ODLUKA
O PIJACAMA NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 5/2013 - prečišćen tekst i 10/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi i način obavljanja delatnosti uređenja i održavanja pijaca i pružanja usluga na pijacama na teritoriji grada Vranja.

Član 2

Uređenje i održavanje pijaca i pružanje usluga na pijacama, u skladu sa zakonom i ovom odlukom, jeste delatnost od lokalnog interesa.

Član 3

Uređenje i održavanje pijaca na teritoriji grada Vranja obavlja Javno komunalno preduzeće "Komrad" Vranje (u daljem tekstu: Komunalno preduzeće).

Član 4

Korisnik pijačnih usluga, u smislu ove odluke, jeste svako pravno ili fizičko lice, odnosno preduzetnik koji koristi pijačni prostor, pijačne objekte i opremu i za te usluge plaća naknadu.

II POJAM I NAMENA PIJACA

Član 5

Pijaca je prostor određen urbanističkim planom, namenjen, uređen i komunalno opremljen za promet robe i pružanje pijačnih usluga.

Pod pijacom, u smislu ove odluke, smatra se i drugi određen prostor, namenjen, uređen i komunalno opremljen za promet robe i pružanje pijačnih usluga do privođenja tog prostora nameni predviđenoj urbanističkim planom.

Pijačni prostor iz stava 2. ovog člana utvrđuje se posebnim aktom Gradskog veća grada Vranja, odnosno Opštinskog veća gradske opštine Vranjska Banja.

Član 6

Prema nameni, odnosno vrsti robe čiji se promet vrši, pijace, u smislu ove odluke, jesu:

1. Zelena pijaca - za promet poljoprivrednih proizvoda (voća i povrća), mlečnih i prehrambenih proizvoda i cveća;

2. Robna pijaca - za promet zanatskih i industrijskih neprehrambenih proizvoda, kao i polovnih stvari;

3. Mešovita pijaca - za promet proizvoda koji se prodaju na zelenoj pijaci, zanatskih proizvoda i proizvoda domaće radinosti;

4. Stočna pijaca - za promet svih vrsta stoke;

5. Pijaca ogrevnog drveta i drvne građe - za promet ogrevnog i tehničkog drveta; i

6. Pijaca motornih vozila - za promet motornih vozila.

Pored pijaca iz stava 1. ovog člana, na teritoriji grada Vranja mogu se, pod uslovima i na način propisanih ovom odlukom, organizovati i druge pijace specijalizovane namene.

III ODRŽAVANJE I UREĐENJE PIJACA

Održavanje

Član 7

Održavanje pijaca je preduzimanje svih poslova kojima se obezbeđuje nesmetano obavljanje prometa i vršenje usluga u prometu robe, a naročito: svakodnevno čišćenje i pranje pijačnog prostora i opreme, obezbeđenje i čuvanje pijace, održavanje kontrolne i stočne vage, održavanje objekata komunalne infrastrukture (javne česme, javnog VC-a, instalacija vodovoda i kanalizacije), ograde, pijačnog platoa i drugih pijačnih objekata.

Komunalno preduzeće je dužno da se stara o redovnom održavanju pijaca u stanju koje odgovara njihovoj funkciji.

Član 8

Održavanje pijaca obavlja se prema godišnjem programu.

Godišnji program održavanja pijaca sadrži vrstu, obim i dinamiku radova, kao i visinu sredstava potrebnih za njegovu realizaciju.

Godišnji program donosi Upravni odbor Komunalnog preduzeća najkasnije do 30. novembra tekuće godine za narednu godinu.

Saglasnost na godišnji program daje Gradsko veće.

Član 9

Komunalno preduzeće je dužno da na osnovu godišnjeg programa održavanja pijaca sačini i dostavi Komunalnoj inspekciji pri Sekretarijatu za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Komunalna inspekcija) mesečni plan održavanja pijaca, najkasnije do poslednjeg dana u mesecu za naredni mesec.

Član 10

Komunalno preduzeće je dužno da posebnim aktom propiše pijačni red pijaca.

Korisnici pijačnih usluga i građani dužni su da se na pijacama pridržavaju propisanog pijačnog reda.

Član 11

O održavanju pijačnog reda staraju se ovlašćeni radnici Komunalnog preduzeća.

Ovlašćeni radnik upozoriće korisnika pijačnih usluga i građanina na obavezu poštovanja pijačnog reda, a u slučaju nepoštovanja istog obavestiće nadležnu inspekciju, Komunalnu policiju grada Vranja i Policijsku upravu u Vranju radi preduzimanja odgovarajućih zakonskih mera.

Uređenje pijaca

Član 12

Pijačni prostor mora biti ograđen, uređen i opremljen propisno izgrađenom komunalnom infrastrukturom.

Pijačni prostor mora biti asfaltiran, betoniran ili popločan materijalom koji je podoban za lako čišćenje i održavanje.

Pijaca mora imati poseban ulaz za transportna vozila i poseban ulaz za kupce.

Član 13

Na svakoj pijaci, na vidnom mestu, mora biti istaknut naziv pijace, radno vreme i pijačni red.

Član 14

Pijačni prostor mora biti opremljen potrebnim brojem i vrstom pijačnih objekata, u zavisnosti od namene pijace.

Pijačni objekat, u smislu ove odluke, je manji montažni objekat, kiosk, tezga, vitrina, ram i drugi pokretan objekat.

Član 15

Pijačni objekti se postavljaju u skladu sa planskim aktom i urbanističkim propisima o postavljanju objekata.

Član 16

Pijačne objekte postavlja i raspoređuje Komunalno preduzeće.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, pijačni objekat može postaviti i drugi vlasnik objekta, uz prethodnu pribavljenu saglasnost Komunalnog preduzeća i pod uslovima propisanim ovom odlukom.

Ukoliko je pijačni objekat postavljen protivno odredbi stava 2. ovog člana, vlasnik je dužan da objekat ukloni po nalogu nadležnog organa.

Član 17

Pijačni objekti se postavljaju i raspoređuju na način kojim se obezbeđuje funkcionalnost i estetski izgled pijace i omogućuje nesmetana kupovina i prolaz.

Član 18

Komunalno preduzeće je dužno da, u zavisnosti od namene pijace, obezbedi kontrolno merilo za proveru mere kupljene robe.

IV KORIŠĆENJE PIJAČNOG PROSTORA I OBJEKATA

Član 19

Komunalno preduzeće daje na korišćenje, dnevno ili na duži vremenski period, pijačni prostor i pijačne objekte, odnosno opremu, pravnom ili fizičkom licu, odnosno preduzetniku.

Uslovi i način korišćenja i davanja na korišćenje pijačnog prostora i objekta, odnosno opreme, uređuje se posebnim aktom Komunalnog preduzeća.

Aktom iz stava 2. ovog člana posebno se određuju pijačni prostori i pijačni objekti koji se daju na korišćenje po osnovu javnog nadmetanja.

Član 20

Pijačni prostor i pijačni objekti daju se na korišćenje po osnovu ugovora o zakupu, koji zaključuje Komunalno preduzeće i korisnik pijačnih usluga.

Ugovor o zakupu sadrži podatke o korisniku pijačnih usluga, vremenu zakupa, nameni objekta, visini naknade i druga pitanja od značaja za korišćenje pijačnog prostora i pijačnog objekta.

Za jednodnevno korišćenje pijačnog prostora ili pijačnog objekta ne zaključuje se ugovor o zakupu.

Član 21

Korisnik pijačnog objekta dužan je da:

- na vidnom mestu istakne firmu pod kojom posluje, ukoliko je korisnik pravno lice ili preduzetnik;

- objekat redovno koristi za prodaju robe u okviru radnog vremena pijace; i

- objekat održava u urednom i ispravnom stanju.

Član 22

Zabranjeno je korisniku pijačnog prostora ili pijačnog objekta da:

- pijačni prostor ili pijačni objekat, u celini ili njegov deo, ustupi drugom korisniku; i

- menja namenu pijačnog prostora ili pijačnog objekta bez saglasnosti Komunalnog preduzeća, odnosno izmene ugovora o zakupu.

Član 23

Za korišćenje pijačnog prostora ili pijačnog objekta korisnik plaća naknadu.

Naplatu naknade vrši ovlašćeno lice Komunalnog preduzeća, prema utvrđenom cenovniku.

Član 24

Za jednodnevno korišćenje pijačnog prostora ili pijačnog objekta, obaveza plaćanja naknade nastaje u momentu unošenja robe na pijacu.

Ovlašćeno lice Komunalnog preduzeća izdaje fiskalni račun, odnosno priznanicu o naplati naknade za jednodnevno korišćenje usluga.

Zatečeni korisnici pijačnih usluga bez dokaza o plaćenoj naknadi, obavezni su da plate dvostruki iznos od iznosa koji su morali da plate pri unošenju robe na pijacu.

Član 25

Za rezervaciju pijačnog prostora, odnosno prodajnog mesta plaća se posebna naknada.

Član 26

Naknada za korišćenje pijačnog prostora i pijačnih objekata, odnosno opreme, kao i posebna naknada za rezervaciju prodajnih mesta na pijacama, utvrđuje se cenovnikom Upravnog odbora Komunalnog preduzeća, na koji saglasnost daje Gradsko veće.

V PROMET ROBE NA PIJACAMA

Član 27

Komunalno preduzeće je dužno da na pijačnom prostoru odredi prodajna mesta prema vrsti robe i označi ih odgovarajućim oznakama.

Prodajna mesta za prodaju pojedine robe moraju predstavljati celinu.

Član 28

Promet robe može se vršiti samo na pijačnom prostoru i na određenim prodajnim mestima.

Zabranjuje se svaki vid prometa robe na ulicama, trotoarima i drugim javnim površinama na celoj teritoriji grada Vranja.

Izuzetno od stava 1. i 2. ovog člana, na pijačni dan u Vranju (subotom), dozvoljava se promet robe van pijačnog prostora zelene pijace kod Bujkovskog mosta i to isključivo na prostoru od te zelene pijace do kraja ulice Cara Dušana.

Promet robe u smislu stava 3. ovog člana dozvoljava se privremeno, do konačnog uređenja zelene pijace kod Bujkovskog mosta.

Radi nesmetanog odvijanja prometa robe u smislu stava 3. i 4. ovog člana, na pijačni dan (subotom), obustavlja se saobraćaj u ulici Cara Dušana, ulici Save Kovačevića (od raskrsnice ulice Karađorđeve do ulice Cara Dušana) i ulici Sutjeskina.

Regulisanje saobraćaja u smislu stava 5. ovog člana vrši Komunalno preduzeće u saradnji sa Policijskom upravom u Vranju.

Član 29

Prodavac robe na pijaci dužan je da na svakoj robi istakne maloprodajnu cenu na vidnom mestu i da po toj ceni prodaje izloženu robu.

Prodavac robe na pijaci dužan je da robu tačno meri, a na zahtev kupca izvrši kontrolno merenje.

Član 30

Promet robe na pijacama odvija se prema utvrđenom radnom vremenu (zimskom i letnjem).

Radno vreme pijaca utvrđuje se pijačnim redom.

Radno vreme pijaca je jednokratno.

Član 31

Doprema robe na pijacu i pripreme za promet, odnosno prodaju mogu se vršiti najranije jedan sat pre početka radnog vremena pijace.

Po završetku radnog vremena pijace, najkasnije za jedan sat, prodavci su dužni da sa robom i ambalažom napuste pijačni prostor.

VI HIGIJENSKO-TEHNIČKI I DRUGI USLOVI PROMETA ROBE NA PIJACAMA

Član 32

Pijačni objekat mora ispunjavati higijensko-tehničke i druge uslove propisane za objekat u kome se vrši prodaja određene vrste proizvoda i mora biti uredan i u ispravnom stanju.

Ukoliko pijačni objekat ne ispunjava uslove iz stava 1. ovog člana, Komunalno preduzeće, odnosno drugi vlasnik objekta, dužno je da po nalogu nadležnog organa otkloni nedostatke, odnosno izvrši popravku objekta.

Ako Komunalno preduzeće, odnosno drugi vlasnik objekta, u ostavljenom roku ne postupi po nalogu nadležnog organa, objekat će se ukloniti o njihovom trošku.

Član 33

Komunalno preduzeće je dužno da obezbedi održavanje sanitarno-higijenskih uslova na pijacama, i to:

- da najkasnije u roku od pet sati od isteka radnog vremena pijaca, pijačni prostor očisti, opere vodom pod pritiskom i isti uredi;

- da najmanje jednom nedeljno izvrši dezinfekciju pijačnih tezgi i otvorenog prodajnog mesta;

- da postavi kante za otpatke na međusobnoj udaljenosti od najviše 30 metara;

- da postavi potreban broj adekvatnih posuda za prikupljanje smeća i otpadaka;

- da u toku radnog vremena vrši redovno prikupljanje otpadaka i odnosi u posude za prikupljanje smeća;

- da obezbedi redovno odnošenje smeća;

- da obezbedi potrebnu količinu higijenski ispravne vode za pranje i osveživanje poljoprivrednih proizvoda koji se prodaju na pijacama; i

- da obezbedi i druge uslove potrebne za nesmetano odvijanje prometa robe na pijacama.

Za smeštaj pribora za održavanje čistoće na pijaci mora se obezbediti posebna prostorija.

Član 34

Komunalno preduzeće je dužno da obezbedi posebnu prostoriju za nesmetan rad inspekcija i da je održava u urednom stanju.

Član 35

Korisnik pijačnog prostora, odnosno pijačnog objekta, dužan je da po završetku radnog vremena pijace počisti prodajno mesto koje koristi i da otpatke i drugo smeće smesti u sudove namenjene za tu svrhu.

Ukoliko korisnik pijačnog prostora, odnosno pijačnog objekta ne postupi u smislu obaveze iz stava 2. ovog člana, Komunalno preduzeće je u obavezi da mu uskrati, odnosno otkaže dalje korišćenje pijačnog prostora, odnosno pijačnog objekta.

VII MERE ZA ODRŽAVANJE REDA NA PIJACAMA

Član 36

Na pijacama je zabranjeno:

- odlaganje otpadaka, pokvarene robe, ambalaže i drugog smeća van posuda postavljenih za skupljanje smeća;

- prodavanje robe na prostoru, odnosno prodajnom mestu koji nije određen za prodaju te vrste robe;

- unošenje i prodaja robe po isteku radnog vremena pijace,

- unošenje i prodaja robe čiji promet nije dozvoljen posebnim propisima;

- pranje prodajnog mesta vodom koja nije upotrebljiva za piće ili osveženje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda takvom vodom;

- držanje proizvoda na zemlji, platoima ili prolazima unutar pijace;

- držanje proizvoda van tezgi, vitrina, bokseva i drugih sličnih objekata;

- točenje i konzumiranje alkoholnih pića izvan za to namenjenog prostora;

- držanje ambalaže ispred i oko prodajnih mesta i objekta;

- unošenje na pijacu veće količine proizvoda od količine koja se može smestiti na prodajnom mestu;

- izlaganje i prodaja mleka i mlečnih proizvoda van za to određenih mesta na pijaci;

- neovlašćeno postavljanje i raspoređivanje objekta u pijačnom prostoru;

- kretanje i parkiranje vozila po pijačnom prostoru u radno vreme pijace bez posebnog odobrenja Komunalnog preduzeća;

- klanje stoke ili živine i prodaja stoke van stočne pijace;

- loženje vatre na otvorenom pijačnom prostoru:

- sedenje i spavanje na tezgama i drugim objektima za izlaganje proizvoda;

- uvođenje pasa ili drugih životinja na pijace koje nisu određene za promet životinjama;

- preskakanje pijačne ograde ili oštećenje iste;

- zagađivanje pijačnog prostora na bilo koji način; i

- vršenje svake druge radnje kojom se narušavaju rad, čistoća i red na pijaci.

VIII NADZOR

Član 37

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši Sekretarijat za finansije i privredu Gradske uprave Grada Vranja.

Inspekcijski nadzor vrši Komunalna inspekcija, osim za slučajeve za koje je zakonom drukčije određeno.

U vršenju inspekcijskog nadzora Komunalna inspekcija sarađuje sa Komunalnom policijom, u skladu sa zakonom i gradskim propisima.

Komunalni policajac, pored ovlašćenja utvrđenih zakonom, ovlašćen je i da:

1) izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje je ovom odlukom od prekršajnih sankcija predviđena samo novčana kazna u fiksnom iznosu;

2) podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje utvrđene ovom odlukom;

3) podnosi prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo; i

4) obavesti drugi nadležan organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 38

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Komunalno preduzeće ako:

1) ne organizuje poslove na održavanju pijaca u smislu odredbe člana 7. Odluke;

2) ne uredi pijačni prostor u smislu odredbe člana 12. Odluke;

3) ne istakne na svakoj pijaci naziv pijace, radno vreme i pijačni red u smislu odredbe člana 13. Odluke;

4) ne opremi pijačni prostor pijačnim objektima u smislu odredbe člana 14. Odluke;

5) pijačne objekte postavlja i raspoređuje protivno odredbama člana 15. člana 16. i člana 17. Odluke;

6) ne obezbedi kontrolno merilo u smislu odredbe člana 18. Odluke;

7) daje na korišćenje pijačni prostor i pijačne objekte protivno odredbama člana 19. i člana 20. Odluke;

8) naplatu naknade za korišćenje pijačnog prostora i pijačnih objekata, odnosno opreme vrši protivno odredbama člana 23. stav 2, člana 24, člana 25. i člana 26. Odluke;

9) na pijačnom prostoru ne odredi prodajna mesta u smislu odredbe člana 27. Odluke;

10) omogućava promet robe na pijacama van utvrđenog radnog vremena u smislu odredbe člana 30. Odluke;

11) ne postupi po nalogu nadležnog organa u smislu odredbe člana 32. stav 2. Odluke;

12) ne obezbedi održavanje sanitarno-higijenskih i drugih uslova, za nesmetano odvijanje prometa robe na pijacama u smislu odredbi člana 33. i člana 34. Odluke; i

13) postupi protivno odredbi člana 35. stav 2. Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u Komunalnom preduzeću, novčanom kaznom od 5.000,00 do 35.000,00 dinara.

Član 39

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) se ne pridržava pijačnog reda u smislu odredbe člana 10. stav 2. Odluke;

2) pijačne objekte postavlja protivno odredbi člana 16. stav 2. Odluke;

3) ne postupi po nalogu nadležnog organa u smislu odredbe člana 16. stav 3. Odluke;

4) pijačni prostor i pijačne objekte koristi bez zaključenog ugovora o zakupu u smislu odredbe člana 20. stav 1. Odluke;

5) postupi protivno odredbama člana 21. i člana 22. Odluke;

6) za korišćenje pijačnog prostora ili pijačnog objekta ne plaća naknadu u smislu odredbi člana 23, člana 24. stav 1. i člana 25. Odluke;

7) postupi protivno odredbi člana 29. Odluke;

8) promet robe na pijaci vrši van radnog vremena utvrđenog u smislu odredbe člana 30. Odluke;

9) postupi protivno odredbi člana 31. Odluke;

10) ne postupi po nalogu nadležnog organa u smislu odredbe člana 32. stav 2. Odluke;

11) ne postupi u smislu odredbe člana 35. stav 1. Odluke;

12) postupi protivno odredbi člana 36. Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom od 5.000,00 do 35.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik, novčanom kaznom od 25.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i fizičko lice, novčanom kaznom od 5.000,00 do 35.000,00 dinara.

Novčanom kaznom od 40.000,00 kazniće se za prekršaj pravno lice, preduzetnik novčanom kaznom od 20.000,00, a odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom od 5.000,00 dinara, ako promet robe vrši protivno odredbi člana 28. stav 1, 2. i 3. Odluke.

Član 40

Novčane kazne izrečene u prekršajnom postupku za prekršaje propisane ovom odlukom uplaćuju se na uplatni račun broj: 840-743341843-40, sa pozivom na broj: 97-47-114 "Prihodi od novčanih kazni izrečenih u prekršajnom postupku za prekršaje propisane aktom Skupštine grada", kod Uprave za javna plaćanja u Vranju.

Sredstva od novčanih kazni iz stava 1. ovog člana čine prihod budžeta Grada Vranja.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 41

Na pitanja koja nisu uređena ovom odlukom neposredno se primenjuju odredbe Zakona o uslovima za obavljanje prometa robe, vršenje usluga u prometu robe i inspekcijskom nadzoru, kao i drugih propisa kojima se uređuju uslovi prometa robe na pijacama.

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o pijacama na teritoriji grada Vranja

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 10/2014)

Član 4

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o pijacama na teritoriji grada Vranja obuhvata:
1. Odluku o pijacama na teritoriji grada Vranja - prečišćen tekst, broj: 352-39/2011-13 od 19.08.2011. ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 23/11).
Iz ove odluke, u prečišćen tekst nije unet član 42, čija je važnost istekla i prestala.
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o pijacama na teritoriji grada Vranja, broj: 352-29/2012-13 od 27.12.2012. godine ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 43/12).
Iz ove odluke, u prečišćen tekst nije unet član 4, o stupanju na snagu Odluke.