ODLUKA
O OSTVARIVANJU PRAVA NA NAKNADU TROŠKOVA ZA VANTELESNU OPLODNJU U 2014. GODINI

("Sl. list grada Pančeva", br. 9/2014)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se pravo na naknadu troškova za parove koji su, do trenutka podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju, koja se isplaćuje iz sredstava budžeta grada Pančeva za 2014. godinu, bez uspeha imali dva pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja (u daljem tekstu: pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju) i uređuju se uslovi i način ostvarivanja prava.

Član 2

Pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju u 2014. godini mogu da ostvare parovi za usluge koje se pružaju u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se vrši postupak vantelesne oplodnje, a sa kojom grad Pančevo zaključi ugovor nakon sprovedenog postupka javne nabavke.

Član 3

Pravo iz člana 1. ove odluke par može da ostvari uz kumulativnu ispunjenost sledećih uslova:

1. da žena u 2014. godini navršava najviše 40 godina života,

2. da imaju državljanstvo Republike Srbije,

3 da imaju prebivalište na teritoriji grada Pančeva najmanje godinu dana pre dana podnošenja zahteva,

4. da ispunjavaju zdravstvene kriterijume koje je propisala Republička stručna komisija Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju,

5. da je po odluci Republičke stručne komisije Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju, par bio uključen u postupak vantelesne oplodnje u prethodna dva pokušaja.

Član 4

Pravo iz člana 1. ove odluke par može ostvariti samo za jedan pokušaj vantelesne oplodnje koji se finansira sredstvima iz budžeta grada Pančeva.

Član 5

Ispunjenost uslova za ostvarivanje prava iz člana 1. ove odluke utvrđuje Komisija za ostvarivanje prava na vantelesnu oplodnju (u daljem tekstu: Komisija), koju rešenjem imenuje Gradonačelnik grada Pančeva, a na predlog Doma zdravlja Pančevo.

Komisija ima tri člana koji na prvoj sednici biraju predsednika.

Stručne i administrativno-tehničke poslove za Komisiju vrši sekretar koga imenuje Gradonačelnik grada Pančeva rešenjem iz stava 1. ovog člana, takođe na predlog Doma zdravlja Pančevo.

Član 6

Zahtev za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju u 2014. godini, podnosi se Sekretarijatu za javne službe i socijalna pitanja Gradske uprave grada Pančeva, koji ga prosleđuje Komisiji na dalje postupanje.

Član 7

Uz zahtev za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju u 2014. godini, prilažu se sledeći dokazi:

- izvod iz matične knjige rođenih za ženu,

- uverenje o državljanstvu Republike Srbije za oba partnera,

- uverenje Policijske uprave Pančevo o prijavi prebivališta za oba partnera,

- potvrda Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - Filijala u Pančevu, da su obavljena dva pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 8

Komisija daje mišljenje kojim se utvrđuje pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju u 2014. godini.

Član 9

O početku realizacije ovog prava, potencijalni korisnici sredstava biće obavešteni putem sredstava javnog informisanja i na zvaničnom sajtu grada Pančeva.

Član 10

Sredstva za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju obezbeđena su u budžetu grada Pančeva za 2014. godinu i prenosiće se odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi iz člana 2. ove Odluke , na osnovu ugovora koji se zaključuje između zdravstvene ustanove i grada Pančeva, kao i na osnovu dostavljene finansijske dokumentacije - faktura za troškove trećeg pokušaja vantelesne oplodnje.

Član 11

Obrazac Zahteva za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju u 2014. godini i obrazac Mišljenja Komisije za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju u 2014. godini, čine sastavni deo ove odluke.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".

Napomene

Obrazac Zahteva za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju u 2014. godini i obrazac Mišljenja Komisije za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju u 2014. godini, koji su sastavni deo ove odluke, nisu objavljeni u "Sl. listu grada Pančeva", br. 9/2014.