

Investitor je dužan da, najmanje 30 dana pre početka radova na izgradnji, odnosno, rekonstrukciji javnog i nekategorisanog puta ili putnog objekta o tome obavesti javnost putem sredstava javnog informisanja ili na drugi uobičajeni način.

Lica, koja su imaoci i koja su dužna da se staraju o objektima, postrojenjima, uređajima, instalacijama i vodovima ugrađenim u trup javnog puta i u zemljišnom pojasu, odnosno u putnom objektu (kanalizacija, vodovod, električne, telekomunikacione instalacije i sl.), usklađuju radove na istim sa radovima na rekonstrukciji javnog puta.

Investitor je dužan da, najmanje 60 dana pre početka radova iz stava 1. ovog člana, pismeno obavesti lica iz stava 2. ovog člana o početku radova.

Lica iz stava 2. ovog člana dužna su da pri rekonstrukciji ili izvođenju drugih radova na javnom putu i nekategorisanom putu o svom trošku, a pri izgradnji javnog i nekategorisanog puta o trošku investitora tog puta, izmeste objekte, postrojenja, uređaje, instalacije i vodove, ili ih prilagode nastalim promenama.

U slučaju da lica iz stava 2. ovog člana ne izmeste, odnosno ne prilagode objekte, postrojenja, uređaje, instalacije i vodove do početka izvođenja radova na izgradnji, odnosno rekonstrukciji javnog i nekategorisanog puta ili izvođenju drugih radova na tom putu, odgovaraju za štetu koja nastane zbog neblagovremenog otpočinjanja izvođenja tih radova.

Član 44

Ako postojeći javni i nekategorisani put, odnosno njegov deo, treba izmestiti zbog građenja drugog objekta (železnička infrastruktura, rudnik, kamenolom, akumulaciono jezero, aerodrom i sl), put, odnosno njegov deo koji se izmešta, mora biti izgrađen sa elementima koji odgovaraju kategoriji tog puta.

Troškove izmeštanja javnog puta i nekategorisanog puta, odnosno njegovog dela, iz stava 1. ovog člana, snosi investitor objekta zbog čije izgradnje se vrši izmeštanje javnog puta, odnosno njegovog dela, ako se drugačije ne sporazumeju investitor i upravljač puta.

Član 45

Odredbe ove odluke kojima se uređuje izgradnja javnih i nekategorisanih puteva primenjuju se i na rekonstrukciju ovih puteva.

Rekonstrukcijom javnog i nekategorisanog puta u smislu ove odluke smatraju se radovi na postojećem putu, njegovom delu i putnom objektu, kojima se menjaju položaj trase puta u pojasu njegovog osnovnog pravca, konstruktivni elementi, nosivost, stabilnost ili proširuje kolovoz novim saobraćajnim i zaustavnim trakama.

Upotrebnu dozvolu za javni i nekategorisani put iz stava 2. ovog člana izdaje Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja.

VII NADZOR

Član 46

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke, vrši gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja i poslove komunalne policije.

Inspekcijski nadzor vrši gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove preko inspektora za puteve i javni prevoz (u daljem tekstu inspektor).

Član 47

Inspektor ne može da izrađuje ili učestvuje u izradi tehničke dokumentacije i tehničkoj kontroli tehničke dokumentacije za objekte koji su predmet inspekcijskog nadzora i da vrši stručni nadzor nad izgradnjom, odnosno izvođenjem radova na objektima koji su predmet inspekcijskog nadzora.

Član 48

U vršenju nadzora komunalni policajac podnosi prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo, podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, obaveštava drugi nadležan organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti i obavlja druge poslove propisane zakonom.

Član 49

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor ima pravo i dužnost da proverava:

1) radove na izgradnji, rekonstrukciji i održavanju javnog ili nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta;

2) tehničku i drugu dokumentaciju za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje javnog ili nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta;

3) ispunjenost uslova propisanih za lica koja vrše poslove projektovanja, tehničke kontrole tehničke dokumentacije, rukovođenja izvođenjem radova i vršenja stručnog nadzora;

4) stanje javnog ili nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta;

5) pravilno održavanje javnog ili nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta u skladu sa tehničkim i drugim propisima i uslovima kojima se osigurava sposobnost javnog ili nekategorisanog, njegovog dela i putnog objekta za nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja;

6) uslove odvijanja saobraćaja na javnom ili nekategorisanom putu;

7) da li se pravilno i redovno sprovode propisane mere zaštite javnog i nekategorisanog puta;

8) primenu tehničkih propisa, standarda i normi kvaliteta prilikom izvođenja radova i upotrebe materijala pri izgradnji, rekonstrukciji i održavanju javnog ili nekategorisanog puta;

9) da li je za izgradnju i rekonstrukciju javnog ili nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta izdato odobrenje za izgradnju, odnosno da li je odobrenje izdato na propisan način;

10) da li se javni ili nekategorisani put, njegov deo i putni objekat gradi prema tehničkoj dokumentaciji na osnovu koje je izdato odobrenje za izgradnju i da li je ta dokumentacija izrađena u skladu sa propisima;

11) da li izvođač radova na izgradnji i rekonstrukciji javnog ili nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta vodi knjigu inspekcije i građevinski dnevnik na propisan način;

12) da li se javni ili nekategorisani put, njegov deo i putni objekat koristi na osnovu izdate upotrebne dozvole, odnosno da li je dozvola izdata na propisan način;

13) da li je početak izgradnje javnog ili nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta, odnosno izvođenja radova prijavljen na propisan način;

14) da li se vanredni prevoz vrši sa posebnom dozvolom.

Pored poslova iz stava 1. ovog člana inspektor obavlja i druge poslove utvrđene ovom odlukom.

Član 50

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor je ovlašćen da:

1) zabrani izvršenje radova koji se izvode protivno propisima, tehničkim propisima i standardima i normama kvaliteta prilikom izvođenja radova i upotrebe materijala pri izgradnji, rekonstrukciji i održavanju javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta, protivno uslovima odvijanja saobraćaja na javnom i nekategorisanom putu, njegovom delu i putnom objektu ili protivno propisanim merama zaštite javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta;

2) predloži organu nadležnom za tehničko regulisanje saobraćaja zabranu saobraćaja ili saobraćaja određene vrste vozila, na javnom i nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu;

3) naredi otklanjanje nedostataka na javnom i nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu kojima se ugrožava ili može biti ugrožena bezbednost saobraćaja;

4) naredi rušenje i uklanjanje objekata izgrađenih, odnosno postavljenih u zaštitnom pojasu javnog i nekategorisanog puta i uklanjanje deponija otpada i smeća, suprotno odredbama ove odluke;

5) naredi rušenje ili uklanjanje ograda, drveća, zasada, građevinskog i drugog materijala i natpisa podignutih, ostavljenih ili postavljenih suprotno odredbama ove odluke;

6) naredi rušenje i uklanjanje objekata, cevovoda, vodova, instalacija, natpisa, ograda, drveća, zasada, građevinskog i drugog materijala sa javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela, putnog objekta i zemljišnog pojasa, osim objekata, cevovoda, vodova i instalacija za koje je ustanovljeno pravo službenosti ili drugo pravo određeno zakonom;

7) zabrani radove koji se izvode u neposrednoj blizini javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta, a koji mogu ugroziti njihovu stabilnost i bezbednost saobraćaja;

8) isključi iz saobraćaja na javnom i nekategorisanom putu vozilo kojim se obavlja vanredni prevoz bez posebne dozvole;

9) naredi investitoru pribavljanje upotrebne dozvole, u roku koji ne može biti kraći od 30 dana, ako utvrdi da se javni i nekategorisani put, njegov deo ili putni objekat, za koji je izdato odobrenje za izgradnju, koristi bez upotrebne dozvole, a ako investitor ne pribavi upotrebnu dozvolu u utvrđenom roku, privremeno zabrani saobraćaj na javnom i nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu;

10) naredi postavljanje fizičkih prepreka kojima se onemogućava priključenje na javni i nekategorisani put, priključkom ili ukrštanjem puteva, odnosno priključkom prilaznog puta na javnom i nekategorisanom putu, bez prethodno pribavljene saglasnosti upravljača puta, odnosno odobrenja za izgradnju;

11) naredi otklanjanje nepravilnosti, odnosno zabrani dalje izvođenje radova prilikom izgradnje i rekonstrukcije javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta, ako utvrdi da izvođač radova ne ispunjava propisane uslove;

12) pokrene postupak za ukidanje odobrenja za izgradnju, po pravu nadzora, ako utvrdi da je izdato suprotno zakonu;

13) naredi rušenje javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela ili putnog objekta, za koje nije izdato odobrenje za izgradnju, odnosno rekonstrukciju;

14) naredi otklanjanje nedostataka u utvrđenom roku, ako utvrdi da se prilikom izvođenja radova i upotrebe materijala pri izgradnji, rekonstrukciji i održavanju javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela i putnog objekta, ne primenjuju tehnički propisi i standardi i norme kvaliteta, a ako se u utvrđenom roku nedostaci ne otklone, zabrani, odnosno obustavi dalje izvođenje radova i naredi rušenje i uklanjanje izgrađenih, rekonstruisanih i održavanih delova javnog i nekategorisanog puta ili putnog objekta na kojima nisu otklonjeni naređeni nedostaci;

15) naredi uklanjanje zaustavljenog ili ostavljenog vozila kojim se ometa korišćenje javnog i nekategorisanog puta.

Član 51

Ako je javni i nekategorisani put, njegov deo ili putni objekat u takvom stanju da se na njemu ne može odvijati bezbedan saobraćaj, inspektor će narediti da se bez odlaganja preduzmu mere obezbeđenja, a po potrebi može privremeno zabraniti saobraćaj na javnom i nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu.

Član 52

Protiv rešenja inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Valjeva u roku od osam dana od dana dostavljanja.

Žalba izjavljena protiv rešenja iz stava 1. ovog člana ne odlaže izvršenje rešenja kojim se:

1) zabranjuju, odnosno obustavljaju radovi;

2) privremeno zabranjuje saobraćaj na javnom i nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu;

3) naređuje otklanjanje nedostataka na javnom i nekategorisanom putu, njegovom delu ili putnom objektu kojima se ugrožava ili može biti ugrožena bezbednost saobraćaja;

4) naređuje rušenje i uklanjanje objekata, cevovoda, vodova, instalacija, natpisa, ograda, drveća, zasada, građevinskog i drugog materijala sa javnog i nekategorisanog puta, njegovog dela, putnog objekta i zemljišnog pojasa, osim objekata, cevovoda, vodova i instalacija za koje je ustanovljeno pravo službenosti ili drugo pravo određeno zakonom

5) isključuje iz saobraćaja na javnom i nekategorisanom putu vozilo kojim se obavlja vanredni prevoz bez posebne dozvole.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 53*

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. ne označava i ne vodi evidencije o javnim i nekategorisanim putevima i o saobraćajno-tehničkim i drugim podacima za te puteve (član 7.);

2. ne odluči o načinu i uslovima korišćenja zemljišta na kome se nalazi deo javnog ili nekategorisanog puta koji se ne koristi za saobraćaj u roku od tri meseca od dana prestanka korišćenja puta za saobraćaj (član 8. stav 3);

3. u roku od 15 dana od dana dostavljanja upotrebne dozvole, ne podnese zahtev za upis prava na javnom i nekategorisanom putu u javne knjige i zvanične evidencije u koje se upisuju prava na nepokretnosti (član 9. stav 1.);

4. u roku od 15 dana od dana nastanka promena na ustanovljenim pravima na javnom putu, ne podnese zahtev za upis promene, odnosno brisanje podataka u javne knjige i zvanične evidencije u koje se upisuj u prava na nepokretnosti (član 9. stav 2);

5. gradi objekte i postavlja postrojenja, uređaje i instalacije suprotno članu 13. stav 1.;

6. gradi, odnosno postavlja vodovod, kanalizaciju, toplovod, železničku prugu i drugi sličan objekat, kao i telekomunikacione i elektro vodove, instalacije, postrojenja i sl., bez saglasnosti, odnosno suprotno načinu i uslovima utvrđenim u izdatoj saglasnosti upravljača puta (član 13. stav 2);

7. ne obezbedi kontrolu izvođenja radova na izgradnji objekata i postavljanju postrojenja, uređaja i instalacija (član 13. stav 3.);

8. u pojasu kontrolisane izgradnje otvara rudnik, kamenolom i deponiju otpada i smeća (član 15. stav 2);

9. gradi priključak prilaznog puta na javni ili nekategorisani put bez saglasnosti upravljača (član 22. stav 1.);

10. ne omogući prilaz javnom ili nekategorisanom putu ili putnom objektu radi izvođenja radova na održavanju puta ili putnog objekta (član 23. stav 2.);

11. postavlja na javnom ili nekategorisanom putu natpise, suprotno članu 24. stav 1;

12. postavlja na javnom ili nekategorisanom putu natpise bez odobrenja upravljača puta (član 24. stav 2);

13. ne održava natpise koji su postavljeni na javni ili nekategorisani put, odnosno pored tih puteva (član 24. stav 3.);

14. postupa suprotno odredbama člana 25;

15. obavlja vanredni prevoz bez posebne dozvole upravljača puta (član 27. stav 3.);

16. o izdatim posebnim dozvolama za vanredni prevoz ne obavesti organe i lice iz člana 27. stav 4.;

17. ne uskladi obavljanje vanrednog prevoza, sa upravljačem puta (član 27. stav 6);

18. ne obavesti ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove o obavljanju vanrednog prevoza, koji se obavlja bez izdate dozvole, radi intervencije prilikom elementarnih i drugih nepogoda, kao i za potrebe odbrane zemlje, koje je usklađeno sa upravljačem puta (član 27. stav 7);

19. ne ukloni sa trupa javnog ili nekategorisanog puta vozilo koje se onesposobi za dalju vožnju, kao i teret koji je pao sa vozila, u roku iz člana 31. stav 1.;

20. ne ukloni sa zemljišnog pojasa javnog puta vozilo koje se onesposobi za dalju vožnju, kao i teret koji je pao sa vozila, u roku iz člana 31. stav 3.;

21. nanese štetu javnom ili nekategorisanom putu uklanjanjem vozila, odnosno tereta sa trupa, odnosno zemljišnog pojasa puta (član 31. stav 5.);

22. ne obaveštava javnost i korisnike puteva na način propisan u članu 32;

23. pri izvođenju radova na održavanju javnog i nekategorisanog puta ne obezbedi nesmetan i bezbedan saobraćaj i očuvanje upotrebne vrednosti puta (član 34. stav 2.);

24. ako se radovi na ojačanju, rehabilitaciji i pojačanom održavanju izvode bez tehničke dokumentacije ili na osnovu tehničke dokumentacije koja ne sadrži propisane elemente (član 36. stav 5);

25. pre početka izvođenja radova na ojačanju, rehabilitaciji i pojačanom održavanju javnog puta ne overi tehničku dokumentaciju kod nadležnog organa (član 36. stav 6);

26. pre početka radova na izgradnji, odnosno rekonstrukciji javnog ili nekategorisanog puta ili putnog objekta ne postupi na način propisan u članu 43. stav 1.;

27. ne uskladi radove na objektima, postrojenjima, uređajima, instalacijama i vodovima ugrađenim u trup puta i u zemljišnom pojasu, odnosno u putnom objektu sa radovima na rekonstrukciji puta (član 43. stav 2.);

28. pre početka radova na izgradnji ili rekonstrukciji javnog ili nekategorisanog puta ne postupi na način propisan u članu 43. stav 3.;

29. pri rekonstrukciji ili izvođenju drugih radova na javnom ili nekategorisanom putu ne izmeste objekte, postrojenja, uređaje, instalacije i vodove ugrađene u trup javnog ili nekategorisanog puta i u zemljišnom pojasu, odnosno u putnom objektu ili ih ne prilagode nastalim promenama (član 43. stav 4.);

30. izmešteni javni ili nekategorisani put, odnosno njegov deo nije izgrađen sa elementima koji odgovaraju kategoriji tog puta (član 44. stav 1.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 10.000 do 250.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice i preduzetnik, ako:

1. podiže ograde, drveće i zasade pored javnih i nekategorisanih puteva suprotno članu 16, 17. i 18;

2. ostavlja građevinski i drugi materijal pored javnog ili nekategorisanog puta tako da time umanjuje preglednost na tom putu (član 21.);

3. za vreme trajanja isključenja koristi vozilo koje je u vršenju kontrole isključeno iz saobraćaja (član 28. stav 3.);

4. obavlja vanredni prevoz suprotno članu 29. stav 1.

Za prekršaj iz stava 5. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 4.000 dinara.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 54

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o putevima ("Službeni glasnik opštine Valjevo", broj 5/94, 7/94 - ispravka, 6/95 i 10/95).

Član 55

Do stupanja na snagu akta o kategorizaciji opštinskih puteva, na lokalne puteve utvrđene Odlukom o utvrđivanju lokalnih puteva ("Službeni glasnik opštine Valjevo", broj 5/94) i na nekategorisane puteve primenjuju se odredbe ove Odluke.

Član 56

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".

Napomene

* Novčane kazne za prekršaje određene ovom odlukom izmenjene su Odlukom o izmenama odluka kojima su određene kazne za prekršaje ("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 2/2014).