PRAVILNIK

O UGOVARANJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE IZ OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA ZA 2014. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 115/2013, 24/2014, 33/2014 i 50/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima za 2014. godinu (u daljem tekstu: ugovor), između Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički fond) i davalaca zdravstvenih usluga (zdravstvene ustanove, privatna praksa i druga pravna lica), kriterijumi i merila za utvrđivanje naknade za njihov rad, odnosno način plaćanja zdravstvenih usluga i drugih troškova u skladu sa zakonom, postupak konačnog obračuna sa davaocima zdravstvenih usluga i druga pitanja od značaja za zaključivanje ugovora.

Član 2

Ugovor iz člana 1. ovog pravilnika zaključuje filijala Republičkog fonda na čijem se području nalazi sedište davaoca zdravstvenih usluga (u daljem tekstu: filijala), osim ako ovim pravilnikom nije drugačije određeno.

Član 3

Ugovorima koji se zaključuju na osnovu ovog pravilnika obezbeđuje se zdravstvena zaštita osiguranim licima Republičkog fonda, osiguranim licima Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (u daljem tekstu: Fond vojnih osiguranika), u skladu sa ugovorom koji je zaključen između Republičkog fonda i Fonda vojnih osiguranika, kao i licima koja zdravstvenu zaštitu koriste na osnovu međunarodnog ugovora o socijalnom osiguranju.

Član 4

Iznos sredstava za zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2014. godinu utvrđen je Finansijskim planom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2014. godinu (u daljem tekstu: Finansijski plan).

Raspored sredstava iz stava 1. ovog člana, u obliku planirane naknade za rad davaocima zdravstvenih usluga, utvrđuje se predračunima sredstava za 2014. godinu, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo, i to:

- Predračun sredstava za 2014. godinu (Prilog 1.),

- Predračun sredstava zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju za 2014. godinu (Prilog 2.),

- Predračun sredstava institutima/zavodima za javno zdravlje za 2014. godinu (Prilog 3.),

- Predračun sredstava ustanovama socijalne zaštite za 2014. godinu (Prilog 4.),

- Predračun sredstava za stomatološku zdravstvenu zaštitu za 2014. godinu (Prilog 5.).

Za određene vrste zdravstvenih usluga, utvrđene ovim pravilnikom, davaocu zdravstvenih usluga obezbeđuju se sredstva pored naknade utvrđene predračunom sredstava iz stava 2. ovog člana.

Davaocima zdravstvenih usluga određenim ovim pravilnikom utvrđuje se godišnji iznos naknada za usluge, lekove i medicinska sredstva.

II USLOVI ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCEM ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 5

Uslov za zaključivanje ugovora je da davalac zdravstvenih usluga ispunjava uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti propisane zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita i propisima za sprovođenje tog zakona.

Davalac zdravstvenih usluga organizuje radno vreme koje zadovoljava potrebe osiguranih lica, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita.

Član 6

Uslov za zaključivanje ugovora je da davalac zdravstvenih usluga dostavi Republičkom fondu, odnosno filijali, ponudu u obliku plana rada za 2014. godinu (u daljem tekstu: plan rada).

Vrsta i obim zdravstvenih usluga koji su iskazani u planu rada zasnivaju se na opštem aktu kojim je utvrđen plan zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2014. godinu (u daljem tekstu: Plan zdravstvene zaštite) koji donosi Republički fond.

Davalac zdravstvenih usluga izrađuje plan rada na osnovu metodologije za izradu plana rada koju utvrđuje Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" (u daljem tekstu: Institut "Batut"), u skladu sa opštim aktom kojim je utvrđena nomenklatura zdravstvenih usluga, koju donosi ministar nadležan za poslove zdravlja (u daljem tekstu: ministar).

1. Uslovi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom iz Plana mreže

Član 7

Plan rada zdravstvene ustanove koja je predviđena opštim aktom Vlade Republike Srbije kojim je uređen plan mreže zdravstvenih ustanova (u daljem tekstu: Plan mreže) mora biti sačinjen na osnovu elemenata iz Plana zdravstvene zaštite i usklađen sa ukupnom naknadom zdravstvenoj ustanovi utvrđenom ovim pravilnikom, a posebno sa naknadom za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, ugradni materijal, materijal za dijalizu i lekove za bolesti krvi i krvotvornih organa.

Planirani obim zdravstvenih usluga, po pravilu, nije manji od obima izvršenih zdravstvenih usluga u prethodnoj godini.

Član 8

Mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa Planom zdravstvene zaštite daje nadležna zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja.

Mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja sa Planom zdravstvene zaštite daje Institut "Batut".

Mišljenje o usaglašenosti plana rada sa Planom zdravstvene zaštite Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak", Zavoda za antirabičnu zaštitu - Pasterov zavod (u daljem tekstu: Pasterov zavod) i Instituta za transfuziju krvi Srbije, daje Institut "Batut".

Usaglašenost plana rada zdravstvene ustanove sa naknadom iz člana 7. stav 1. ovog pravilnika utvrđuje filijala.

Usaglašenost plana rada Instituta "Batut" i plana rada Pasterovog zavoda sa naknadom utvrđenom ovim pravilnikom utvrđuje Republički fond.

Član 9

Zdravstvena ustanova je odgovorna za sprovođenje kadrovskog plana, koji donosi ministar u delu koji se odnosi na planirani kadar koji se finansira iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Republički fond, odnosno filijala sa zdravstvenom ustanovom ugovara broj i strukturu zaposlenih, najviše do planiranog kadra iz stava 1. ovog člana (u daljem tekstu: ugovoreni radnici).

U slučaju izmene u broju i strukturi radnika iz stava 1. ovog člana, kao i izmene drugih podataka koje sadrži elektronska aplikacija ugovorenih radnika, zdravstvena ustanova je u obavezi da filijali dostavi podatke o promenama narednog dana od dana nastanka promene.

Promenu podataka iz stava 3. ovog člana filijala ažurira u elektronskoj formi narednog dana od dana dostavljanja uredne dokumentacije.

Zdravstvena ustanova je odgovorna za obračun i isplatu plata za ugovoreni broj radnika.

Član 10

Republički fond sprovodi centralizovane javne nabavke za potrebe zdravstvenih ustanova sa kojima ima zaključen ugovor o pružanju zdravstvene zaštite, u skladu sa zakonom.

Predmet centralizovanih javnih nabavki iz stava 1. ovog člana su robe i usluge utvrđene opštim aktom Vlade Republike Srbije kojim je uređeno planiranje i vrsta roba i usluga za koje se sprovode centralizovane javne nabavke.

Član 11

Zdravstvena ustanova je u obavezi da sačini listu čekanja pod uslovima, na način i po postupku koji su utvrđeni opštim aktom Republičkog fonda.

Član 12

Zdravstvena ustanova je u obavezi da, u skladu sa zakonom, prioritetno zaključi ugovor sa Republičkim fondom za raspoložive kapacitete u pogledu prostora, opreme i kadrova, odnosno da prioritetno izvršava ugovorne obaveze prema Republičkom fondu, u odnosu na druga pravna i fizička lica sa kojima ima zaključene ugovore o pružanju zdravstvenih usluga.

Zdravstvena ustanova je u obavezi da na svojoj internet stranici objavljuje finansijski plan, informator o radu, završni račun i finansijske izveštaje, kao i osnovne podatke o organizaciji, rukovodstvu, izabranim lekarima, podatke o medicinskoj i dijagnostičkoj opremi, zalihama lekova, medicinskog i potrošnog materijala, u skladu sa zakonom.

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD ZDRAVSTVENOJ USTANOVI IZ PLANA MREŽE

1. Zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou zdravstvene zaštite

Član 13

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za plate za 2014. godinu su:

- iskazana potrebna sredstva zdravstvenih ustanova za mesec oktobar 2013. godine za ugovorene radnike,

- dinamika rasta plata za 2014. godinu,

- sredstva po osnovu rada na dane državnih i verskih praznika.

Potrebna sredstva zdravstvena ustanova utvrđuje na osnovu važećih propisa kojima je uređen obračun i isplata plata zaposlenih u javnim službama za ugovorene radnike.

Usklađivanje u toku ugovornog perioda vrši se do visine potrebnih sredstava zdravstvene ustanove, u skladu sa važećim propisima kojima su uređeni obračun i isplata plata zaposlenih u javnim službama i izmenama u broju i strukturi ugovorenih radnika, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 14

Kriterijum za utvrđivanje naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada za ugovorene radnike, koji koriste prevoz, su iskazana potrebna sredstva zdravstvenih ustanova za mesec oktobar 2013. godine projektovana na godišnji nivo.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu obračunskih rashoda zdravstvene ustanove za ove namene po konačnom obračunu za 2013. godinu i obračunskih rashoda u toku 2014. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 15

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za lekove zdravstvenoj ustanovi su:

- fakturisana vrednost za period januar - septembar 2013. godine,

- projektovana fakturisana vrednost za period oktobar - decembar 2013. godine, prema procentu učešća fakturisane vrednosti istog perioda u 2012. godini u ukupnoj fakturisanoj vrednosti za 2012. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi kod koje je projektovana fakturisana vrednost za 2014. godinu manja od predračunskih sredstava za 2013. godinu, naknada za 2014. godinu utvrđuje se u visini predračunskih sredstava za 2013. godinu.

Usklađivanje naknade iz st. 1. i 2. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti za 2013. godinu i analize fakturisane vrednosti u toku 2014. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 16

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal su:

- vrednost utroška za period januar - jun 2013. godine,

- projektovana vrednost utroška za period jul - decembar 2013. godine prema procentu učešća fakturisane vrednosti istog perioda 2012. godine u ukupnoj fakturisanoj vrednosti u 2012. godini.

Ako je projektovana vrednost utroška sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala za 2014. godinu viša od ugovorene naknade za 2013. godinu, naknada se uvećava najviše do 10% ugovorene naknade za 2013. godinu, a zdravstvenoj ustanovi koja sprovodi skrining program do 20% ugovorene naknade za 2013. godinu.

Ako se u postupku sprovođenja skrining programa utvrdi da su nedovoljna sredstva za tu namenu iz stava 2. ovog člana, naknada po tom osnovu može se uvećati najviše do visine stvarnih troškova.

Zdravstvenoj ustanovi kod koje je projektovana vrednost za 2014. godinu manja od predračunskih sredstava za 2013. godinu, naknada za 2014. godinu utvrđuje se u visini predračunskih sredstava za 2013. godinu.

Usklađivanje naknade iz st. 1-4. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti i vrednosti utroška sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala za 2013. i 2014. godinu, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 17

Kriterijum za utvrđivanje naknade za materijalne i ostale troškove je naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2013. godinu umanjena za iznos sredstava za otpremnine, jubilarne nagrade i druga primanja ugovorenim radnicima.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize obračunskih rashoda za 2013. godinu i analize obračunskih rashoda u toku 2014. godine.

Naknada utvrđena na način iz st. 1. i 2. ovog člana uvećava se na osnovu zahteva zdravstvenih ustanova za:

- otpremnine, jubilarne nagrade i druga primanja ugovorenim radnicima;

- ispunjavanje obaveza zapošljavanja osoba sa invaliditetom, čiji broj se utvrđuje u odnosu na broj ugovorenih radnika za odgovarajuću godinu, uplatom sredstava u skladu sa zakonom, za period 23. maj 2010. godine - 31. decembar 2014. godine, osim ako obaveza zapošljavanja osoba sa invaliditetom nije izvršena zapošljavanjem ovih lica u okviru ugovorenog broja radnika.

Ukupna naknada iz st. 1, 2. i 3. ovog člana ne može biti veća od iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 18

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se u visini sredstava iskazanih u fakturama zdravstvenih ustanova za period januar - septembar 2013. godine, uvećana za projektovanu visinu participacije za period oktobar - decembar 2013. godine prema procentu učešća fakturisane participacije istog perioda 2012. godine u ukupno fakturisanoj participaciji za 2012. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu participacije zdravstvene ustanove iskazane u fakturi za 2013. godinu i u toku 2014. godine.

Zdravstvenoj ustanovi kod koje je projektovana fakturisana vrednost participacije za 2013. godinu manja od predračunskih sredstava za 2013. godinu planirana sredstva za 2014. godinu utvrđuju se u visini predračunski sredstava za 2013. godinu.

Član 19

Kriterijum za utvrđivanje naknade za energente je obračunski rashod za ovu namenu za period januar - avgust 2013. godine projektovan na godišnji nivo.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu obračunskih rashoda zdravstvene ustanove za ove namene po konačnom obračunu za 2013. godinu i obračunskih rashoda u toku 2014. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 20

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, energente i materijalne i ostale troškove utvrđuje se prema kriterijumima koji su primenjeni na domove zdravlja kod utvrđivanja naknada za ove namene.

Usklađivanje naknade za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal vrši se u toku 2014. godine prema utrošku i fakturi, usklađivanje naknade za energente vrši se na način utvrđen članom 19. stav 2. ovog pravilnika, a usklađivanje naknade za materijalne i ostale troškove vrši se na način utvrđen članom 17. st. 2. i 3. ovog pravilnika.

Član 21

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, kod koje su u toku 2013. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove metode ili proširenja kapaciteta, u naknadu za 2014. godinu uključuju se sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Ako zdravstvena ustanova u toku 2014. godine uvede novu metodu u lečenju, zahtev za finansiranje pružanja usluga primenom nove metode na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja dostavlja filijali po prethodno pribavljenom mišljenju nadležnog zavoda za javno zdravlje o potrebama osiguranih lica za primenom te metode.

Filijala dostavlja zahtev iz stava 2. ovog člana stručnoj službi Republičkog fonda koja je nadležna za medicinske poslove i procenu novih tehnologija, radi davanja mišljenja o opravdanosti podnetog zahteva.

Ako se zaključi aneks ugovora kojim se naknada za lekove i medicinska sredstva uvećava najviše do procenjenih troškova, odnosno do visine troškova za te namene koji se ne mogu izmiriti iz ugovorene naknade.

Član 22

Ako zdravstvena ustanova u svom sastavu ima apoteku, naknada za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti utvrđuje se u skladu sa odredbama ovog pravilnika iz pododeljka - 1.2. Apoteka.

Zdravstvenoj ustanovi koja u svom sastavu ima stacionar, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, ishranu pacijenata i dijalizni materijal i lekove za dijalizu utvrđuje se po kriterijumima koji su za ove namene utvrđeni za zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Naknada za ishranu iz stava 2. ovog člana obuhvata i ishranu osiguranih lica na dijalizi.

Usklađivanje naknade iz stava 2. ovog člana u toku ugovornog perioda vrši se na način koji je utvrđen za zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou.

1.1. Naknada za stomatološke zdravstvene usluge

Član 23

Kriterijumi za utvrđivanje naknade domu zdravlja za stomatološke zdravstvene usluge za 2014. godinu su:

1) ugovoreni radnici;

2) naknada za plate za ugovorene radnike - shodno članu 13. st. 1. i 2. ovog pravilnika;

3) naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada za ugovorene radnike, koji koriste prevoz - iskazana potrebna sredstva zdravstvenih ustanova za mesec oktobar 2013. godine projektovana na godišnji nivo;

4) naknada za ostale direktne i indirektne troškove koja obuhvata:

- sredstva za lekove, utvrđena u visini procentualnog učešća ove naknade u ukupnoj naknadi (kumulativno za plate, prevoz i lekove) zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa iz Priloga 1. ovog pravilnika,

- sredstva za sanitetski i medicinski potrošni materijal, utvrđena u visini procentualnog učešća ove naknade u ukupnoj naknadi (kumulativno za plate, prevoz i sanitetski i medicinski potrošni materijal) zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa iz Priloga 1. ovog pravilnika,

- sredstva za materijalne i ostale troškove, utvrđena u visini procentualnog učešća ove naknade u ukupnoj naknadi (kumulativno za plate, prevoz i materijalne i ostale troškove) zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa iz Priloga 1. ovog pravilnika.

Usklađivanje naknade iz tač. 2) i 3) ovog člana vrši se na način utvrđen čl. 13. i 14. ovog pravilnika.

Usklađivanje naknade iz tačke 4) ovog člana vrši se na način utvrđen članom 17. st. 2. i 3. ovog pravilnika, najviše do iznosa sredstava utvrđenim Finansijskim planom.

Član 24

Zavodu za stomatologiju Kragujevac naknada po namenama utvrđuje se u skladu sa članom 23. ovog pravilnika.

Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku i zavodu za hitnu medicinsku pomoć koji pružaju stomatološke usluge na primarnom nivou, koji su u 2013. godini imali utvrđenu okvirnu naknadu za stomatološku zdravstvenu zaštitu, okvirna sredstva za 2014. godinu utvrđuju se u visini projektovane fakturisane vrednosti stomatoloških usluga za period januar - septembar koje su pružene osiguranim licima u 2013. godini.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija, koja obavlja stomatološku zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, okvirna sredstva za 2014. godinu utvrđuju se prema broju i strukturi kadra kao i za 2013. godinu.

Sredstva za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal i materijalne i ostale troškove zdravstvenoj ustanovi iz st. 1. i 3. ovog člana, utvrđuje se shodno članu 23. ovog pravilnika.

Ostalim zdravstvenim ustanovama koje pružaju stomatološke zdravstvene usluge na primarnom nivou naknada se utvrđuje shodno članu 23. ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 23. i člana 24. st. 1, 3. i 5. ovog pravilnika, naknada za materijalne i ostale troškove obuhvata ostale naknade i primanja ugovorenim radnicima, u skladu sa zakonom, za koje se sredstva obezbeđuju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, a usklađuje se shodno članu 17. st. 2. i 3. ovog pravilnika.

Cene stomatoloških usluga utvrđuju se opštim aktom Republičkog fonda.

1.2. Apoteka

Član 25

Ugovor sa apotekom zaključuje se radi snabdevanja osiguranih lica lekovima koji su utvrđeni opštim aktom Republičkog fonda (u daljem tekstu: Lista lekova) i određenim vrstama pomagala koji se mogu propisivati i izdavati na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Ugovor sa apotekom iz stava 1. ovog člana zaključuje se na osnovu:

1) Liste lekova koju utvrđuje Republički fond;

2) nabavne cene leka koja ne može biti viša od cene leka utvrđene Listom lekova;

3) troškova prometa na malo za izdate lekove u iznosu od 12% koji se obračunavaju na veleprodajnu cenu leka;

4) nabavne cene pomagala koja ne može biti viša od najvišeg iznosa naknade za pomagalo, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 6.);

5) troškova prometa na malo za izdata pomagala u iznosu od 4% koji se obračunavaju na nabavnu cenu pomagala;

Izuzetno od stava 2. tačka 3) ovog člana, za lekove na lekarski recept koji se koriste za lečenje HIV infekcije, Republički fond priznaje troškove prometa na malo od 6% na veleprodajnu cenu leka.

Pored cena za izdate lekove i pomagala priznaje se i porez na dodatu vrednost, u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost.

Apotekama na području AP Kosovo i Metohija naknada za plate i naknada naknade troškova za dolazak i odlazak sa rada se utvrđuje shodno kriterijumima iz čl. 13. i 14. ovog pravilnika, a naknada za materijalne i ostale troškove na nivou Predračuna sredstava za 2013. godinu.

Član 26

Apoteka je u obavezi da izda lek koji je propisan na lekarskom receptu.

Ovlašćeno lice ne sme, bez prethodnog sporazuma sa lekarom koji je propisao lek, da umesto propisanog leka izda lek sličnog sastava.

Ako apoteka nema propisani lek, ovlašćeno lice može da izda lek istog sastava, iste ili niže cene, koji se u prometu nalazi pod drugim imenom ako, uz objašnjenje, na to pristane lice kome je lek propisan.

Svaka zamena leka iz stava 3. ovog člana mora se obavezno naznačiti u receptu.

Član 27

Ugovor sa apotekom za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima osiguranih lica, zaključuje filijala na čijem je području sedište apoteke.

Ako apoteka u svom sastavu ima ogranke i jedinice za izdavanje gotovih lekova, ugovor se zaključuje za pružanje usluga svih ogranaka i jedinica za izdavanje gotovih lekova u sastavu apoteke.

Član 28

Apoteka koja zaključuje ugovor sa Republičkim fondom obezbeđuje tehničke i organizacione pretpostavke za elektronsku komunikaciju i razmenu podataka sa informacionim sistemom Republičkog fonda.

Apoteka je u obavezi da u periodu važenja ugovora prati promene u tehničkom uputstvu Republičkog fonda i da ih u predviđenom roku implementira u svoj informacioni sistem.

Detaljni tehnički uslovi koji podrazumevaju opise formata elektronskih faktura i šifarnika, logiku kontrola i svih drugih vidova elektronske komunikacije objavljuju se na internet stranici Republičkog fonda.

Član 29

Apoteka je u obavezi da vodi materijalno knjigovodstvo za lekove i medicinska sredstva koje izdaje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

2. Zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite

Član 30

Naknada za plate i dodatke na plate zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou utvrđuje se shodno članu 13. ovog pravilnika.

Naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada za ugovoreni broj radnika zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se shodno članu 14. ovog pravilnika.

Član 31

Kriterijum za utvrđivanje naknade za lekove u zdravstvenoj ustanovi je fakturisana vrednost za period januar - septembar 2013. godine projektovana na godišnji nivo.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti za 2013. godinu i analize fakturisane vrednosti u toku 2014. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 32

Naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se po tipu zdravstvene ustanove na osnovu:

- fakturisane vrednosti za period januar - septembar 2013. godine projektovane na godišnji nivo;

- učešća fakturisanog laboratorijskog materijala u ukupno fakturisanoj vrednosti sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala;

- projektovane fakturisane vrednosti na godišnjem nivou po epizodi lečenja.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda, po tipu zdravstvene ustanove, na osnovu:

1) fakturisane vrednosti za 2013. godinu,

2) fakturisane vrednosti u toku 2014. godine,

3) učešća fakturisanog laboratorijskog materijala u ukupno fakturisanoj vrednosti sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala,

4) fakturisane vrednosti po epizodi lečenja.

Član 33

Naknada za materijalne troškove i ostale troškove utvrđuje se shodno članu 17. ovog pravilnika.

Član 34

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se shodno članu 18. ovog pravilnika.

Član 35

Naknada za troškove energenata utvrđuje se shodno članu 19. ovog pravilnika.

Član 36

Kriterijum za utvrđivanje naknade za krv i labilne produkte od krvi je prosečna mesečna fakturisana vrednost za period jul - septembar 2013. godine sa projekcijom za 2014. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu utrošaka iskazanih u fakturama za period jul - decembar 2013. godine sa procenom za 2014. godinu i analize istih utrošaka u toku 2014. godine, u skladu sa naknadama krvi i komponenti krvi koje su utvrđene opštim aktom Republičkog fonda, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Projektovana vrednost naknade iz stava 1. ovog člana utvrđena je na osnovu fakturisane vrednosti zdravstvene ustanove za period jul - septembar 2013. godine, uvećane za dvostruki koeficijent odnosa fakturisane vrednosti iste naknade zdravstvene ustanove za period jul - decembar 2012. godine i fakturisane vrednosti iste naknade za period jul - septembar 2012. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 37

Naknade za implantate u ortopediji - endoproteze, ostali ugradni materijal u ortopediji, implantate u kardiohirurgiji, kardiologiji, vaskularnoj hirurgiji i za ostali ugradni materijal, utvrđuje se u visini fakturisane vrednosti za period januar - septembar 2013. godine projektovane na godišnji nivo.

Izuzetno od stava 1. ovog člana u okviru naknade za ostali ugradni materijal sredstva za kohlearni implantat utvrđuju se na osnovu planiranih potreba osiguranih lica, po zdravstvenim ustanovama.

Naknade iz st. 1. i 2. ovog člana usklađuju se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti za 2013. godinu i analize fakturisane vrednosti u toku 2014. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 38

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za dijalizni materijal i lekove za dijalizu (osim epoetina) su:

1) broj lica na dijalizi i broj dijaliza po vrsti, u mesecu septembru 2013. godine, prema podacima Instituta "Batut";

2) cena dijaliznog materijala, po vrstama dijaliza uključujući i kućne dijalize, utvrđena opštim aktom Republičkog fonda;

3) učešće dijaliza (po vrstama) u ukupnom broju dijaliza;

4) preparati gvožđa za parenteralnu primenu - po cenama i indikacijama iz Liste lekova.

Član 39

Kriterijum za utvrđivanje naknade za citostatike sa Liste lekova, naknade za lekove sa C liste i naknade za lekove koji se koriste za lečenje hemofilije, je fakturisana vrednost za period januar - septembar 2013. godine projektovana na godišnji nivo.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu analize fakturisane vrednosti za 2013. godinu i analize fakturisane vrednosti u toku 2014. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 40

Projektovana vrednost naknade iz čl. 31, 32, 37. i 39. utvrđena je na osnovu fakturisane vrednosti odnosne naknade zdravstvene ustanove za period januar - septembar 2013. godine, uvećane za koeficijent odnosa fakturisane vrednosti iste naknade zdravstvene ustanove za period januar - decembar 2012. godine i fakturisane vrednosti iste naknade za period januar - septembar 2012. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi kod koje je projektovana fakturisana vrednost za 2013. godinu manja od predračunskih sredstava za 2013. godinu, naknada za 2014. godinu utvrđuje se u visini predračunskih sredstava za 2013. godinu.

Član 41

Naknada za ishranu u zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se u visini obračunskog rashoda za ovu namenu u periodu januar - jun 2013. godine, projektovanog na godišnji nivo.

Projektovana vrednost naknade iz stava 1. ovog člana utvrđena je na osnovu vrednosti obračunskog rashoda zdravstvene ustanove za period januar - jun 2013. godine, uvećanog za indeks odnosa vrednosti obračunskog rashoda iste naknade zdravstvene ustanove za period januar - decembar 2012. godine i vrednosti obračunskog rashoda iste naknade za period januar - jun 2012. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi kod koje projektovana vrednost obračunskog rashoda za 2013. godinu manja od predračunskih sredstava za 2013. godinu, naknada za 2014. godinu utvrđuje se u visini predračunskih sredstava za 2013. godinu.

Naknada iz stava 1. ovog člana usklađuje se u toku ugovornog perioda sa obračunskim rashodom iz konačnog obračuna za 2013. godinu i obračunskim rashodom u toku 2014. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 42

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou kod koje su u toku 2013. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove metode ili proširenja kapaciteta, u naknadu za 2014. godinu uključuju se sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Na zdravstvene ustanove kod kojih dođe do uvođenja novih metoda u lečenju shodno se primenjuju odredbe člana 21. st. 2-4. ovog pravilnika.

2.1. Obezbeđivanje naknade, pored naknade utvrđene predračunom, za određene vrste zdravstvenih usluga

Član 43

Za pruženu uslugu "koronarografija - kateterizacija" i uslugu "koronarografija - kateterizacija i primarna perkutana koronarna intervencija u akutnom infarktu miokarda", kod lečenja akutnog infarkta miokarda, zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuju sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, po cenama koje su utvrđene opštim aktom Republičkog fonda.

Za pruženu uslugu "koronarografija - kateterizacija i primarna perkutana koronarna intervencija u akutnom infarktu miokarda" zdravstvenoj ustanovi se posebno priznaje i vrednost ugradnog materijala (stenta) po ceni koja ne može biti viša od cene koja je ugovorena sa izabranim ponuđačem u postupku javne nabavke koju je sproveo Republički fond.

Član 44

(Brisan)

Član 45

Kod pružanja dijagnostičke usluge pozitronske emisione tomografije - PET, zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, u visini stvarnih troškova radiofarmaka iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove.

Član 46

Za pruženu uslugu lečenja akutnog ishemijskog moždanog udara trombolitičkom terapijom u prvih 48 sati, zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuju sredstva pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, po ceni koja je utvrđena opštim aktom Republičkog fonda.

Član 47

Zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuju sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, u visini stvarnih troškova iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove za lekove i medicinska sredstva za:

1) transplantaciju srca, bubrega, jetre i kostne srži;

2) endovaskularno lečenje intrakranijalnih aneurizmi;

3) perkutanu vertebroplastiku;

4) sistem mehaničke stimulacije rada leve komore;

5) mehaničku ekstrakciju tromba.

Član 48

Za pruženu uslugu eksplantacije organa radi transplantacije, zdravstvenoj ustanovi obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, u visini naknade koju utvrđuje Republički fond.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, koja u skladu sa zakonom obavlja poslove transplantacije ćelija i tkiva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, obezbeđuje se naknada stvarnih troškova nabavke i uvoza ćelija i tkiva, izvršene u skladu sa zakonom, radi pružanja usluga transplantacije, na osnovu dostavljene dokumentacije.

Član 49

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, koja je specijalizovana za pružanje zdravstvene zaštite deci i kojoj Predračunom sredstava za 2014. godinu nisu utvrđena sredstva za materijal za dijalizu i lekove za dijalizu, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, za troškove dijaliznog materijala i lekova za dijalizu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, kojoj Predračunom sredstava nisu utvrđena sredstva za materijal za dijalizu i lekove za dijalizu, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, za troškove dijaliznog materijala i lekova za dijalizu, kod pružanja usluga dijalize osiguranim licima kod kojih u toku lečenja dođe do akutnog otkazivanja bubrega.

Sredstva za dijalizni materijal iz st. 1. i 2. ovog člana obezbeđuju se u visini nabavne cene, a najviše do visine cena utvrđenih opštim aktom Republičkog fonda, a za lekove za dijalizu u visini nabavne cene, a najviše do cena utvrđenih Listom lekova.

Član 50

Zdravstvenoj ustanovi sekundarnog i tercijarnog nivoa, koja pruža uslugu hirurške intervencije osiguranom licu obolelom od hemofilije, a kojoj Predračunom sredstava za 2014. godinu nisu utvrđena sredstva za lekove namenjene lečenju hemofilije, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, za lekove namenjene lečenju hemofilije.

Član 51

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, obezbeđuje se naknada za lekove koji nisu na Listi lekova, a koji se priznaju osiguranim licima, u skladu sa opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje sadržaj, obim prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participacija za 2014. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, obezbeđuje se naknada za nabavku osiguranim licima ventilatora za neinvazivnu ventilaciju za lečenje u kućnim uslovima.

Član 52

Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i Institutu za onkologiju Vojvodine, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, obezbeđuje se naknada za pokriće troškova upućivanja zaposlenih u Zdravstveni centar Kladovo zbog pružanja usluga zračne terapije, na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji koji su instituti zaključili sa Zdravstvenim centrom Kladovo.

Zdravstvenoj ustanovi koja organizuje rad mobilnog mamografa za rano otkrivanje tumora dojke, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2014. godinu, obezbeđuju se sredstva za te namene u skladu sa odlukom Upravnog odbora Republičkog fonda.

Zdravstvena ustanova iz stava 2. ovog člana je u obavezi da sačini detaljan plan rada mobilnog mamografa (raspored po mestima gde će vršiti preglede i broj osiguranih lica koja će biti obuhvaćena pregledom). Mišljenje na plan rada zdravstvene ustanove daje Institut "Batut".

Član 53

Za zdravstvene usluge iz člana 43-51. ovog pravilnika obezbeđuje se naknada na osnovu dostavljene fakture po osiguranom licu.

3. Zdravstvena ustanova specijalizovana za produženu rehabilitaciju

Član 54

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom specijalizovanom za produženu rehabilitaciju zaključuje se za pružanje usluga specijalizovane produžene rehabilitacije, kao i bolničkog lečenja sa onom zdravstvenom ustanovom za koju je pružanje usluga bolničkog lečenja predviđeno Planom mreže.

Ugovor za usluge iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala za sva osigurana lica.

Filijala može sa zdravstvenom ustanovom specijalizovanom za produženu rehabilitaciju ugovoriti i pružanje ambulantno-polikliničkih usluga iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području filijale.

Pored usluga iz stava 3. ovog člana zdravstvenoj ustanovi koja nema ugovorenu naknadu za bolničko lečenje, naknada za ambulantno - polikliničke usluge može obuhvatiti i usluge iz oblasti funkcionalne procene kardiovaskularnog sistema, koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području filijale.

Član 55

Kriterijum za utvrđivanje naknade za stacionarnu rehabilitaciju, zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju je fakturisana vrednost za period januar - oktobar 2013. godine projektovana na godišnji nivo.

Projektovana vrednost naknade iz stava 1. ovog člana utvrđena je na osnovu fakturisane vrednosti zdravstvene ustanove za period januar - oktobar 2013. godine, uvećane za koeficijent odnosa fakturisane vrednosti zdravstvene ustanove za period januar - decembar 2012. godine i fakturisane vrednosti za period januar - oktobar 2012. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Usklađivanje naknade iz stava 1. ovog člana vrši se na osnovu fakturisane vrednosti za 2013. godinu i fakturisane vrednosti tokom 2014. godine, za realizovani broj bolesničkih dana u okviru posteljnog fonda utvrđenog Planom mreže.

Kriterijum za utvrđivanje naknade za ambulantno-polikliničke usluge, zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju je fakturisana vrednost za period januar - oktobar 2013. godine projektovana na godišnji nivo.

Projektovana vrednost naknade iz stava 4. ovog člana utvrđena je na osnovu fakturisane vrednosti zdravstvene ustanove za period januar - oktobar 2013. godine, uvećane za koeficijent odnosa fakturisane vrednosti zdravstvene ustanove za period januar - decembar 2012. godine i fakturisane vrednosti za period januar - oktobar 2012. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Naknada za bolničko lečenje obezbeđuje se na način i iz sredstava predviđenih za sekundarnu zdravstvenu zaštitu, a obuhvata sredstva za usluge pružene osiguranom licu za vreme takvog lečenja i ambulantno-polikliničke usluge po uputu izabranog lekara.

Usklađivanje naknade iz st. 4. i 6. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na osnovu fakturisane vrednosti za 2013. godinu i fakturisane vrednosti tokom 2014. godine, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se u visini participacije iskazane u fakturi za period januar - oktobar 2013. godine, projektovane na godišnji nivo.

Usklađivanje naknade iz stava 8. ovog člana vrši se u toku ugovornog perioda na način iz člana 18. stav 2. ovog pravilnika.

4. Zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja

Član 56

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja utvrđuje se naknada za:

1) usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije (po uputu izabranog lekara i/ili internom uputu zdravstvene ustanove);

2) usluge epidemiologije i poslove u vezi sa sprovođenjem obavezne imunizacije;

3) poslove i zadatke iz oblasti socijalne medicine.

Kriterijum za utvrđivanje naknade za usluge, poslove i zadatke iz stava 1. ovog člana je:

1) za usluge - naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2013. godinu,

2) za poslove i zadatke - naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2013. godinu umanjena za vrednost poslova i zadataka koji su ugovoreni u 2013. godini, a neće biti ugovoreni za 2014. godinu.

Usklađivanje naknade iz stava 2. ovog člana vrši se u toku 2014. godine u visini fakturisane vrednosti, najviše do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja, kojoj je u 2013. godini utvrđena naknada za troškove energenata u postupku upravljanja medicinskim otpadom, naknada za ovu namenu se utvrđuje na nivou predračunskih sredstava za 2013. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana, naknada se utvrđuje shodno kriterijumima iz čl. 13. i 14. ovog pravilnika, a naknada za materijalne i ostale troškove i troškove laboratorijskog materijala na nivou sredstava utvrđenih za ove namene za 2013. godinu i usklađuje se u toku 2014. godine.

Poslove u vezi sa sprovođenjem imunizacije zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja vrši u skladu sa opštim aktom kojim se uređuje imunizacija i način zaštite lekovima koji je doneo ministar.

5. Ostale zdravstvene ustanove iz Plana mreže

Član 57

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost iz oblasti virusologije, vakcina i imunobioloških preparata, sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost transfuzije krvi i zdravstvenom ustanovom koja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita, vrši obaveznu obdukciju umrlih lica na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, zaključuje filijala za sva osigurana lica Republičkog fonda, radi obezbeđivanja zdravstvenih usluga koje nisu ugovorene sa drugim zdravstvenim ustanovama.

Član 58

Naknada za zdravstvene ustanove iz člana 57. ovog pravilnika utvrđuje se, za vrstu i broj usluga iz plana rada zdravstvene ustanove, u visini fakturisane vrednosti usluga pruženih osiguranim licima za period januar - septembar 2013. godine, projektovane na godišnji nivo, a za zdravstvene ustanove za transfuziju krvi i u visini fakturisane vrednosti medicinskih sredstava (setova i filtera) i krvi za ambulantnu transfuziju za period januar - septembar 2013. godine, projektovane na godišnji nivo.

Zdravstvenoj ustanovi za transfuziju krvi utvrđuje se naknada za obradu krvi i komponenti krvi u visini fakturisane vrednosti za utrošenu krv za lečenje osiguranih lica u drugim zdravstvenim ustanovama za period januar - septembar 2013. godine, projektovane na godišnji nivo, po cenama koje su utvrđene opštim aktom Republičkog fonda.

Naknada iz st. 1. i 2. ovog člana usklađuje se u toku ugovornog perioda sa fakturisanom vrednošću za 2014. godinu, najviše do sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Član 59

Filijala nadležna za Južnobački okrug zaključuje sa Pasterovim zavodom ugovor radi pružanja zdravstvenih usluga i sprovođenja poslova i zadataka iz delokruga rada antirabične stanice, na nivou primarne zdravstvene zaštite.

IV UGOVARANJE SA USTANOVOM SOCIJALNE ZAŠTITE

Član 60

Ugovor sa ustanovom socijalne zaštite zaključuje filijala, radi obezbeđivanja zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima Republičkog fonda smeštenim u ustanovi socijalne zaštite.

Član 61

Ustanovi socijalne zaštite utvrđuje se naknada u ukupnom iznosu na godišnjem nivou, a obuhvata sredstva za plate za normirani medicinski kadar i sredstva za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal.

Ustanovi socijalne zaštite sredstva za plate utvrđuju se na način iz člana 13. ovog pravilnika, za broj i strukturu zdravstvenih radnika koji pružaju usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, najviše za broj i strukturu utvrđene normativom kadra.

Ustanovi socijalne zaštite sredstva za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuju se na nivou sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za ustanove socijalne zaštite za 2013. godinu.

V UGOVARANJE SA DAVAOCEM ZDRAVSTVENIH USLUGA KOJI NIJE U PLANU MREŽE

Član 62

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže može se zaključiti pod uslovom da se radi o zdravstvenim uslugama koje po obimu i/ili vrsti nije moguće obezbediti u okviru postojećih kapaciteta zdravstvenih ustanova iz Plana mreže.

U postupku ocene opravdanosti zaključivanja ugovora, radi obezbeđivanja zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana, Republički fond pribavlja mišljenje od Instituta "Batut".

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga koje utvrđuje Republički fond, plaćanjem paušalne naknade ili otkupom plana rada davaoca zdravstvenih usluga.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, ugovor sa apotekom koja nije u Planu mreže zaključuje se pod istim uslovima pod kojim se zaključuju ugovori sa apotekama iz Plana mreže, shodno odredbama čl. 25-29. ovog pravilnika, objavljivanjem javnog poziva za zaključivanje ugovora.

Član 63

Davaocu zdravstvenih usluga, koji nije u Planu mreže, naknada za zdravstvene usluge maksilofacijalne hirurgije utvrđuje se po namenama kao i za zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou.

Član 64

Zavodu za zaštitu zdravlja radnika (u daljem tekstu: ZZZR) naknada za pružanje usluga primarne zdravstvene zaštite osiguranim licima utvrđuje se na isti način kao drugim zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa.

ZZZR naknada za plate i naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada utvrđuje se za ugovoreni broj radnika.

Za pružanje dijagnostičkih usluga i usluga iz oblasti stomatološke zdravstvene zaštite, ugovor sa ZZZR zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga koje utvrđuje Republički fond.

Na ZZZR shodno se primenjuju odredbe čl. 25-29. ovog pravilnika.

Član 65

Plan rada ZZZR mora biti usaglašen sa planiranom naknadom za rad.

Usaglašenost plana rada sa planiranom naknadom za rad, ceni filijala uz prethodno mišljenje Instituta "Batut".

VI OBEZBEĐIVANJE CENTRALIZOVANOG SNABDEVANJA VAKCINAMA I IMUNOBIOLOŠKIM PREPARATIMA

Član 66

Republički fond zaključuje sa Institutom "Batut" ugovor radi sprovođenja centralizovanog snabdevanja vakcinama i imunobiološkim preparatima (osim za antirabičnu zaštitu) zdravstvenih ustanova na području Republike, u cilju realizacije objedinjenog plana imunizacije.

Član 67

Republički fond zaključuje sa Pasterovim zavodom ugovor radi sprovođenja kontinuirane nabavke i distribucije vakcina protiv besnila i humanog antirabičnog imunoglobulina (seruma) zdravstvenim ustanovama - antirabičnim stanicama na području Republike.

Nabavku vakcina i seruma iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova sprovodi u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

VII SNABDEVANJE OSIGURANIH LICA MEDICINSKO-TEHNIČKIM POMAGALIMA

Član 68

Republički fond obezbeđuje snabdevanje osiguranih lica medicinsko-tehničkim pomagalima, koja su utvrđena opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje pravo na medicinsko-tehnička pomagala, do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Najviši iznosi naknada za medicinsko-tehnička pomagala (koje ne izdaje apoteka) koja se obezbeđuju osiguranim licima na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, utvrđene su u pregledu medicinsko-tehničkih pomagala koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo (Prilog 7.).

Spisak usluga održavanja medicinsko-tehničkih pomagala odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 8.).

VIII KONTROLA IZVRŠAVANJA ZAKLJUČENIH UGOVORA

Član 69

Republički fond u skladu sa zakonom i opštim aktima Republičkog fonda, vrši kontrolu pravilnosti izvršavanja zaključenog ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga, kao i zakonitog i namenskog korišćenja finansijskih sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja prenetih davaocu zdravstvenih usluga za ostvarivanje zakonom utvrđenih prava osiguranih lica.

IX FAKTURISANJE, NAČIN PLAĆANJA ZDRAVSTVENIH USLUGA I KONAČAN OBRAČUN NAKNADE

1. Fakturisanje i način plaćanja zdravstvenih usluga

Član 70

Ugovorom sa davaocem zdravstvenih usluga, po pravilu, utvrđuje se plaćanje naknada po namenama, cenama zdravstvenih usluga ili otkupom plana rada.

Član 71

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da filijali dostavi fakturu u formi koju je utvrdio Republički fond, za pružene zdravstvene usluge, na način i po dinamici utvrđene ugovorom.

Član 72

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da filijali dostavi fakturu za pružene zdravstvene usluge, pojedinačno za svako osigurano lice kod kojeg je nastupila bolest, povreda ili smrt, koji su prouzrokovani korišćenjem motornog vozila, u tuči, nesprovođenjem mera bezbednosti i zaštite zdravlja na radu (povreda na radu ili profesionalna bolest) i drugim slučajevima koji su predviđeni zakonom kao osnov za pokretanja postupka za naknadu štete Republičkom fondu.

Član 73

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da od osiguranog lica naplati propisani iznos učešća osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite.

Član 74

U toku ugovornog perioda Republički fond, odnosno filijala može davaocu zdravstvenih usluga, u skladu sa zaključenim ugovorom, prema dinamici ostvarenih prihoda, obezbediti sredstva putem avansa.

Opravdanost zahteva iz stava 1. ovog člana prethodno ceni filijala sa kojom je davalac zdravstvenih usluga zaključio ugovor.

2. Obračun pripadajuće naknade zdravstvenoj ustanovi iz Plana mreže

Član 75

Obračun pripadajućih naknada po zaključenom ugovoru vrši filijala koja je zaključila ugovor sa zdravstvenom ustanovom, po isteku kalendarskog tromesečja kumulativno za protekli period od početka godine i po isteku godine kao konačan godišnji obračun.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se za šest meseci i po konačnom obračunu, na osnovu:

1) ocene izvršenja plana rada zdravstvene ustanove koju daje filijala iz stava 1. ovog člana, uz prethodno pribavljeno mišljenje zdravstvene ustanove nadležne za poslove javnog zdravlja;

2) izvršenih i fakturisanih zdravstvenih usluga, izdatih lekova na recept, pomagala i ostalih preuzetih obaveza;

3) ostvarivanja Finansijskog plana za godinu za koju su zaključeni ugovori;

4) izveštaja o kontroli izvršavanja ugovornih obaveza.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana za tri i devet meseci vrši se na osnovu parametara iz stava 2. tač. 2), 3) i 4) ovog člana.

Član 76

Naknada utvrđena ugovorom umanjuje se zdravstvenoj ustanovi za iznos participacije, kao učešće osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite iskazanih u fakturi zdravstvene ustanove.

Naknada za materijalne i ostale troškove umanjuje se zdravstvenoj ustanovi za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima od strane filijale koje su izvršene zbog neosnovane naplate zdravstvenih usluga, lekova i medicinskih sredstava od strane zdravstvene ustanove ili neizvršavanja ugovorenih usluga od strane zdravstvene ustanove u roku koji je utvrđen opštim aktom Republičkog fonda, a što je imalo za posledicu plaćanje zdravstvene usluge drugoj zdravstvenoj ustanovi od strane osiguranog lica.

Na osnovu sprovedene kontrole izvršavanja ugovornih obaveza, u skladu sa zakonom i opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje način i postupak vršenja kontrole i izvršavanja zaključenih ugovora, ugovorena naknada zdravstvenoj ustanovi umanjuju se iz namenskih sredstava opredeljenih za istu namenu kod koje je u postupku kontrole utvrđena nepravilnost.

Član 77

Ukupna naknada zdravstvenoj ustanovi obuhvata naknadu utvrđenu Predračunom sredstava za 2014. godinu i naknadu koja se obezbeđuje pored sredstava utvrđenih predračunom, u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Konačnim obračunom zdravstvenoj ustanovi iz Priloga 1. ovog pravilnika, osim za stomatološku delatnost, utvrđuje se ukupna naknada i to za:

1) plate i naknade plata - u visini kontrolisanih obračunatih sredstva za ovu namenu ugovorenim radnicima u skladu sa članom 13. ovog pravilnika (sa pripadajućim porezima i doprinosima), do visine sredstava utvrđenih ugovorom;

2) troškove za dolazak i odlazak sa rada zaposlenih - u visini obračunatih sredstava za prevoz sa obračunatim porezima za ugovoreni broj radnika, koji koriste prevoz za dolazak i odlazak sa rada, do visine sredstava utvrđenih ugovorom;

3) troškove energenata - u visini kontrolisanih vrednosti ovih troškova iskazanih u primljenim fakturama za 2014. godinu u zdravstvenoj ustanovi, najviše u visini ugovorenih sredstava za ove namene;

4) ishranu bolesnika - u visini kontrolisanih vrednosti ovih troškova iskazanih u primljenim fakturama za 2014. godinu u zdravstvenoj ustanovi, najviše u visini ugovorenih sredstava za ovu namenu;

5) naknadu za materijalne troškove i ostale troškove, i to:

- u visini obračunskih rashoda zdravstvene ustanove za 2014. godinu (bez otpremnina, jubilarnih nagrada i drugih primanja) umanjenih za materijalne i ostale troškove koji su utvrđeni za stomatološku zdravstvenu zaštitu (Prilog 5.), najviše do visine ugovorenih sredstava bez otpremnina, jubilarnih nagrada i drugih primanja,

- pored priznate naknade iz alineje prve ove tačke priznaju se i sredstva u skladu sa članom 17. stav 3. ovog pravilnika;

6) lekove u zdravstvenoj ustanovi, sanitetski i medicinski potrošni materijal - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove, najviše do ugovorenih sredstava;

7) krvi i komponente krvi - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove;

8) citostatike sa Liste lekova i lekove za hemofiliju, lekove sa Liste C za koje Republički fond sprovodi postupak javne nabavke, u visini utrošaka iskazanih fakturama, u skladu sa opštim aktom Republičkog fonda;

9) implantate u ortopediji - endoproteze, ostali ugradni materijal u ortopediji, ugradni materijal u kardiohirurgiji, stentove, pacemaker i elektrode, graftove, ostali ugradni materijal - u visini vrednosti utrošaka iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove;

10) materijal za dijalizu i lekove za dijalizu (osim epoetina) priznaju se u visini utrošaka iskazanih u fakturi. Cene utrošenog materijala za dijalizu priznaju se u visini postignutoj u postupku javne nabavke, a najviše do cena utvrđenih opštim aktom Republičkog fonda;

11) sredstva za lekove, medicinska sredstva i sredstva za ostale namene koja su zdravstvenoj ustanovi ovim pravilnikom utvrđena iznad naknade određene Predračunom sredstava za 2014. godinu, priznaju se u visini vrednosti ispostavljenih faktura po osiguranom licu, odnosno u visini stvarnih troškova ili po cenama kako je to definisano ovim pravilnikom.

Član 78

Konačnim obračunom ukupna naknada apoteci se utvrđuje u visini fakturisane vrednosti.

Član 79

Domu zdravlja konačnim obračunom se priznaje ukupna naknada za stomatološke usluge za 2014. godinu i to:

1) plate i naknade plata - shodno članu 77. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika,

2) troškovi za dolazak i odlazak sa rada - shodno članu 77. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika,

3) ostali direktni i indirektni troškovi (lekovi u zdravstvenoj ustanovi, sanitetski i medicinski potrošni materijal i materijalni i ostali troškovi), koji ne sadrže sredstva iz člana 17. stav 3. ovog pravilnika.

Ako je ukupna fakturisana vrednost za izvršene stomatološke usluge u 2014. godini manja od ukupne ugovorene naknade iz stava 1. ovog člana, naknada za ostale direktne i indirektne troškove se srazmerno umanjuje za procenat manje fakturisane vrednosti zdravstvenih usluga.

Ako je ukupna fakturisana vrednost za izvršene stomatološke usluge u 2014. godini veća od ukupne ugovorene naknade iz stava 1. ovog člana, naknada za ostale direktne i indirektne troškove se srazmerno uvećava za procenat više fakturisane vrednosti zdravstvenih usluga.

Naknada za ostale direktni i indirektne troškove korigovana na način iz st. 2. i 3. ovog člana uvećava se shodno članu 17. stav 3. ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija naknada za stomatološke usluge utvrđuje se do visine ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. stav 1. ovog pravilnika, konačnim obračunom za 2014. godinu, naknada se utvrđuje u skladu sa stavom 1. tač. 1) i 2) ovog člana, a ostali direktni i indirektni troškovi prema stvarnom trošku, odnosno obračunskom rashodu umanjenom za učešće tekućih prihoda iz ostalih izvora u ukupnim tekućim prihodima zdravstvene ustanove, najviše do ugovorene naknade za ove namene.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. stav 2. ovog pravilnika, okvirna sredstva za stomatološke usluge priznaju se u visini fakturisane vrednosti za 2014. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. stav 5. ovog pravilnika, konačnim obračunom za 2014. godinu, naknada se utvrđuje u skladu sa st. 1-4. ovog člana.

Član 80

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 57. ovog pravilnika, ugovorena naknada za 2014. godinu priznaje se u visini ispostavljenih faktura za pružene zdravstvene usluge osiguranim licima, najviše do nivoa ugovorene naknade.

Član 81

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju, naknada za stacionarnu rehabilitaciju priznaje se u visini vrednosti ispostavljenih faktura, najviše do ugovorenih sredstava za ove namene za realizovani broj b.o. dana u okviru posteljnog fonda utvrđenog Planom mreže.

Naknada za ambulantno - polikliničke usluge priznaje se u visini vrednosti ispostavljenih faktura, najviše do ugovorenog iznosa sredstava.

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju, naknada za bolničko lečenje priznaje se u skladu sa članom 77. ovog pravilnika.

Član 82

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja kod koje je iznos fakturisane vrednosti za mikrobiologiju iznad ugovorene naknade za ovu namenu priznaje se srazmeran iznos fakturisane vrednosti iznad ugovorene naknade do ukupnog iznosa za ovu namenu koji je utvrđen predračunom sredstava.

Za usluge socijalne medicine i epidemiologije priznaje se naknada do visine ugovorene naknade za ove namene.

Član 83

Institutu "Batut" i Pasterovom zavodu utvrđuje se naknada za vakcine u visini vrednosti preuzetih i dokumentovanih isporuka, u skladu sa ugovorom zaključenim sa ovim zdravstvenim ustanovama.

Član 84

Konačan obračun naknade zdravstvenoj ustanovi sprovodi filijala u roku koji je utvrdila u dogovoru sa zdravstvenom ustanovom, a u okviru roka za izradu završnog računa zdravstvene ustanove.

Zdravstvena ustanova može izjaviti prigovor filijali, narednog dana od dana dostavljanja konačnog obračuna, ako konačan obračun nije sproveden u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Po prigovoru iz stava 2. ovog člana odlučuje filijala po hitnom postupku i o konačnom predlogu obaveštava zdravstvenu ustanovu.

Po okončanju postupka konačnog obračuna, filijala i zdravstvena ustanova zaključuju aneks ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite za 2014. godinu.

Član 85

Zavod za hitnu medicinsku pomoć i zdravstvene ustanove sa područja AP Kosovo i Metohija naknadu utvrđenu ugovorom pravdaju fakturom o izvršenim uslugama u visini obračunate naknade za plate, troškova za dolazak i odlazak sa rada i indirektne troškove, a najviše do ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi, iz stava 1. ovog člana, troškovi za lekove i medicinska sredstva priznaju se u visini stvarnih troškova, a najviše do ugovorenog iznosa.

3. Obračun pripadajuće naknade davaocu zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže

Član 86

Davaocu zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže, pripadajuća ugovorena naknada utvrđuje se u visini ispostavljenih faktura za pružene usluge osiguranim licima, do visine ugovora.

Izuzetno, davaocu zdravstvenih usluga iz čl. 63. i 64. ovog pravilnika, pripadajuća ugovorena naknada utvrđuje se u skladu sa članom 77. ovog pravilnika po naknadama koje su ugovorene.

X IZMENE UGOVORA

Član 87

Ugovorne strane imaju pravo da pokrenu inicijativu za izmenu zaključenog ugovora.

Ako postupak za izmenu ugovora pokreće davalac zdravstvenih usluga, obrazloženu inicijativu dostavlja filijali, koja inicijativu za izmenu ugovora dostavlja Direkciji Republičkog fonda sa svojim obrazloženim mišljenjem i analizom.

U slučaju prihvatanja inicijative iz stava 2. ovog člana, sa davaocem zdravstvenih usluga zaključuje se aneks ugovora.

XI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 88

Za organizacione jedinice zdravstvenih ustanova, koje u toku 2014. godine, promene pravni status (pripajanjem, odvajanjem ili podelom), odnosno koje se konstituišu kao novi pravni subjekti upisom u sudski registar, naknada se utvrđuje na osnovu kriterijuma iz ovog pravilnika, a prema tipu zdravstvene ustanove.

Visinu naknade, kao osnov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz stava 1. ovog člana, utvrđuje filijala, po sprovedenom obračunu za period za koji se ugovara zdravstvena zaštita, a do visine sredstava koja su pre statusne promene zdravstvenoj ustanovi utvrđena, predračunom sredstava, po namenama.

Na osnovu utvrđene naknade iz stava 2. ovog člana, filijala zaključuje sa novim pravnim subjektom ugovor, na osnovu koga će se izvršiti izmena u predračunu sredstava.

Član 89

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2014. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama
Pravilnika o ugovaranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sa davaocima zdravstvenih usluga za 2014. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 24/2014)

Član 6

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. marta 2014. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama
Pravilnika o ugovaranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sa davaocima zdravstvenih usluga za 2014. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 50/2014)

Član 2

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

PREDRAČUN SREDSTAVA ZA 2014. GODINU

iznosi u 000 dinara

RB

Naziv ustanove

Plate i naknade plata sa doprinosima na teret poslodavca

Prevoz zaposlenih na posao i sa posla

Ostali indirektni troškovi

Lekovi u zdravstvenoj ustanovi

Krv i labilni produkti od krvi

Sanitetski i medicinski potrošni i ugradni materijal

Naknada za dijalizni materijal i lekove za dijalizu (osim epoetina)

Ishrana bolesnika

Lekovi na recept i pomagala preko apoteka

Participacija

UKUPNA NAKNADA UMANJENA ZA PARTICIPACIJU

i

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

Dom zdravlja Bačka Topola

203.605

4.311

40.330

9.050

 

7.993

12.358

444

 

3.554

274.537

2

Dom zdravlja Mali Iđoš

48.457

1.492

11.190

1.744

 

2.244

 

 

 

1.196

63.931

3

Dom zdravlja Subotica

464.696

14.449

88.558

20.989

 

15.401

 

 

 

10.419

593.674

4

Opšta bolnica Subotica

1.114.326

50.387

208.081

199.675

15.187

193.715

51.257

33.283

 

8.515

1.857.396

5

Apoteka Subotica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I

Subotica

1.831.084

70.639

348.159

231.458

15.187

219.353

63.615

33.727

 

23.684

2.789.538

6

Dom zdravlja Žitište

76.845

4.974

14.008

2.736

 

3.082

 

 

 

1.969

99.676

7

Dom zdravlja Novi Bečej

111.588

2.702

20.959

3.992

 

4.103

 

 

 

2.561

140.783

8

Dom zdravlja Sečanj

67.455

3.438

17.517

2.137

 

2.051

 

 

 

1.682

90.916

9

Dom zdravlja Nova Crnja

51.455

3.246

11.388

2.396

 

2.224

 

 

 

1.611

69.098

10

Dom zdravlja Zrenjanin

440.473

16.611

83.683

9.366

 

25.637

 

 

 

12.868

562.902

11

Opšta bolnica Zrenjanin

983.173

36.631

217.524

158.599

21.096

130.969

90.502

25.598

 

6.423

1.657.669

12

Specijalna bolnica za plućne bolesti Zrenjanin

109.758

4.916

21.668

16.013

 

5.992

 

5.991

 

664

163.674

13

Apoteka Zrenjanin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II

Zrenjanin

1.840.747

72.518

386.747

195.239

21.096

174.058

90.502

31.589

 

27.778

2.784.718

14

Dom zdravlja Ada

89.364

2.947

15.540

2.193

 

3.672

 

 

 

1.994

111.722

15

Dom zdravlja Kanjiža

124.811

5.056

27.876

4.023

 

5.544

 

 

 

2.512

164.798

16

Dom zdravlja Novi Kneževac

76.460

1.915

15.864

2.113

 

3.011

 

3.212

 

802

101.773

17

Dom zdravlja Čoka

47.098

1.078

10.055

1.323

 

2.251

 

 

 

887

60.918

18

Dom zdravlja Senta

88.055

720

23.654

4.350

 

5.344

 

 

 

1.736

120.387

19

Apoteka Senta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

Opšta bolnica Senta

355.484

9.392

73.978

47.191

3.174

47.143

6.597

14.074

 

2.256

554.777

21

Opšta bolnica Kikinda

491.345

16.292

88.463

54.085

6.357

60.448

63.214

14.685

 

2.554

792.335

22

Dom zdravlja Kikinda

194.858

4.645

32.280

7.758

 

7.339

 

 

 

4.089

242.791

23

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Novi Kneževac

169.813

3.000

29.028

27.610

 

2.143

 

21.906

 

 

253.500

24

Apoteka Kikinda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III

Kikinda

1.637.288

45.045

316.738

150.646

9.531

136.895

69.811

53.877

 

16.830

2.403.001

25

Dom zdravlja Alibunar

108.166

3.529

19.282

3.420

 

4.523

 

 

 

2.650

136.270

26

Dom zdravlja Bela Crkva

83.908

4.275

16.767

2.871

 

3.933

 

 

 

1.886

109.868

27

Dom zdravlja Kovačica

111.887

4.330

21.661

4.610

 

5.520

 

 

 

3.603

144.405

28

Dom zdravlja Kovin

152.129

7.714

25.304

4.502

 

6.649

 

 

 

3.977

192.321

29

Dom zdravlja Opovo

56.982

2.647

13.844

1.371

 

2.202

 

 

 

865

76.181

30

Dom zdravlja Plandište

54.928

1.966

14.731

1.810

 

1.642

 

 

 

1.720

73.357

31

Opšta bolnica Vršac

462.702

23.103

66.665

69.659

4.227

63.129

38.678

15.799

 

2.538

741.424

32

Dom zdravlja Vršac

174.030

5.525

30.878

6.805

 

5.449

 

 

 

4.118

218.569

33

Dom zdravlja Pančevo

446.606

13.123

78.376

25.070

 

26.509

 

 

 

12.218

577.466

34

Opšta bolnica Pančevo

1.028.141

44.480

133.316

148.562

15.073

160.040

105.762

32.458

 

5.416

1.662.416

35

Specijalna bolnica za plućne bolesti Bela Crkva

113.532

5.160

22.895

9.659

 

3.192

 

14.433

 

340

168.531

36

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Vršac

371.686

14.040

87.748

36.854

 

5.385

 

56.400

 

209

571.904

37

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin

396.718

12.286

88.916

42.155

 

8.989

 

75.930

 

62

624.932

38

Apoteka Pančevo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

39

Apoteka Vršac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IV

Pančevo

3.561.415

142.178

620.383

357.348

19.300

297.162

144.440

195.020

 

39.602

5.297.644

40

Dom zdravlja Apatin

129.517

5.817

34.604

5.123

 

7.443

 

 

 

2.557

179.947

41

Dom zdravlja Kula

199.535

3.910

36.341

11.712

 

9.484

 

 

 

4.672

256.310

42

Dom zdravlja Odžaci

169.330

5.775

37.611

5.907

 

9.230

 

1.976

 

3.457

226.372

43

Dom zdravlja Sombor

318.517

15.673

50.490

11.874

 

16.307

 

 

 

7.959

404.902

44

Opšta bolnica Sombor

1.073.305

65.308

207.750

221.289

10.787

145.048

77.388

46.669

 

6.065

1.841.479

45

Apoteka Sombor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V

Sombor

1.890.204

96.483

366.796

255.905

10.787

187.512

77.388

48.645

 

24.710

2.909.010

46

Dom zdravlja Bač

63.159

2.238

16.929

3.302

 

3.029

 

 

 

2.116

86.541

47

Dom zdravlja Bačka Palanka

261.501

7.203

42.764

15.184

 

14.251

49.001

628

 

9.928

380.604

48

Dom zdravlja Bački Petrovac

54.660

3.000

10.005

2.921

 

2.907

 

 

 

2.112

71.381

49

Dom zdravlja Beočin

67.900

2.281

13.541

1.672

 

3.154

 

 

 

2.829

85.719

50

Dom zdravlja Bečej

177.895

5.534

34.880

5.406

 

8.320

 

 

 

6.183

225.852

51

Dom zdravlja Žabalj

105.127

3.341

17.027

4.033

 

4.515

 

 

 

2.473

131.570

52

Dom zdravlja Srbobran

67.269

2.880

12.832

1.658

 

3.515

 

 

 

1.857

86.297

53

Dom zdravlja Temerin

97.227

2.069

16.022

4.391

 

5.183

 

 

 

4.805

120.087

54

Dom zdravlja Titel

60.035

2.140

12.831

1.607

 

2.929

 

 

 

1.186

78.356

55

Dom zdravlja Novi Sad

1.138.241

38.556

146.824

31.576

 

60.017

 

 

 

46.633

1.368.581

56

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad

274.360

9.062

48.775

1.927

 

2.390

 

 

 

 

336.514

57

Dom zdravlja Vrbas

190.375

6.230

29.932

10.421

 

8.818

 

 

 

3.681

242.095

58

Opšta bolnica Vrbas

498.910

17.563

81.448

70.580

7.387

88.888

58.751

20.838

 

2.343

842.022

59

Specijalna bolnica za reumatske bolesti Novi Sad

90.870

3.988

13.335

55.508

 

3.410

 

7.538

 

4.217

170.432

60

Institut za onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica

511.028

22.356

233.881

687.392

 

136.368

 

32.658

 

2.491

1.621.192

61

Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

544.115

22.680

210.749

164.094

 

155.196

 

39.030

 

634

1.135.230

62

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

604.562

21.659

317.161

89.683

 

641.051

 

36.453

 

12.154

1.698.415

63

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Novi Sad

733.934

39.804

137.664

220.015

 

145.021

 

27.079

 

 

1.303.517

64

Klinika za stomatologiju Vojvodine, Novi Sad

75.413

1.158

10.607

232

 

3.256

 

 

 

405

90.261

65

Klinički centar Vojvodine Novi Sad

2.846.008

100.322

807.221

1.003.096

 

966.460

119.434

124.642

 

14.022

5.953.161

66

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad

31.494

1.281

4.326

 

 

1.873

 

 

 

364

38.610

67

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad

59.679

1.625

6.147

528

 

2.117

 

 

 

 

70.096

68

Apoteka Novi Sad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

69

Apoteka Vrbas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

70

Vojnomedicinski centar Novi Sad (II-XII)

 

375

20.422

5.706

 

11.577

 

5.649

 

380

43.349

VI

Novi Sad

8.553.762

317.345

2.245.323

2.380.932

7.387

2.274.245

227.186

294.515

 

120.813

16.179.882

71

Dom zdravlja Inđija

228.497

7.307

40.975

6.763

 

13.909

 

 

 

7.170

290.281

72

Dom zdravlja Pećinci

94.283

5.521

20.946

2.517

 

3.702

 

 

 

3.486

123.483

73

Dom zdravlja Ruma

258.945

12.935

50.541

8.388

 

12.672

 

411

 

8.364

335.528

74

Dom zdravlja Irig

48.214

1.643

10.190

1.357

 

2.515

 

 

 

1.330

62.589

75

Dom zdravlja Stara Pazova

284.437

8.454

53.612

16.168

 

13.922

33.345

245

 

7.308

402.875

76

Dom zdravlja Šid

168.724

5.026

29.921

7.773

 

7.621

 

 

 

4.710

214.355

77

Dom zdravlja Sremska Mitrovica

330.366

12.899

49.652

12.801

 

9.636

 

 

 

5.087

410.267

78

Opšta bolnica Sremska Mitrovica

857.246

40.428

128.070

130.227

9.800

142.664

121.233

25.802

 

5.950

1.449.520

79

Apoteka Sremska Mitrovica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VII

Sr. Mitrovica

2.270.712

94.213

383.907

185.994

9.800

206.641

154.578

26.458

 

43.405

3.288.898

80

Dom zdravlja Bogatić

146.494

3.051

21.257

6.328

 

5.878

 

 

 

2.073

180.935

81

Dom zdravlja Ljubovija

96.629

1.199

18.141

3.805

 

3.233

 

3.133

 

2.005

124.135

82

Dom zdravlja Loznica

277.526

6.869

42.101

22.314

 

12.534

 

 

 

6.687

354.657

83

Dom zdravlja Krupanj

70.259

1.233

8.549

4.193

 

2.736

 

 

 

822

86.148

84

Dom zdravlja Mali Zvornik

60.795

1.464

8.747

2.670

 

2.138

 

 

 

736

75.078

85

Opšta bolnica Loznica

754.376

18.683

103.352

106.118

13.522

81.912

66.261

22.219

 

5.058

1.161.385

86

Dom zdravlja Vladimirci

73.289

3.800

11.981

3.562

 

2.675

 

 

 

1.326

93.981

87

Dom zdravlja Koceljeva

59.589

2.176

11.120

2.336

 

1.863

 

 

 

874

76.210

88

Dom zdravlja Šabac

415.750

9.012

56.671

19.629

 

12.168

 

 

 

8.979

504.251

89

Opšta bolnica Šabac

1.017.008

19.719

161.790

206.070

9.074

159.483

101.598

42.974

 

8.640

1.709.076

90

Apoteka Loznica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

91

Apoteka Šabac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIII

Šabac

2.971.715

67.206

443.709

377.025

22.596

284.620

167.859

68.326

 

37.200

4.365.856

92

Dom zdravlja Ub

105.642

3.054

17.525

4.026

 

4.361

 

 

 

2.080

132.528

93

Dom zdravlja Valjevo

304.200

8.468

48.509

20.984

 

9.809

 

 

 

5.230

386.740

94

Dom zdravlja Osečina

50.736

860

11.821

1.861

 

1.923

 

 

 

603

66.598

95

Dom zdravlja Ljig

52.035

600

11.120

2.135

 

2.242

 

 

 

1.243

66.889

96

Dom zdravlja Mionica

53.008

1.370

10.890

1.900

 

2.170

 

 

 

841

68.497

97

Opšta bolnica Valjevo

1.228.128

33.798

208.380

166.768

8.227

202.170

95.887

34.130

 

10.124

1.967.364

98

Apoteka Valjevo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

99

Dom zdravlja Lajkovac

72.768

4.200

10.693

4.651

 

2.900

 

 

 

1.687

93.525

IX

Valjevo

1.866.517

52.350

318.938

202.325

8.227

225.575

95.887

34.130

 

21.808

2.782.141

100

Dom zdravlja Smederevo

372.800

12.056

55.289

20.961

 

10.437

 

 

 

12.290

459.253

101

Opšta bolnica Smederevo

759.374

22.175

100.601

114.506

6.687

104.914

70.244

12.107

 

7.795

1.182.813

102

Opšta bolnica "Stefan Visoki" Smederevska Palanka

537.402

16.850

77.129

104.657

9.262

61.063

54.551

11.190

 

2.298

869.806

103

Apoteka Smederevska Palanka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

104

Apoteka Smederevo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

105

Apoteka Velika Plana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

106

Dom zdravlja Velika Plana

178.516

3.470

26.741

5.499

 

7.378

 

 

 

2.614

218.990

107

Dom zdravlja Smederevska Palanka

231.422

7.249

29.765

7.692

 

8.542

 

 

 

3.023

281.647

X

Smederevo

2.079.514

61.800

289.525

253.315

15.949

192.334

124.795

23.297

 

28.020

3.012.509

108

Dom zdravlja Veliko Gradište

91.821

2.542

13.626

3.434

 

3.784

 

 

 

2.438

112.769

109

Dom zdravlja Žagubica

87.028

1.975

11.458

5.078

 

2.804

3.805

91

 

1.369

110.870

110

Dom zdravlja Golubac

61.754

2.923

10.201

1.538

 

1.611

 

 

 

1.353

76.674

111

Dom zdravlja Kučevo

81.493

3.286

10.372

3.594

 

2.988

 

 

 

1.801

99.932

112

Dom zdravlja Malo Crniće

43.729

3.221

8.343

1.913

 

1.896

 

 

 

1.675

57.427

113

Dom zdravlja Požarevac

404.076

19.621

59.525

20.251

 

15.659

 

 

 

7.829

511.303

114

Opšta bolnica Požarevac

858.053

18.482

107.448

124.633

15.525

128.611

79.829

46.534

 

7.226

1.371.889

115

Dom zdravlja Žabari

62.381

3.335

10.944

1.550

 

1.892

 

 

 

1.304

78.798

116

Zdravstveni centar Petrovac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dom zdravlja Petrovac na Mlavi

99.600

4.200

15.006

4.406

 

3.060

 

 

 

3.845

122.427

 

Opšta bolnica Petrovac na Mlavi

241.840

11.121

34.209

21.824

1.422

16.155

23.595

5.117

 

3.845

351.438

117

Apoteka Požarevac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XI

Požarevac

2.031.775

70.706

281.132

188.221

16.947

178.460

107.229

51.742

 

32.685

2.893.527

118

Dom zdravlja Kragujevac

600.757

18.500

67.490

32.050

 

31.805

 

 

 

14.384

736.218

119

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac

171.374

3.489

27.613

1.446

 

1.256

 

 

 

 

205.178

120

Dom zdravlja Batočina

70.785

3.132

9.363

2.846

 

2.494

 

 

 

1.420

87.200

121

Dom zdravlja Knić

64.911

3.764

10.617

2.672

 

3.635

 

 

 

1.527

84.072

122

Dom zdravlja Lapovo

44.785

806

6.949

1.559

 

1.626

 

 

 

544

55.181

123

Dom zdravlja Rača

58.266

2.128

9.106

1.751

 

2.160

 

 

 

1.117

72.294

124

Dom zdravlja Topola

102.792

4.254

18.439

2.708

 

3.969

 

 

 

2.607

129.555

125

Zdravstveni centar Aranđelovac

483.238

14.955

60.649

36.166

1.215

61.058

18.230

13.095

 

10.218

678.388

126

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac

184.572

4.895

28.398

9.388

 

7.895

 

 

 

6.579

228.569

127

Klinički centar Kragujevac

2.137.937

53.245

501.679

931.907

26.596

620.560

140.472

73.235

 

13.266

4.472.365

128

Apoteka Kragujevac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

129

Apoteka Aranđelovac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XII

Kragujevac

3.919.417

109.168

740.303

1.022.493

27.811

736.458

158.702

86.330

 

51.662

6.749.020

130

Dom zdravlja Despotovac

169.574

4.202

28.253

3.910

 

5.613

 

1.815

 

4.181

209.186

131

Dom zdravlja Svilajnac

153.485

3.458

32.281

6.351

 

5.932

8.624

1.035

 

4.289

206.877

132

Dom zdravlja Ćuprija

140.781

3.090

25.219

6.280

 

5.574

 

 

 

2.476

178.468

133

Opšta bolnica Ćuprija

830.044

15.079

112.198

110.928

9.463

131.827

154.774

28.788

 

6.138

1.386.963

134

Dom zdravlja Rekovac

66.206

1.723

13.297

1.975

 

2.881

 

 

 

696

85.386

135

Dom zdravlja Jagodina

262.566

4.376

66.043

20.334

 

9.631

 

 

 

6.606

356.344

136

Opšta bolnica Jagodina

587.322

7.779

86.094

93.785

6.142

96.397

 

20.765

 

3.572

894.712

137

Apoteka Jagodina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

138

Opšta bolnica Paraćin

364.780

7.052

43.925

34.586

4.482

45.996

 

9.336

 

4.242

505.915

139

Dom zdravlja Paraćin

175.555

3.319

25.994

11.048

 

5.846

 

 

 

4.815

216.947

140

Apoteka Paraćin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XIII

Jagodina

2.750.313

50.078

433.304

289.197

20.087

309.697

163.398

61.739

 

37.015

4.040.798

141

Zdravstveni centar Bor

798.131

9.956

111.638

77.819

5.670

78.175

29.941

16.038

 

11.331

1.116.037

142

Dom zdravlja Majdanpek

122.114

3.280

20.196

4.232

 

5.377

 

 

 

2.924

152.275

143

Opšta bolnica Majdanpek

97.683

4.992

18.166

11.046

1.010

4.432

8.375

2.229

 

557

147.376

144

Zdravstveni centar Negotin

516.945

5.433

88.967

54.369

3.269

37.613

23.312

9.372

 

7.929

731.351

145

Zdravstveni centar Kladovo

363.403

4.877

82.911

43.239

1.045

25.608

12.903

8.764

 

2.764

539.986

146

Apoteka Bor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XIV

Bor

1.898.276

28.538

321.878

190.705

10.994

151.205

74.531

36.403

 

25.505

2.687.025

147

Dom zdravlja Boljevac

83.707

1.670

13.833

2.907

 

2.645

 

 

 

1.614

103.148

148

Zdravstveni centar Knjaževac

399.447

8.703

54.802

24.096

4.999

33.965

 

6.365

 

4.709

527.668

149

Zdravstveni centar Zaječar

869.999

21.926

135.803

109.104

6.676

143.391

61.510

15.074

 

8.250

1.355.233

150

Apoteka Zaječar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XV

Zaječar

1.353.153

32.299

204.438

136.107

11.675

180.001

61.510

21.439

 

14.573

1.986.049

151

Zdravstveni centar Užice

3.286.699

82.173

562.802

336.637

20.114

385.431

112.162

69.426

 

30.978

4.824.466

152

Apoteka Užice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XVI

Užice

3.286.699

82.173

562.802

336.637

20.114

385.431

112.162

69.426

 

30.978

4.824.466

153

Zdravstveni centar Čačak

1.577.962

43.640

242.900

178.915

8.524

184.000

80.061

26.976

 

21.597

2.321.381

154

Dom zdravlja Gornji Milanovac

191.637

5.674

35.859

12.193

 

5.642

 

 

 

4.087

246.918

155

Opšta bolnica Gornji Milanovac

338.607

9.664

46.637

50.925

2.234

41.967

 

9.134

 

3.814

495.354

156

Apoteka Čačak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

157

Apoteka Gornji Milanovac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XVII

Čačak

2.108.206

58.978

325.396

242.033

10.758

231.609

80.061

36.110

 

29.498

3.063.653

158

Dom zdravlja Raška

137.604

5.355

28.186

8.045

 

6.041

 

1.035

 

2.458

183.808

159

Zdravstveni centar Kraljevo

1.392.930

79.462

218.696

170.798

10.228

175.302

62.962

25.407

 

16.465

2.119.320

160

Dom zdravlja Vrnjačka Banja

130.764

4.077

27.788

9.336

 

6.563

 

 

 

3.261

175.267

161

Specijalna bolnica za interne bolesti Vrnjačka Banja

69.362

11.364

13.404

5.814

 

1.542

10.619

2.945

 

474

114.576

162

Apoteka Kraljevo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XVIII

Kraljevo

1.730.660

100.258

288.074

193.993

10.228

189.448

73.581

29.387

 

22.658

2.592.971

163

Dom zdravlja Trstenik

200.928

5.480

38.501

12.522

 

9.807

 

 

 

6.046

261.192

164

Zdravstveni centar Kruševac

1.508.164

39.837

223.469

179.043

6.142

168.769

100.851

20.689

 

21.243

2.225.721

165

Dom zdravlja Aleksandrovac

110.751

1.963

26.187

7.031

 

6.002

 

1.006

 

2.459

150.481

166

Dom zdravlja Varvarin

70.214

600

13.933

4.411

 

3.799

 

 

 

1.637

91.320

167

Dom zdravlja Ćićevac

44.693

788

12.438

2.209

 

2.039

 

 

 

963

61.204

168

Apoteka Kruševac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

169

Dom zdravlja Brus

92.442

1.622

21.849

4.112

 

3.682

 

660

 

1.255

123.112

XIX

Kruševac

2.027.192

50.290

336.377

209.328

6.142

194.098

100.851

22.355

 

33.603

2.913.030

170

Dom zdravlja Gadžin Han

56.832

4.617

8.980

1.629

 

1.899

 

 

 

568

73.389

171

Dom zdravlja Doljevac

74.408

3.344

10.615

3.649

 

3.235

 

 

 

1.226

94.025

172

Dom zdravlja Svrljig

77.515

2.366

11.688

2.158

 

3.060

 

 

 

959

95.828

173

Dom zdravlja Sokobanja

85.903

2.096

17.019

2.740

 

3.378

 

 

 

1.236

109.900

174

Dom zdravlja Niš

971.909

28.097

99.174

32.775

 

49.961

 

 

 

18.302

1.163.614

175

Dom zdravlja Merošina

67.591

4.499

11.422

3.364

 

2.578

 

 

 

1.176

88.278

176

Dom zdravlja Ražanj

53.831

3.810

9.243

2.086

 

1.881

 

 

 

774

70.077

177

Zdravstveni centar Aleksinac

412.537

16.698

60.176

29.646

6.057

30.614

 

6.452

 

5.380

556.800

178

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica", Niš

478.575

20.017

123.796

34.817

 

7.393

 

64.914

 

9

729.503

179

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš

324.693

5.864

70.277

15.218

 

11.470

 

 

 

486

427.036

180

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš

211.289

5.977

23.896

8.566

 

10.851

 

 

 

7.146

253.433

181

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Niš

37.680

878

2.452

892

 

1.239

 

 

 

 

43.141

182

Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu Niš

49.374

1.549

5.063

1.120

 

2.601

 

 

 

959

58.748

183

Specijalna bolnica za plućne bolesti "Ozren", Sokobanja

132.959

4.197

28.035

13.396

 

10.054

 

11.641

 

391

199.891

184

Klinički centar Niš

3.048.780

104.280

638.406

1.347.645

 

891.104

190.582

88.532

 

18.586

6.290.743

185

Klinika za stomatologiju Niš

171.209

3.465

11.767

5.522

 

7.424

 

1.339

 

252

200.474

186

Apoteka Niš

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

187

Vojna bolnica Niš

 

907

24.720

15.161

 

38.880

579

6.000

 

1.152

85.095

XX

Niš

6.255.085

212.661

1.156.729

1.520.384

6.057

1.077.622

191.161

178.878

 

58.602

10.539.975

188

Dom zdravlja Kuršumlija

124.765

1.249

24.674

9.397

 

5.405

7.431

1.229

 

1.607

172.543

189

Dom zdravlja Blace

85.822

1.320

12.682

3.516

 

2.814

 

 

 

1.357

104.797

190

Dom zdravlja Žitorađa

74.136

4.597

10.556

3.986

 

2.365

 

 

 

1.248

94.392

191

Dom zdravlja Prokuplje

208.208

7.836

41.060

10.710

 

9.216

 

 

 

4.313

272.717

192

Opšta bolnica Prokuplje

593.679

15.600

90.740

67.983

4.752

82.405

38.132

12.625

 

3.173

902.743

193

Apoteka Prokuplje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XXI

Prokuplje

1.086.610

30.602

179.712

95.592

4.752

102.205

45.563

13.854

 

11.698

1.547.192

194

Dom zdravlja Bela Palanka

92.590

2.109

18.089

3.237

 

3.096

 

 

 

848

118.273

195

Dom zdravlja Pirot

229.377

5.694

40.835

7.316

 

5.714

 

 

 

4.852

284.084

196

Opšta bolnica Pirot

622.390

16.594

100.652

89.463

6.869

98.440

47.058

14.203

 

3.623

992.046

197

Dom zdravlja Babušnica

73.420

1.842

16.729

1.888

 

2.980

 

 

 

811

96.048

198

Dom zdravlja Dimitrovgrad

89.229

1.936

15.131

3.806

 

2.780

 

618

 

1.042

112.458

199

Apoteka Pirot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XXII

Pirot

1.107.006

28.175

191.436

105.710

6.869

113.010

47.058

14.821

 

11.176

1.602.909

200

Dom zdravlja Bojnik

64.184

2.042

11.033

2.363

 

1.887

 

 

 

391

81.118

201

Dom zdravlja Leskovac

625.932

14.181

114.113

27.490

 

26.760

 

 

 

10.902

797.574

202

Dom zdravlja Vlasotince

154.746

1.722

32.229

5.202

 

7.348

 

 

 

1.770

199.477

203

Dom zdravlja Medveđa

88.659

2.630

14.548

1.812

 

1.761

 

 

 

970

108.440

204

Opšta bolnica Leskovac

1.233.626

20.277

145.810

187.847

7.985

186.406

78.856

35.057

 

4.834

1.891.030

205

Apoteka Leskovac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

206

Dom zdravlja Lebane

122.595

1.394

15.742

4.550

 

3.937

 

 

 

1.795

146.423

XXIII

Leskovac

2.289.742

42.246

333.475

229.264

7.985

228.099

78.856

35.057

 

20.662

3.224.062

207

Zdravstveni centar Vranje

1.304.151

21.092

192.866

174.849

13.126

145.323

93.596

26.582

 

9.883

1.961.702

208

Dom zdravlja Bosilegrad

59.832

55

11.336

1.959

 

1.758

 

442

 

471

74.911

209

Dom zdravlja Bujanovac

286.141

5.370

34.586

10.494

 

5.992

 

 

 

2.170

340.413

210

Dom zdravlja Preševo

237.879

4.630

26.216

7.464

 

4.476

 

 

 

1.078

279.587

211

Dom zdravlja Vladičin Han

108.302

1.226

25.197

5.951

 

3.917

 

 

 

1.127

143.466

212

Zdravstveni centar Surdulica

292.430

1.929

38.930

18.786

1.444

22.639

 

5.043

 

1.506

379.695

213

Specijalna bolnica za plućne bolesti Surdulica

81.916

835

21.646

6.857

 

3.458

 

5.109

 

171

119.650

214

Apoteka Vranje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

215

Apoteka Bujanovac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XXIV

Vranje

2.370.651

35.137

350.777

226.360

14.570

187.563

93.596

37.176

 

16.406

3.299.424

216

Dom zdravlja Zvečan

159.802

2.056

20.157

2.149

 

4.385

 

 

 

 

188.549

217

Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica

1.623.390

15.099

186.334

52.541

10.068

62.365

26.721

15.622

 

 

1.992.140

218

Apoteka Kosovska Mitrovica

88.764

760

3.125

 

 

 

 

 

183.128

21.510

254.267

XXV

Kos. Mitrovica

1.871.956

17.915

209.616

54.690

10.068

66.750

26.721

15.622

183.128

21.510

2.434.956

219

Dom zdravlja Barajevo

119.629

6.190

24.011

6.690

 

4.177

22.726

410

 

1.643

182.190

220

Dom zdravlja Voždovac

501.800

21.095

72.127

22.943

 

28.359

 

 

 

18.144

628.180

221

Dom zdravlja Vračar

244.496

8.867

49.858

6.554

 

12.926

 

 

 

10.208

312.493

222

Dom zdravlja Grocka

343.850

14.850

50.213

8.751

 

12.923

 

 

 

8.116

422.471

223

Dom zdravlja Zvezdara

489.941

19.504

73.785

22.820

 

22.612

 

 

 

14.620

614.042

224

Dom zdravlja Zemun

637.179

28.140

97.034

28.810

 

35.785

 

 

 

26.181

800.767

225

Dom zdravlja Lazarevac

315.464

17.981

56.887

19.162

 

15.942

 

1.508

 

7.128

419.816

226

Dom zdravlja Mladenovac

227.004

11.031

37.930

8.022

 

10.548

 

 

 

5.722

288.813

227

Dom zdravlja Novi Beograd

659.420

27.544

97.927

27.805

 

45.456

 

 

 

29.198

828.954

228

Dom zdravlja Obrenovac

297.314

11.465

44.453

16.058

 

13.130

48.057

555

 

9.393

421.639

229

Dom zdravlja Palilula

601.746

23.991

81.988

21.968

 

34.800

 

 

 

21.971

742.522

230

Dom zdravlja Rakovica

342.851

13.988

43.650

10.902

 

18.214

 

 

 

11.758

417.847

231

Dom zdravlja Savski Venac

222.272

9.349

36.339

13.448

 

10.708

 

 

 

8.129

283.987

232

Dom zdravlja Sopot

100.925

6.044

19.295

2.458

 

4.166

 

 

 

1.587

131.301

233

Dom zdravlja Stari Grad

351.487

12.678

45.961

12.962

 

23.266

 

 

 

13.883

432.471

234

Dom zdravlja Čukarica

539.808

20.950

69.692

27.531

 

36.298

 

 

 

26.107

668.172

235

Specijalna bolnica za interne bolesti Mladenovac

146.943

7.534

25.829

12.116

 

7.715

56.827

7.381

 

557

263.788

236

Specijalna bolnica za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju

159.311

8.049

37.284

1.021

 

2.124

 

6.797

 

55

214.531

237

Institut za neonatologiju

269.823

11.131

64.503

41.628

 

39.535

 

8.276

 

 

434.896

238

Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava"

377.053

17.135

82.981

74.205

17

84.574

 

10.494

 

1.687

644.772

239

Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć

949.770

32.575

158.609

4.600

 

6.554

 

 

 

 

1.152.108

240

Gradski zavod za kožno-venerične bolesti

70.693

2.488

7.510

231

 

3.673

 

 

 

1.349

83.246

241

Gradski zavod za gerontologiju

253.098

10.456

21.918

1.445

 

3.002

 

 

 

2.455

287.464

242

Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu

175.630

7.214

20.819

2.877

 

10.636

 

 

 

4.603

212.573

243

Specijalna bolnica za endemsku nefropatiju Lazarevac

97.683

5.050

30.484

9.801

 

7.407

95.933

7.306

 

781

252.883

244

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata

151.664

6.015

18.096

1.978

 

3.310

 

1.012

 

 

182.075

245

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Ministarstva unutrašnjih poslova

137.443

4.698

19.294

4.520

 

4.913

 

 

 

5.405

165.463

246

Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku

147.025

7.337

26.743

2.454

 

2.223

 

14.277

 

145

199.914

247

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti

144.964

4.362

21.779

8.783

 

2.133

 

6.154

 

 

188.175

248

Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju

76.016

3.176

18.170

84

 

49

 

3.302

 

 

100.797

249

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica"

719.114

26.558

158.296

100.583

 

606.397

 

45.018

 

12.253

1.643.713

250

Klinika za psihijatrijske bolesti
"Dr Laza Lazarević"

679.327

20.851

104.701

57.554

 

7.093

 

34.584

 

 

904.110

251

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"

608.762

27.866

368.402

156.315

21.457

785.772

 

29.950

 

11.788

1.986.736

252

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije
"Dr Vukan Čupić"

918.577

34.822

242.158

243.942

79

269.343

 

51.103

 

368

1.759.656

253

Institut za mentalno zdravlje

305.039

9.278

41.329

12.682

 

6.007

 

13.395

 

2.176

385.554

254

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

779.698

36.778

299.017

1.311.347

 

169.736

 

27.952

 

111

2.624.417

255

Institut za reumatologiju

220.305

9.138

39.945

358.001

 

7.842

 

13.163

 

1.726

646.668

256

Klinika za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović"

248.946

11.770

49.440

5.671

 

7.727

 

21.989

 

3.049

342.494

257

Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu

116.363

3.205

19.937

1.159

 

2.244

 

4.787

 

 

147.695

258

Univerzitetska dečja klinika

659.353

32.153

144.967

148.606

 

189.062

13.766

29.829

 

 

1.217.736

259

Ginekološko-akušerska klinika

680.268

27.020

159.581

115.532

 

117.023

 

20.891

 

1.658

1.118.657

260

Kliničko-bolnički centar "Bežanijska Kosa"

840.714

30.254

170.703

327.547

 

297.154

 

22.952

 

8.196

1.681.128

261

Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović - Dedinje"

1.083.944

51.122

210.547

110.766

2.772

267.784

67.882

52.200

 

4.779

1.842.238

262

Kliničko-bolnički centar "Zemun"

1.219.723

50.264

189.698

185.726

25.217

357.628

70.949

39.060

 

4.821

2.133.444

263

Kliničko-bolnički centar "Zvezdara"

1.523.615

55.973

311.311

221.147

127

311.946

222.284

43.826

 

3.636

2.686.593

264

Klinički centar Srbije

7.297.938

285.592

2.007.841

2.723.381

1.096

2.841.036

92.792

427.851

 

28.504

15.649.023

265

Institut za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović"

100.716

2.970

30.804

118

 

705

 

6.112

 

137

141.288

266

Vojnomedicinska akademija

968.313

34.540

398.613

481.333

47.527

573.990

72.067

74.109

 

4.041

2.646.451

267

Apoteka Beograd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XXVI

Beograd

28.123.017

1.131.041

6.402.459

6.984.037

98.292

7.325.647

763.283

1.026.243

 

318.068

51.535.951

268

Zdravstveni centar Gnjilane

352.931

2.605

18.633

7.435

 

2.603

 

 

 

 

384.207

269

Apoteka Gnjilane

35.162

422

936

 

 

 

 

 

16.658

2.186

50.992

XXVII

Gnjilane

388.093

3.027

19.569

7.435

 

2.603

 

 

16.658

2.186

435.199

270

Dom zdravlja Gračanica, Priština

570.623

 

37.871

1.131

 

18.852

 

 

1.837

901

629.413

271

Dom zdravlja Donja Gušterica, Lipljan

329.445

 

17.731

1.212

 

5.177

 

 

3.296

479

356.382

272

Dom zdravlja Kosovo Polje

145.716

 

11.142

829

 

1.250

 

 

4.101

601

162.437

273

Dom zdravlja Obilić

195.557

 

9.469

692

 

2.137

 

 

1.612

85

209.382

274

Dom zdravlja Štrpce

271.765

 

16.582

3.694

 

6.781

 

 

6.043

958

303.907

275

Kliničko-bolnički centar Priština

907.102

 

40.763

12.461

578

13.834

 

6.780

 

1.606

979.912

276

Zdravstveni centar Prizren

170.878

 

3.854

 

 

 

 

 

1.786

132

176.386

277

Apoteka Prizren

9.099

 

73

 

 

 

 

 

 

 

9.172

278

Dom zdravlja Dragaš

22.954

 

253

 

 

 

 

 

 

 

23.207

279

Zdravstveni centar Peć

107.427

 

3.793

 

 

 

 

 

1.490

217

112.493

280

Specijalna bolnica za plućne bolesti Peć

15.054

 

79

 

 

 

 

 

 

 

15.133

281

Apoteka Peć

5.235

 

76

 

 

 

 

 

 

 

5.311

282

Zdravstveni centar Đakovica

16.958

 

245

 

 

 

 

 

 

 

17.203

283

Dom zdravlja Istok

43.891

 

3.521

 

 

 

 

 

993

141

48.264

284

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Istok

18.346

 

195

 

 

 

 

 

 

 

18.541

285

Dom zdravlja Priština

313.844

 

2.019

 

 

 

 

 

 

 

315.863

286

Apoteka Priština

6.233

 

69

 

 

 

 

 

 

 

6.302

XXVIII

Gračanica

3.150.127

 

147.735

20.019

578

48.031

 

6.780

21.158

5.120

3.389.308

287

Opšta bolnica Novi Pazar

595.421

15.597

102.168

84.541

8.004

70.016

80.791

13.328

 

2.299

967.567

288

Dom zdravlja Novi Pazar

263.000

7.178

42.543

18.719

 

4.687

 

 

 

4.685

331.442

289

Dom zdravlja Tutin

176.453

1.777

27.914

11.033

 

6.214

16.274

1.200

 

1.338

239.527

XXIX

Novi Pazar

1.034.874

24.552

172.625

114.293

8.004

80.917

97.065

14.528

 

8.322

1.538.536

A

SVEGA

97.285.810

3.127.621

18.378.062

16.756.685

431.791

15.987.249

3.491.389

2.567.474

220.944

1.135.777

157.111.248

290

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička Banja" Aranđelovac

27.948

658

5.603

193

 

403

 

4.739

 

5

39.539

291

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad"

11.470

210

1.926

 

 

432

 

1.667

 

15

15.690

292

Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti Novi Pazar

65.457

1.763

16.962

1.690

 

881

 

9.384

 

537

95.600

293

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" Vrnjačka Banja

31.905

2.122

12.480

2.310

 

2.513

 

11.066

 

 

62.396

294

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja"

154.594

1.631

21.882

11.745

 

9.641

 

12.904

 

905

211.492

295

Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja", Niš

158.003

4.941

25.928

119.251

 

29.347

 

11.408

 

2.402

346.476

296

Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor" - Čajetina

11.897

211

2.637

29

 

118

 

157

 

 

15.049

B

SVEGA RH

461.274

11.536

87.418

135.218

 

43.335

 

51.325

 

3.864

786.242

V

UKUPNO

97.747.084

3.139.157

18.465.480

16.891.903

431.791

16.030.584

3.491.389

2.618.799

220.944

1.139.641

157.897.490

297

ZZZ "ŽELEZNICE SRBIJE"

436.541

17.418

50.522

11.149

 

22.000

 

 

 

19.729

517.901

G

SVEGA ZU VAN PMZU

436.541

17.418

50.522

11.149

 

22.000

 

 

 

19.729

517.901

Sledeći