ODLUKA
O POSTAVLJANJU MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA PRIVREMENOG KARAKTERA NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 5/2013 - prečišćen tekst i 10/2014)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način postavljanja manjih montažnih objekata privremenog karaktera na teritoriji grada Vranja.

Član 2

Manji montažni objekti privremenog karaktera (u daljem tekstu: montažni objekti) mogu se postavljati na površinama javne namene, u skladu sa zakonom, Odlukom o građevinskom zemljištu, ovom odlukom i drugim gradskim propisima.

Pod površinom javne namene smatra se prostor građevinskog zemljišta u javnoj svojini određen planskim dokumentom za izgradnju ili uređenje javnih objekata ili javnih površina (u daljem tekstu: javna površina), u skladu sa zakonom.

Javne površine, u smislu ove odluke, jesu: trotoari, površine oko autobuskih i železničkih stanica, autobuska i taksi stajališta, parkirališta, parkovi i druge izgrađene i planirane površine javne namene.

Montažni objekti se mogu postavljati i na drugom prostoru građevinskog zemljišta u javnoj svojini, izvan površine javne namene (u daljem tekstu: građevinsko zemljište), ukoliko je takva promena stanja u prostoru u skladu sa urbanističkim planom i mogućnostima konkretnog prostora.

Član 2a

Za korišćenje javnih površina za postavljanje montažnih objekata plaća se mesečna naknada u skladu sa posebnom odlukom.

Naknada se plaća na račun budžeta Grada, izuzev za javne površine koje su date na upravljanje i korišćenje drugim pravnim licima (pijace, autobuske i železničke stanice, groblja itd).

Član 3

Uslovi i način postavljanja montažnih objekata na javnim površinama i građevinskom zemljištu utvrđuju se Planom postavljanja montažnih objekata (u daljem tekstu: Plan), osim za montažne objekte za koje je ovom odlukom i drugim gradskim propisima drukčije određeno.

Plan donosi Gradsko veće Grada Vranja (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Plan naročito sadrži:

1) katastarske podatke i prostorna obeležja javne površine, odnosno građevinskog zemljišta sa konkretnim lokacijama za postavljanje montažnih objekata;

2) urbanističke i tehničke uslove za postavljanje montažnih objekata;

3) tip, veličinu i namenu montažnih objekata sa optimalnim rokom za postavljanje montažnih objekata za svaku lokaciju;

4) način i postupak davanja javne površine, odnosno građevinskog zemljišta u zakup (javno nadmetanje ili prikupljanje ponuda, odnosno neposrednom pogodbom);

5) postupanje nadležnih organa u vezi sa rešavanjem statusa postojećih montažnih objekata na javnim površinama, odnosno građevinskom zemljištu, koji su pod različitim osnovama postavljeni ranije.

Član 4

Montažni objekti ne mogu se postavljati:

1) na javnim zelenim površinama, osim na uređenim stazama i izgrađenim platoima, ukoliko postavljanje objekata ne bi zahtevalo seču i uklanjanje rastinja;

2) na pešačkoj zoni - na delu ulice Kralja Stefana Prvovenčanog, od Trga ispred objekta nove Pošte do raskrsnice sa ulicom Karađorđevom i I. L. Ribara (izuzev pojedinih pokretnih montažnih objekata iz člana 6. stav 3. tačka 7, i to: aparati za prodaju osvežavajućih napitaka, sladoleda, kokica, kestenja, kikirikija i drugi slični aparati);

3) na drugim javnim površinama, u skladu sa Planom.

Član 5

Montažni objekti se postavljaju na određeno vreme, do privođenja javne površine, odnosno građevinskog zemljišta nameni planiranoj urbanističkim planom, a najduže na period do pet godina od dana izdavanja građevinske dozvole.

II POJAM I VRSTE MONTAŽNIH OBJEKATA

Član 6

Montažni objekat, u smislu ove odluke, jeste kiosk, manji montažni objekat i drugi pokretan montažni objekat za prodaju prehrambenih i drugih proizvoda na malo, pružanje ugostiteljskih i zanatskih usluga i zadovoljenje drugih potreba građana.

Pod montažnim objektom, u smislu ove odluke, smatra se i sportski i drugi montažni objekat radi izvođenja sportsko-rekreativnih, kulturnih i drugih sličnih manifestacija i programa.

Montažni objekat, u smislu stava 1. i 2. ovog člana, jeste:

1. Kiosk - tipski objekat za pružanje šalterskih usluga, koji se postavlja u izgrađenom, odnosno finalnom obliku;

2. Manji montažni objekat - tipski montažni objekat koji se formira od gotovih tipskih elemenata površine do 15 m2;

3. Sportska balon hala - tipski objekat lagane konstrukcije, montiran od montažno-demontažnih elemenata sa zidovima i krovnim pokrivačem od impregniranog ili plastificiranog platna;

4. Tenda - laka metalna konstrukcija na fasadi zgrade iznad ulaza i izloga poslovnog prostora, postavljena pod uslovima i na način utvrđen propisima kojima se uređuje izvođenje radova na ugradnji postrojenja, instalacije i opreme, pokrivena impregniranim ili plastificiranim platnom, koja se ne može zatvoriti i oslanjati na javnu površinu.

Tenda koja je sastavni deo mobilijara bašte ugostiteljskog objekta postavlja se i uklanja u skladu sa posebnim gradskim propisom kojim se uređuje postavljanje bašti ugostiteljskih objekata.

5. Bašta ugostiteljskog objekta (letnja i zimska) - montažno-demontažni objekat otvorenog ili zatvorenog tipa u funkciji ugostiteljske delatnosti koja se obavlja u privremenom objektu.

6. Reklamno oglasni pano - samostojeći privremeni objekat izgrađen od lakog materijala u ramu, sa stubom postavljenim na zemljištu;

7. Pokretni montažni objekat - telefonske govornice, autobuska stajališta, štandovi, slobodno-stojeće i zidne vitrine, izložbene police, aparati za prodaju osvežavajućih napitaka, sladoleda, kokica, kestenja, kikirikija i drugi slični aparati, pultovi za izlaganje i prodaju knjiga, ukrasnih predmeta, slika i cveća, luna parkovi i drugi slični pokretni objekti.

III POSTAVLJANJE MONTAŽNIH OBJEKATA

Postupak

Član 7

Postavljanje montažnih objekata vrši se po osnovu zakupa javne površine, odnosno građevinskog zemljišta, javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda, odnosno neposrednom pogodbom, na način, po postupku i pod uslovima propisanih Odlukom o građevinskom zemljištu, ovom odlukom i Planom, osim za montažne objekte za koje je drugim gradskim propisima drukčije određeno.

Član 8

Javna površina, odnosno građevinsko zemljište daje se u zakup radi postavljanja montažnih objekata javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda, po osnovu javnog oglasa.

Odluku o raspisivanju javnog oglasa donosi Upravni odbor Direkcije, odnosno Uprave Banje.

Javni oglas se objavljuje u lokalnom listu.

Javni oglas sadrži opis lokacije, tip, veličinu, površinu i namenu montažnog objekta, rok trajanja zakupa, početni iznos zakupnine, rok plaćanja zakupnine, rok i način podnošenja prijava za javno nadmetanje, odnosno prikupljanje ponuda, podatke o dokumentaciji koja se mora priložiti prilikom podnošenja prijava za javno nadmetanje, odnosno prikupljanje ponuda, mesto i vreme održavanja javnog nadmetanja, odnosno javnog otvaranja ponuda, rok i način objavljivanja rezultata oglasa i druge podatke o obaveznoj sadržini prijava, odnosno ponuda, u skladu sa Odlukom o građevinskom zemljištu i Planom.

Postupak po javnom oglasu sprovodi Komisija za davanje u zakup građevinskog zemljišta iz nadležnosti Grada, pod uslovima, na način i po postupku propisanih Odlukom o građevinskom zemljištu i Poslovnikom Komisije.

Član 9

Javna površina, odnosno građevinsko zemljište daje se u zakup neposrednom pogodbom radi postavljanja montažnih objekata za potrebe državnih organa i organizacija, organa grada Vranja i drugih organa i organizacija koje vrše javnu službu, na način i po postupku propisanih Odlukom o građevinskom zemljištu, Planom i Poslovnikom Komisije.

Član 10

Po sprovedenom postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda, odnosno neposredne pogodbe, na osnovu konačne odluke Komisije, odnosno predloga akta Sekretarijata za urbanizam i imovinsko-pravne poslove (u daljem tekstu: nadležan sekretarijat), Skupština donosi rešenje o davanju javne površine, odnosno građevinskog zemljišta u zakup, na određeno vreme, radi postavljanja montažnih objekata.

Član 11

Nadležan sekretarijat, u skladu sa Planom, izdaje lokacijsku i građevinsku dozvolu za postavljanje montažnih objekata.

Lokacijska dozvola sadrži: lokaciju i površinu, tip, veličinu, površinu i namenu montažnog objekta, rok trajanja zakupa, obavezu zakupca da sa Direkcijom, odnosno Upravom Banje zaključi ugovor o zakupu u roku koji ne može biti duži od 30 dana od dana prijema ove dozvole, rok u kome je zakupac dužan da otpočne sa obavljanjem delatnosti koji ne može biti duži od 90 dana od dana prijema građevinske dozvole i druge podatke, u skladu sa zakonom i Planom.

Član 11a

Ukoliko lice koje je dobilo lokaciju, u propisanom roku ne zaključi ugovor, gubi pravo na lokaciju za montažni objekat.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, Upravni odbor Direkcije, odnosno Uprave Banje, može doneti odluku o davanju lokacije za montažni objekat sledećem učesniku oglasa prema utvrđenom redosledu ponuda, odnosno rezultata javnog nadmetanja, ili raspisati novi oglas.

Član 12

Lice kome je javna površina, odnosno građevinsko zemljište dato u zakup dužno je da, pre zaključenja ugovora o zakupu, Direkciji, odnosno Upravi Banje dostavi glavni projekat za izgradnju, odnosno postavljanje montažnog objekta i projekat uklanjanja montažnog objekta, sa predračunom troškova uklanjanja tog objekta i dovođenja zemljišta u prvobitno stanje.

Sredstva iz stava 1. ovog člana, na ime depozita, prenose se, odnosno uplaćuju se na račun Direkcije, odnosno Uprave Banje.

Ugovor o zakupu sadrži podatke o ugovornim stranama, lokaciji, tipu, veličini i nameni montažnog objekta, roku trajanja zakupa, visini zakupnine, roku i načinu plaćanja zakupnine, sredstvima obezbeđenja plaćanja zakupnine, pravima i obavezama u slučaju neizvršenja obaveza, slučajevima za raskid ugovora i druge podatke u skladu sa zakonom, Odlukom o građevinskom zemljištu i drugim gradskim propisima.

Član 12a

U slučaju kada zakupac lokacije prestane da obavlja delatnost u montažnom objektu zbog odlaska u penziju, kao i u slučaju smrti, do isteka roka trajanja zakupa za lokaciju Direkcija, odnosno Uprava Banje, mogu sa članovima uže porodice zakupca lokacije zaključiti aneks ugovora o zakupu.

Uz pisani zahtev, član uže porodice mora podneti dokaz o ispunjenosti uslova iz stava 1. ovog člana i saglasnu izjavu volje ostalih članova uže porodice.

Član 13

Lice kome je javna površina, odnosno građevinsko zemljište dato u zakup radi postavljanja montažnih objekata dužno je da pribavi građevinsku dozvolu najkasnije u roku od 60 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu.

Građevinska dozvola sadrži podatke o zakupcu, montažnom objektu koji se postavlja (tip, veličina, površina i namena), lokaciji na kojoj se postavlja, roku važenja građevinske dozvole i dokumentaciji na osnovu koje se izdaje.

Građevinska dozvola prestaje da važi:

1) istekom vremena za koje je izdata;

2) ako se montažni objekat ne postavi i ne otpočne sa obavljanjem delatnosti u roku od 90 dana od dana prijema građevinske dozvole;

3) ako se ne obavlja delatnost u montažnom objektu duže od dva meseca, izuzev u slučaju privremene odjave.

Uslovi

Član 14

Montažni objekti se mogu postavljati pod sledećim uslovima:

1) da je postavljanje montažnog objekta predviđeno Planom, odnosno da su utvrđeni urbanistički i tehnički uslovi;

2) da montažni objekat ispunjava uslove u pogledu izgleda, u smislu odredbe člana 6. stav 3. ove odluke;

3) da se ne ometa prilaz i nesmetane korišćenje montažnih objekata;

4) da se ne ometa nesmetano i bezbedno kretanje pešaka, odnosno da se postavlja na trotoarima širine preko 3,00 m, s tim da je obezbeđen prolaz za pešake od najmanje 1,60 m;

5) da se ne ometa preglednost na raskrsnicama i uglovima ulica i ne ugrožava bezbednost saobraćaja;

6) da se ne narušavaju ambijentalne i druge vrednosti prostora;

7) da se ne ugrožavaju zaštićeni spomenici kulture, kao i zaštićena okolina oko kulturnih dobara, u skladu sa zakonskim propisima o zaštiti kulturnih dobara;

8) da su ispunjeni minimalni sanitarno-higijenski uslovi montažnog objekta, uslovi zaštite životne sredine i drugi, zakonom propisani uslovi, u zavisnosti od namene montažnog objekta;

9) da su ispunjeni drugi uslovi, propisani Planom, odnosno urbanističko-tehničkim uslovima.

Član 15

Zabranjeno je:

1) postavljanje montažnog objekta bez građevinske dozvole, odnosno izdatih urbanističko-tehničkih uslova;

2) postavljanje montažnog objekta protivno uslovima iz građevinske dozvole, odnosno protivno urbanističko-tehničkim uslovima;

3) postavljanje montažnog objekta na lokaciji koja nije određena Planom, odnosno urbanističko-tehničkim uslovima;

4) korišćenje montažnog objekta protivno odobrenoj nameni, odnosno delatnosti;

5) izdavanje montažnog objekta u zakup ili podzakup, odnosno prenošenje prava korišćenja drugom licu ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji ili po osnovu drugog pravnog posla.

Član 16

Pre postavljanja montažnog objekta zakupac je dužan da početak radova prijavi Direkciji, odnosno Upravi Banje i da u prisustvu stručnih lica ovih javnih preduzeća otpočne radove na postavljanju montažnog objekta.

Član 17

Postavljene montažne objekte vlasnici moraju održavati u ispravnom i čistom stanju.

Vlasnici montažnih objekata su u obavezi da prostor oko montažnog objekta redovno održavaju i čiste.

IV NADZOR

Član 18

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši Sekretarijat za urbanizam i imovinsko pravne poslove Gradske uprave Grada Vranja.

Inspekcijski nadzor vrši Komunalna inspekcija, u skladu sa ovlašćenjima propisanim zakonom, ovom odlukom i drugim gradskim propisima.

Komunalno-policijske poslove na kontroli primene ove odluke, u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim gradskim propisima, vrši Komunalna policija grada Vranja.

Komunalni policajac, pored ovlašćenja utvrđenih zakonom, ovlašćen je i da:

1) podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje utvrđene ovom odlukom;

2) podnosi prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo; i

3) obavesti drugi nadležan organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

Član 19

U vršenju inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor će izdati nalog, odnosno rešenjem naložiti uklanjanje montažnog objekta ukoliko je montažni objekat postavljen protivno uslovima propisanim ovom odlukom, kao i u slučaju prestanka važnosti dozvole, odnosno izdatih urbanističkih uslova.

Ako se vlasnik montažnog objekta ne nalazi na licu mesta, komunalni inspektor će, bez saslušanja, izdati nalog, odnosno doneti rešenje kojim će naložiti da se montažni objekat ukloni u određenom roku, koji se može odrediti i na časove, a ne može biti duži od 8 dana.

Nalog, odnosno rešenje iz stava 6. ovog člana lepi se na montažni objekat uz naznačenje dana i časa kada je nalepljeno i time se smatra da je dostavljanje izvršeno, a docnije oštećenje, uništenje ili uklanjanje naloga, odnosno rešenja ne utiče na valjanost dostavljanja.

Ukoliko vlasnik montažnog objekta postupi po nalogu komunalnog inspektora i ukloni montažni objekat u ostavljenom roku, Direkcija, odnosno Uprava Banje je u obavezi da izvrši povraćaj deponovanih sredstava u smislu člana 12. stav 1. i 2. ove odluke.

Ako vlasnik montažnog objekta ne postupi po datom nalogu, odnosno rešenju, komunalni inspektor će odrediti da se montažni objekat ukloni prinudnim putem, na teret deponovanih sredstava iz člana 12. stav 1. i 2. ove odluke

Uklonjeni montažni objekti u smislu stava 5. ovog člana odlažu se na mestu određenom za tu namenu, a vlasnik ih može preuzeti nakon plaćanja dnevnih troškova ležarine.

Član 19a

Vlasnik prinudno uklonjenog montažnog objekta dužan je da ga preuzme u roku od 120 dana od dana prijema obaveštenja o tome.

Ako se montažni objekat ne preuzme u roku iz stava 1. ovog člana, Direkcija, odnosno Uprava banje ostvaruje pravo da montažni objekat proda da bi se namirili troškovi ležarine i drugi dospeli troškovi.

Ukoliko sredstva nisu dovoljna, naplaćuju se od vlasnika, odnosno korisnika, po cenovniku preduzeća kome su povereni ovi poslovi i koje je izvršilo prinudno uklanjanje.

Posebnim aktom Gradskog veća odrediće se prostor za odlaganje prinudno uklonjenih montažnih objekata.

V KAZNENE ODREDBE

Član 20

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) postavlja montažne objekte protivno odredbi člana 4. ove odluke;

2) postavlja montažne objekte protivno uslovima propisanim odredbom člana 14. ove odluke;

3) postupi protivno odredbi člana 15. ove odluke;

4) ne postupi utvrđenoj obavezi u smislu odredbi člana 16. i člana 17. ove odluke;

5) montažne objekte postavlja protivno uslovima i načinu utvrđenim aktima u smislu odredbe člana 22. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 35.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik, novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i fizičko lice, novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 35.000,00 dinara.

Član 21

Novčane kazne izrečene u prekršajnom postupku za prekršaje propisane ovom odlukom uplaćuju se na uplatni račun broj: 840-743341843-40, sa pozivom na broj: 97- 47-114, "Prihodi od novčanih kazni izrečenih u prekršajnom postupku za prekršaje propisane aktom Skupštine grada", kod Uprave za javna plaćanja u Vranju.

Sredstva od novčanih kazni iz stava 1. ovog člana čine prihod budžeta grada Vranja.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Uslovi i način postavljanja montažnih objekata iz člana 6. stav 1. tačke 5-7. utvrđeni su Pravilnikom o veličini, izgledu i drugim uslovima za postavljanje bašta na javnim površinama na teritoriji grada Vranja i Pravilnikom o postavljanju tezgi i drugih pokretnih objekata na javnim površinama na teritoriji grada Vranja.

Urbanističko-tehničke uslove za postavljanje montažnih objekata iz stava 1. ovog člana utvrđuje Sekretarijat za urbanizam i imovinsko-pravne poslove.

Član 23

Predlog plana postavljanja manjih montažnih objekata utvrđuje Direkcija (za gradsku opštinu Vranje), odnosno Uprava Banje (za gradsku opštinu Vranjska Banja).

Član 24

Sredstva zakupnine, po osnovu zaključenih ugovora o zakupu javne površine, odnosno građevinskog zemljišta, čine prihod budžeta Grada Vranja i uplaćuju se na uplatni račun broj: 840-742143843-93, sa pozivom na broj: 97- 47- 114 "Prihodi od zakupnine za građevinsko zemljište u korist nivoa gradova".

Član 24a

O izdatim građevinskim dozvolama za postavljanje montažnih objekata, nadležni sekretarijat Gradske uprave vodi poseban registar.

Nadležni sekretarijat je dužan da primerak građevinske dozvole dostavi Komunalnoj inspekciji i Komunalnoj policiji najkasnije u roku od tri dana od dana izdavanja iste.

Član 25

Na pitanja koja nisu uređena ovom odlukom neposredno se primenjuju odredbe Zakona o planiranju i izgradnji, Odluke o građevinskom zemljištu, Poslovnik Komisije i drugi gradski propisi.

 

Odluka o izmenama i dopunama Odluke o postavljanju manjih montažnih objekata privremenog karaktera na teritoriji grada Vranja
("Službeni glasnik grada Vranja", broj 43/12)

(Samostalni članovi)

Član 10

Direkcija i Uprava Banje su dužne da predlog plana postavljanja manjih montažnih objekata u smislu odredbe člana 23. Odluke utvrde najkasnije u roku od 60 dana od stupanja na snagu ove odluke".

Član 11

Montažni objekti koji su do dana stupanja na snagu ove odluke postavljeni pod uslovima propisanim Odlukom o postavljanju manjih montažnih objekata privremenog karaktera na teritoriji grada Vranja ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 23/11) obuhvatiti planom razmeštaja montažnih objekata.

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o postavljanju manjih montažnih objekata privremenog karaktera na teritoriji grada Vranja

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 10/2014)

Član 3

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o postavljanju manjih montažnih objekata privremenog karaktera na teritoriji grada Vranja obuhvata:
1. Odluku o postavljanju manjih montažnih objekata privremenog karaktera na teritoriji grada Vranja - prečišćen tekst, broj: 353-257/11-13 od 19.08.2011. ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 23/11).
Iz ove odluke, u prečišćen tekst nije unet član 26, o stupanju na snagu Odluke.
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o postavljanju manjih montažnih objekata privremenog karaktera na teritoriji grada Vranja, broj: 351-4082012-13 od 27.12.2012. ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 43/12).
Iz ove odluke, u prečišćen tekst nije unet član 12, o stupanju na snagu Odluke.