PROGRAM
PODRŠKE ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE I POLITIKE RURALNOG RAZVOJA GRADA PANČEVA ZA 2014. GODINU

("Sl. list grada Pančeva", br. 9/2014)

I

Programom podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Pančeva za 2014. godinu, utvrđuju se namena i način korišćenja sredstava za unapređenje poljoprivrede i ruralnog razvoja na teritoriji grada Pančeva opredeljenih Odlukom o budžetu grada Pančeva za 2014. godinu ("Sl. list grada Pančeva", br. 23/13 i 4/14).

Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Pančeva za 2014. godinu (u daljem tekstu: Program), sprovodiće se kroz realizaciju sledećih mera:

1. Mere podrške poljoprivredne politike

2. Mere podrške ruralnom razvoju.

Sredstva za realizaciju Programa obezbeđena su Odlukom o budžetu grada Pančeva za 2014. godinu, na razdelu 3, funkcija 130, pozicije od 91, 92, 93, 94, 95, 95.3, 96, 97, 97.3 i 98, kao i na razdelu 3, glava 3.16, funkcija 160, pozicija 514, u ukupnom iznosu od 11.964.440,00 dinara.

Ciljevi Programa su unapređenje ruralne ekonomije, osnaživanje i ravnomeran razvoj poljoprivrednih gazdinstava i kvaliteta života ruralnog stanovništva kroz povećanu konkurentnost malih poljoprivrednih proizvođača i diverzifikaciju nepoljoprivrednih aktivnosti, zatim motivisanje ruralnog stanovništva da aktivno učestvuje u društvenom životu, razvoju zajednice, poboljšanju životnih uslova, zaštiti životne sredine i održivog razvoja na selu a takođe i pomoć do sada zanemarenim malim poljoprivrednim proizvođačima kao i socijalna dimenzija.

Stanovništvo u seoskim sredinama se tradicionalno bavi poljoprivredom. Poljoprivrednici u bitno promenjenim tržišnim uslovima usled približavanja Evropskoj uniji i prihvatanja pravila života, ponašanja i poslovanja razvijenog sveta u 21. veku, trebalo bi da ojačaju svoja udruženja i zadruge i na taj način povećaju svoju finansijsku i organizacionu moć. Takođe je potrebno delovati na smanjenje depopulacije usled nepovoljne ekonomske situacije, smanjenje negativne stope nataliteta i staračkih poljoprivrednih domaćinstava.

U 2014. godini je neophodno paralelno raditi na ekonomskom i društvenom razvoju ruralnih oblasti i formirati podsticaje namenjene ostanku mladih na selu i za pomoć domaćinstvima na selu tako da se sredstva za realizaciju Programa pretežno usmeravaju ka ruralnom razvoju.

II

U 2014. godini biće sprovođene sledeće mere:

- Sufinansiranje kamata na poljoprivredne kredite registrovanim poljoprivrednom proizvođačima sa teritorije grada Pančeva

- Podrška razvoju poljoprivrede i lovstva - konkurs

- Podrška ruralnom razvoju kroz diverzifikaciju aktivnosti - konkurs

- Poseta sajmovima i učešće na domaćim sajmovima - Promocije, prezentacije, putovanja

- Promocija etno proizvoda - organizacija Bazara

- Podrška projektima - sufinansiranje projekata pri apliciranju prema drugim fondovima

- Podrška organizacijama civilnog društva u naseljenim mestima

1. Mere podrške poljoprivredne politike

1.1. Sufinansiranje kamate na poljoprivredne kredite registrovanim poljoprivrednom proizvođačima sa teritorije grada Pančeva

Cilj podrške je unapređenje poljoprivredne proizvodnje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava kroz nabavku nove poljoprivredne mehanizacije i opreme, po Konkursnoj liniji Garancijskog fonda AP Vojvodine.

Ukupna sredstva za realizaciju ove mere opredeljena su Odlukom o budžetu grada Pančeva za 2014. godine ("Sl. list grada Pančeva", br. 23/13 i 4/14), na poziciji 91, ekonomska klasifikacija 472, u iznosu od 1.900.000,00 dinara.

Pravo korišćenja sredstava ima fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa prebivalištem na teritoriji grada Pančeva, u aktivnom statusu, koje sredstva realizuje na području grada Pančeva.

Isplata će se vršiti prema redosledu podnošenja zahteva, do utroška sredstava obezbeđenih za ovu namenu ili do kraja 2014. godine, a na osnovu sprovedenog javnog poziva kojim će se bliže odrediti način, uslovi i potrebna dokumentacija za korišćenje subvencije, u skladu sa pravilima Garancijskog fonda AP Vojvodine.

2. Mere podrške ruralnom razvoju

2.2. Podrška razvoju poljoprivrede i lovstva

Cilj podrške je razvijena ruralna ekonomija kroz unapređenje ratarske, stočarske, povrtarske, voćarsko-vinogradarske proizvodnje i alternativnih i drugih grana poljoprivredne proizvodnje kao što su organska proizvodnja, pčelarstvo, ribarstvo i lovstvo.

Ukupna sredstva za realizaciju ove mere opredeljena su Odlukom o budžetu grada Pančeva za 2014. godine ("Sl. list grada Pančeva", br. 23/13 i 4/14), na poziciji 92, ekonomska klasifikacija 481, u iznosu od 1.500.000,00 dinara.

Sredstva će biti korišćena za sufinansiranje projekata/programa za:

• povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda,

• uređenje lovišta,

• poboljšanje uslova rada i umrežavanje udruženja,

• edukaciju,

• primenu dobre domaće i inostrane prakse,

• marketing i nastup na sajmovima,

• i druge aktivnosti kojima se doprinosi unapređenju poljoprivredne proizvodnje i lovstva.

Iznos sufinansiranja od strane grada Pančeva je do 80% vrednosti projekta/programa. Maksimalni iznos sufinansiranja po projektu/programu je 200.000,00 dinara.

Sredstva će se dodeljivati na osnovu sprovedenog javnog konkursa.

Pravo konkurisanja ima udruženje građana čija je oblast delovanja vezana za poljoprivredu i/ili lovstvo:

- koje je registrovano u skladu sa Zakonom o udruženjima ("Službeni glasnik RS", br. 51/09),

- koje je registrovano na teritoriji grada Pančeva,

- koje program/projekat realizuje na teritoriji grada Pančeva,

- koje je direktno odgovorno za pripremu i izvođenje programa i/ili projekta,

- koje je podnelo godišnji izveštaj za prethodnu budžetsku godinu u skladu sa ugovorom o realizovanju programa/projekta, ukoliko je bilo nosilac programa/ projekta prethodne godine, i ako su ostvareni očekivani rezultati realizacije programa/projekta, to jest ono koje je podnelo godišnji finansijski izveštaj Agenciji za privredne registre.

Gradonačelnik grada Pančeva donosi rešenje o obrazovanju Komisije za vrednovanje projekata/programa iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Zadaci konkursne Komisije su: priprema konkursne dokumentacije, utvrđivanje liste vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata/programa, razmatranje prigovora na listu vrednovanja i rangiranja, podnošenje obrazloženih predloga Gradonačelniku grada Pančeva i usvajanje izveštaja o realizaciji i evaluaciji projekta/programa.

Sredstva se dodeljuju za programe i/ili projekte koji će trajati maksimalno šest meseci.

Jedno udruženje može da aplicira sa maksimalno 2 projekta.

Projekti/programi će se vrednovati po ponderisanim kriterijumima, na osnovu kojih će se prednost dati udruženjima i projektima/programima iz seoskih sredina.

Ostali kriterijumi su:

- Zakonitost i efikasnosti korišćenja sredstava koja se ogleda u proveri da li su ranije korišćena budžetska sredstva za finansiranje aktivnosti organizacije i ako jesu da li su ispunjene ugovorne obaveze,

- Održivost ranijih programa i projekata,

- Kapacitet nosioca projekta,

- Nosilac projekta ima obezbeđeno adekvatno partnerstvo,

- Relevantnost programa ili projekta za ostvarivanje javnog interesa definisanog konkursom,

- Usklađenost planiranih aktivnosti s ciljevima i očekivanim rezultatima i ciljnom grupom,

- Razrađenost i izvodljivost plana realizacije programa ili projekta,

- Ostvarivost planiranih rezultata i merljivost indikatora,

- Održivost projekta,

- Značaj promene koja se očekuje nakon primene projekta,

- Ekonomska opravdanost predloga budžeta u odnosu na cilj i projektne aktivnosti,

- Precizno i detaljno prikazan narativni budžet projekta koji objašnjava usklađenost predviđenog troška sa projektnim aktivnostima,

- Promocija tj. publicitet koji se ogleda u načinu informisanja ciljne grupe i šire javnosti o programu ili projektu.

2.3. Podrška ruralnom razvoju kroz diverzifikaciju aktivnosti

Cilj podrške je razvijena ruralna ekonomija kroz unapređenje poljoprivredno-turističkih manifestacija i očuvanje tradicije. Osavremenjavanje asortimana i dodavanja umetničke dimenzije proizvodima starih zanata i domaće radinosti, povećava se vrednost tradicionalnih proizvoda i proizvoda ruralnog turizma, kako bi, pored očuvanja tradicionalnih formi i prenošenja znanja i veština na mlade, bio postignut i komercijalni efekat a proizvodi bili prilagođeni zahtevima tržišta.

Ukupna sredstva za realizaciju ove mere opredeljena su Odlukom o budžetu grada Pančeva za 2014. g. ("Sl. list grada Pančeva", br. 23/13 i 4/14), na poziciji 93, ekonomska klasifikacija 481, u iznosu od 2.400.000,00 dinara.

Iznos sufinansiranja od strane grada Pančeva je do 80% vrednosti projekta/programa. Maksimalni iznos sufinansiranja po projektu/programu je 500.000,00 dinara.

Sredstva će biti korišćena za su/finansiranje:

1. projekata unapređenja poljoprivredno-turističkih manifestacija,

2. projekata očuvanja tradicije kroz:

2.1. aktivnosti dodavanja vrednosti proizvodima starih zanata i domaće radinosti,

2.2. promociju tradicionalnih običaja i kulinarstva,

2.3. edukaciju,

2.4. primenu dobre prakse,

2.5. povezivanje i umrežavanje,

2.6. marketing,

2.7. druge namene kojima se očuvanjem tradicije doprinosi unapređenju ruralne ekonomije.

Sredstva će se dodeljivati na osnovu sprovedenog javnog konkursa.

Pravo konkurisanja ima udruženje građana:

- koje je registrovano u skladu sa Zakonom o udruženjima ("Službeni glasnik RS", br. 51/09),

- koje je registrovano na teritoriji grada Pančeva,

- koje program/projekat realizuje na teritoriji grada Pančeva,

- koje je direktno odgovorno za pripremu i izvođenje programa i/ili projekta,

- koje je podnelo godišnji izveštaj za prethodnu budžetsku godinu u skladu sa ugovorom o realizovanju programa/projekta, ukoliko je bilo nosilac programa/ projekta prethodne godine, i ako su ostvareni očekivani rezultati realizacije programa/projekta, to jest ono koje je podnelo godišnji finansijski izveštaj Agenciji za privredne registre.

Gradonačelnik grada Pančeva donosi rešenje o obrazovanju Komisije za vrednovanje projekata/programa iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Zadaci konkursne Komisije su: priprema konkursne dokumentacije, utvrđivanje liste vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata, razmatranje prigovora na listu vrednovanja i rangiranja, podnošenje obrazloženih predloga Gradonačelniku grada Pančeva i usvajanje izveštaja o realizaciji i evaluaciji projekta/programa.

Sredstva se dodeljuju za programe i/ili projekte koji će trajati maksimalno šest meseci.

Jedno udruženje može da aplicira sa maksimalno 1 projektom.

Projekti/programi će se vrednovati po ponderisanim kriterijumima, na osnovu kojih će se prednost dati udruženjima i projektima/programima iz seoskih sredina.

Ostali kriterijumi su:

• Zakonitost i efikasnosti korišćenja sredstava koja se ogleda u proveri da li su ranije korišćena budžetska sredstva za finansiranje aktivnosti organizacije i ako jesu da li su ispunjene ugovorne obaveze,

• Održivost ranijih programa i projekata,

• Kapacitet nosioca projekta,

• Nosilac projekta ima obezbeđeno adekvatno partnerstvo,

• Relevantnost programa ili projekta za ostvarivanje javnog interesa definisanog konkursom,

• Usklađenost planiranih aktivnosti s ciljevima i očekivanim rezultatima i ciljnom grupom,

• Razrađenost i izvodljivost plana realizacije programa ili projekta,

• Ostvarivost planiranih rezultata i merljivost indikatora,

• Održivost projekta,

• Značaj promene koja se očekuje nakon primene projekta,

• Ekonomska opravdanost predloga budžeta u odnosu na cilj i projektne aktivnosti,

• Precizno i detaljno prikazan narativni budžet projekta koji objašnjava usklađenost predviđenog troška sa projektnim aktivnostima,

• Promocija tj. publicitet koji se ogleda u načinu informisanja ciljne grupe i šire javnosti o programu ili projektu.

2.4. Prisustvo na domaćim sajmovima

Ciljevi podrške su upoznavanje ruralne populacije sa savremenim dostignućima teorije i prakse i savremenom mehanizacijom, opremom, tehnikama i procedurama u poljoprivredi, sticanje odnosno unapređenje znanja, razmena iskustava i povezivanje i umrežavanje udruženja čija je delatnost vezana za poljoprivredu i ruralni razvoj, a takođe marketing, promocije odnosno prezentacije poljoprivrednih i etno proizvoda sa teritorije grada Pančeva.

Ukupna sredstva za realizaciju ove mere opredeljena su Odlukom o budžetu grada Pančeva za 2014. godinu. ("Sl. list grada Pančeva" br. 23/13 i 4/14), na poziciji 94, ek. klasifikacija 423 - zakup autobusa i karte za prevoz u iznosu od 250.000,00 dinara, na poziciji 95, ek. klasifikacija 421 - učešće na domaćim sajmovima - zakup prostora u iznosu od 50.000,00 dinara, na poziciji 95.3, ek. klasifikacija 422 - troškovi putovanja - edukacija zaposlenih u iznosu od 70.000,00 dinara, na poziciji 96, ek. klasifikacija 423 - učešće na domaćim sajmovima - ulaznice u iznosu od 100.000,00 dinara i na poziciji 97.3, ek. klasifikacija 423 - usluge po ugovoru - kotizacija u iznosu od 30.000,00 dinara.

Sredstva će biti korišćena prvenstveno za organizaciju prevoza i ulaznica za Poljoprivredni sajam u Novom Sadu i organizaciju učešća (prevoz i zakup štanda) na Svetosavskom saboru u Beogradu i Sajmu stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini - obeležavanje Svetskog dana žena na selu, ali i za druge sajmove, smotre, berze i druge vidove prezentacija sa poljoprivrednom i ruralnom tematikom.

Pravo na korišćenje ovog podsticaja imaju udruženja sa sedištem na teritoriji grada Pančeva.

Prijava i odabir udruženja će se vršiti na osnovu javnih poziva koji će sadržati kriterijume za konkurisanje i odabir

2.4 Promocija etno proizvoda - organizacija Bazara

Cilj podrške je prezentacija i marketing poljoprivrednih i etno proizvoda i povezivanje i umrežavanje udruženja i preduzetničkog sektora.

Ukupna sredstva za realizaciju ove mere opredeljena su Odlukom o budžetu grada Pančeva za 2014. g. ("Sl. list grada Pančeva", br. 23/13 i 4/14), na poziciji 98, ekonomska klasifikacija 423, u iznosu od 200.000,00 dinara.

Sredstva će biti korišćena za organizaciju Bazara - manifestacije koju grad organizuje već četvrtu godinu.

Manifestacija u trajanju od tri dana održava se pred novogodišnje praznike.

Pravo na korišćenje ovog podsticaja imaju udruženja, fizička lica - preduzetnici, kao i fizička lica - izrađivači rukotvorina domaće radinosti.

Prijava i odabir kandidata - učesnika Bazara će se vršiti na osnovu javnog poziva koji će sadržati kriterijume za konkurisanje i odabir.

2.5 Podrška projektima - sufinansiranje projekata pri apliciranju prema drugim fondovima

Cilj ove mere je povećanje kapaciteta grada Pančeva i indirektnih budžetskih korisnika sa teritorije grada Pančeva da koriste druge izvore finansiranja za projekte/programe iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ovom merom omogućava se povećan broj apliciranja grada Pančeva i indirektnih budžetskih korisnika prema drugim fondovima po osnovu javnih konkursa za koje je potrebno sufinansiranje, odnosno povećavaju se šanse za veći priliv bespovratnih sredstava za implementaciju projekata/programa iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ukupna sredstva za realizaciju ove mere opredeljena su Odlukom o budžetu grada Pančeva za 2014. g. ("Sl. list grada Pančeva", br. 23/13 i 4/14), na poziciji 97, ekonomska klasifikacija 424 - podrška projektima - sufinansiranje projekata pri apliciranju prema drugim fondovima, u iznosu od 1.464.440,00 dinara.

2.6 Podrška organizacijama civilnog društva u naseljenim mestima

Cilj podrške je unapređen kvalitet života u seoskim sredinama kroz unapređenje društvenog života i povećanje bezbednosti.

Sredstva za realizaciju obezbeđena su Odlukom o budžetu grada Pančeva za 2014. godinu, razdeo 3, glava 3.16, funkcija 160, pozicija 514, ekonomska klasifikacija 481 - Mera podrške organizacijama civilnog društva u naseljenim mestima - konkurs, u iznosu od 4.000.000,00 dinara.

Iznos sufinansiranja od strane grada Pančeva je do 80% vrednosti projekta/programa. Maksimalni iznos sufinansiranja po projektu/programu je 500.000,00 dinara.

Sredstva će se dodeljivati na osnovu sprovedenog javnog konkursa.

Na konkursu može da učestvuje organizacija civilnog društva:

1. koja je registrovana u skladu sa

1.1. Zakonom o udruženjima ("Službeni glasnik RS", br. 51/09) sa sedištem na teritoriji naseljenih mesta: Banatski Brestovac, Banatsko Novo Selo, Glogonj, Dolovo, Ivanovo, Jabuka, Kačarevo, Omoljica i Starčevo koje je podnelo godišnji finansijski izveštaj Agenciji za privredne registre ili

1.2. Zakonom o crkvama i verskom zajednicama ("Službeni glasnik RS", br. 36/06) sa organizacionom jedinicom na teritoriji naseljenih mesta Banatski Brestovac, Banatsko Novo Selo, Glogonj, Dolovo, Ivanovo, Jabuka, Kačarevo, Omoljica i Starčevo

2. koja program / projekat realizuje na teritoriji naseljenih mesta Banatski Brestovac, Banatsko Novo Selo, Glogonj, Dolovo, Ivanovo, Jabuka, Kačarevo, Omoljica i Starčevo

3. koja je direktno odgovorna za pripremu i izvođenje programa i/ili projekta;

4. koja je podnela godišnji izveštaj za prethodnu budžetsku godinu u skladu sa ugovorom o realizovanju programa / projekta, ukoliko je bila nosilac programa /projekta prethodne godine, i ako su ostvareni očekivani rezultati realizacije programa/projekta.

Sredstva će biti korišćena za su/finansiranje projekata/programa od javnog interesa u oblasti ruralnog razvoja, a sa ciljem unapređenja:

• bezbednosti u seoskim sredinama,

• položaja socijalno osetljivih grupa na selu (žene, mladi, invalidi i stari),

• životne sredine na selu,

• nacionalnih zajednica na selu,

• verskih zajednica na selu,

• zaštite i zdravlja građana na selu,

• ljudskih prava i razvoja civilnog društva u seoskim sredinama.

Gradonačelnik grada Pančeva donosi rešenje o obrazovanju Komisije za vrednovanje projekata/programa iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Zadaci konkursne Komisije su: priprema konkursne dokumentacije, utvrđivanje liste vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata, razmatranje prigovora na listu vrednovanja i rangiranja, podnošenje obrazloženih predloga Gradonačelniku grada Pančeva i usvajanje izveštaja o realizaciji i evaluaciji projekta/programa.

Sredstva se dodeljuju za programe i/ili projekte koji će trajati maksimalno šest meseci.

Jedno udruženje može da aplicira sa maksimalno 1 projektom.

Projekti/programi će se vrednovati po ponderisanim kriterijumima:

• Zakonitost i efikasnosti korišćenja sredstava koja se ogleda u proveri da li su ranije korišćena budžetska sredstva za finansiranje aktivnosti organizacije i ako jesu da li su ispunjene ugovorne obaveze,

• Održivost ranijih programa i projekata,

• Kapacitet nosioca projekta,

• Nosilac projekta ima obezbeđeno adekvatno partnerstvo,

• Relevantnost programa ili projekta za ostvarivanje javnog interesa definisanog konkursom,

• Usklađenost planiranih aktivnosti s ciljevima i očekivanim rezultatima i ciljnom grupom,

• Razrađenost i izvodljivost plana realizacije programa ili projekta,

• Ostvarivost planiranih rezultata i merljivost indikatora,

• Održivost projekta,

• Značaj promene koja se očekuje nakon primene projekta,

• Ekonomska opravdanost predloga budžeta u odnosu na cilj i projektne aktivnosti,

• Precizno i detaljno prikazan narativni budžet projekta koji objašnjava usklađenost predviđenog troška sa projektnim aktivnostima,

• Promocija tj. publicitet koji se ogleda u načinu informisanja ciljne grupe i šire javnosti o programu ili projektu.

III

Neblagovremene prijave neće biti razmatrane.

Organ koji sprovodi postupak dodele sredstava namenjenih sprovođenju pojedine mere tražiće od aplikanata dopunu nekompletne dokumentacije i za to će aplikantima dati rok od 8 dana.

Po proteku ovog roka, nekompletne prijave neće biti razmatrane.

Sredstva će se koristiti na osnovu ovog Programa donetog od strane Gradskog veća grada Pančeva uz prethodnu saglasnost nadležnog ministarstva.

Izveštaj o korišćenju sredstava Programa Gradsko veće grada Pančeva dostavlja nadležnom ministarstvu najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu, u skladu sa čl. 13. st. 7. Zakona o podsticajima u poljoprivredni i ruralnom razvoju ("Sl. glasnik RS", br. 10/13).

O realizaciji ovog Programa staraće se Sekretarijat za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj Gradske uprave grada Pančeva.

Program objaviti u Službenom listu grada Pančeva.