ODLUKA

O KANALIZACIJI ZA PODRUČJE GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 23/2011 - prečišćen tekst i 10/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom određuju se objekti kanalizacije, propisuju uslovi za korišćenje i održavanje, način i uslovi priključivanja na javnu kanalizaciju i mere zaštite objekata kanalizacije na području grada Vranja.

Član 2

Kanalizacija služi za odvođenje otpadnih i atmosferskih voda i zadovoljavanje opštih interesa u pogledu održavanja javne higijene i zdravlja.

Član 3

Javnom kanalizacijom upravlja Javno preduzeće "Vodovod" Vranje (u daljem tekstu: JP "Vodovod").

Član 4

U Vranju postoji separacioni kanalizacioni sistem koji se sastoji od:

- kanalizacije za odvođenje fekalnih i drugih otpadnih voda, i

- kanalizacije za odvođenje atmosferskih voda.

Član 5

Kanalizacija se deli na javnu i kućnu kanalizaciju.

Javnu kanalizaciju čine sledeći objekti:

- ulična fekalna kanalizacija;

- sekundarna mreža fekalne kanalizacije u blokovskoj izgradnji;

- ulična atmosferska kanalizacija;

- sekundarna mreža atmosferske kanalizacije u blokovskoj izgradnji;

- taložnici;

- slivnici;

- crpna i druga postrojenja, i

- uređaj za prečišćavanje fekalnih i drugih otpadnih voda.

Kućnu kanalizaciju čine:

- svi vertikalni i horizontalni vodovi u zgradi sa sanitarnim uređajima;

- uređaji za odvođenje ili taloženje otpadnih voda;

- kontrolna okna;

- kanalski priključak ili sabirni kanal;

- slivnici; i

- uređaji za prečišćavanje fekalnih i drugih otpadnih voda.

Član 6

Javna kanalizacija počinje od prvog revizionog šahta, uključujući i šahte gledajući od građevinskog objekta pa dalje.

Kućna kanalizacija počinje od prvog revizionog šahta iz stava 1. ovog člana, pa dalje u građevinski objekat.

Član 7

Radove na izgradnji javne kanalizacije izvodi isključivo JP "Vodovod" ili drugo preduzeće, ovlašćeno od JP "Vodovod", prema odredbama ove odluke, građevinsko-tehničkim i drugim propisima kojima se reguliše način izgradnje i korišćenja objekata iz člana 5. stav 1. ove odluke.

Član 8

Izgrađeni objekti javne kanalizacije postaju imovina JP "Vodovod".

JP "Vodovod" je u obavezi da se stara o:

- održavanju u ispravnom stanju javne kanalizacije;

- uslovima izgradnje nove i rekonstrukciji postojeće javne kanalizacije, i

- ažurnosti plana mreža javne kanalizacije i katastru podzemnih instalacija, prema važećim propisima.

Član 9

Naknada za korišćenje javne kanalizacije plaća se po cenovniku, na koji saglasnost daje nadležni gradski organ.

II SPAJANJE KUĆNE SA JAVNOM KANALIZACIJOM

Član 10

Uslove i odobrenja za priključak na javnu kanalizaciju izdaje JP "Vodovod".

Radove na izradi priključka na javnu kanalizaciju izvodi isključivo JP "Vodovod", a na osnovu zahteva investitora.

JP "Vodovod" je u obavezi da najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema zahteva iz stava 2. ovog člana, izvede radove na izradi priključka, pod uslovima da to dozvole vremenski uslovi.

Troškovi izrade priključka na javnu kanalizaciju padaju na teret investitora.

Član 11

Zabranjeno je samovlasno priključivanje na javnu kanalizaciju.

Ako se priključak izvede na način iz stava 1. ovog člana, JP "Vodovod" je u obavezi da takav priključak isključi iz javne kanalizacije, a protiv lica koje je samostalno izvršilo priključenje, podnese prijavu i tužbu nadležnim organima.

Objekti koji nisu priključeni na javnu kanalizaciju na način i po postupku predviđenim ovom odlukom ne mogu dobiti upotrebnu dozvolu, niti se može izvršiti tehnički prijem istih.

Vlasnici objekta koji nisu priključeni na javnu kanalizaciju u skladu sa ovom odlukom, već na neki drugi način, dužni su da u roku od 6 meseci od stupanja na snagu ove odluke podnesu zahtev JP "Vodovod" za legalno priključivanje na javnu kanalizaciju.

Član 11a

Vlasnicima objekta na području na kome ne postoji javna kanalizacija, JP "Vodovod" izdaje o tome potvrdu, radi ostvarivanja uslova za dobijanje upotrebne dozvole, kao i tehničkog prijema objekta po tom osnovu.

Član 12

Slivnici, poljski klozeti i ostali objekti, mogu se spojiti sa javnom kanalizacijom samo ako je izlivna cev iz objekta na višem nivou od poklopca revizionog šahta na uličnoj fekalnoj kanalizaciji.

Slivnici, poljski klozeti i ostali objekti koji leže ispod visine do koje se može pružiti uspon iz uličnog kanala, mogu se spojiti sa javnom kanalizacijom samo ako odgovarajući spoljni kanal od tih objekata ima automatske ili ručne zatvarače.

Nepostupanje po odredbama iz stava 1. i 2. ovog člana povlači rizik koji pada na teret korisnika priključka na javnoj kanalizaciji.

Član 13

U slučaju da na javnim ili saobraćajnim površinama ima više uličnih kanala na koje se može izvršiti priključenje objekta, JP "Vodovod" će odrediti na koji kanal će se pojedini objekti priključiti.

Član 14

Ako se kanalski spoj sa javnom kanalizacijom ne može izvesti neposredno zbog konfiguracije terena, u tom slučaju se može ustanoviti pravo službenosti preko imanja suseda, u skladu sa posebnim zakonskim propisima.

Vlasnik, korisnik imanja ili objekta, koji dobije kanalsku vezu preko susednog imanja, dužan je da po završetku izvođenja radova dovede susedno imanje u prvobitno stanje i naknadi štetu prouzrokovanu radovima na susednom imanju.

Član 15

Sva pravna ili fizička lica koja naknadno priključuju svoje objekte na izgrađenu javnu kanalizaciju, dužna su da nadoknade srazmerni deo troškova izgradnje javne kanalizacije, prema stvarnim troškovima izgradnje, odnosno cenama koje važe u vreme priključenja.

Član 16

Na zahtev vlasnika ili korisnika objekta može se izgraditi ulična kanalizacija, kao privremeni objekat, ako vlasnik ili korisnik objekta koji treba priključiti, snosi troškove izgradnje predmetne kanalizacije.

Nakon izgradnje trajne kanalizacije, vlasnik ili korisnik objekta iz stava 1. ovog člana, dužan je da priključi svoju kućnu kanalizaciju na izgrađenu uličnu kanalizaciju koja ima trajni karakter, najkasnije u roku od 6 meseci od dana završetka izgradnje i to o svom trošku.

Član 17

Svaki objekat koji se spaja sa javnom kanalizacijom mora imati svoj zaseban priključak.

Minimalni prečnik kanalizacionog priključka je fi 150mm.

Član 18

Radove na postavljanju slivnika i priključka slivnika koji odvodi vodu sa kolovoza, izvodi JP "Vodovod" na teret izvođača radova na izgradnji puta (ulice).

Član 19

Vlasnik ili korisnik objekta dužan je spojiti svoju kućnu kanalizaciju sa uličnom kanalizacijom, najkasnije u roku od 6 meseci od dana izgradnje ulične kanalizacije.

Vlasnik ili korisnik objekta koji je posedovao septičku jamu ili poljski klozet, dužan je da pomenute objekte očisti, dezinfikuje i poruši, prilikom spajanja kućne kanalizacije sa uličnom kanalizacijom.

JP "Vodovod" neće izvršiti spajanje kućne sa uličnom kanalizacijom, dok vlasnik ili korisnik objekta ne postupi po odredbi iz stava 2. ovog člana.

Član 20

Spajanje kućne sa uličnom kanalizacijom neće se odobriti:

1) ako za objekat koji se priključuje na javnu kanalizaciju nije izdata građevinska dozvola;

2) ako uređaji za odvođenje otpadne vode nisu izvedeni u skladu sa tehničkim propisima, i

3) ako nisu izgrađeni uređaji za prethodno prečišćavanje otpadnih voda od predmeta i štetnih materija.

Član 21

Zabranjeno je:

1) priključivanje septičke jame na javnu kanalizaciju;

2) spajanje fekalne i atmosferske kanalizacije, i

3) uključivanje oluka i drugih odvoda atmosferske vode u fekalnu kanalizaciju.

III ODRŽAVANJE

Član 22

Javnu kanalizaciju održava JP "Vodovod".

Kanalski priključak od spoja sa uličnom cevi do prvog revizionog šahta u dvorištu ili imanju korisnika kanalizacione mreže, održava JP "Vodovod", s tim što troškove održavanja od spoja sa uličnom cevi do regulacione linije padaju na teret JP "Vodovod", a od regulacione linije do prvog revizionog šahta u dvorištu ili imanju korisnika, na teret korisnika.

JP "Vodovod" je u obavezi da u roku od 24 časa po prijavljivanju kvara na javnoj kanalizaciji ili kanalskom priključku preduzme mere na otklanjanju nastalog kvara.

Član 23

JP "Vodovod" ne odgovara za smetnju, štetu ili nemogućnost odvođenja vode, nastale usled više sile (provale oblaka, naglog topljenja snega, zemljotresa i sl.).

Po prestanku dejstva više sile, JP "Vodovod" je u obavezi da dovede javnu kanalizaciju u ispravno, funkcionalno i pređašnje stanje.

IV ZAŠTITNE MERE

Član 24

JP "Vodovod" Vranje ima isključivo pravo da otvara poklopce revizionih šahti i slivnika na javnoj kanalizaciji, da vrši rekonstrukciju, zamenu cevi i slično.

Zabranjeno je neovlašćenim licima da otvaraju poklopce revizionih šahti i slivnika na javnoj kanalizaciji.

Član 25

Vlasnik, odnosno korisnik objekta dužan je da bez odlaganja otkloni kvar na kućnoj kanalizaciji, a najkasnije u roku od tri dana.

U slučaju da vlasnik, odnosno korisnik objekta ne otkloni kvar u roku iz stava 1. ovog člana, ili ne dozvoli da se isti otkloni, JP "Vodovod" je ovlašćen da i bez naloga nadležnog inspekcijskog organa isključi takav objekat iz vodovodne mreže, do otklanjanja kvara.

Troškovi otklanjanja kvara na kućnoj kanalizaciji u slučaju iz stava 2. ovog člana, padaju na teret vlasnika, odnosno korisnika objekta.

Naplatu troškova iz stava 3. ovog člana JP "Vodovod" vrši preko računa za potrošnju vode.

Član 26

U javnu i kućnu kanalizaciju zabranjeno je ispuštati ili ubacivati sve ono što može oštetiti javnu kanalizaciju ili štetno delovati na zdravlje ljudi koji rade na održavanju kanalizacije i to:

- vodu sa kiselinama, alkalijama i raznim solima;

- vodu koja u sebi sadrži benzin, ulja i masti i ostale agresivne materije koje mogu razložiti materijal od koga je kanal izgrađen;

- prouzrokovače zaraznih ili parazitskih bolesti ili materijale zaražene takvim klicama;

- radioaktivni otpadni materijal;

- materijale koje razvijaju toksične ili eksplozivne plinove ili vrše druge štetne uticaje na same kanale i okolinu, i

- smeće, pepeo, uginule životinje, iznutrice, razni građevinski materijal, krpe, kominu, sneg i druge predmete i stvari koje bi mogle oštetiti javnu kanalizaciju ili ugroziti njeno ispravno funkcionisanje.

Ukoliko se utvrdi da je pravno ili fizičko lice izazvalo začepljenje kanalizacije ili mehaničko oštećenje, troškovi odčepljenja - odklanjanja kvara padaju na teret onog subjekta čijom je krivicom došlo do začepljenja, odnosno oštećenja na kanalizaciji.

Član 27

Vlasnici, odnosno korisnici objekata koji se bave privrednom delatnošću, koji do dana donošenja Odluke nisu imali u svom objektu uređaje za prečišćavanje agresivnih i drugih otpadnih voda iz člana 26. ove odluke, dužni su da takve uređaje ugrade najduže u roku od 6 meseci od dana stupanja na snagu Odluke.

Vlasnici, odnosno korisnici objekata koji ne postupe po odredbi iz stava 1. ovog člana, dužni su da naknade štetu koja nastane na objektima javne kanalizacije zbog ispuštanja vode iz člana 26. Odluke.

Član 28

Zabranjeno je parkiranje vozila kao i istovar raznog materijala iznad uličnih revizionih šahti.

Član 29

Uređaji iz člana 5. ove Odluke moraju se izvesti i upotrebljavati po odredbama ove Odluke, kao i po tehničkim i drugim propisima koji regulišu ovu materiju.

Član 30

Prilikom izvođenja radova na izgradnji, rekonstrukciji i održavanju objekata koji se nalaze pored ili ispod izgrađenih objekata javne kanalizacije, izvođač radova je dužan da čuva od oštećenja objekta javne kanalizacije i da nadoknadi sve troškove sanacije u slučaju oštećenja.

Izvođač radova je dužan da pre početka radova iz stava 1. ovog člana blagovremeno prijavi JP "Vodovod" nameravane radove, radi dobijanja saglasnosti i uslova za izvođenje istih.

V INSPEKCIJSKI NADZOR

Član 31

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Komunalna inspekcija u saradnji sa Komunalnom policijom, u skladu sa zakonom i gradskim propisima.

Komunalni policajac, pored ovlašćenja utvrđenih zakonom, ovlašćen je i da:

1) izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje je ovom odlukom od prekršajnih sankcija predviđena samo novčana kazna u fiksnom iznosu;

2) podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje utvrđene ovom odlukom;

3) podnosi prijavu, nadležnom organu za učinjeno krivično delo; i

4) obavesti drugi nadležan organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

Član 32

U vršenju inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor je ovlašćen i dužan da:

- kontroliše ispravnost rada kanalizacione mreže;

- kontroliše da li se korišćenje kanalizacije vrši u skladu sa uslovima utvrđenim ovom odlukom;

- naredi izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedostataka, i

- preduzima druge mere utvrđene Zakonom o komunalnim delatnostima i ovom odlukom.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 33

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj JP "Vodovod":

1. ako na zahtev investitora ne izvede priključak (član 10. stav 3.);

2. ako izvrši spajanje kućne sa uličnom kanalizacijom, a investitor nije postupio po odredbi člana 19. stav 2.;

3. ako odobri spajanje kućne sa uličnom kanalizacijom suprotno odredbi člana 20;

4. ako izvrši priključenje septičke jame na javnu kanalizaciju (član 21. stav 1. tačka 1);

5. ako izvrši spajanje fekalne i atmosferske kanalizacije (član 21. stav 1. tačka 2.);

6. ako izvrši uključenje oluka i drugih odvoda atmosferske vode u fekalnu kanalizaciju (član 21. stav 1. tačka 3.);

7. ako u roku od 24 časa po prijavljivanju kvara na javnu kanalizaciju ili kanalizacionom priključku ne preduzmu mere za otklanjanje kvara (član 22. stav 3.);

8. ako po prestanku dejstva više sile ne dovede javnu kanalizaciju u ispravno, funkcionalno i pređašnje stanje (član 23. stav 2.), i

9. ako ne postupi po odredbi člana 25. stav 2.

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 35.000,00 dinara za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u JP "Vodovod".

Član 34

Novčanom kaznom od 40.000,00 dinara kazniće se JP "Vodovod":

1. ako ne isključi bespravno izveden priključak na javnu kanalizaciju (član 11. stav 2.);

2. ako izvede kanalizacioni priključak čiji je prečnik manji od fi 150 mm (član 17. stav 2).

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u JP "Vodovod".

Član 35

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. ako postupi protivno odredbi člana 11. stav 3. Odluke;

2. ako ne podnese zahtev za legalno priključenje na vodovodnu mrežu u smislu odredbe člana 11. stav 4. Odluke;

3. ako ne postupi po odredbi člana 14. stav 2. Odluke;

4. ako ne izvrši priključenje kućne kanalizacije na uličnu kanalizaciju u roku od 6 meseci od dana izgradnje ulične kanalizacije (član 16. stav 2. i član 19. stav 1.);

5. ako prilikom spajanja kućne kanalizacije sa uličnom kanalizacijom ne postupi u smislu odredbe člana 19. stav 2.;

6. ako izvrši priključenje septičke jame na javnu kanalizaciju (član 21. stav 1. tačka 1.);

7. ako izvrši spajanje fekalne i atmosferske kanalizacije (član 21. stav 1. tačka 2.);

8. ako izvrši uključivanje oluka i drugih odvoda atmosferske vode u fekalnu kanalizaciju (član 21. stav 1. tačka 3.);

9. ako ne otkloni kvar na kućnoj kanalizaciji (član 25. stav 1.);

10. ako postupi suprotno odredbi člana 26;

11. ako ne postupi po odredbi člana 27. stav 1.;

12. ako koristi uređaje suprotno odredbama ove odluke (član 29.), i

13. ako otpočne sa radovima suprotno odredbi člana 30. stav 2.

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 35.000,00 dinara za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 35.000,00 dinara za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i fizičko lice.

Novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 36

Novčanom kaznom od 40.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. ako izvrši samovlasno priključivanje na javnu kanalizaciju (član 11. stav 1.);

2. ako otvara poklopce revizionih šahti i slivnika na javnoj kanalizaciji (član 24. stav 2), i

3. ako parkira vozilo ili vrši istovar raznog materijala iznad revizionih šahti na javnoj kanalizaciji (član 28.).

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i fizičko lice.

Novčanom kaznom od 20.000,00 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik.

Član 37

Novčane kazne za prekršaje iz člana 34. i 36. Odluke naplaćuje komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac na mestu izvršenja prekršaja.

Član 37a

Novčane kazne izrečene u prekršajnom postupku za prekršaje propisane ovom odlukom uplaćuju se na uplatni račun broj: 840-743341843-40, sa pozivom na broj : 97-47-114 "Prihodi od novčanih kazni izrečenih u prekršajnom postupku za prekršaje propisane aktom Skupštine grada", kod Uprave za javna plaćanja u Vranju.

Sredstva od novčanih kazni iz stava 1. ovog člana čine prihod budžeta Grada Vranja.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 38

Svi vlasnici i korisnici objekata, koji se nalaze u ulicama u kojima je izgrađena ulična kanalizacija dužni su da spoje kućnu sa uličnom kanalizacijom i poruše septičke jame i poljske klozete.

Član 39

Preduzeća koja do dana donošenja ove odluke nisu izgradila uređaje za prethodno prečišćavanje otpadnih voda, dužna su da iste izgrade.

Član 40

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o kanalizaciji za Vranje i Vranjsku Banju ("Službeni list opštine Vranje", broj 10/85).

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o kanalizaciji za područje grada Vranja

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 10/2014)

Član 6

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o kanalizaciji za područje grada Vranja obuhvata:
1. Odluku o kanalizaciji za područje opštine Vranje ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 12/97).
Iz ove odluke, u prečišćen tekst nisu uneti: članovi 38. i 39 - u delu u kome je važnost i primena prestala i član 41, o stupanju na snagu Odluke.
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o kanalizaciji za područje opštine Vranje ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 1/99).
Iz ove odluke, u prečišćen tekst nisu uneti: član 5, koji je brisan i član 6, o stupanju na snagu Odluke.
3. Odluku o izmeni i dopuni Odluke o kanalizaciji na području opštine Vranje ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 11/04).
Iz ove odluke, u prečišćen tekst nisu uneti; član 8, o brisanju člana 5. Odluke o izmenama i dopunama Odluke o kanalizaciji za područje opštine Vranje ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 1/99) i član 9, o stupanju na snagu Odluke.
3. Odluku o izmeni i dopuni odluka kojima su utvrđene novčane kazne za prekršaje - član 2. koji se odnosi na Odluku o kanalizaciji za područje grada Vranja ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 3/11).
Objavljivanjem prečišćenog teksta ove odluke u "Službenom glasniku grada Vranja" prestaje važnost prečišćenog teksta Odluke o kanalizaciji za područje grada Vranja ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 7/11).