ODLUKA

O VODOVODU ZA PODRUČJE GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 23/2011 - prečišćen tekst i 10/2014)

 

1. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom se propisuju uslovi i način organizovanja poslova u vršenju komunalnih delatnosti prečišćavanja i distribucije vode na teritoriji grada Vranja, prava i obaveze Javnog preduzeća "Vodovod" Vranje koje obavlja ovu komunalnu delatnost, prava i obaveze korisnika usluga, cena komunalne usluge i način naplate, uslovi za uskraćivanje isporuke vode, izgradnja, rekonstrukcija i održavanje objekata za vodosnabdevanje, obaveze i ovlašćenja osnivača u slučajevima prekida i poremećaja u isporuci vode i nadzor nad obavljanjem ove komunalne delatnosti.

Prečišćavanje i distribucija vode je sakupljanje, prerada, odnosno prečišćavanje vode, isporuka vode korisnicima za piće i druge potrebe, vodovodnom mrežom do mernog instrumenta.

Korisnici komunalne usluge u smislu ove odluke su pravna i fizička lica i preduzetnici čije su kućne instalacije priključene na tehnički sistem za isporuku vode.

USLOVI I NAČIN OBAVLJANJA KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 2

Prečišćavanje i distribucija vode vrši se preko odgovarajućih tehničkih sistema i predstavljaju tehničko-tehnološku celinu koja predstavlja javni vodovod.

Javnim vodovodnim objektima smatraju se brana sa akumulacijom, bunari, izvori sa postrojenjima, svi objekti za zahvat vode, uređaji za prečišćavanje vode, crpna postrojenja sa uređajima, rezervoari, glavni cevovodi, vodovodne mreže sa priključcima, javne česme priključene na vodovodnu mrežu, podzemni i nadzemni hidranti vezani na javnu vodovodnu mrežu i vodovodni ispusti za ispiranje vodovodne mreže.

Iz javnih hidranata vodu mogu koristiti samo ovlašćene organizacije.

Javna vatrogasna služba ima pravo koristiti vodu za gašenje požara i za vreme ograničenja.

Vatrogasna služba može trošiti vodu za svoje vežbe samo u sporazumu sa J.P. "Vodovod" - Vranje.

Sva ostala preduzeća i ustanove moraju imati posebnu dozvolu J.P. "Vodovod" da mogu koristiti vodu pomoću hidrantskog nastavka na određenom mestu.

Svaki takav hidrantski nastavak mora biti prijavljen kod J.P. "Vodovod" i posebno obeležen i mora imati ugrađen vodomer.

Preduzeća i ustanove koje su ovlašćene da koriste vodu sa javnih hidranata posle korišćenja vode dužna su da isti ostave u ispravnom stanju.

Unutrašnjim vodovodnim instalacijama smatraju se svi ostali vodovodni uređaji kod potrošača, koji se nalaze iza regulacione linije i služe za snabdevanje pijaćom vodom iz javnog vodovoda.

Sopstveni uređaji za snabdevanje pijaćom vodom jesu samostalni vodovodni uređaji koji služe za samostalno snabdevanje vodom van vodovodne mreže J.P. "Vodovod" Vranje (bunari, javne česme koje nisu priključene na vodovodnu mrežu, seoski vodovodi i slično).

J.P. "Vodovod" ne održava objekte i uređaje iz prethodnog stava. Ovi objekti i uređaji se ne smeju priključivati na javnu vodovodnu mrežu a njihovo održavanje je obaveza njihovih vlasnika, odnosno korisnika. U slučaju zagađenja vlasnici odnosno korisnici ovih objekata i uređaja dužni su da preduzimaju mere zaštite.

Član 3

Potrošači su sva pravna i fizička lica koja koriste vodu iz javnog vodovoda, čiji objekti su priključeni na vodovodnu mrežu, kao i vlasnici objekata u kojima se obavlja delatnost bilo koje vrste, odnosno vlasnici objekata koji pripadaju registrovanim organizacijama i zajednicama.

Ne smatraju se potrošačima fizička i pravna lica koja koriste objekte iz prethodnog stava po osnovu zakupa.

Član 4

Proizvodnjom i distribucijom vode kao i održavanjem uređaja javnog vodovoda bavi se isključivo JP "Vodovod".

Član 5

J.P. "Vodovod" je u obavezi da svim potrošačima neprekidno isporučuje dovoljne količine higijenski ispravne vode za piće i obezbedi dovoljan pritisak na mestu spoja vodovodnog priključka sa uličnom vodovodnom mrežom, prema uslovima predviđenim u projektu vodovodnog priključka, kao i da preko ovlašćene organizacije ili samostalno vrši kontrolu kvaliteta vode shodno važećim propisima.

Član 6

O planiranim prekidima u snabdevanju vodom, a zbog potrebe održavanja, rekonstrukcije ili izgradnje nastavka vodovodne mreže, J.P. "Vodovod" je u obavezi da izda saopštenje putem sredstava informisanja, najkasnije tri dana pre planiranog prekida, uz obavezno navođenje perioda u kom će isporuka vode biti obustavljena.

Član 7

U slučaju iznenadnih kvarova na vodovodnoj mreži, J.P. "Vodovod" može i bez prethodnog obaveštavanja da obustavi isporuku vode pojedinim potrošačima, ali je u obavezi da putem sredstava javnog informisanja odmah obavesti potrošače o razlozima prekida u isporuci vode.

Član 8

Ukoliko prekid u snabdevanju vodom traje duže od 24 časa, J.P. "Vodovod" će na alternativni način vršiti snabdevanje potrošača najnužnijim količinama vode za piće uz obaveštavanje putem sredstava javnog informisanja o vremenu, načinu i mestu alternativnog snabdevanja vodom.

Član 9

Dozvolu za raskopavanje ulica i drugih javnih površina, J.P. "Vodovod" dužan je da pribavi kod planiranog izvođenja radova na vodovodnoj mreži dok će samo u nepredviđenim slučajevima raskopavanje vršiti bez pribavljanja ove dozvole, a u cilju što hitnijeg osposobljavanja vodovodne mreže za snabdevanje potrošača vodom, uz obavezu obaveštavanja JP "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja" Vranje i JP "Uprava Banje" Vranjska Banja.

JP "Vodovod" je u obavezi da u roku od 10 dana nakon izvedenih radova raskopane ulice i druge javne površine vrati u prvobitno stanje.

Član 10

Ako se usled delovanja faktora više sile (suša, zemljotres, prekid u snabdevanju pogonskom energijom i sl.), proizvodnja vode smanji u toj meri da svi korisnici u dužem periodu ne mogu biti snabdevani vodom u skladu sa ovom odlukom, J.P. "Vodovod" će snabdevanje vodom vršiti po sledećim prioritetima:

- zdravstveni objekti;

- organizacije koje snabdevaju grad osnovnim životnim namirnicama;

- objekti kolektivnog življenja (obdaništa, škole, internati,....);

- vojni objekti;

- individualni korisnici;

- industrijski objekti.

U ovakvim slučajevima, nadležni organ osnivača može propisati poseban režim korišćenja vode.

2. PRAVA I OBAVEZE PREDUZEĆA

Član 11

Radi snabdevanja potrošača dovoljnim količinama higijenski ispravne vode, J.P. "Vodovod" je u obavezi da:

- redovno održava u ispravnom stanju sve objekte za vodosnabdevanje koji su svojina J.P. "Vodovod" odnosno Republike Srbije;

- planira i projektuje proširenje kapaciteta;

- izvodi radove na vodovodnim priključcima i održava vodovodne priključke od spoja sa uličnom cevi do ventila iza vodomera;

- kontroliše higijensku ispravnost vode;

- obezbeđuje isporuku vode za druge potrebe (tehnološka voda) ukoliko za to postoje mogućnosti;

- rešava o prigovorima korisnika usluga u roku od 8 dana od prijema prigovora u pisanoj formi;

- donosi odluke o kategorizaciji potrošača vode i o racionalnoj potrošnji vode;

- daje saglasnost i uslove investitoru o mogućnostima za priključenje na vodovodnu mrežu, u roku od pet dana od prijema zahteva;

- gradi i rekonstruiše objekte za vodosnabdevanje;

- ažurira planove vodovodne mreže i vodi katastar podzemnih instalacija;

- posle svake rekonstrukcije ili popravke na vodovodnoj mreži odnosno puštanja u rad nove vodovodne mreže izvrši dezinfekciju i ispiranje mreže;

- po službenoj dužnosti ili na zahtev potrošača utvrđuje neispravnost vodomera i preduzima odgovarajuće mere za zamenu ispravnim;

- privremeno obustavi isporuku vode potrošačima u sledećim slučajevima:

1) ako potrošač vodu iz javne vodovodne mreže koristi nenamenski, preko dozvoljenog obima ili drugog propisanog uslova;

2) ako potrošač koristi vodu samovlasno, bez propisanog načina priključenja na javnu vodovodnu mrežu;

3) ako je kao potrošač kod JP "Vodovod" evidentiran subjekat koji je umro, odnosno koji više nije vlasnik objekta priključenog na javnu vodovodnu mrežu;

4) ako je objekat koji je priključen na javnu vodovodnu mrežu napušten ili neobezbeđen tako da omogućava nekontrolisano korišćenje vode;

5) ako potrošač ne plaća račune za isporučenu vodu u propisanim rokovima;

6) ako potrošač preuzimanje vode iz javne vodovodne mreže vrši preko objekata, uređaja i instalacija koje ne ispunjavaju uslove u pogledu tehničke ispravnosti, sanitarne zaštite, zaštite životne sredine i druge propisane uslove;

7) ako je stanje unutrašnjih vodovodnih instalacija takvo da ugrožava higijensku ispravnost vode u javnoj vodovodnoj mreži;

8) ako potrošač vodu iz javne vodovodne mreže koristi preko unutrašnjih vodovodnih instalacija susedne zgrade, odnosno druge nepokretnosti, bez saglasnosti JP "Vodovod";

9) ako je zabranjeno korišćenje unutrašnjih kanalizacionih uređaja;

10) ako se septička jama koristi na način koji ugrožava higijensku ispravnost vode, stabilnost susednih objekata i saobraćajnica; i

11) na osnovu naloga Komunalne inspekcije ili Komunalne policije i Sanitarne inspekcije.

U slučaju privremene obustave isporuke vode, u smislu stava 1. alineja 13. ovog člana potrošač snosi stvarne troškove isključenja i ponovnog priključenja na vodovodnu mrežu.

O privremenoj obustavi isporuke vode potrošač se obaveštava pisanim putem - opomenom, tri dana pre privremenog obustavljanja isporuke vode.

Privremena obustava isporuke vode traje do otklanjanja uzroka, o čemu je potrošač dužan da pisanim putem obavesti JP "Vodovod".

Član 12

J.P. "Vodovod" izdaje uslove za izgradnju, rekonstrukciju i izvođenje drugih radova na objektima koji se grade na području gde prolazi mreža javnog vodovoda. Opisani uslovi su sastavni deo odobrenja za gradnju a izdaju se na zahtev organa koji ovakva odobrenja izdaje. U predmetima u kojima se ne izdaje dozvola za gradnju već se samo vrši prijava izvođenja radova u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji (rekonstrukcija, adaptacija i ostalo). Investitor je u obavezi da pre početka radova pribavi od J.P. "Vodovod" Vranje saglasnost za izvođenje radova. U slučaju da takva saglasnost nije pribavljena, nadležne inspekcijske službe, po prijavi J.P. "Vodovod" obustaviće izvođenje radova do pribavljanja saglasnosti.

Član 13

Radove na izgradnji, rekonstrukciji i popravci javne vodovodne mreže izvodi J.P. "Vodovod" kao jedino ovlašćeno preduzeće na teritoriji grada Vranja kojem se poveravaju ovi poslovi u skladu sa zakonom.

Izgrađeni objekti za vodosnabdevanje postaju svojina J.P. "Vodovod" i postaju osnovno sredstvo Preduzeća, bez obzira na to ko ih je finansirao, u cilju održavanja objekata.

J.P. "Vodovod" je u obavezi da održava javnu vodovodnu mrežu u stanju podobnom za bezbedno i redovno korišćenje vode iz iste.

Zabranjeno je u seoskim naseljima gde je izgrađena vodovodna mreža i priključena na javni vodovod ispustati otpadne vode iz staja i obora na javne površine na kojima je izgrađena vodovodna mreža.

Član 14

J.P. "Vodovod" neće izvršiti priključenje na javnu vodovodnu mrežu objekata za vodosnabdevanje čija izgradnja je vršena bez odobrenja, nadzora i tehničkog prijema izvršenog od strane J.P. "Vodovod". J.P. "Vodovod" je ovlašćeno da neodložno izvrši isključenje sa javne vodovodne mreže i prijavi nadležnim organima svako nezakonito priključenje, radi pokretanja postupaka za utvrđivanje odgovornosti subjekata koja su izvršila nezakonito priključenje na vodovodnu mrežu.

Ovi subjekti su dužni da J.P. "Vodovod" plate naknadu na ime stvarnih troškova isključenja.

3. PRAVA I OBAVEZE KORISNIKA

Član 15

Korisnik komunalne usluge, odnosno potrošač vode (pravna i fizička lica i preduzetnici) dužan je da:

- održava kućne instalacije vodovoda;

- zatraži priključenje na javnu vodovodnu mrežu u roku od šest meseci od dana ispunjenja tehničkih i drugih uslova;

- se pridržava tehničkih uslova za izgradnju i održavanje unutrašnjih vodovodnih instalacija;

- preduzeću plaća nadoknadu za utrošenu vodu;

- omogući očitavanje vodomera;

- u pisanoj formi, najkasnije u roku od tri dana od dana nastale promene, prijavi preduzeću sve promene od značaja za pružanje, utvrđivanje obima i naplatu izvršenih usluga;

- kada u okviru jednog građevinskog objekta koristi i stambeni i poslovni prostor, zatraži poseban priključak za svaki od njih;

- omogući isključenje sa vodovodne mreže iz razloga propisanih ovom odlukom;

- traži kontrolu vodomera pod uslovima utvrđenim ovom odlukom;

- prisustvuje očitavanju i baždarenju vodomera;

- ulaže pisane prigovore na visinu računa u roku od 5 dana po vršenju uvida u račun, odnosno od prijema računa;

- u pisanoj formi otkaže korišćenje ove vrste komunalne usluge ukoliko postoje uslovi za isključenje i ako se tim isključenjem ne vrši poremećaj u snabdevanju vodom drugih korisnika.

Korisnik ima pravo da bude obavešten o nameravanim radovima na održavanju vodovodnog priključka, osim u slučaju neodložnih radova, kada se naknadno obaveštava, ali nije neophodna njegova saglasnost za izvođenje ovih radova.

4. SPAJANJE UNUTRAŠNJIH VODOVODNIH INSTALACIJA SA JAVNIM VODOVODOM

Član 16

Unutrašnje vodovodne instalacije mogu se graditi i priključiti na javnu vodovodnu mrežu samo na osnovu projekta i odobrenja za izgradnju izdatog od nadležnog gradskog organa.

Pod unutrašnjim vodovodnim instalacijama podrazumeva se deo vodovodne mreže od regulacione linije-granice građevinske ili druge parcele prema urbanističkom planu naselja do objekta i u samom objektu za čije potrebe se izgrađuje priključak.

Po izvršenoj izgradnji, unutrašnje vodovodne instalacije podležu tehničkom prijemu i dobijanju upotrebne dozvole. Tehnički prijem vrši komisija koju formira organ koji je izdao dozvolu za izgradnju objekta, vodovodne mreže ili dela vodovodne mreže.

O održavanju unutrašnjih vodovodnih instalacija stara se vlasnik zgrade bilo da je to fizičko ili pravno lice a u objektima kolektivnog stanovanja skupština stanara koja upravlja objektom u ime i za račun stanara vlasnika stanova.

Održavanje unutrašnjih vodovodnih instalacija iza vodomera, prema objektu, može se poveriti i specijalizovanoj organizaciji ovlašćenoj za poslove održavanja, sa kojom vlasnici zgrade zaključuju ugovor o održavanju.

Održavanje unutrašnjih vodovodnih instalacija J.P. "Vodovod" vrši o trošku vlasnika objekta.

Član 17

Unutrašnje vodovodne instalacije spajaju se sa javnom vodovodnom mrežom preko vodovodnog priključka.

Spajanje unutrašnjih vodovodnih instalacija na javnu vodovodnu mrežu vrši se postavljanjem vodovodnog priključka koji je deo vodovodne mreže kojom upravlja J.P. "Vodovod". Zabranjeno je samovoljno postavljanje vodovodnog priključka i ugrađivanje vodomera, povezivanje unutrašnjih vodovodnih instalacija sa samostalnim uređajima za snabdevanje vodom, povezivanje vodovodnih cevi na vodovodnom priključku ispred vodomera i korišćenje unutrašnjih vodovodnih instalacija i vodomera za uzemljenje električnih instalacija i uređaja.

Izgradnju, rekonstrukciju i održavanje vodovodnog priključka vrši J.P. "Vodovod" a o trošku vlasnika objekta.

Troškovi nabavke i ugrađivanja vodomera sa armaturom padaju na teret vlasnika objekta, a radove izvodi JP "Vodovod".

Član 18

Vlasnik objekta za koji se izgrađuje vodovodni priključak podnosi zahtev za priključenje unutrašnje vodovodne instalacije na javnu vodovodnu mrežu uz koji dostavlja: lokaciju objekta, dokaz o vlasništvu na objektu, dozvolu za gradnju objekta i projekat na osnovu kojeg je objekat izgrađen. Ukoliko vlasnik objekta nije učestvovao u izgradnji ulične vodovodne mreže koju su finansirali građani u celosti ili delimično, vlasnik objekta dostavlja i potvrdu da je uplatio i srazmerni deo tih troškova obračunatih na dan uplate.

U slučajevima kad izgradnju ulične javne vodovodne mreže finansiraju građani odnosno treća lica ili organizacije, građani ne snose troškove priključenja na javnu vodovodnu mrežu ukoliko su isti obuhvaćeni predmerom i predračunom za izgradnju ulične vodovodne mreže.

Između podnosioca zahteva i J.P. "Vodovod" zaključuje se ugovor o priključenju na javnu vodovodnu mrežu kojim se bliže preciziraju uslovi za priključenje.

J.P. "Vodovod" je u obavezi da najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva postavi vodovodni priključak i ugradi vodomer.

Član 19

Priključenje na javnu vodovodnu mrežu ne može se izvršiti ukoliko radove na izgradnji priključka nije izveo J.P. "Vodovod".

Svaki objekat koji se snabdeva vodom iz javnog vodovoda mora imati sopstveni vodovodni priključak.

Stambena zgrada koja se sastoji iz više građevinskih celina od kojih svaka ima posebnu namenu ili različite vlasnike, mora imati posebne priključke za svaki ovakav deo.

Član 20

Vodovodni priključak se postavlja tako što se unutrašnje vodovodne instalacije priključuju na javnu vodovodnu mrežu i to tako što priključak počinje od spoja sa javnom vodovodnom mrežom na ulici a završava se u skloništu za vodomer ventilom-zatvaračem iza vodomera.

Sklonište za vodomer se postavlja izvan objekta i isto mora imati propisan poklopac.

Sklonište za vodomer ne sme biti u blizini spoljnih klozeta i isto mora biti udaljeno od njih najmanje 6 metara.

Sklonište koje onemogućava ili otežava održavanje i očitavanje vodomera mora biti prilagođeno uslovima propisanim ovom odlukom i vlasnik istog je dužan da postupi po pisanoj opomeni J.P. "Vodovod" u roku od 15 dana od prijema opomene.

Član 21

Izuzetno, ukoliko nema mogućnosti da se priključenje izvrši na javnu vodovodnu mrežu direktno, već vodovodne instalacije moraju da budu provedene preko zemljišta koje je u vlasništvu trećeg lica, vodovodni priključak može se postaviti i preko zemljišta trećeg lica ukoliko isto odobri da preko njegovog zemljišta prođu instalacije. Ovakvi priključci imaju privremeni karakter i moraju se isključiti kada se stvore uslovi za neposredno priključenje objekta na javnu vodovodnu mrežu. U ovakvim slučajevima, regulacionom linijom se smatra regulaciona linija građevinske ili druge parcele sa koje se vrši neposredno priključenje na javni vodovod i sve troškove održavanja priključka do regulacione linije snosi vlasnik objekta za čije potrebe se vrši priključenje.

Član 22

Zabranjeno je priključivanje na javnu vodovodnu mrežu protivno odredbama ove odluke. J.P. "Vodovod" dužno je da bespravno priključene objekte isključi sa javne vodovodne mreže. Protiv prekršilaca ovih odredaba pokreće se prekršajni i krivični postupak pred nadležnim organima.

Član 23

Tehničke uslove za priključenje na javni vodovod: prečnik priključka, veličinu i tip vodomera, lokaciju i tip skloništa za vodomer, u skladu sa tehničkim normativima, određuje J.P. "Vodovod" na osnovu insvesticiono tehničke dokumentacije koju izrađuje J.P. "Vodovod" o trošku investitora, podnosioca zahteva za priključenje.

J.P. "Vodovod" će odbiti izdavanje odobrenja za nove priključke na vodovodnu mrežu ukoliko nisu ispunjeni tehnički uslovi, odnosno ako nije obezbeđen potreban nadpritisak i to na najvišem mestu izliva vode od 1,5 bara za individualnu stambenu prizemnu zgradu, odnosno 2 bara za dvospratnu zgradu, 3 bara za četvorospratnu i 4 bara za šestospratnu.

Vodomerno sklonište može izgraditi i sam podnosilac zahteva ali u skladu sa propisanim tehničkim uslovima od strane J.P. "Vodovod".

Vodomer je deo vodovodne instalacije koji služi za merenje utrošene količine vode iz javne vodovodne mreže.

Vodomer se po pravilu instalira neposredno iza regulacione linije, u skloništu pristupačnom za očitavanje, podobnom za održavanje temperature koja onemogućava zamrzavanje i podobnom za fizičku zaštitu od eventualnih oštećenja i krađa.

Ukoliko nema mogućnosti za izgradnju šahta u kojem bi vodomer bio smešten, vodomer se, izuzetno, postavlja u delu stambenog objekta predviđenom projektom za tu namenu, na mestu dostupnom za očitavanje.

Vlasnik objekta dužan je da o svom trošku održava sklonište za vodomer kako ne bi došlo do oštećenja ili krađe vodomera.

Ukoliko zbog neodržavanja skloništa postoji opasnost od zagađivanja vode iz javnog vodovoda, J.P. "Vodovod" će obustaviti isporuku vode do stvaranja higijenskih uslova za isporuku vode.

Član 24

J.P. "Vodovod" nabavlja, postavlja, plombira i održava vodomer o trošku podnosioca zahteva. Vodomer kojem su uklonjene ili oštećene plombe smatra se neispravnim a vlasnik istog se zadužuje za plaćanje paušalnog iznosa naknade za utrošenu vodu koji se utvrđuje na osnovu srednje potrošnje vode u periodu od 3 meseca kada je vodomer bio ispravan. Istovremeno, J.P. "Vodovod" je dužno da protiv odgovornog lica podnese krivičnu prijavu.

Ukoliko nema podataka o srednjoj potrošnji, procena se vrši na osnovu drugih parametara i istu vrši komisija.

Korisnik može da zatvori ventil zatvarača iza vodomera samo ako to zahteva popravka unutrašnjih instalacija, a izuzetno, u cilju sprečavanja eventualne štete, korisnik može u slučaju kvara na vodomeru ili na ventilu zatvarača iza vodomera da zatvori i ventil zatvarača ispred vodomera, s tim što je dužan da odmah o tome obavesti J.P. "Vodovod".

Vlasnik neispravnog vodomera dužan je odmah, u pisanoj formi, da prijavi ovu činjenicu kako bi vodomer bio zamenjen ispravnim.

Korisnik vode ima pravo da od J.P. "Vodovod" zatraži u pisanoj formi da se izvrši kontrola ispravnosti vodomera i obrazloži svoju sumnju u ispravnost vodomera. Ukoliko se utvrdi da je zahtev za kontrolu ispravnosti bio osnovan, odnosno da je vodomer neispravan, a posle izvršene kontrole od strane nadležne službe J.P. "Vodovod" i državnog organa nadležnog za mere i dragocenosti, troškovi skidanja, ponovne ugradnje i kontrole vodomera padaju na teret J.P. "Vodovod", u protivnom, ove troškove snosi korisnik vode iz javnog vodovoda.

Smatra se da je vodomer ispravan ukoliko mu odstupanja nisu veća ili manja od 4%. Odstupanje se istražuje od donje granice tačnosti do 100% protoka vode i to samo za one protoke koje za redovno baždarenje određuju propisi.

Skidanju vodomera prisustvuje vlasnik objekta ili punoletan član domaćinstva, odnosno predsednik skupštine stanara, odnosno lice koje oni ovlaste i ovo lice potpisuje zapisnik o skidanju vodomera koji se sačinjava na licu mesta. Zapisnik mora da sadrži broj vodomera koji se skida i vodomera koji se postavlja.

Građevinski objekti koji nisu priključeni na javnu vodovodnu mrežu u skladu sa odredbama ove odluke, ne mogu dobiti upotrebnu dozvolu niti se može izvršiti tehnički prijem istih.

Član 25

Vlasnicima objekata u područjima na kojima ne postoji sistem javnog vodovoda, J.P. "Vodovod" izdaje o tome potvrdu radi dobijanja upotrebne dozvole i vršenja tehničkog prijema objekta.

Član 26

J.P. "Vodovod" će odbiti zahtev za priključenje na javnu vodovodnu mrežu u slučaju da je priključenje protivno važećim zakonskim propisima i podzakonskim aktima kao i ovoj odluci, odnosno tehničkim i sanitarnim propisima.

Odobrenje za izgradnju vodovodne mreže i priključka pribavlja investitor.

Pod javnim izlivima podrazumevaju se javne česme, podzemni i nadzemni hidranti vezan i na javnu vodovodnu mrežu i vodovodni ispusti za ispiranje vodovodne mreže.

5. CENA I NAČIN NAPLATE KOMUNALNIH USLUGA

Član 27

Za isporučenu vodu korisnik plaća naknadu koja se utvrđuje na osnovu elemenata i po postupku predviđenom Zakonom i ovom odlukom.

Količinu isporučene vode utvrđuje Preduzeće očitavanjem vodomera a obračun se vrši po m3 isporučene vode.

J.P. "Vodovod" ne sme obračunavati ni izdavati račune na osnovu pokazivanja vodomera koji nije odobrio nadležni organ za kontrolu mera i dragocenih metala i ako na njemu nema plombe kao dokaz baždarenja.

Vodomere očitavaju ovlašćena lica koja imaju službene oznake na osnovu kojih se identifikuju, a po potrebi i pismeno ovlašćenje Preduzeća.

Vodomeri se po pravilu ne očitavaju u zimskim mesecima (od 1. novembra do 30. marta naredne godine) već se korisnici zadužuju prosečnom potrošnjom utvrđenom na osnovu potrošnje u zadnja tri meseca pre prestanka očitavanja. Pozitivna ili negativna razlika na vodomerima utvrđuje se sa prvim očitavanjem po isteku zimskog perioda i korisnik se zadužuje razlikom ukoliko je potrošnja bila veća od prosečne, odnosno oslobađa plaćanja za naredni period ukoliko je potrošnja bila manja od prosečne.

Član 28

U zgradama za kolektivno stanovanje u kojima su stambene jedinice snabdevene vodomerima, očitavaju se i ovi vodomeri pojedinačno, a vlasnici stanova se zadužuju za plaćanje vode kod J.P. "Vodovod" - Vranje lično.

Kako bi vodomeri po stanovima mogli da budu očitavani mora se izvršiti baždarenje istih. Troškovi baždarenja padaju na teret vlasnika stanova. Vodovodne instalacije u samoj zgradi i dalje se smatraju unutrašnjim i na njihovo održavanje se primenjuju odgovarajuće odredbe iz člana 16. i 17. ove odluke.

Za očitavanje vodomera i pojedinačnog zaduživanja za utrošenu vodu u smislu stava 1. i 2. ovog člana, većina vlasnika stanova mora potpisati saglasnost, kako bi potrošnja bila očitavana i fakturisana vlasnicima stanova. Za uvođenje u knjigu potrošača potrebna je pisana saglasnost svih vlasnika stanova.

Kod zgrada za kolektivno stanovanje u kojima postoje u stambenim jedinicama dve zasebne vertikale za dovod vode i vodomer za evidentiranje potrošnje vode samo na jedenoj vertikali, pojedinačno očitavanje vodomera po stambenim jedinicama se ne vrši.

Pre početka očitavanja vodomera po stanovima J.P. "Vodovod" - Vranje će izvršiti zatvaranje ispusta za vodu u zajedničkim prostorijama i garažama kako ne bi dolazilo do trošenja vode van stanova.

Član 29

Prilikom očitavanja, očitavaju se samo cele jedinice mere za koje je utvrđena cena.

Član 30

Raspored očitavanja utvrđuje preduzeće i o tome obaveštava korisnike.

Član 31

Utvrđivanje količine isporučene vode vrši se procenom u sledećim slučajevima:

1) kada je objekat privremeno ostao bez vodomera ili kada je vodomer neispravan;

2) kada je korisnik onemogućio očitavanje vodomera;

3) u zimskom periodu kada vremenske prilike onemogućavaju očitavanje vodomera;

4) kada se korisnik priključi na javni vodovod protivno odredbama ove odluke o načinu priključenja na javnu vodovodnu mrežu; i

5) za isporuku vode za zajedničke potrebe ako se količina ne može meriti vodomerom.

U slučajevima iz st. 1. tač. 1-3. ovog člana, procena se vrši na osnovu prosečne potrošnje u prethodna tri meseca.

U slučajevima iz st. 1. tač. 4. ovog člana procena se vrši na osnovu maksimalne propusnosti priključka za ukupan period priključenja bez odgovarajuće dokumentacije.

U slučajevima iz st. 1. tač. 5. ovog člana procenu sporazumno utvrđuju Preduzeće i korisnik.

Član 32

Isporučena voda upotrebljena za gašenje požara se ne naplaćuje. Ne naplaćuje se i voda isporučena potrošačima za koje odluku donese Upravni odbor a u obimu utvrđenom tom odlukom.

Član 33

Obračun utrošene vode vrši Preduzeće po isteku meseca u kojem je potrošnja ostvarena, a plaćanje vrše korisnici u roku od 5 dana po isteku obračunskog perioda. Korisnicima, pravnim licima i preduzetnicima računi se dostavljaju na adresu dok korisnici fizička lica račune preuzimaju na šalteru Preduzeća, odnosno kod naplaćivača na terenu i to istovremeno sa isplatom istih.

Član 34

U slučaju postojanja zajedničkog vodomera preko koga se vrši očitavanje potrošnje vode svih stanara stambene zgrade, skupština zgrade vrši plaćanje komunalne obaveze preko ovlašćenog lica.

Član 35

U slučaju da se u istom objektu vodom snabdevaju dva potrošača - domaćinstvo i poslovni prostor a bez postojanja dva priključka sa posebnim vodomerima, voda se obračunava i naplaćuje po ceni za pravna lica i preduzetnike.

Član 36

Isporuka vode za piće za tehnološke potrebe vrši se na osnovu posebnog sporazuma sa Preduzećem i po posebno utvrđenoj ceni. Za isporuku vode prioritet imaju korisnici koji vodu koriste kao vodu za piće što je i osnovna namena vode koju proizvodi i distribuira J.P. "Vodovod" Vranje.

6. IZGRADNJA, ODRŽAVANJE I REKONSTRUKCIJA OBJEKATA ZA VODOSNABDEVANJE

Član 37

Objektima i uređajima vodosnabdevanja smatraju se: brana, bunari i izvori sa postrojenjima, postrojenja za prečišćavanje vode, crpne stanice sa uređajima, rezervoari i vodovodna mreža (glavna vodovodna mreža i razvodna mreža) sa priključcima i vodomeri korisnika-potrošača.

Član 38

Izgradnja vodovodne mreže vrši se u skladu sa potrebama pojedinih delova grada i naseljenih mesta van grada i na drugim područjima na kojima se nalaze objekti za vodosnabdevanje.

Izgradnju vodovodne mreže vrši J.P. "Vodovod" Vranje. Izgrađena mreža postaje osnovno sredstvo J.P. "Vodovod" Vranje.

Član 39

J.P. "Vodovod" je odgovorno za pravilnu primenu svih propisa i tehničkih mera kojima se obezbeđuje propisan kvalitet vode.

Voda iz vodovoda mora odgovarati standardima i propisima za pijaću vodu.

Član 40

Stambene zgrade i drugi objekti odnosno njihove unutrašnje instalacije moraju biti povezane isključivo preko propisnog vodovodnog priključka na vodovodnu mrežu u ulici u kojoj se nalaze odnosno sa kojom se graniče.

Spajanje sa uličnom vodovodnom mrežom mora se izvršiti u roku od 6 meseci od dana kada su se stekli uslovio za korišćenje vodovodne mreže.

Član 41

Sa uličnom vodovodnom mrežom mogu se spojiti i objekti koji se nalaze u ulicama u kojima nije izgrađena kanalizaciona mreža ako je odvođenje otpadnih voda rešeno na način propisan od strane Preduzeća.

Član 42

Preduzeće vrši popravke, održavanje i planske remonte u slučaju oštećenja ili kvara na javnoj vodovodnoj mreži.

Kod kvarova na vodovodnoj mreži i priključcima, Preduzeće može vršiti raskopavanje kolovoza i drugih javnih površina bez prethodno pribavljenog odobrenja ali uz obaveštavanje nadležnih inspekcijskih službi o početku i završetku raskopavanja, uz obavezu da raskopanu površinu dovede u pređašnje stanje.

7. OBAVEZE I OVLAŠĆENJA PREDUZEĆA I ORGANA GRADA U SLUČAJU POREMEĆAJA U ISPORUCI VODE

Član 43

U slučaju poremećaja ili prekida u isporuci vode, usled više sile ili drugih razloga koji se nisu mogli sprečiti ili predvideti, Preduzeće je dužno da bez odlaganja preduzme operativne mere koje se sastoje u predlaganju reda prvenstva u snabdevanju vodom i donošenju odluke, uz saglasnost nadležnog organa osnivača, o racionalnoj potrošnji vode za piće.

Pri davanju predloga za određivanje reda prvenstva u snabdevanju vodom, polazi se od sledećeg rasporeda: bolnice i druge zdravstvene ustanove, organizacije za proizvodnju osnovnih životnih namirnica, dečije ustanove, vojni objekti, škole i fakulteti.

Odluka o racionalnoj potrošnji vode donosi se u slučaju da Preduzeće, i pored preduzetih mera, nije u mogućnosti da isporuči vodu za piće u potrebnoj količini.

Član 44

Kada nadležni organ osnivača primi obaveštenje ili predlog odluke o racionalnoj potrošnji vode, dužan je, da bez odlaganja, donese odluku o primeni mera za racionalnu potrošnju vode za piće.

Organ iz stava 1. ovog člana ovlašćen je da, u slučaju nepridržavanja Preduzeća odluke o racionalnoj potrošnji vode ili odluke o minimumu procesa rada u slučaju štrajka, propisuje odgovarajuće mere radi sprečavanja poremećaja u snabdevanju vodom za piće.

7. NADZOR

Član 45

Nadzor nad primenom ove odluke i nadzor nad zakonitošću rada Preduzeća vrši osnivač.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke i nad obavljanjem komunalne delatnosti vrši Sanitarna i Komunalna inspekcija.

U vršenju inspekcijskog nadzora, Komunalna inspekcija sarađuje sa Komunalnom policijom, u skladu sa zakonom i gradskim propisima.

Komunalni policajac, pored ovlašćenja utvrđenih zakonom, ovlašćen je i da:

1) izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje je ovom odlukom od prekršajnih sankcija predviđena samo novčana kazna u fiksnom iznosu;

2) podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje utvrđene ovom odlukom;

3) podnosi prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo; i

4) obavesti drugi nadležan organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

8. KAZNENE ODREDBE

Član 46

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj J.P. "Vodovod" Vranje:

1) ako korisnicima vode ne isporuči najnužnije količine vode u slučaju kad prekid u snabdevanju vodom traje duže od 24 časa (član 8.);

2) ako u slučaju smanjene proizvodnje vode, usled više sile, snabdevanje korisnika vodom ne vrši u skladu sa odredbom čl. 10;

3) ako se ne pridržava odredbe člana 11. st. 1. alineje 11;

4) ako na zahtev investitora ne postavi vodovodni priključak i ugradi vodomer u roku iz člana 18. st. 4.;

5) ako izda odobrenje za spajanje sa uličnom vodovodnom mrežom suprotno odredbi člana 23. st. 2;

6) ako izda odobrenje za spajanje sa uličnom vodovodnom mrežom protivno odredbi čl. 26;

7) ako ne utvrdi ispravnost rada vodomera po službenoj dužnosti ili po zahtevu vlasnika, korisnika objekta (član 11. alineja 12.);

8) ako ne održava vodovodni priključak u smislu čl. 11. alineja 3;

9) ako u roku od 24 časa po obaveštenju ne preduzme mere na otklanjanju kvara na priključku i vodomeru (čl. 11. alineja 14.);

10) ako ne isključi unutrašnje vodovodne instalacije u slučajevima iz čl. 11. alineje 13;

11) ako se obračunavanje potrošnje vode i izdavanje računa vrši na osnovu pokazivanja vodomera koji nije odobrila nadležna kontrola i na kome nema plombe kao dokaz baždarenja (čl. 27. st. 3.);

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 35.000,00 dinara dinara kazniće se i odgovorno lice J.P. "Vodovod" Vranje za prekršaje iz st. 1. ovog člana.

Član 47

Novčanom kaznom od 40.000,00 dinara kazniće se JP "Vodovod":

1) ako kod planiranih lokalnih prekida u snabdevanju vodom ne izda saopštenje preko sredstava javnog informisanja u roku određenom u članu 6;

2) ako ne vodi katalog vodova i podzemnih objekata (čl. 11. st. 1. alineja 10.);

3) ako ne isključi bespravno priključen objekat na vodovodnu mrežu (čl. 22.);

4) ako unapred, odnosno naknadno, zbog hitnosti radova, ne obavesti korisnika vode o nameravanim radovima na održavanju vodovodnog priključka (član 15. st. 2.).

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara za prekršaj iz st. 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u J.P. "Vodovod".

Član 48

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice:

1) ako zatvori vodu ili na bilo koji način ometa korisnika priključka u snabdevanju vodom u smislu člana. 21.;

2) ako sklonište za vodomer ne prilagodi propisanim uslovima u roku određenom u čl. 20. st. 4.;

3) ako izgradnju vodomernog skloništa vrši protivno odredbi člana 20. st. 2. i 3.;

4) ako zatvore ventil zatvarača iza ili ispred vodomera, protivno odredbi člana 24. st. 3.;

5) ako ovlašćenom radniku J.P. "Vodovod" ne omogući očitavanje vodomera u skladu sa čl. 27. st. 4.;

6) ako vodu iz javnih hidranata uzima bez potrebnog ovlašćenja J.P. "Vodovod" (čl. 2. st. 5. i 6.).

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 35.000,00 dinara za prekršaj iz st. 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu.

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 35.000,00 dinara za prekršaj iz st. 1. ovog člana kazniće se i fizičko lice.

Novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz st. 1. ovog člana.

Član 49

Novčanom kaznom od 40.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice:

1) ako samovlasno izvrši priključenje na vodovodnu mrežu (čl. 16-26);

2) ako sklonište za vodomer ne održava tako da je uvek suvo i čisto i vodomer ne zaštiti od n iske temperature, oštećenja i krađe (čl. 23. st. 5, 6. i 7.);

3) ako postupi protivno odredbi člana 17. st. 2.;

4) ako postupi protivno odredbi čl. 13. st. 4;

5) ako se ne pridržava naredbe Gradskog veća iz člana 44. st. 1.;

6) ako vodu sa javne česme koristi protivno njenoj nameni.

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara dinara za prekršaj iz st. 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu.

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara dinara za prekršaj iz st. 1. ovog člana kazniće se i fizičko lice.

Novčanom kaznom od 20.000,00 dinara dinara kazniće se na licu mesta preduzetnik za prekršaj iz st. 1. ovog člana.

Član 50

Novčane kazne za prekršaje iz člana 47. i 49. ove odluke naplaćuje komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac na mestu izvršenja prekršaja.

9. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 51

Pitanja koja nisu obuhvaćena ovom odlukom regulišu se odgovarajućim zakonskim propisima i podzakonskim aktima.

Član 52

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o vodovodu za Vranje i Vranjsku Banju ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 12/97, 1/99 i 3/04).

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o vodovodu za područje grada Vranja

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 10/2014)

Član 6

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o vodovodu za područje grada Vranja obuhvata:
1. Odluku o vodovodu za područje opštine Vranje ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 10/07).
Iz ove odluke, u prečišćen tekst nije unet član 53, o stupanju na snagu Odluke.
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o vodovodu za područje opštine Vranje ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 18/10).
Iz ove odluke, u prečišćen tekst nije unet član 10, o stupanju na snagu Odluke.
3. Odluku o izmeni i dopuni odluka kojima su utvrđene novčane kazne za prekršaje - član 1. koji se odnosi na Odluku o vodovodu za područje grada Vranja ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 3/11).
Objavljivanjem prečišćenog teksta ove odluke u "Službenom glasniku grada Vranja" prestaje važnost prečišćenog teksta Odluke o vodovodu za područje grada Vranja ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 7/11).