ODLUKA

O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE I OBRAČUN NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZAKUPNINE ZA ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 10/2014)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Odlukom se propisuju kriterijumi i merila za utvrđivanje i obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i zakupnine za zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini na teritoriji grada Vranja i gradske opštine Vranjska Banja, na osnovu kriterijuma utvrđenim zakonom, drugim propisima i ovom odlukom.

Član 2

Uređivanje građevinskog zemljišta u javnoj svojini (u daljem tekstu: građevinsko zemljište), obuhvata pripremanje i opremanje građevinskog zemljišta.

Pripremanje obuhvata istražne radove, izradu geodetskih, geoloških i drugih podloga, izradu planske i tehničke dokumentacije, programa za uređivanje građevinskog zemljišta, saniranje terena i druge radove, u skladu sa zakonom.

Opremanje obuhvata izgradnju objekata komunalne infrastrukture (primarne i sekundarne) i izgradnju i uređenje površina javne namene.

Uređivanje građevinskog zemljišta vrši se prema srednjoročnim i godišnjim programima uređivanja, koje donosi Skupština grada Vranja.

Član 3

Poslove uređivanja građevinskog zemljišta, obračun i naplatu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, Grad Vranje (u daljem tekstu: Grad) poverava Javnom preduzeću "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja" Vranje (u daljem tekstu: Direkcija).

Sredstva dobijena od naknade za uređivanje građevinskog zemljišta koriste se za uređivanje i pribavljanje građevinskog zemljišta i za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture.

Član 4

Obveznici plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta jesu investitori (fizička i pravna lica) na koje glasi pravosnažna lokacijska dozvola za izgradnju novog objekta, rekonstrukciju, dogradnju ili promenu namene objekta, u skladu sa zakonom.

Obveznici plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta jesu i fizička i pravna lica - vlasnici izgrađenih, rekonstruisanih ili dograđenih objekata bez građevinske dozvole, u postupku legalizacije tih objekata, u skladu sa zakonom.

Investitor, odnosno fizičko i pravno lice iz stava 1. i 2. ovog člana, sa Direkcijom zaključuje ugovor kojim se uređuju međusobni odnosi u pogledu uređivanja građevinskog zemljišta, utvrđuje visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, dinamika plaćanja, postupak i uslovi izmene ugovora i drugi uslovi, u skladu sa zakonom.

Dokaz o uređivanju odnosa u pogledu plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u smislu stava 3. ovog člana, obavezan je prilog zahteva za izdavanje građevinske dozvole.

II NAKNADA ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU, REKONSTRUKCIJU, DOGRADNJU ILI PROMENU NAMENE OBJEKTA

A. Kriterijumi za utvrđivanje visine naknade

Član 5

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma: stepena komunalne opremljenosti, godišnjih programa za uređivanje građevinskog zemljišta, urbanističke zone, namene i površine objekta.

Član 6

Građevinsko zemljište, potpuno komunalno opremljeno za građenje, jeste zemljište na kome je izgrađen pristupni put, javna rasveta, vodovodna i kanalizaciona mreža.

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta ne obuhvata troškove za elektrodistributivne objekte i mreže, TT objekte i mreže, kablovski distributivni sistem, objekte i mreže toplifikacije i gasifikacije koje investitor posebno ugovara sa nadležnim preduzećima.

Član 7

Godišnji program uređivanja građevinskog zemljišta donosi se krajem svake godine za narednu godinu.

Član 8

Granice urbanističkih zona utvrđuju se polazeći od tržišne vrednosti građevinskog zemljišta, odnosno posebnih urbanističkih pogodnosti i pristupačnosti lokacije, kao i urbanističkih parametara, odnosno planom maksimalno utvrđenog stepena izgrađenosti zemljišta.

Za objekte koji se grade duž ulica koje dele dve urbanističke zone, trgova i javnih površina kao i gradsko građevinsko zemljište koje se nalazi uz granice zone, visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta se obračunava prema utvrđenim merilima za višu urbanističku zonu, u skladu sa članom 12. ove odluke.

Član 9

Kod primene ove Odluke primenjivaće se urbanističke zone određene Odlukom o određivanju zona i najopremljenije zone na teritoriji grada Vranja za potrebe utvrđivanja poreza na imovinu i ostalih lokalnih javnih prihoda.

Član 10

Namena građevinskog zemljišta za koje se utvrđuje naknada jeste: stanovanje, komercijalna delatnost, proizvodna delatnost i ostala namena.

Namena stanovanje obuhvata višeporodične stambene zgrade, individualne porodične stambene zgrade, stambeni prostor u stambeno-poslovnim u zgradama, stambeni prostor u okviru ateljea i prateći garažni prostor u stambenim zgradama;

Namena komercijalna delatnost obuhvata poslovne objekte, hotele, ugostiteljske objekte, trgovinske objekte - prostore sa pratećim prostorom, poslovno-stambene apartmane, objekte - ateljeje, prostore sporta, rekreacije i razonode, objekte - prostore uslužnog zanatstva, menjačnice, kancelarije, kladionice, kockarnice, videoklubove, s druge prostore uslužnog zanatstva i ostale prostore komercijalnog karaktera u okviru stambeno-poslovnih, privredno-proizvodnih i ostalih objekata, kao i pripadajući garažni prostor u ovim objektima.

Namena proizvodna delatnost obuhvata privredno-proizvodne objekte skladišta, natkrivena proizvodna postrojenja, stovarišta, magacine, pijace, garaže kao posebne objekte, kao i objekte proizvodnog zanatstva, industrije i građevinarstva, komunalne objekte, poljoprivredne objekte i garažni prostor u ovim objektima;

Objekti ostale namene obuhvataju objekte javne namene - prostore namenjene obavljanju delatnosti državnih organa i organizacija, organa i organizacija jedinica lokalne samouprave i organizacija koje obavljaju javnu službu, stanove za socijalno ugrožena lica, objekte - prostore obrazovanja, socijalne i dečje zaštite, zdravstva, kulture, umetnosti i zaštite životne sredine, objekte - prostore tradicionalnih crkava i tradicionalnih verskih zajednica u smislu Zakona o crkvama i verskim zajednicama ("Sl. glasnik RS", broj 36/2006).

Objekti - prostori koji nisu obuhvaćeni ovim članom uskladiće se najsličnijoj definisanoj nameni.

Kod objekata sa višenamenskim sadržajem naknada se obračunava prema kvadratnom metru neto površine za svaku namenu u objektu, posebno.

Član 11

Površina objekta koji se gradi, dograđuje ili rekonstruiše (P neto) jednaka je neto površini obračunatoj po srpskom standardu SRPS U. C2.100 prema Rešenju o označavanju standarda i srodnih dokumenata u Republici Srbiji ("Službeni glasnik RS", broj 27/07 i 79/07), objavljenom u posebnom izdanju Instituta za standardizaciju Srbije - tačka 3.8. uključujući i površine iz tačke 3.8.1., 3.8.2., i 3.8.3.

B. Merila za obračun visine naknade

Član 12

Naknada se obračunava po kvadratnom metru ukupne neto površine objekta, na osnovu lokacijske dozvole, glavnog projekta sa izveštajem o izvršenoj tehničkoj kontroli i uslova za priključenje objekta na saobraćajnu, komunalnu i drugu infrastrukturu.

Izuzetno naknada se obračunava i na osnovu informacije o lokaciji i idejnog projekta za izgradnju objekta i izvođenje radova za koje se ne izdaje građevinska dozvola.

Za objekte u postupku legalizacije, naknada se obračunava na osnovu dokumentacije propisane Zakonom o legalizaciji ("Službeni glasnik RS", broj 95/2013).

Jedinični iznos naknade (C jed) iznosi 1.440,00 dinara po metru kvadratnom neto površine objekta.

Jedinični iznos naknade se množi:

a) sa brojem kvadrata objekta,

b) sa koeficijentom za namenu i

c) sa koeficijentom za urbanističku zonu

d) sa koeficijentom komunalne opremljenosti,

i to prema sledećoj formuli:

Cukupna = Cjed. x P neto x Kn x Kuz x Kko, gde je:

Cukupna - ukupna cena nakon obračuna

Cjed. - jedinična cena

P neto - neto površina objekata

Kn - koeficijent za namenu

Kuz - koeficijent urbanističke zone

Kko - koeficijent komunalne opremljenosti.

Koeficijent za namenu (Kn);

Namena objekta

koeficijent

Individualno stambeni

1,00

Kolektivno stanovanje

1,50

Komercijalna

2,00

Proizvodna

0,75

Ostale

0,50

Koeficijent za urbanističke zone (Kuz):

Urbanistička zona

Koeficijent

I zona

1,60

II zona

1,00

III zona

0,85

IV zona

0,75

V zona

0,60

VI zona

0,40

Koeficijent komunalne opremljenosti (Kko):

U slučaju opremljenosti građevinskog zemljišta pristupnim putem, javnom rasvetom, kanalizacionom i vodovodnom mrežom, koeficijent komunalne opremljenosti je 1.

Član 13

Ukoliko je zemljište nepotpuno opremljeno komunalnom infrastrukturom, ukupna cena nakon obračuna (Cukupna) umanjuje se za određeni procenat, u skladu sa sledećom tabelom:

Nedostajuća komunalna infrastruktura

Procenat umanjenja

Nedostajući pristupni put

20.00%

Nedostajuća kanalizaciona mreža

15.00%

Nedostajuća vodovodna mreža

10.00%

Nedostajuća javna rasveta

5.00%

Procenat umanjenja po osnovu nedostajuće komunalne infrastrukture ne može biti veći od 50% u odnosu na koeficijent potpune komunalne opremljenosti.

Neizgrađeno građevinsko zemljište koje nije komunalno opremljeno u skladu sa Zakonom, a u obuhvatu je važećeg urbanističkog plana, može se komunalno opremiti i sredstvima pravnih i fizičkih lica, po predlogu tih lica za finansiranje komunalne izgradnje. Sredstva uložena u komunalno opremanje od strane pravnih i fizičkih lica su bespovratna.

Kada Direkcija utvrdi da je podnosilac predloga vlasnik građevinskog zemljišta iz stava 3. ovog člana, sačiniće uslove o finansiranju izgradnje objekata komunalne infrastrukture i u skladu sa istim zaključiti ugovor sa vlasnikom građevinskog zemljišta.

Za objekte koji se grade na građevinskom zemljištu koje se komunalno oprema sredstvima vlasnika, naknada se umanjuje za stvarne troškove komunalnog opremanja, a najviše do 60% u odnosu na visinu naknade utvrđene prema merilima, odnosno koeficijentu potpune komunalne opremljenosti građevinskog zemljišta u smislu člana 12. ove odluke.

Član 14

Za izgradnju objekata komunalne infrastrukture (nadzemni i podzemni električni vodovi i druge nadzemne i podzemne instalacije), naknada za uređivanje građevinskog zemljišta se obračunava po dužnom metru mreže koja se gradi.

Jedinična cena dužnog metra u smislu stava 1. ovog člana jeste:

A. Podzemni vod:

1) 2.400,00 dinara za mrežu koja se gradi na građevinskom zemljištu u obuhvatu Generalnog urbanističkog plana;

2) 1.000,00 dinara za mrežu koja se gradi na građevinskom zemljištu van Generalnog urbanističkog plana;

B. Nadzemni vod:

1. 200,00 dinara za mrežu koja se gradi iznad građevinskog zemljišta u obuhvatu Generalnog urbanističkog plana;

2. 100,00 dinara za mrežu koja se gradi iznad građevinskog zemljišta van granica Generalnog urbanističkog plana.

Za investitore KDS mreže, jedinična cena se umanjuju za 20% u odnosu na iznos utvrđen za nadzemni vod u smislu stava 2. ovog člana.

Član 15

Ukoliko se nakon izdavanja građevinske dozvole vrši promena namene objekta koji se gradi, investitor je u obavezi da plati razliku između ugovorenog iznosa naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za namenu objekta za koji je izdata dozvola i obračunate naknade za novu namenu objekta, ako je za novu namenu objekta, u skladu sa ovom odlukom, predviđen veći iznos naknade.

Član 16

Za pretvaranje već izgrađenog objekta u prostor za koji je utvrđen viši koeficijent namene, naknada se utvrđuje kao razlika između obračunate visine naknade za novu namenu objekta i od dobijenog iznosa oduzima se iznos obračunate naknade za prvobitnu namenu objekta.

Razlika se utvrđuje po važećim cenama na dan obračuna naknade.

Za pretvaranje poslovnog prostora u stambeni prostor ne plaća se naknada, o čemu se izdaje posebna potvrda od strane nadležnog organa.

Član 17

Investitor koji ruši postojeći legalno izgrađen objekat i gradi novi na istoj lokaciji, u skladu sa planskim aktom, plaća naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta za razliku u površini između objekta koji gradi i legalno izgrađenog objekta koji se ruši.

Legalnost i površina objekta iz stava 1. ovog člana dokazuje se: izvodom iz zemljišnih knjiga, odnosno izvoda iz lista nepokretnosti; građevinskom i upotrebnom dozvolom ili aktom nadležne organizacione jedinice Gradske uprave da je objekat izgrađen u periodu kada za njegovu izgradnju nije bilo potrebno izdavanje građevinske dozvole. Ukoliko navedene isprave ne sadrže podatke o površini objekta, ista se utvrđuje na osnovu akta nadležne organizacione jedinice Gradske uprave, ili tehničke dokumentacije koja je sastavni deo građevinske i upotrebne dozvole, kopije plana ili uviđaja na licu mesta od strane ovlašćenog lica nadležnog organa.

Za objekte izgrađene u periodu kada nije postojala obaveza pribavljanja građevinske dozvole, umesto nje dostavlja se uverenje Republičkog geodetskog zavoda - Službe za katastar nepokretnosti o snimanju i površini objekta.

Član 18

Za izgradnju antenskih tornjeva, fabričkih dimnjaka, betonskih i metalnih silosa i drugih sličnih objekata, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta se utvrđuje u visini cene poslovnog i uslužnog objekta prema zoni u kojoj se objekat nalazi, tako što se bruto površina osnove objekta uvećava deset puta za objekte preko 15 metara visine.

Za izgradnju objekta iz stava 1. ovog člana, visine do 15 metara, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta se obračunava prema merilima iz člana 12. ove odluke, i to prema bruto površini osnove objekta.

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta za izgradnju trafo stanica, benzinskih stanica, RTV releja, rezervoara tečnih i gasovitih materijala, objekata za proizvodnju električne energije (mini hidroelektrane, solarne elektrane i sl. Objekte), obračunava se na osnovu ukupne predračunske vrednosti objekta.

Prva
zona

Druga
zona

Treća
zona

Četvrta
zona

Peta
zona

Šesta
zona

25.00%

20.00%

16.00%

12.00%

10.00%

8.00%

Član 19

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđena u smislu člana 12. ove odluke, umanjuje se:

1. 60% - za poljoprivredno-ekonomske objekte (koševi, ambari, senici i drugi poljoprivredno-ekonomski objekti.), otvorena skladišta i otvoreni parking prostori uz objekte komercijalno-proizvodne delatnosti;

2. 50% - za garažna mesta, stanarske ostave u podrumu, suterenu i tavanu, zajedničke prostorije u stambenim objektima, pomoćne zidane objekte uz stambene objekte (šupe, ostave i druge pomoćne objekte), otvorene bazene i otvorene sportske terene, nadstrešnice uz objekte komercijalno-proizvodne: delatnosti (osim nadstrešnica objekata benzinskih pumpi) i površine otvorenih prostora (balkoni, terase, prohodne terase, tremovi i lođe) za objekte - prostore tradicionalnih crkava i tradicionalnih verskih zajednica u smislu Zakona o crkvama i verskim zajednicama ("Službeni glasnik RS", broj 36/2006);

3. 40% - za objekte - prostore namenjene obavljanju delatnosti državnih organa, organa i organizacija jedinica lokalne samouprave i organizacija koje obavljaju javnu službu, koje posluju sredstvima u državnoj svojini i koji su direktni ili indirektni korisnici budžetskih sredstava; za stanove za socijalno ugrožena lica; za izgradnju stanova solidarnosti; za objekte - prostore obrazovanja, socijalne i dečije zaštite, kulture i umetnosti, sporta i zaštite životne sredine, koji se finansiraju iz sredstava budžeta;

4. 25% - za galerije u zatvorenom prostoru, stambene površine u podrumskim etažama i magacine u suturenskim i podrumskim etažama, staklenike i staklene bašte;

5. 20% - za objekte - prostore namenjene obavljanju delatnosti socijalne i dečije zaštite, kulture, umetnosti i sporta, koji se ne finansiraju) iz sredstava budžeta.

Član 20

Za projekte koji se finansiraju sredstvima Vlade Republike Srbije, kreditima iz Fonda za razvoj Republike Srbije i sredstvima donatora, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđena u smislu člana 12. ove odluke, umanjuje se za 30%.

Član 21

Ukupno umanjenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, po svim osnovama u skladu sa zakonom i ovom odlukom, može da iznosi najviše do 60% od visine naknade utvrđene u smislu člana 12. ove odluke.

Član 22

Investitori koji vrše direktne investicije od posebnog značaja na teritoriji grada Vranja oslobađaju se plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, u skladu sa zakonom i drugim republičkim i gradskim propisima, o čemu konačnu odluku donosi Gradsko veće grada Vranja.

Član 23

Lica sa 100% invaliditeta oslobađaju se plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i to samo za prvu izgradnju porodičnog stambenog objekta površine do 200 m2, kojim trajno rešavaju stambenu potrebu, ukoliko podnesu validne dokaze, odnosno uverenja nadležne zdravstvene ustanove i organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma.

Pod prvom izgradnjom porodično-stambenog objekta u smislu stava 1. ovog člana podrazumeva se i ukupna površina postojećeg - izgrađenog stambenog prostora i projektom planiranog prostora za dogradnju porodično-stambenog objekta, nezavisno od broja članova porodičnog domaćinstva.

Za površinu porodično-stambenog prostora preko 200 m2, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta se plaća u visini utvrđenoj prema merilima u smislu člana 12. ove odluke.

Član 24

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta ne plaća se:

- za stanove i poslovni prostor za raseljavanje za potrebe Direkcije, koji služe za pripremanje građevinskog zemljišta za izgradnju objekata infrastrukture i pripremanje lokacija;

- za objekte koji su direktno u funkciji obavljanja komunalne delatnosti i objekte koji su deo infrastrukturne mreže i postrojenja, koje gradi Direkcija, u skladu sa programom uređivanja građevinskog zemljišta;

- za prostore liftova, prostore za smeštaj instalacija vodovoda, kanalizacije, grejanja, hlađenja, elektro, TT i KDS postrojenja, ostave za ogrev kao i zajedničke komunikacije u stambenim zgradama (između dva i više stanova) i komunikacije u garažama;

- za adaptaciju i rekonstrukciju objekta u okviru postojećeg gabarita legalno izgrađenog objekta i bez promene njegove namene;

- za izgradnju ili rekonstrukciju krova, i

- za porušen ili oštećen objekat usled više sile.

Član 25

Jedinični iznos naknade iz člana 12. stav 1. i člana 14. stav 2. ove odluke usklađuje se godišnje, sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u Republici Srbiji, koju objavljuje Zavod za statistiku, pri čemu se zaokruživanje vrši tako da se iznos od pet dinara ne uzima u obzir, a iznos preko pet dinara zaokružuje na deset dinara.

Gradsko veće, na predlog Sekretarijata za finansije i privredu, objavljuje usklađene dinarske iznose naknade iz stava 1. ovog člana.

Član 26

Investitor je dužan da Direkciji podnese zahtev za zaključenje ugovora na obrascu koji se preuzima u pisarnici Direkcije i uz isti dostavi pravosnažno rešenje o lokacijskoj dozvoli sa pratećom dokumentacijom, odnosno akt kojim ga nadležni organ upućuje na zaključivanje ugovora, sa potrebnom dokumentacijom.

Investitor je dužan da, na zahtev Direkcije, dostavi i dodatnu dokumentaciju potrebnu za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i zaključivanje ugovora.

Direkcija je u obavezi da sačini obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u najkraćem roku, a najkasnije u roku od 3 radna dana od dana podnošenja zahteva i isti odmah dostavi investitoru.

Komunalna opremljenost određene lokacije utvrđuje se na osnovu pisanih izveštaja nadležnih službi Direkcije.

Direkcija je u obavezi da sa investitorom zaključi ugovor o uređivanju građevinskog zemljišta a najkasnije u roku od 2 radna dana nakon što investitor dostavi dokaz o uplati naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 27

Organizaciona jedinica Gradske uprave, nadležna za izdavanje lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole, obavezna je da ova akta, kao i izmene istih, dostavi Direkciji u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti.

Član 28

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta plaća se jednokratno ili u ratama, u periodu do 36 meseci.

U slučaju jednokratne uplate u roku od deset dana od dana obračuna, obveznik ima pravo na umanjenje obračunate visine naknade za 30%.

U slučaju plaćanja naknade u ratama, obveznik plaća prvu ratu u visini od 30% u roku od 10 dana od dana obračuna, a preostali iznos naknade u jednakim mesečnim ratama, uz usklađivanje mesečnih anuiteta sa indeksom potrošačkih cena u Republici Srbiji, prema objavljenim podacima Zavoda za statistiku.

Obveznik koji plaća naknadu za razliku u površini ili promeni namene između ugovorene i konačno izvedene površine, naknadu može da plati jednokratno ili u ratama, u periodu do šest meseci, u jednakim mesečnim ratama.

Za period kašnjenja u plaćanju, obvezniku se obračunava zatezna kamata, u skladu sa zakonom.

Radi obezbeđivanja plaćanja naknade, obveznik je dužan da prilikom zaključenja ugovora dostavi jedan od instrumenata obezbeđenja plaćanja: neopozivu bankarsku garanciju "bez prigovora" i naplativu "na prvi poziv", menice, neopozivo ugovorno ovlašćenje ili drugi instrument obezbeđenja koji se odredi pri ugovaranju u skladu sa zakonom, odnosno dostavi dokaz o pravu svojine na nekoj nepokretnosti i saglasnost za stavljanje hipoteke na istu.

Naplata instrumenta obezbeđivanja vršiće se u korist propisanih uplatnih računa.

Član 29

Kada je urbanističkim planom ili aktom nadležnog organa predviđena fazna izgradnja objekta, kao i kada je na istoj lokaciji predviđena izgradnja više objekata, za koje se građevinska dozvola izdaje prema fazama izgradnje objekta, odnosno posebno za objekte, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta se obračunava prema utvrđenoj visini za tu obračunsku godinu.

III UTVRĐIVANJE I PLAĆANJE NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA OBJEKTE KOJI SU PREDMET LEGALIZACIJE

Član 30

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije za prvu izgradnju porodično stambenog objekta do 200 m2 neto razvijene građevinske površine umanjuje se za 50% u odnosu na visinu naknade utvrđene u smislu člana 12. i 13. ove odluke.

Pod prvom izgradnjom porodično-stambenog objekta u smislu stava 1. ovog člana podrazumeva se ukupna površina postojećeg - izgrađenog stambenog prostora i projektom planiranog prostora za dogradnju porodično-stambenog objekta.

Za površinu porodično-stambenog prostora preko 200 m2 naknada za uređivanje građevinskog zemljišta se plaća u visini utvrđenog prema merilima u smislu člana 12. ove odluke.

Umanjenje naknade iz stava 1. ovog člana ne odnosi se na poslovni prostor ili drugi prostor koji je izgrađen bez građevinske dozvole i koji se nalazi u porodično stambenom objektu do 200 m2 bruto razvijene građevinske površine, a ne koristi se za stanovanje.

Umanjenje naknade u smislu stava 1. ovog člana odnosi se i na stan u stambenoj zgradi do 100 m2 neto korisne stambene površine stana, bez obzira na površinu stambene zgrade u kojoj se stan nalazi.

Umanjenje naknade u smislu stava 1. i 5. ovog člana može ostvariti vlasnik ili član njegovog porodičnog domaćinstva koje je izgradnjom porodično stambenog objekta, odnosno kupovinom stana trajno rešavalo stambenu potrebu, i to samo za jedan objekat, odnosno stan, što se dokazuje potvrdom nadležnog organa.

Podnosilac zahteva ili član njegovog porodičnog domaćinstva (bračni drug, deca rođena u braku, van braka, usvojena i pastorčad) koji živi sa podnosiocem zahteva u zajedničkom domaćinstvu, a ima u svojini drugu nepokretnost za stanovanje na teritoriji grada na kojoj se nalazi nepokretnost za koju je podnet zahtev za legalizaciju, nema pravo na umanjenje u smislu stava 1. i 3. ovog člana.

Član 31

Lica u stanju socijalne potrebe plaćaju 10% od visine naknade utvrđene u smislu člana 30. ove odluke, ukoliko podnesu uverenje Centra za socijalni rad.

Član 32

Za ostale objekte, koji po nameni i površini ne spadaju u objekte iz člana 30. i 31. ove odluke visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta se obračunava u smislu člana 12. i 13. ove odluke.

Član 33

U slučaju legalizacije radova na adaptaciji stana ili radova na pretvaranju zajedničkih prostorija u stambeni prostor, odnosno pripajanju zajedničkih prostorija stambenom prostoru, kada je investitor ovih radova fizičko lice, ako se ovim prostorom formira stambeni prostor neto površine do 200 m2 računajući i stambeni prostor kome se pripaja novoformirani stambeni prostor, naknada se obračunava u visini naknade utvrđene u članu 12. i 13. ove odluke.

Član 34

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta ne plaća se u postupku legalizacije za stambene objekte neto površine do 200 m2, čiji su vlasnici fizička lica, izgrađene zaključno sa 1965. godinom.

Vreme izgradnje objekta iz prethodnog stava ovog člana dokazuje se uverenjem Republičkog geodetskog zavoda - Službe za katastar nepokretnosti o snimanju i površini objekta.

Član 35

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije plaća se jednokratno ili u ratama, u periodu do 36 meseci.

U slučaju jednokratne uplate u roku od deset dana od dana obračuna, obveznik ima pravo na umanjenje obračunate visine naknade za 30%.

U slučaju plaćanja naknade u ratama, obveznik plaća prvu ratu u visini od 30% u roku od 10 dana od dana obračuna, a preostali iznos naknade u jednakim mesečnim ratama, uz usklađivanje mesečnih anuiteta sa indeksom potrošačkih cena u Republici Srbiji, prema objavljenim podacima Zavoda za statistiku.

Za period kašnjenja u plaćanju, obvezniku se obračunava zatezna kamata, u skladu sa zakonom.

Radi obezbeđivanja plaćanja naknade, obveznik je dužan da prilikom zaključenja ugovora dostavi jedan od instrumenata obezbeđivanja plaćanja: neopozivu bankarsku garanciju "bez prigovora" i naplativu "na prvi poziv", menice, neopozivo ugovorno ovlašćenje ili drugi instrument obezbeđivanja koji se odredi pri ugovaranju u skladu sa zakonom, odnosno dostavi dokaz o pravu svojine na nekoj nepokretnosti i saglasnost za stavljanje hipoteke na istu. Naplata instrumenta obezbeđivanja vršiće se u korist propisanih uplatnih računa.

Radi obezbeđivanja plaćanja naknade u ratama obveznik potpisuje i založnu izjavu, u skladu sa zakonom.

Član 36

Postupci za legalizaciju započeti do dana stupanja na snagu ove odluke po zahtevima koji su podneti do 11. marta 2010. godine, a koji nisu okončani do dana stupanja na snagu Zakona o legalizaciji, okončaće se po odredbama ove odluke.

Član 37

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta ne plaća se u postupku legalizacije za pomoćne objekte i to: šupe, ambare, senike, pušnice, garaže za poljoprivredne mašine, staje za stoku, živinarnike i bunare, izgrađene za potrebe poljoprivrednog domaćinstva.

IV ZAKUPNINA ZA ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI

Član 38

Zakupnina za zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini (u daljem tekstu: zakupnina), utvrđuje se pod tržišnim uslovima, u skladu sa zakonom, Odlukom o građevinskom zemljištu i ovom odlukom.

Obveznik plaćanja zakupnine je lice kome se daje u zakup građevinsko zemljište u javnoj svojini radi izgradnje.

Član 39

Početni iznos zakupnine utvrđuje se u visini procenjene tržišne vrednosti konkretne parcele, koja se pribavlja od strane Ministarstva finansija RS - Uprave prihoda u Vranju.

Utvrđivanje tržišne vrednosti u smislu stava 1. ovog člana, vrši se prema nameni zemljišta, komunalne opremljenosti zemljišta, zonama, i drugim kriterijumima propisanim ovom odlukom za utvrđivanje i obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 40

Visina zakupnine, određena u postupku davanja u zakup građevinskog zemljišta u skladu sa zakonom i Odlukom o građevinskom zemljištu, ne može se naknadno umanjivati.

Zakupnina po ceni nižoj od tržišne cene, odnosno oslobađanje od plaćanja zakupnine, može se utvrditi, odnosno odobriti, uz prethodno pribavljenu saglasnost Vlade Republike Srbije.

Član 41

Odredbe ove odluke o utvrđivanju zakupnine shodno se primenjuju i na utvrđivanje cene otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini radi izgradnje.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 42

Prihodi od naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i zakupnine su prihodi budžeta grada Vranja i uplaćuju se na račun broj 840-742253843-87, model 97, sa pozivom na broj 47-114 "Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta".

Član 43

Za uredno podnete zahteve Direkciji za obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, odnosno za izvršen obračun naknade za koji nije zaključen ugovor o uređivanju međusobnih odnosa u pogledu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta do dana stupanja na snagu ove odluke, naknada će se obračunati prema odredbama ove odluke.

Član 44

Investitor koji podnese zahtev za obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta po izmenjenom rešenju o odobrenju za izgradnju, a ima zaključen ugovor sa Direkcijom po odredbama ranije važeće odluke, dužan je da naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta za razliku u površini plati po odredbama ove odluke.

Član 45

Na pitanja koja nisu regulisana ovom odlukom neposredno se primenjuju odredbe zakona, drugih propisa i opštih gradskih akata kojima se reguliše utvrđivanje i naplata naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 46

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 26/2010, 30/2010 i 32/2011).

Član 47

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".